Despre miturile lui homer

Miturile lui Homer - oglinda a lumii invizibile

Profanul va privi iubirea lui Ares cu Afrodita drept o poveste usoara si nerespectuoasa: cei care citesc printre rinduri stiu ca aceasta este istoria insasi a universului, unde se conjuga si se echilibreaza etern fortele de atractie si de respingere, dragostea si razboiul, Afrodita si Ares.Transformarile lui Proteu par o poveste de magie: cu toate acestea Proteu nu este altceva decit materia primorAZdiala, care primeste diverse forme si amprente.

Monstrii fabulosi cu care se bate Ulise nu sint inventii gratuite: ei reprezinta pasiunile umane, impotriva carora inteleptul trebuie sa lupte toata viata.Iliada si Odiseea capata infatisarea de carti esoterice al caror sens profund nu este inteligibil decit pentru initiati.Aceasta transmutatie a poeziei homerice s-ar explica greu doar prin nevoi apologetice. Adevaratele origini trebuie cautate in alta parte. Vom descoperi aceste origini, de ordin psihologic, prin analiza citorva trasaturi esentiale ale spiriAZtului grec: predilectia pentru ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 78
Materia: Istorie

Homer si nemurirea sufletelor

Rangul atribuit lui Homer alaturi de Platon si Pitagora ne surprinde. Psyche, atunci cind paraseste corpul unui erou homeric nu mai este decit o palida fantoma, fara consistenta si fara energie. Existenta de dincolo de mormint, asa cum o concepe Ahile sau cum o intrevede Ulise in calatoria ta In lumea mortilor, nu ofera nici o asemanare cu lumea cea-lalta descrisa de miturile platoniciene sau visata de discipolii lui Pitagora: este o existenta lugubra, aproape de nimicire.
Pentru autorul lliadei viata in Hades este pa atit de sumAZbra

Alte referate despre: nemurirea sufletului, nemurirea sufletului referat, despre nemurirea sufletului

Homer si marile scoli de morala

Diferitele scoli filosofice -- peripateticienii, stoicii, hedo-nistii Aristipp'os si Epicur -- au scos din Homer marile linii ale moralei lor. Este adevarat ca Epicur si Aristippos l-au inteles de-a-ndoaseleape inspiratorul lor: ei au interpretat gresit cuvintele lui Ulise catre feaci. Aceasta este o dovada in plus ca izvorul era uimitor de abundent.
Admiratorii si aparatorii lui Homer isi facusera o distracAZtie din aceste apropieri intre principiile sectelor si maximele sau exemplele homerice. Adesea, de altfel, filosofii au fost j primii care s-au acoperit cu autoritatea poetului.

Alte referate despre: rolul bisericii si scolii in educatia morala a copiilor, morala in lumea scolii, rolul scolii in educatia morala a elevilor etica

Regulile vietii placute dupa Homer

Formula care-i va placea atit de mult lui Harpagon "trebuie sa maninci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa ma-ninci", este deja a lui Homer.
Socrate din Memorabilia spunaa, jumatate in gluma, juAZmatate in serios, ca Circe ii preschimba pa oameni in porci doar facindu-i sa maninco prea mult. Cumpatarea sa -- cel putin tot atit cit asistenta lui Hermes -- l-a salvat pe Ulise de acest avatar 3 .

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, reguli de comportare dupa cutremur, iliada dupa homer

Batalia in jurul lui Homer

Batalia nu ar fi fost niciodata atit de apriga, daca obiecAZtul acestei discutii, poetul, n-ar fi marcat atit de adinc viata greceasca: acest lucru trebuie reamintit inainte de toate, desi el a devenit aproape un loc comun.I. Hoiner, biblie a grecilor Retorul Heraclit, in secolul I al erei noastre, nu exagera prea mult cind scria:"De la virsta cea mai frageda, Homer este doica spiritului naiv al copilului care-si incepe studiile; inca din scutece sufletele noastre sug laptele versurilor sale. Crestem si el este mereu aproape de noi... Nu-l putem parasi fara a avea imediat dorinta de a-l relua: s-ar zice ca aceasta legatura nu sfirseste decit odata cu viata" 2.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, batalia de la rovine

Zeii lui Homer si numerele pitagorice

Aceasta unitate "in plus" 3 care il distinge de par, ii da forta si vaAZloarea sa exceptionala4.Aceasta unitate "care depaseste", in impar, este analoga cu principiul de fecunditate sau de reproductie, la masculi: de unde si axioma ca imparul este mascul si parul femela, axioma fundamentala in aritmologie.

Alte referate despre: numere pitagorice, numerele pitagorice, numere pitagoreice

Homer savant infailibil

Aceeasi opozitie ca intre Aristarh si Crates se regaseste la geografi. Eratosthene (intre 250 si 220) considera descrie rile si itinerariile homerice ca pura fantezie; dimpotriva, Strabon (secolul lui Augustus) sustinea ca poetul este reiat h precis, ca el scria cu scopul de a instrui si nu doar de a distra 4.

Alte referate despre: homer iliada, odiseea homer, iliada homer

Mituri etiologice in Vechiul Testament

1. miturile memoriale sunt pastratoarele faptelor ancestrale si se poate presupune ca ele au inregistrat fie psihoze colective provocate de evenimente de mari proportii cu caracter insolit , fie incercarea empirica de a explica diverse fapte neobisnuite , petrecute de obicei la confluenta existentiala a doua populatii de nivel spiritual foarte diferit;

Alte referate despre: vechiul testament, referat vechiul testament, numele lui dumnezeu in vechiul testament

Exegeza istorica a miturilor - Palaiphatos

Fabula atribuie Aloazilor un sir de ispravi carora le cad adesea victima zeii: de pilda, cei doi giganti il prind pe Ares si il inchid intr-un chiup de bronz, unde ramine ferecat timp de treisprezece luni; cind este in fine descoperit, el era pe cale sa moara. Cintul V al Iliadei face aluzie la patimirile lui Ares: Dion le aminteste fiicei sale Afrodita, pentru a o consola pentru lovitura pe care a primit-o in lupta.1

Alte referate despre: cele patru mituri din istoria romanilor de la origini pana in prezent, mituri din istoria poporului roman, mituri in istoria romaniei

Batalia in jurul lui Homer

"De la virsta cea mai frageda, Homer este doica spiritului naiv al copilului care-si incepe studiile; inca din scutece sufletele noastre sug laptele versurilor sale. Crestem si el este mereu aproape de noi... Nu-l putem parasi fara a avea imediat dorinta de a-l relua: s-ar zice ca aceasta legatura nu sfirseste decit odata cu viata" 2.

Alte referate despre: batalia de la stalingrad, disputa in jurul continuitatii, batalia de la marasesti

Mitul celor patru elemente

Apa are tendinta de a stinge focul, focul de a evapora apa, iar aceasta opozitie se regaseste intre toate elementele din care este alcatuit "marele tot". Cutare fractiune de element poate sa dispara o data, ansamblul insa ramine vesnic.Aceasta batalie cosmica este povestita de poet, care numeste focul Apollon, Helios, Hefaistos; apa Poseidon si Scamandros; luna Artemis, aerul Hera, si asa mai departe,

Alte referate despre: patru elemente componente ale unei carti, povestea celor patru anotimpuri, mitul celor trei gratii

Odiseea de Homer

Odiseea de Homer - Dupa ce Au aflat tainele Troiei, au construit un cal de lemn, unde inauntru s-au ascuns soldati . Spre seara, cand toti troienii erau adormiti,grecii si aheii ies din cal, deschizand portile celorlalti luptatori care asteptau afara din cetate care erau codusi de Menelaos. Acesta au cucerit cetatea.

Dupa acest razboi care a durat zece ani, grecii si aheii pleaca in sfarsit acasa, indreptandu-se fiecare catre tarile lor. Primul popas al lui Ulise si al oamnilor sai a fost pe insula ciconilor, jefuind-o. Ciconii s-au razbunat, o mare parte dintre soldati murind.Apoi ajung pe insula mancatorilor de lotus unde Ulise cu greu ii scape pe oameni din efectele plantei foarte populare pe insula.

Corabiile lui Ulise ajung pe insula ciclopilor, impinse de furtuni.Ulise isi ia doisprezece oameni si pleaca in cercetarea insulei. Ajung in pestera ciclopului Polifem, unde , Ulise ii strapunge ochiul ciclopului cu un tarus ...

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Cultura homerica

Si astfel Homer traieste, disciplineaza, fecundeaza si poate primeni pana si azi productivitatea puterilor noastre creatoare.
Eficacitatea lui artistica ramane in vigoare, mereu activ potentiala, de o vitalitate multilaterala, fiind in cea mai mare parte bazata e afectele native fundamentale alesufletului universal omenesc.

Alte referate despre: cultura civica, cultura cartofului, cultura romana

Cultura Homerica

Toti marii inspirati ai muzelor, Vergiliu, Dante, Milton, Goethe, Mistral, au salutat in Homer pe parintele lor si au fost mandri si fericiti dea fi urmasii lui, ”homerizi”, dupa Goethe, sau ”umble escoulan dou grand Oumero”, (Modesti ucenici ai marelui Homer), dupa Mistral.

Alte referate despre: cultura greaca, cultura antica, cultura

Miturile

Mai rar, termenul de legenda este folosit ca o inscriptie pe o moneda sau pe o medalie. O alta semnificatie s-ar mai putea ca fiind un text sau o inscriptie in care se explica semnele conventionale de pe o harta, plan , imagine fotografica sau copiata .

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile din preajma noastra, cele patru mituri fundamentale

Iliada - Homer - povestire

Pe câmpul de lupta învingatorul era decis de conducatorii armatelor,
care se înfruntau erau Hector si Aiax. Jupiter opreste lupta celor doi
si dupa cum îi fagaduise lui Achile da victoria de partea troianului.
Astfel, Agamenon decide sa încerce sa se împace cu Achile prin
intermdeiul pritenilor lor, dar Achile nu este de acord.

Alte referate despre: iliada homer rezumat, iliada-homer, rezumat iliada homer

Odiseea de Homer

Pamanteni: ______Ulise
_______Penelope
_______Telemac
_______ Circe,vrajitoarea
________Calipso
_________Menelaos

Alte personaje: ________ CIclopul Polifem

Alte referate despre: rezumat odiseea de homer, odiseea de homer rezumat, odiseea de homer pe canturi
Referate afisate : 17
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.