Dadaism suprarealism

Avangarda - eseu

Modernismul romanesc in faza lui acuta , extremista , sau avangardismul cum s-a obisnuit sa-l denumeasca istoria literara , nu este un curent uniform , omogen , ci o mixtura de curente , orientari si tendinte. Dintre acestea , ar putea fi mentionate cateva mai importante : dadaismul , suprarealismul , constructivismul , ermetismul , etc.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 10960
Materia: Romana

Modernism, traditionalism si avangardism in lirica interbelica

A apărut ca urmare a tezelor lui Eugen Lovinescu, asupra dezvoltării literaturii. Modernismul se referă la principalele elemente înnoitoare în poezie, proza si critica literară, pe care doctrina lovinesciana le propune în primele decenii ale sec XX.

Alte referate despre: modernism traditionalism si avangardism in lirica interbelica, traditionalism modernism avangardism in lirica interbelica, traditionaism modernism avangardism in lirica interbelica

Curentele de avangarda

Împreună cu alţi intelectuali de diverse naţionalităţi,veniţi într-o ţară neutră pentru a nu participa în niciun fel la marea conflagraţie mondială care izbucnise în 1914, Tristan Tzara, Marcel Iancu, Hugo Ball, Hans Arp lansează o mişcare culturală şi artistică de discreditare completă, de negare a artei tradiţionale, ca semn al unui dispreţ teribilist, aproape adolescentin, faţă de filistinismul burghez, faţă de o lume incapabilă să oprească barbaria şi crima.

Alte referate despre: curentele de avangarda, curente de avangarda, dicteul automat in curentele de avangarda

Eseu despre Avangarda

Astfel , se realiza o literatura absurda , bazata exclusiv pe hazard , contravenind logicii si ratiunii. Cu timpul , prin anul 1922 , miscarea dadaista s-a destramat , Tristan Tzara abandonand el insusi vechile lui credinte literare. Literatura dadaista a reliefat o specie noua de "umor negru" , bazat pe absurd.Curentele avangardiste , modernismul in faza lui extremista , nu au avut o durata prea mare , dupa cum n-au cunoscut nici amploarea din alte parti.

Alte referate despre: eseu despre avangarda, eseu despre avangarda structurat, avangarda eseu

Dadaismul si suprarealismul

Astfel se delimitează două direcţii: cea anarhistă, ”ortodoxă”, de la revista ”Revolution serrealiste” al lui Breton(care, în manifestul ”Legitimă apărare” respinge ideea ”oricărui control, chiar marxist asupra experienţelor vieţii interioare”) şi cea ”comunistă” reprezentată de revista ”Claire”(director Jean Berbier) spre care – vor gravita până la urmă, majoritatea suprarealiştilor cu excepţia lui Breton (care aderă, în 1927, la Partidul Comunist Francez, dar vrea să păstreze o totală independenţă artistică).

Alte referate despre: dadaism si suprarealism, avangardism dadaism suprarealism expresionism, dadaism suprarealism

Suprarealismul

De altfel, atat in "Literatura"(unde Breton publica, in colaborare cu Soupault, "Campurile magnetice", primul text specific suprarealist), cat si in alte reviste, textele dadaiste alterneaza cu cele ale noii orientari ce avea sa se numeasca apoi suprarealism. Sunt doua miscari apropiate, avand scriitori comuni, dar alianta nu va dura. In 1922 se produce ruptura si dupa doi ani de framantari, cautari si tensiuni polemice se constituie "grupul suprarealist"(A.Breton, L.Aragon, Ph.Soupault, P.Eluard, B.Peret etc.).

Alte referate despre: suprarealismul, suprarealismul in pictura, suprarealism

Gellu Naum - Biografie

După 1968 poate publica din nou. Universul lui poetic singular şi forţa talentului său, pregnante în volumele care se succed începînd cu acest an, îi vor aduce o binemeritată, dar tîrzie recunoaştere.
Se retrage la Comana, împreună cu soţia sa Lyggia (născută Alexandrescu), cu care se căsătorise în 1946 şi care va deveni personajul emblematic al volumului Zenobia, publicat în 1985. Aici, pe "malul albastru", va continua să-şi scrie poemele.

Alte referate despre: gellu naum biografie, gellu naum biografia, gellu naum-biografie

Literatura universala din secolul al XX lea - tipicitate si inovatie

Raportul dat poate stabili şi un coeficient măsurat între sfera subconştientului şi în explorarea adîncului conştiinţei umane. De exemplu mişcările de avangardă, cu implicaţii de nume ale renumiţilor scriitori din secolul al XX-lea, aveau tendinţe de a sparge tiparele literaturii precedente prin revolte spectaculoase, dar acest fapt conştient a impulsionat şi o marcă a subconştientului la nivel de „creare” a „noii literaturi”.

Alte referate despre: literatura universala din secolul al xx lea - tipicitate si inovatie, literatura universala in secolul al 17-lea si clasicismul, literatura universala in secolul al xx-lea

Curente literare

Avangardismul (dupa 1916)
Este o reactie impotriva incapacitatii stiintei,artei si literaturii de a stopa izbucnirea primului razboi mondial.Sustinatorii acestui curent propunand in schimb o literatura a irationalului.
Reprezentanti romani: Tristan Tzara si Marcel Iancu,Gelu Naum,Sasha Pana,Geo Bogza,Tudor Arghezi,Ilarie Voronca,Eugen Ionescu.

Alte referate despre: curente literare, curentele literare, curente literare in literatura romana

Literatura romana interbelica

După primul război mondial ziare cu pagină literară şi reviste literare sporesc la număr. Aşa avem “Viaţa românească”. Apare la 6 martie 1906 la Iaşi sub conducerea lui Constantin Stere, şi Paul Bujor, director ştiinţific devine profesorul dr. Ion Cantacuzino, iar proprietarii revistei sunt Constantin Stere, Ion Botez, Garabet Ibrăileanu. Din 1915 directorul unic al revistei rămâne Garabet Ibrăileanu. În timpul primului război mondial revista îşi încetează apariţia până în 1920 când reapare sub conducerea lui Ibrăileanu. Din 1930 revista se mută la Bucureşti, conducerea fiind preluată de Mihail Relea şi George Călinescu. Din 1948 va apare seria care continuă şi azităzi.
În “Viaţa românească” accentul se pune pe
autenticitate şi specificul naţional înţeles ca dimensiune socială, important fiind poporul şi rasa
europenizarea ca asimilare a spiritului naţional
repudierea ...

Alte referate despre: literatura romana interbelica, particularitati ale artei poetice in literatura romana interbelica, literatura perioada interbelica

Poveste fara sfarsit de Michael Ende

In timpul calatoriei sale, Atreyu intalneste personaje ca Benjamin, Uyulala, si piticii Urgl si Engywook. De asemenea Atreyu il mai intalneste si pe Falkor, un dragosn aducator de noroc, care il ajuta pe Atreyu in timpul calatoriei sale.

Alte referate despre: poveste fara sfarsit de michael ende, poveste fara sfarsit de michael ende rezumat, povestea fara sfarsit de michael ende

Varcolacul si Clotilda - Riga Crypto si Lapona Enigel - Luceafarul - comparatie

Pentru Crypto, ieşirea din “cerul lui strâmt” , ca să folosim o expresie eminesciană, înseamnă mutaţia dintr-un regn în altul, adică moartea. Pentru Enigel, aspiraţia spre soare, spre spiritualitate e o firească evoluţie spre un ţel mai înalt a chiar fiinţei umane, pentru că numai ea are “fântână-n piept”, adică posibilitatea de reflectare, deci numai ea are conştiinţa prin care omul îşi depăşeşte marginile fatale ale propriei sale zidiri fizice. Pentru fiinţele inferioare, “pahar e gândul, cu otravă”, “ca la nebunul rigă Crypto”; aspirând să-şi depăşească condiţia, prin iubire, a intrat în spaţiul ucigător al soarelui. Riga devine o ciupercă otrăvitoare, finalul fiind o subtilă aşezare în legendă a destinului plantelor otrăvitoare care ar fi fiinţe alienate, “nebune”, doborâte de o aspiraţie mult prea mare faţă de mărginita lor putere.

Alte referate despre: riga crypto si lapona enigel - luceafarul - comparatie, riga crypto si lapona enigel luceafarul comparatie, riga crypto si lapona enigel - luceafarul comparatie

Arta poetica modernista - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Preocupati sa confere poeziei constiinta de sine, modernistii contesta atat definitia clasica a liricului (potrivit careia poezia e un limbaj mai inalt fata de cel comun, dar a carui logica nu difera in mod substantial de a acestuia), cat si pe cea data de romantici, pentru care lirica este un gen al sentimentelor, al inimii. E abolita astfel doctrina imitativa, clasica, si cea expresiva, romantica, in favoarea uneia imaginative, care afirma specificitatea absoluta a limbajului poetic,intraductibilitatea lui in limbaj comun, separarea decisa a logicii poeziei de cea a prozei, orientarea interesului spre spatii aflate dincolo de lumea reala.

Alte referate despre: arta poetica blaga eu nu strivesc corola de minuni a lumii, arta poetica argumente eu nu strivesc corola de minuni a lumii, este o arta poetica poezia eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Regere moare de Eugen Ionescu

Se arată absurdul conceptului umanist, omul ca centru al universului, esenţa lui paranoică de a-şi atribui funcţiile creatoare ale lui Dumnezeu, funcţie pe care au subminat-6 toţi dictatorii lumii, repetând actul paranoic al lui Lucifer, când a căutat să ia locul lui Dumnezeu din cer, sau cum o doresc cei ce se închină lui Lucifer, ca Baudelaire sau Tudor Arghezi : „Cercasem eu cu arcul meu/Să Te dobor pe Tine, Dumnezeu."

Alte referate despre: regere moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu rezumat

Serviciile de informatii

Daca telegrafia cu semafoare a fost un urias pas înainte pentru SIGINT în epoca lui Napoleon, Internetul si noile cai de difuzare a informatiei (asa-numitele new media) reprezinta avangarda provocarilor din acest domeniu, în secolul al XXI-lea. Desi nu exista o definitie general acceptata a new media, acestea fiind percepute diferit de diversele categorii de utilizatori, ele sunt apreciate ca reprezentând mijloacele de comunicare care se bazeaza pe canale digitale (Internet, televiziune digitala, telefonia digitala) sau totalitatea textelor, sunetelor, imaginilor si elementelor grafice prelucrate pe computer si reunite în baze de date.

Alte referate despre: servicii de informatii, serviciile de informatii, servicii de informare bibliografica
Referate afisate : 15
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.