Depresiunea brasov

Tara Barsei

Tara Barsei , denumita si Depresiunea Curburii Carpatice sau Depresiunea Brasovului este o regiune istorica si etnografica din sud-estul Transilvaniei, cu Brasov cea mai importanta localitate. Denumirea provine de la raul Barsa, care se varsa in raul Olt.Geografic, Tara Barsei este o depresiune dispusa in interiorul arcului Carpatic, delimitata de localitatile Apata la nord, Bran la sud, Vladeni la vest si Prejmer spre est. Este strabatuta de numeroase rauri si parauri repezi de munte, fiind delimitata pe o buna portiune de raul Olt.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 180kb
Downloads: 308
Materia: Geografie

Depresiunea Transilvaniei

Depresiunea Transilvaniei este o unitate morfologica cu inaltimi reduse, de maxim 850 m in flancul de est de 506 m in flancul de vest.
Valea Muresului, la iesirea din depresiunea Transilvaniei, la Alba Iulia, are o cota de 200 m, iar Valea Somesului, la trecerea prin Muntii Preluca si Mezes are cota 185 m. Cu exceptia sectorului de N-V (Muntii Mezes) si din partea de V a Muntilor Lapus, unde colinele abia trec de 600 m, in rest rama depresiunii este formata din lanturi muntoase care depasesc, in general, inaltimea de 1.500 m.
In Depresiunea Transilvaniei se contureaza cateva unitati geomorfologice de la N spre S astfel :
a. In partile de N-V si N se gaseste versantul sudic a ceea ce geografii numesc Platforma someseana (platforma Cluj-Lapus), care cuprinde cristalinul Muntiilor Mezes si Preluca si sedimentarul paleogen dezvoltat la V si E de Somes , in Dealul Clujului 500-600 m , respectiv in Dealul Lapusului 975 m- Vf. Breaza.
b. Intre Somesul Mare la N-E, Somesul Mic la S-V si ...

Alte referate despre: depresiunea transilvaniei, referat depresiunea transilvaniei, depresiunea transilvaniei referat

Demografie Brasov

La nivelul judeţului Braşov, din totalul populaţiei active, cea mai mare pondere se regăseşte în grupa de vârstă 45-49 ani (16,5%), urmată de grupa de vârstă cuprinsă între 30 şi 34 ani (16,3%).

Alte referate despre: demografie brasov, demografia brasovului, populatia factor demografic brasov

Depresiunea Petrosani

Depresiunea Petrosani - Apele Jiului,care strabat valea,curg printre munti spre Oltenia si mai departe pana la Dunare. Depresiunea Petrosani, in afara peisajului industrial caracteristic,ofera o varietate de frumuseti rar intalnite. Locuri de o salbatica frumusete se gasesc,de altfel,in toate imprejurimile Depresiunii Petrosani.

Alte referate despre: depresiunea petrosani, clima depresiunii petrosani, referat depresiunea petrosani

Brasov

Nu prea departe de Bucuresti si dupa ce strabati una dintre cele mai frumoase vai din tara, de-a lungul firului de argint ai Prahovei - cu trenul (166 km) ori cu masina (172) - se afla Brasovul, oras despre care se poate spune, dupa ce l-ai cunoscut, ca nu-i lipseste nimic; si asta oricum l-ai fi privit si indiferent de ce ai fi vrut sa afli.

Alte referate despre: brasov, depresiunea brasov, referat brasov

Municipiul Brasov - caracterizare

Cateva dintre principalele obiective turistice sunt:Biserica Neagra - (secolele 14 - 15), cea mai mare constructie in stil gotic din Romania, avand cea mai mare orga din Europa. Aici puteti asculta concerte de muzica clasica si preclasica (concertul de Craciun este celebru). In fata bisericii se afla statuia marelui umanist german Johannes Honterus.

Turnul Alb si Turnul Negru - Turnul Alb, in forma circulara si Turnul Negru, in forma patrata, puncte-cheie in lantul de aparare a vechiului burg.Muzeul de Arta - cu o colectie extraordinara de opere apartinand unor artisti romani si straini, gazduieste expozitii foarte interesante, printre cele mai recente fiind Dali, Miro, Portretul flamand.

Alte referate despre: municipiul brasov, harta municipiului brasov, harta municipiul brasov

Brasov

In apropierea Pietii Sfatului se gaseste turnul spiralat al Bisericii Negre. Capodopera gotica a fost construita la inceputul secolul 15 isi trage numele de la incendiul din 1689 care a lasat-o neagra. Biserica poate fi vizitata desi acum este in renovare. Biserica gazduieste ocazional concerte de muzica clasica. Langa Biserica Neagra si Piata Sfatului se gaseste strada Republicii un loc de plimbari si o ocazie pentru cumparaturi.

Alte referate despre: brasov oras turistic, referat despre brasov, brasov referat

Depresiunea Transilvaniei

In interiorul arcului carpatic s-a produs o scufundare lenta pana la 4500 m adincime, datorita eforturilor de cutare si ridicare a Carpatilor din jur. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul cuaternalului intreaga depresiune a transilvana a devenit uscat. Numai pe margini, in unele depresiuni intramontane, ca Brasov, Giurgiu, Ciuc, mai ramasesera lacuri, care s-ar drenat mai tarziu, in cuaternarul inferior.

Alte referate despre: depresiunea transilvania, depresiune transilvaniei, turismul in depresiunea transilvaniei

Rezervatii naturale din judetul Brasov

Se poate afirma deci ca judetul Brasov se caracterizeaza printr-o mare varietate si complexitate a componentelor naturale (forme de relief variate, peisaje de mare spectaculozitate, lacuri glaciare sau artificiale, intinse paduri de conifere sau in amestec cu foioase, rezervatii stiintifice sau parcuri naturale, ape minerale, etc.).

Alte referate despre: rezervatii naturale din judetul arges, rezervatiile naturale din judetul arges, rezervatii naturale din judetul vaslui

Brasov

Bresle puternice, între care se aflau în frunte aurarii, ţesătorii, armurierii, au făcut ca Braşovul să nu rămână doar un punct al comerţului de tranzit, ci şi un înfloritor centru meşteşugăresc. Locuitorii, harnici şi cu simţ practic, l-au înzestrat cu echipamente caracteristice oraşelor medievale europene: ziduri de cetate şi bastioane, turnuri exterioare de supraveghere şi pază, depozite şi pieţe, ateliere şi prăvălii, hanuri, biserici şi spitale.

Arheologia confirmă vatra de altădată a scheienilor, la Pietrele lui Solomon. Pelerinajul annual al junilor şi numeroase legende atestă concluzii ale aşezării şi ale obiceiurilor tribale ale locuitorilor.
Incendiul devastator din 1689, când cea mai mare parte a clădirilor cu etaj din lemn au fost distruse,a lăsat în picioare doar puţine din construcţiile anterioare ale secolului al XVII-lea. Altele au fost demolate din considerente politico-strategice (Cetatea de pe Tâmpa) sau din raţiuni ...

Alte referate despre: biserica neagra din brasov, orasul brasov referat, orasul brasov referat geografie

Raul Dambovita

Raul a fost transformat practic, in sectorul bucurestean, in sase biefuri si tot atatea noduri hidrotehnice, cu deniveleri de 1-2m (Grozavesti, Eroilor, Opereta, Marasesti, Mihai Bravu, Vitan-Barzesti). In amonte de nodul hidrotehnic Grozavesti s-a construit Lacul Morii, suprafata de 220ha, 11m adancimea maxima si 20milioane metrii cubi apa,
pe cele sase biefuri ce variaza intre 2-3 metri cubi/s.

Alte referate despre: raul dambovita, raul dambovita referat, raul dambovita bucuresti

Brasov

Acum cateva sute de ani,orasul Brasov a fost o cetate. Din acea cetate au mai ramas:Turnul Alb, Turnul Negru,Bastionul Graft, Bastionul Postavarilor,Bastionul Tesatorilor,Poarta Ecaterina, Biserica Neagra si multe altele. Mandria Brasovului a fost Fabrica de Avioane infiintata in 1925.Aici s-au facut avioane de vanatoare care au fost utilizate in al doilea razboi mondial. Dupa razboi, fabrica a fost transportata in U.R.S.S. Hotelul Aro (Carpati) a fost construit intre anii 1934-1935 de Horia Creanga. Acest hotel a fost pastrat pana astazi.

Alte referate despre: referat despre orasul brasov, orasul brasov, poiana brasov

Istoria romanilor - cronologie

13.Moldova+Tara Romaneasca
-martie 1855=conferinta de la Viena
-19/30 martie1856=Congresul de pace de la Paris
-1853-1856=razboiul Crimeii
-7/19 august 1858=conventia de la Paris
-5 ianuarie 1859=la Iasi este ales Cuza
-24 ianuarie 1859=la Bucuresti este ales Cuza
-1859-1866=Alexandru Ioan Cuza
-septembrie 1861=conferinta de la Constantinopol
-11 decembrie 1861=Cuza proclama unirea natiunii romane
-22 ianuarie 1862=se constituie primul guvern unic
-24 ianuarie 1862=Principatele Unite isi iau numele de Romania;se formeaza Adunarea Unica
-25 decembrie 1863=este adoptata legea secularizarii averilor manastiresti
-2 mai 1864=lovitura de stat
-144/26 august 1864=legea rurala
-august 1862=s-a constituit Ministerul de Externe
-11 februarie 1866=Cuza este silit sa abdice

Alte referate despre: istoria romaniei cronologie, istoria romanilor cronologie, istoria romaniei cronologic

Transilvania sub dominatie ungara

La baza formarii poporului roman au stat doua elemente etnice: dacii si romanii. Pe teritoriul Transilvaniei de astazi, in antichitate au locuit dacii, a caror prim conducator a fost Burebista. Treptat, dacii au fost cuceriti de romani. Acestia au organizat provincia Dacia care cuprindea cea mai mare parte a Transilvaniei.

Alte referate despre: bucovina si transilvania sub dominatia austro-ungariei, transilvania sub dominatia habsburgica, transilvania sub austro-ungaria

Beauty spots-Brasov

Brasov is the favourite tourist destination in Romania.Only 13 km far from Brasov, up in the mountains you can find a unique winter resort: Poiana Brasov.

Alte referate despre: beauty sports brasov, black beauty rezumat, biserica neagra brasov

Atitudini si comportamente legate de stilul de viata sanatos al adolescentilor din judetul Brasov

Preventia trebuie sa se faca in echipe multidisciplinare si nu este apanajul exclusiv al sectorului sanitar. Inceputa cu prima socializare a copiilor, are sanse reale sa se fixeze in deprinderi sanatoase, persistente, de aceea pentru a creste o generatie cu deprinderi sanatoase, trebuie sa incepem promovarea sanatatii cu parintii copiilor pe care dorim sa ii abordam.

Alte referate despre: atitudini si comportamente legate de proprietate, atitudini si comportament legate de proprietate conspect, stil de viata sanatos

Oportunitatea sortarii gunoiului menajer in Brasov

1.2 Ipotezele statistice
H0: Cel mult 30% din populatia Brasovului isi sorteaza gunoiul menajer.
H1: Mai mult de 30% din populatia Brasovului isi sorteaza gunoiul menajer.

Alte referate despre: reciclarea gunoiului menajer, sortarea gunoiului menajer, gestionarea gunoiului menajer

Sortarea gunoiului menajer - Brasov

3. Interesul si implicarea brasovenilor in activitatea de sortare a gunoiului menajer.
1. In ce masura se implica brasovenii in activitatea de sortare a gunoiului menajer?
2.Valorifica brasovenii gunoiul menajer?
1. Cunoasterea modului in care brasovenii se implica in activitatea de sortare a gunoiului menajer.
2. Determinarea masurii in care brasovenii valorifica gunoiul menajer.

Alte referate despre: sortarea gunoiului menajer in resita, sortarea gunoiului, gunoiul menajer
Referate afisate : 18
Medie note: 8.25 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.