Dreptul familiei referat

Dreptul familiei

Dreptul familiei
Constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei
Conform articolului 30 din CODUL FAMILIEI ,bunurile dobândite în
timpul casatoriei,de oricare dintre soti,sunt ,de la data dobândirii
lor,bunuri comune ale sotilor.Aceasta regula se aplica si în privinta
imobilelor.

Dreptul familiei
În cazul dobândirii bunurilor imobile,nu este necesara manifestarea de
vointa expresa a ambilor soti,functionând prezumtia mandatului tacit
reciproc prevazut in articolul 35 din CODUL FAMILIEI ,legea pretinzând
consimtamântul expres al ambilor soti numai pentru înstrainarea sau
grevarea imobilelor din comunitatea matrimoniala.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 10kb
Downloads: 27
Materia: Drept

Dreptul familiei

Dreptul familiei.În sens larg, filiaţia desemnează un şir neîntrerupt de naşteri care leagă o persoană de un stramoş al ei, un şir neîntrerupt de persoane între care faptul naşterii a stabilit legatura de la părinte la copil.În sens restrâns însă, filiaţia este raportul de descendenţă dintre copil şi fiecare dintre părinţii lui. Filiaţia se întemeiază pe legătura de sânge dintre copil şi părinţi, care rezultă din faptul naşterii şi cel al concepţiei (zămislirii).

Alte referate despre: dreptul familiei, dreptul familiei referat, referat dreptul familiei

Disolutia familiei prin divort

Evoluţia divorţialităţii în Europa şi în România
În Europa rata divorţialităţii s-a dublat sau chiar s-a triplat în ultimii 30 de ani (Danemarca, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Elveţia, Olanda, Ungaria, Rusia, Polonia). În ţările în care familia a suportat cele mai profunde transformări: atitudinea faţă de căsătorie, comportamentul nupţial, fertilitatea, situaţia femeii în familie şi în societate, divorţialitatea înregistrează cele mai ridicate niveluri. Din anul 1950 până în 1995 s-a înregistrat o reducere a duratei medii a căsătoriei în momentul divorţului de la 12-15 ani la 8 ani.

Alte referate despre: disolutia familiei prin divort, ranile familiei adulterul divortul avortul, disolutia familiei

Dreptul familiei - relatiile de familie

Astfel, bunurile dobandite prin donatie si legat sunt bunuri proprii intrucat se tine cont de vointa dispunatorului. Bunurile dobandite prin donatie sunt proprii, fie ca este vorba de donatie directa, indirecta, deghizata sau dar manual.Intre soti se pot face donatii, insa numai in privinta bunurilor proprii.In timpul casatoriei, bunul primit prin legat este propriu, indiferent daca legatul este universal, cu titlu universal sau cu titlu particular intrucat legea nu distinge.

Alte referate despre: familia relatii de familie, relatile de familie in dreptul medieval, dreptul familiei relatiile sociale ale sotilor

Dreptul familiei

b) conditii de fond pozitive si negative; in sens larg, atat conditiile de fond, cat si impedimentele sunt denumite conditii de fond la casatorie, numai ca pe cand primele sunt formulate pozitiv, celelalte sunt formulate negativ;

Alte referate despre: referate dreptul familiei, principiile dreptului familiei referat, principiile dreptului familiei

Dreptul penal

Dreptul penal
Dreptul penal român are ca scop apărarea, împotriva infracţiunilor, a valorilor sociale fundamentale corespunzătoare perioadei pe care o parcurgem.
În legislaţia penală în vigoare, scopul dreptului penal care prevede că „Legea penală apără, împotriva infracţiunilor România, suveranitatea, independenţa, unitatea şi indivizibilitatea statului, persoana, drepturile şi libertăţile acesteia, proprietatea, precum şi întreaga ordine de drept”.

Alte referate despre: drept penal, drept penal al afacerilor, drept penal international

Dreptul Subiectiv

Dreptul este un fenomen inerent societăţii, apărut din şi pentru societate.
Accepţiunile termenului drept sunt:
Dreptul obiectiv
Dreptul subiectiv

Alte referate despre: dreptul subiectiv, drept subiectiv, prescriptia dreptului subiectiv civil

Drept Civil al Republicii Moldova

Drept Civil al Republicii Moldova
Cuvîntul “Drept” este folosit în mai multe sensuri. El deriva de la latinescul “ directus”, luat sens metaforic ( “derectus” de la “dirigo”, care înseamnă drept – orizontal sau vertical, de-a dreptul, direct, linie dreaptă ). În limba Latina, însă, cuvîntul care corespunde substantivului “drept” era “just” ( drept, dreptate, lege ).
Drept Civil al Republicii Moldova

Alte referate despre: dreptul civil in republica moldova, dreptul civil al republicii moldova, drept civil al republicii moldova

Dreptul familiei

Totusi, libertatea divortului nu este totala, casatoria nu este o chestiune de ordin exclusiv privat ci are un caracter social. Iata de ce vointa sotilor de a pune capat casatoriei este numai premisa desfacerii acesteia, divortul presupunand in toate cazurile o statuare judecatoreasca in acest sens.Divortul este singurul mijloc de desfacere a casatoriei, avand un caracter prin excelenta judiciar, si care, la cererea unuia dintre soti sau pe baza consimtamantului ambilor soti, conduce la stingerea cu efect numai pentru viitor, a principalelor efecte ale casatoriei - in special a efectelor de natura personala dintre soti.

Alte referate despre: curs dreptul familiei, dreptul familiei curs, dreptul familiei referate

Casatoria in dreptul roman si contemporan

Concubinajul nu este interzis de lege, dar nici nu i se pot aplica, prin analogie, dispoziţiile legale referitoare la căsătorie. Între concubini se pot face convenţii, dacă acestea ar respecta condiţiile de valabilitate din dreptul comun.

Alte referate despre: casatoria in dreptul roman si contemporan, referat casatoria in dreptul roman si contemporan, referate casatoria in dreptul roman si contemporan

Istoricul fundamentelor dreptului civil

Cele două prestaţiuni, predarea lucrului şi plata preţului făceau
obiectul a două stipulaţiuni distincte. Prima stipulaţiune genera obligaţia de a preda preţul, iar cea de-a doua , obligaţia de preda lucrul.

Alte referate despre: istoria dreptului civil, istoricul aparitiei dreptului procesual civil, dreptul civil in republica moldova istoric

Drept civil

Drept civil
In cazul sistemului dreptului distingem:
- norme juridice
- institutii juridice
- ramuri de drept
- diviziuni ale dreptului

Alte referate despre: drept civil, drept civil partea generala, dreptul civil

Drept comercial roman II. Sinteza

Drept comercial roman II. Sinteza
Caracter generalizat. Procedura falimentului este o procedură care vizează întreaga „avere a debitorului”, şi nu doar unul sau unele bunuri din patrimoniul acestuia, cum este cazul executării silite mobiliare sau imobiliare de drept comun. Legea precizează în art. 3: „Averea debitorului cuprinde totalitatea bunurilor şi drepturilor patrimoniale ale acestuia – inclusiv cele dobândite în cursul procedurii stabilite de prezenta Lege – care pot face obiectul unei executări silite, în condiţiile Codului de procedură civilă.” Remarcăm faptul că procedura falimentului se poate aplica şi asupra unor bunuri, care la data declanşării procedurii nu se mai află în patrimoniul debitorului, dar care sunt readuse cu efect retroactiv prin anularea unor acte „suspecte” încheiate de către debitor în perioada anterioară deschiderii procedurii.
•Caracter ...

Alte referate despre: drept comercial roman i sinteza, drept comercial sinteza, sinteza drept comercial

Drept Constitutinal

Drept Constitutional
Categoria cea mai des întâlnită în teoria şi practica sistemelor constituţionale este categoria putere. Ea apare în exprimări nuanţate precum: putere politică, putere de stat, puteri politice, sau pur şi simplu putere. Fiind şi dovedindu-se a fi categoria-cheie în organizarea statală a societăţii umane, puterea (în sensul cuceririi sau aproprierii sale) a fost şi rămâne scopul fundamental al revoluţiilor, mişcărilor şi convulsiilor sociale.
Drept Constitutinal

Alte referate despre: drept constitutinal, referat drept constitutinal, curs drept constitutinal

Izvoarele dreptului comunitar

Izvoarele dreptului comunitar.La început, primele norme juridice de drept comunitar au luat naştere ca urmare a voinţei suverane a statelor membre, care, prin intermediul unor tratate internaţionale clasice, au acceptat sa renunţe la o parte din suveranitatea lor si sa se supună deciziilor unor organe supranaţionale.

Alte referate despre: izvoarele dreptului comunitar, izvoarele dreptului comunitar european, referat izvoarele dreptului comunitar

Familia si dreptul roman

Acum aproape 3000 de ani păstori italici şi-au construit câteva mici locuinţe pe colinele din apropierea râului Tibru. Aceste tabere s-au dezvoltat şi au ajuns să formeze cetatea Romei. Cetatea a ajuns, prin cuceriri, trei milenii mai târziu, capitala unui imperiu de 5 milioane de kilometri pătraţi, răspândit pe trei continente. A început prin biruinţa asupra regatului etrusc. Apoi, învinge Cartagina şi Grecia. În Europa, legiunile sale invadează teritoriile galilor, belgilor, dacilor, celţilor iberici şi britanici, dalmaţilor şi insulele Sicilia, Corsica şi Sardinia. În Africa şi în Asia cuceresc Egiptul, Mauritania, Numidia, Mesopotamia, Armenia, Capadocia, Iudeea şi Siria.

Extinderea Romei a avut consecinţe pe toate planurile societăţii: economic (producătorii agricoli italici au avut de suferit), politic (succesiunea ...

Alte referate despre: familia si dreptul in imperiul roman, familia in dreptul roman, familia in dreptul musulman

Familia si factorii de ordin familial

Încă de la mijlocul secolului trecut s-a impus ideea că sugarul are nevoie de dragoste mai mult decât de prezenţa fizică a mamei biologice, astfel că s-a impus progresiv o noţiune nouă, cea de carenţă afectivă, diferită progresiv de noţiunea de carenţă maternală prin separare.

Alte referate despre: factorii de ordin familial, familia si aspecte de ordin familial, comunicarea familie-scoala factor important in activitatea didactica

Distributia rolurilor in familia moldoveneasca

Problematica organizării vieţii de familie şi a consecinţelor ei funcţionale, a evoluţiei rolurilor masculine şi femenine apare în lucrările gânditorilor antici şi a celor renascentişti, iar odată cu constituirea sociologiei ca ştiinţă, familia a reprezentat un obiect de studiu privelegiat. Dacă la început, cercetarea familiei s-a făcut în cadrul unor modele etnolingvistice şi istorice, ulterior familia a devenit obiectul unor studii analitice, de ordin psihologic, sociologic, psihosocial, sexologic şi psihopatologic, tinzând să fie definită în termeni de comunicare şi intercomunicare interpersonală.

Alte referate despre: familia moldoveneasca, distributia rolurilor in familie, distributia rolurilor in familie intre sot si sotie
Referate afisate : 18
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.