Definitia salariului

Definitia salariului

Prin exceptie, cota procentuala individuala a asigurarilor pentru somaj se aplica la salariul de baza brut lunar la care se adauga alte sporuri cu caracter permanent, iar CAS-ul nu se retine pentru prestatiile sociale. Contributia la asigurarile sociale de sanatate nu se plateste pentru veniturilor care nu se impoziteaza s.a.

Note: Formulele de calcul vor fi scrise (copiate) identic fara spatii sau separatori. Cele doua coloane si 19 randuri marcate pot fi copiate impreuna si lipite in Excel, eventual cu ajustarea coloanei. In celula B2 se va trece "1" in cazul salariilor obtinute pe baza de carnet de munca (functia de baza) sau "0" in situatia altor venituri (alte functii). In celula B3 se va trece numarul persoanelor aflate in intretinere astfel cum sunt declarate si acceptate la locul de munca. In celulele B4 - B8, B1 si B18 se vor trece, dupa caz, datele solicitate. In celelalte celule, in care initial este plasat "0", programul va afisa datele calculate.

Note: Formulele de ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 529kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Salariul minim

Aşadar, dacă un cartel reuşeşte să scadă la 1 dolar pe oră salariul lucrătorilor cu o productivitate marginală de 5 dolari, fiecare patron va dori să angajeze mult mai mulţi lucrători. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „legea cererii cu pantă descendentă” (cu cât preţul este mai mic, cu atât mai mulţi vor să cumpere). Lucrătorul a cărui productivitate era, în ochii patronului, sub 5 dolari, şi deci nu merita să-l angajeze cu 5 dolari pe oră va fi foarte căutat la 1 dolar pe oră.

Alte referate despre: salariul minim, salariul minim pe economie, salariul minim in tara si in lume

Salariul si impozitarea

Marimea si dinamica salariului sunt influentate si de numerosi factori indirecti, cum ar fi: gradul de organizare in sindicate si capacitatea acestora de a obtine castig de cauza pentru revendicarile salariatilor, capacitatea salariatilor de a se organiza si de a dialoga cu unitatea economica, cu organizatiile patronale si cu organele specializate ale statului, migratia internationala a fortei de munca, legislatia cu privire la miscarea grevista si revendicativa din fiecare tara, etc.

Alte referate despre: salariul si impozitarea, impozitarea salariilor, impozitarea veniturilor din salarii

Conceptul natura si formele salariului

Nimeni altcineva nu are dreptul să-i ceară nici o particolă din valoarea nou creată de el, în afară poate de stat, care pentru serviciile aduse comunităţii , deci şi meşteşugarului, percepe impozitul pe venit. Putem spune oare că venitul meşteşugarului obţinut prin munca sa proprie îmbracă forma de salariu?

Alte referate despre: conceptul natura si formele salariului, conceptul natura formele salariului, natura salariului si formele salariului

Salariul echitabil

Salariu echitabil pentru o zi de munca echitabila? Dar ce inseamna salariu echitabil si ce inseamna o zi de munca echitabila? Cum sunt ele stabilite de legile a caror imperiu traieste si se dezvolta societatea moderna ?

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, impozitul pe salarii, salarii

Contabilitatea salariilor

Contabilitatea salariilor
Din punct de vedere fiscal, salariul reprezintă:
• Pentru angajatori (societate comercială, regie autonomă etc.), o cheltuială, ca orice altă cheltuială, impusă de necesitatea desfăşurării activităţii. Angajatorul, care face „plata muncii” sub formă de „salarii”, are obligaţia:

Alte referate despre: monografie contabila salarii, referat contabilitatea salariilor, contabilitate salarii

Impozitul pe venit din salarii 2007

e) contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale in vigoare;

Alte referate despre: impozitul pe venitul din salarii, impozitul pe venit din salarii, referat impozitul pe venitul din salarii

Salariile in Romania

Referatul este alcatuit din 19 fisiere Microsoft Excel. Graficele unui studiu asupra evolutiei salariului mediu net in Romania in perioada 2000 - 2006 si valoarea medie a salariului mediu net in USD intre 2000 - 2006 .

Alte referate despre: salariul, referat salarii, impozitul pe salarii referat

Concept, natura, substanta salariului

Ip-indicele preturilor/Sal colectiv rep o forma globala de salarizare formata din prime,inclusiv bonuri valorice de masa/Salariul social rep o parte din venitul national ce se cuvine numai anumitor categorii de persoane supuse unor riscuri ,ca de ex :accidente de munca ,boli profesionale ,somaj.Formele de salarizare:a)salarizare in regie /b)salarizare in acord sau cu bucata/c)salarizare mixta-care este o combinatie intre a si b sub forma unor sist de salarizare.//Salariul implica anumite corelatii de tip salarial:1)corelatia productivitate sal;2)Corelatia preturi salarii.

Alte referate despre: salariul concept natura, pretul concept natura si functiile pretului, taxele vamale concept natura juridica disertatie 2009

Corelatia salarii-inflatie

a)in tara noastra preturile bunurilor si tarifele serviciilor nu au avut ca rol semnalarea evolutiei dintre cererea si oferta de pe piata factorilor de productie, bunurilor de consum si de servicii existente in economie, ci au indeplinit numai rolul de "semnal" al optiunilor de politica economica, adaptate in deosebi in legatura directa cu orientarea redistribuirii resurselor sociale in favoarea obiectivelor economice ce prezentau importanta prioritara intr-o anumita perioada, pentru anumite structuri.

Alte referate despre: corelatie salarii inflatie, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum, corelatia dinte inflatie preturi salarii si consum

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului

Concedierea din motive care nu tin de persoana salariatului
Chiar şi în cazul instituţiilor şi unităţilor publice, când reducerea personalului are loc prin decizia unui organ ierarhic superior ( dacă există un astfel de organ) sistemul este acelaşi. Aşadar, deoarece operează ca principiu antonomia funcţională, este firesc să se reducă un anumit număr de funcţionari publici sau salariaţi, spercificaţi, eventual pe categorii. Ulterior, funcţiile sau posturile care se reduc din schema de funcţiuni trebuie să se stabilească de către conducerea instituţiei sau unităţii publice în cauză.

Alte referate despre: concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, concedierea pe motive care nu tin de persoana salariatului, concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Autismul - definitie, teorii si tratare

Autismul - definitie, teorii si tratare
Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica, de comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani.
Autismul - definitie, teorii si tratare

Alte referate despre: autism definitie, definitie teoria imigrationista, autismul definitie

Procedura concedierii salariatilor

Este esential de retinut ca art. 77 din Codul muncii stabileste expres si restrictiv: "In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere".In toate cazurile, conform art. 75 din Cod, decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului [2].

7.3.6. Revocarea sau anularea deciziei de concediere a salariatului. Plata de despagubiri. Reintegrarea in munca. Dupa concedierea salariatului, pot interveni doua situatii:
- angajatorul sa revoce masura luata constatand, direct sau ca urmare a unei sesizari (chiar si a salariatului), ca decizia sa este netemeinica ori nelegala;

Alte referate despre: concedierea salariatului, concedierea salariatilor, concedierea salariatilor referat

Introducere in teoria si practica aptitudinilor - definitie si caracterizare generala, tipologie, cunoastere si influentare

In categoria aptitudinilor generale intra: inteligenta, ca aptitudine generala (are o anumita baza nativa, care s-a adaptat prin echilibrarea dintre asimilarea informationala la schemele preexistente, pe de o parte, iar pe de alta parte prin restructurarea impusa de noile informatii ce nu se potrivesc cu vechile scheme), aptitudinea organizatorica.Componentele de baza a aptitudinilor organizatorice sunt urmatoarele: mobilitatea mintii;inaltul nivel al dezvoltarii vointei.

Alte referate despre: invatarea eficienta intre teorie si practica, paul cornea introducere in teoria lecturii, teoria si practica consilierii in asistenta sociala

Datorii sociale

Alaturi de resursele materiale, forta de munca reprezinta un factor principal in producerea de bunuri si prestarea de servicii din cadrul unitatilor economice. In schimbul muncii depuse, personalul angajat primeste un salariu, care se stabileste prin negocieri intre angajator si salariati, reprezentati de sindicate. Atat unitatile care au salariati cu contract de munca, cat si angajatii respectivi trebuie sa suporte anumite cheltuieli privind personalul, asigurarile si protectia sociala. Contributia angajatului la asigurarile sociale este in valoare de 9,5%, cota aplicata venitul brut.Persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat si nesalariat au obligatia sa contribuie la fondul special pentru asigurarile sociale de sanatate intr-o cota de 7% aplicata asupra fondului de salarii.

Alte referate despre: datoria sociala text argumentativ, datoria sociala, despre datoria sociala
Referate afisate : 15
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.