Flori de mucigai tudor arghezi eseu argumentativ

Testament si Flori de mucigai - Tudor Arghezi Bacalaureat

Fie ia postura de martir (imitatio Christi), în sensul că se sacrifică pentru fericirea celor mulţi.Fie ia postura unui revoluţionar din perspectivă socială. Îşi asumă sarcina moralizatoare prin opera sa care trebuie să devină un semnal pentru dreptatea socială (pedepseşte prin opera lui pe cei care au asuprit şi îi face nemuritori pe cei ce au suferit).

Acestea spre deosebire de poetul modernist care este un însingurat / alienat / claustrat aflat în căutarea răspunsurilor despre cunoaştere; despre poziţia lui în lume. Cel mai tare se vede în ciclul „Psalmi” (poezii filozofice religioase), unde, obsedat de absenţa tatălui biologic caută sprijin în tatăl ceresc, absorbind cele două tipuri de atitudini / teologii: dialectică, apofatică)

Totul se rezolvă printr-o continuă „nehotărâre” / oscilaţie (îndrăzneşte asemeni marilor gânditori creştini să-l caute pe Dumnezeu – tocmai pentru că crede în el. Opus dogmei.
B. Elemente moderniste.Poetul ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 19
Materia: Romana

Neomodernismul-Evocare - Bacalaureat

Intr-o manieră ce ar părea simplistă, pentru că recurge la un limbaj aparent comun, poetul recurge fie la parabole, fie la spargerea totală a tiparelor lingvistice pentru a construi imaginea „aproximativă” a esenţei / adevărului revelator (vezi parabola spălatului pe mâini)

Alte referate despre: neomodernismul pt bacalaureat, neomodernismul bacalaureat, neomodernismul

Subiecte Bacalaureat 2003 - Ion Creanga

Amintirile din copilărie de Ion Creangă explică acum, la peste 100 de ani de apariţie perenitatea operei. Aşa cum spunea George Călinescu cartea este un roman al copilăriei copilului universal;a fost considerat un roman de formare, un bildungs-roman opera presupune un raport dintre real şi imaginar sau cum se construieşte spaţiul imaginar al operei, am putea releva corelaţia dintre real şi mitic, dintre mitic şi fabulos , chiar fantastic compoziţional există 4 părţi structurate în 2 planuri pe de-o parte este urmărit procesul de formare a lui Nică precum şi evoluţia lui spirituală în contextul mediilor sociale care le străbate(capitolul1 şi 3);în planul al doilea se constituie obiectiv ...

Alte referate despre: bacalaureat de ion creanga, momentele subiectului bacalaureat de ion luca caragiale, povestire pe momentele subiectului copilaria lui ion creanga

Rezolvarea subiectelor de bacalaureat - oral

“Alexandru Lăpuşneanul” aparţine prozei romantice deoarece:
1. este inspirată din istoria naţională
2. autorul preia o serie de evenimente petrecute în a doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanul din cronica lui Grigore Ureche
3. scena uciderii celor 47 de boieri este preluată din cronica lui Miron Costin
4. a fost publicată în revista “Dacia literară” apărută în anul 1840 la Iaşi, confirmând programul romantic al acesteia intitulat “Introducţiune” şi semnat Mihail Kogălniceanu “Scene istorice din cronicile Moldaviei”

Alte referate despre: rezolvarea subiectelor de bacalaureat - oral 2008, rezolvarea subiectelor de bacalaureat - oral 2009, rezolvarea subiectelor de bacalaureat 2008

Bacalaureat 2005

Iar cea de-a treia etapa este dupa 271, dupa retragerea aureliana. Pe
teritoriul Daciei a ramas o populatie puternic si ireversibil
romanizata iar la sud de Dunare s-au retras doar armata si
administratia.

Alte referate despre: limba romana bacalaureat 2005, bacalaureat 2005, rezultate bacalaureat 2005

Flori de mucigai - Tudor Arghezi

Frumuseţea, de care cel socotit vinovat a fost îndepărtat în scop punitiv, poatefi recuperată prin vis sau amintire, situaţie pe care o ilustrează poeme ca “Rada” sau “Tinca”. Mai mult chiar, moartea înseamnă eliberare de rău, readucere în lumină, restituire a frumuseţii, în ultimă instanţă:
“În beciul cu morţi, Ion e frumos,
Întins gol pe piatră, cu un fraged surâs…”
(“Ion Ion”)

Alte referate despre: flori de mucigai tudor arghezi comentariu, flori de mucigai tudor arghezi, comentariu flori de mucigai tudor arghezi

Titanic Vals de Tudor Musatescu

Titanic Vals de Tudor Musatescu
Titanic Vals este o piesa de teatru foarte interesanta care se poate juca pe scena. Ea incepe cu o discutie normala intre numerosii membrii ai unei familii: Spirache,capul familiei,un sot iubitor si devotat doar putin prea moale in fata Dacie si Chiriachitei, sotia respectiv soacra sa, 2 tipuri clasice de sotie cicalitoare si soacra autoritara. Intervin in scena si cei 4 copii ai familiei: Traian, baiatul cel mare. Sarmisegetuza, fiica cocheta si fandosita, Decebal, mezinul familiei si cel mai nazdravan totodata si nu in ultimul rand, Gena, fiica lui Spirache din prima casatorie, cel mai linistit membru al familiei, mostenind caracterul tatalui sau.
Titanic Vals de Tudor Musatescu

Alte referate despre: titanic vals de tudor musatescu, titanic vals de tudor musatescu rezumat, despre tema din titanic vals de tudor musatescu

Eseu BAC "Flori de mucigai" - Tudor Arghezi

Categoriile estetice negative (uratul, tragicul, grotescul, macabrul etc.) devin prin transfigurare artistica imagini care vorbesc despre criza lumii moderne. Poetul isi propune sa valorizeze in poezie toate aspectele realitatii asa cum spune Tudor Arghezi in "Testament": "Din bube, mucigaiuri si noroi/ Iscat-au frumuseti si preturi noi".In primul vers al poeziei poetul exprima intr-un mod plastic ideea de scris organic, imaginea inedita a unghiei care scrie. Faptul ca poetul scrie "pe tencuiala" sugereaza ideea de scris etern: "La-m scris cu unghia pe tencuiala/ pe un parete de firida goala".

Alte referate despre: flori de mucigai tudor arghezi eseu argumentativ, flori de mucigai tudor arghezi comentariu bac, flori de mucigai-tudor arghezi

Pedeapsa - Tudor Arghezi

La noutatea limbajului arghezian s-a referit si Tudor Vianu , care afirma :”Renovarea liricii romanesti , smulgerea ei de pe caile unde o fixase marea influenta a poetului “Luceafarului”, este consecinta cea mai importanta produsa de afirmarea lui Arghezi inca din al doilea deceniu al secolului nostru.

Alte referate despre: pedeapsa tudor arghezi, pedeapsa tudor arghezi comentariu, comentariu pedeapsa tudor arghezi

Flori de mucigai - comentariu

Unghiile de la mana stanga reprezinta tocmai conditia demonica si coborarea intr-un univers infernal. O astfel de poezie scrisa cu "unghiile de la mana stanga" devine socanta. Versurile sunt profane, iesite din timp: "sunt stihuri fara an, /Stihuri de groapa/De sete de apa/si de foame de scrum".

Alte referate despre: flori de mucigai comentariu, flori de mucigai, comentariu flori de mucigai

Tudor Arghezi - Critici

Caci, un fapt e limpede: desi avem despre aceasta intinsa literatura studii serioase, mai vechi si mai noi, desi s-au spus despre ea lucruri inteligente si adevarate, opera argheziana are inca multe secrete.Acestea nu sunt de nuanta, ci de esenta.

Alte referate despre: tudor arghezi critici literare, tudor arghezi critici, tudor arghezi critica de nicolae balota

Tudor Vladimirescu

A semnat o înţelegere cu Comitetul de oblăduire prin care Tudor urma să ridice „norodul la arme“, având drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot. Conţinutul prea revoluţionar al „Proclamaţiei de la Padeş“ i-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinaţi cu înfrângerea oştirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă nărod cu al căror sânge s-au hrănit şi s-au poleit tot neamul boieresc, îl socoteşti nimic, şi numai pe jefuitori îi numeri patrie... Dar cum nu socotiţi dumneavoastră că patria se cheamp poporul, iar nu tagma jefuitorilor“.

Alte referate despre: tudor vladimirescu, tudor vladimirescu referat, revolutia lui tudor vladimirescu

Tudor Vladimirescu

În aceste conditii, eforturile boierimii pãmântene pentru înlãturarea domnilor fanarioti si întãrirea institutiei domniei, reprezintã dorinta întregului popor pentru afirmare nationalã, împotriva tendintelor dominatoare ale unei clase impuse din afarã si strãinã intereselor românilor.

Alte referate despre: referat tudor vladimirescu, rascoala lui tudor vladimirescu, revolutia de la 1821 condusa de tudor vladimirescu

Flori

Evolutia florilor
Plantele ce infloresc se considera ca au o vechime de 135 de milioane de ani, ele reprezentand rezultatul transformarilor ce au afectat gimnospermele. Dupa indelungi cercetari oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca primele flori semanau cu magnoliile de astazi sau cu "liliacul de apa", celor doua tipuri de plante lipsindu-le unele structuri specializate Mintalnite la plantele asa zise "moderne".

Alte referate despre: nada florilor, flori de mucegai, flori de mucegai comentariu

Revolutia de la 1821 condusa de Tudor Vladimirescu

„Fraţilor locuitori ai Ţării Româneşti - glăsuia Proclamaţia de la Padeş din 1821 a lui Tudor Vladimirescu – veri de ce neam veţi fi, nici o pravilă nu opreşte pe om de a întâmpina răul cu rău. Dar pe bălaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericeşti cât şi cele politiceşti, până când să-i suferim a ne suge sângele din noi, până când să le fim robi? (…)

Alte referate despre: revolutia de la 1821 condusa de tudor vladimirescu referat, referat revolutia de la 1821 condusa de tudor vladimirescu, revolutia de la 1821 condus de tudor vladimirescu-referat
Referate afisate : 15
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.