Gandirea

Creatia - educatia si invatarea in gandirea manageriala

Locul si rolul creativitatii in managementul intreprinderii
Prin creativitate se intelege capacitatea gandirii umane, in cazul nostru a managerului, de a gasi solutii noi, de a da nastere unor idei sau lucruri necunoscute anterior. In management creativitatea ne apare ca un ansamblu unitar al factorilor subiectivi si obiectivi care duc la realizarea, de catre manageri sau echipe manageriale, a proceselor sau fenomenelor originale si de valoare.

Creativitatea manageriala reprezinta capacitatea managerului de a genera noul, de a releva aspecte deosebite, necunoscute ale realitatii manageriale, de a elabora cai si solutii originale de rezolvare a problemelor si de a exprima in forme personale, inedite, componente ale procesului managerial, ale unor fenomene sau actiuni ce se petrec sau se pot petrece in viata intreprinderii.

In management putem intalni mai multe genuri de creativitate:inovatoare, orientata in principal in directia modificarii realitatii manageriale;imaginativa, caracterizata ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 360
Materia: Management

Creatia

Creatia
Lucian Blaga spunea:”Destinul omului este creatia”.In fiecare zi oamenii creaza,fie ca e vorba de un sentiment,gand,joc,poezie etc.Interesant este ca niciodata nu ai cum sa stii deznodamantul unei creatii.Fiecare om este unic prin cunoasterea lui propie si a societatii astfel este unic asupra propiei creatii.

Alte referate despre: creatia, creatia este un joc o aventura, o compunere cu creatia este un joc o aventura

Creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor

1)Creativitatea expresivă – este o premisă de dezvoltare a formelor superioare de creativitate. Produsele creative se caracterizează prin spontanietate, fără a viza utilitatea şi valoarea socială a lor. Se manifestă la nivel de exerciţiu prin diferite soluţii productive. Creativitatea expresivă poate fi stimulată prin jocuri de creaţie, desene cu subiecte liber alese, instituirea unui climat favorabil. Nu se admit observaţiii critice, pentru a nu bloca spontanietatea activităţii elevilor.

Alte referate despre: creativitatea ca produs -potential creativ al elevilor, creativitatea ca produs - potentialul creativ al elevilor, creativitatea si stimularea potentialului creativ

Imaginatia si creativitatea

a. Creativitatea expresiva se manifesta liber si spontan in desenele
sau constructiile copiilor mici. Nu se pune problema, la acest
nivel, de utilizare sauoriginalitate. Este insa un mijloc excelent
de a cultiva aptitudinele creatoare ce se vor manifesta ulterior.
b. Planul productiv este planul crearii de obiecte, specific muncilor
obisnuite. Un olar sau o tesatoare de covoare produc obiecte a
caror forma se realizeaza conform unei traditii, unei tehnici
consacrate, aportul personal fiind redus. Este planul la nivelul
caruia accede orice om muncitor.
c. Planul inventiv este accesibil unei minoritati foarte importante.
E vorba de inventatori, acele persoane ce reusesc sa aduca
ameliorari partiale unei unelte, unui aparat, unei teorii
contraversate. Intr-o tara mare, cum este Japonia, se
inregistreaza anual peste 100.000 de brevete de inventii, ceea ce
asigura un progres vizibil al productiei.
d. Creativitatea inovatoare o gasim la oamenii caracterizati ca fiind
...

Alte referate despre: imaginatia si creativitatea, imaginatie si creativitate, imaginatia si creativitatea referat

Creatia populara

3.Folclorul(cultura populara)CUPRINDE:
A)creatiile artistice(cultura spirituala)care sunt exclusive orale
B)cultura materiala(arta populara)

Alte referate despre: creatia populara, creatia populara orala, creatia populara cantecul de leagan

Creativitatea

Creativitatea este un gen de activitate umana complexa si valoroasa, ce poate fi definita prin produsul actului creator, procesul care duce la acel produs, calitati ale personalitatii creatoare si factori de mediu care o favorizeaza.O definitie a creativitatii data de National Advisory Committee on Creative and Cultural Education din Anglia este urmatoarea: "O activitate imaginativa adaptata astfel incat sa produca rezultate care sunt atat originale cat si de valoare". Aceasta definitie accentueaza rezultatele, mai degraba decat procesele de creatie.

Alte referate despre: creativitatea, creativitate, creativitatea referat

Puterea gandului

De exemplu un barbat povesteste: Lucrurile nu merg bine sau lucrurile merg prost,si in familie am din nou probleme.Am gasit o piatra.dar nu stau pur si simplu cu ea in mana ci o port peste tot.Am gasit o piatra am puso in buzunar si miam spus ,,Ori de acte ori ating aceasta piatra ma gandesc la un lucru pentru care sunt recunoscator.Asa ca,in fiecare dimineata cand ma trezesc,iau piatra de pe noptierea o pun in buzunar si ma gandesc la lucrurile pentru care sunt recunoscator.In timpul noptii ce fac?Scot piatra din buzunar si iat-o din nou.

Alte referate despre: puterea gandului, puterea gandului referat, puterea gandului pozitiv

Gandirea

Produsul psihic intuitiv este de doua categorii. Exista produs psihic intuitiv prin care lucrul este redat in conditii in care reflectarea este realizata in cadrul unui raportnu numai direct, nemijlocit dintre subiect si lucru, ci si actual, semnalul care a fost emis de lucru fiind actualmente in contact cu receptorii.

Alte referate despre: gandirea, gandirea referat, referat gandirea

Cum gandim

Cum gandim
O ACTIVITATE CARE NU SE OPRESTE
Ce-ati facut deci în timpul celor câteva minute ? Ati "gândit" ! Aceasta functie înglobeaza diverse activitati mintale: sa observi, sa judeci, sa deduci comportamente, sa-ti pui întrebari, sa-ti imaginezi raspunsuri, sa-ti amintesti, sa masori timpul care trece, sa alegi un loc sau sa reflectezi asupra unei probleme; toate acestea sunt tot atâtea manifestari ale gândirii. Aceasta releva emotii, credinte, o anumita cultura, o identitate, o judecata... Ea este însotita mai ales de o capacitate intuitiva, inerenta fiintei umane: constiinta de sine, de propriile reflectii, de actele sale si dorintele sale.

Alte referate despre: referat despre gandire, gandirea este definitorie pentru fiinta umana, referat psihologie gandirea

Gandirea

Probabil că trebuie să mai citiţi definiţia gandirii încă o dată,nu?Să explicăm puţin termenii ei. Manipularea se referă în general la orice transformare,combinare sau modificare a reprezentărilor mentale.Reprezentările mentale pot lua forma cuvintelor,a sunetelor,a imaginilor vizuale,a acţiunilor. Informaţia se referă la semnificaţia sau sensul acordat modificărilor energiei din mediul înconjurător(stimuli).

Gândirea ia multe forme,este prezentă la om de la cele mai fragede vârste(copiii până la 2 ani posedă ceea ce numim gândire senzorio-motorie) şi evolează odată cu dezvoltarea individuală.Cel mai bine se poate evidentia modul în care gândim urmărind scopurile generale ale acestui proces:categorizarea,rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.

Categorizarea gandirii
Înainte de a defini conceptul de categorizare ar trebui să răspundem unori întrebări fundamentale, legate ...

Alte referate despre: gandirea pozitiva si efectele ei, gandirea referat psihologie, gandirea psihologie

Gandirea

Gandirea - Prin interpretarea gândirii ca aflându-se într-o continuă desfăşurare, dezvoltare şi schimbare, practic într-o continuă naştere, se depăşeşte şi contradicţia dintre dat şi dobândit. Convertirea şi finalizarea procesului în produs şi transformarea produsului în premisă a unui nou proces, constituie calea dinamicii şi evoluţiei gândirii.

Gândirea încheie un ciclu al cunoaşterii şi deschide un altul, circuitul interacţiunii cognitive dintre individ şi lume, fiind practic infinit.

Inconsecvenţa terminologică şi insuficienţa delimitărilor conceptuale par a fi mai prezente în studiul gândirii decât în cel al altor mecanisme psihice.

Termenul de gândire se foloseşte încă din anii 20,30 şi chiar mult după aceea, fiind preferat de psihologi pentru denumirea proceselor superioare de cunoaştere.

Concomitent cu termenul de gândire începe să fie din ce în ce mai folosit termenul de inteligenţă, uneori ...

Alte referate despre: relatia dintre gandire si limbaj, gandire, gandirea si limbajul

Gandirea - lectie

3.comparatia – presupune evidentierea pe plan mintal a asemanarilor si a deosebirile esentiale ale obiectelor si ale fenomenelor, pe baza unui criteriu;
4.abstractizarea – operatie de selectie ce consta in relevarea si retinerea unor insusiri sau relatii si lasarea “in afara” a altora considerate esentiale si accidentale;

Alte referate despre: gandirea lectie, gandirea lectie psihologie, gandirea lectie de pshihologie

Gandirea si limbajul

In cadrul SPU,interactiunea tuturor elementelor sale componente este o conditie obligatorie fara de care activitatea umana, adaptarea la la medii,crearea de valori,etc,nici nu ar fi posibila.Dintre toate aceste elemente ( fenomene psihice ),gandirea si limbajul se afla intr-o stransa legatura,ele evoluand prin interconditionarea pe tot parcursul ontogenezei.Mentionam insa ca desprinderea lor din contextul SPU este in demers artificial ce poate fi realizat numai in scopul unei mai bune analize teoretice a raporturilor dintre ele,in realitate nici un fenomen psihic nefiind izolat de toate celelalte. Ingemanarea celor doua fenomene reiese mai intai din apartenenta lor la ceea ce numim "intelect" ,acel ansamblu de elemente ala SPU care permit cunoasterea prin detasarea de experienta nemijlocita si se constituie treptat, in ontogeneza,prin interactiunea cu mediul socio-cultural.

Gandirea este procesul psihic cognitiv superior care prin intermediul operatiilor mintale ( analiza,sinteza,comparatia, ...

Alte referate despre: gandire si limbaj, legatura dintre gandire si limbaj, relatia gandire imaginatie limbaj

Gandirea

Pornind insa de la operatiile prin care se pot solutiona problemele,
acestea pot fi clasifica astfel:

Alte referate despre: gandirea critica, gandirea omului, referat gandire

Gandirea economica in Antichitate si Evul Mediu

Polisul grecesc era o comunitate libera formate din cetateni liberi care se uneau din dorinta cautari binelui comn si individual.Statul are rol de a ajuta la formate de buni cetateni si de a le usura existenta considerand urmatoarea ierarhie:hrana,meserii,bani,culturul zeilor.Punctul forte al vieti politice la greci este Adunarea Poporului.

Alte referate despre: gandirea economica in antichitate si evul mediu, gandirea economica din antichitate si evul mediu, evolutia gandirii economice in antichitate shi evul mediu

Aristotel - gandirea filosofica

A murit la 62 de ani, lasand o opera imensa, aproape 400 de lucrari (multe in colaborare), dintre care ni s-au pastrat 47; o opera constituie o sinteza a tuturor cunostintelor acumulate pana la acea data, in toate domeniile stiintei si filozofiei; o opera a carei influenta in cultura europeana a fost constanta timp de doua milenii.

Alte referate despre: conceptia lui aristotel despre filosofie, locul si rolul lui aristotel in filosofie, aristotel referat filosofie
Referate afisate : 16
Medie note: 7.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.