Ghita moara cu noroc

Caracterizarea lui Ghita - Moara cu noroc

Drama lui Ghiţă sa dezvăluie treptat prin faptele si gândurile lui si prin opiniile celorlalte personaje. Nemulţumit de condiţia sa sociala, Ghiţă tinde firesc spre bunăstare si isi convinge familia sa se mute pentru trei ani la cârciuma aflata la încrucişarea unor drumuri importante pentru negoţ, Moara cu noroc.

Om harnic si cinstit, la început, el nu vrea decât sa agonisească atâţia bani încât sa angajeze vreo zece calfe cărora sa le dea de cârpit cizmele oamenilor. Bun meseriaş, blând si cumsecade, trudind din greu pentru „fericirea familiei sale”, Ghiţă devine treptat „tot mai ursuz”, „pus pe3 gânduri”, „nu mai zâmbea ca înainte”. La prima întâlnire pe care o are cu „stăpânul acestor locuri”, Ghiţă încearcă sa fie autoritar si dârz in fata lui Lică, sa reziste propunerilor nelegiuite ale acestuia, dar este înfrânt de extraordinara forţa morala pe care o are Lică asupra tuturor.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 21
Materia: Romana

Caracterizarea personajelor din Moara cu noroc de Ioan Slavici

Deşi la prima întâlnire cu “stăpânul acestor locuri” încearcă să fie autoritar şi dârz în faţa lui, să reziste demn la propunerile nelegiuite ale lui Lică, în curând este copleşit de forţa acestuia şi, în consecinţă, acceptă să-i fie părtaş. Din acest moment, eroul ni se dezvăluie din mai multe perspective: viaţa lui exterioară (relaţiile familiale, activitatea de la Moara cu noroc, prietenia cu Lică) este subordonată şi determinată de viaţa interioară.

Alte referate despre: caracterizarea personajelor din moara cu noroc de ioan slavici, personajele din moara cu noroc de ioan slavici, evolutia personajelor din moara cu noroc de ioan slavici

Caracterizarea lui Ghita Pristanda

În ciuda servilismului afişat faţa de stăpanii săi prin modul de adresare, prin modul de a acţiona etc., Pristanda e capabil să-i trădeze dacă s-ar întampla ca Nae Caţavencu sa fie ales.

Alte referate despre: caracterizarea lui ghita pristanda, caracterizare ghita pristanda, ghita pristanda

Moara cu noroc

Prezent in epoca marilor clasici, alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Luca Caragiale, Slavici-primul scriitor de seama al Transilvaniei- este creatorul in proza romaneasca a romanului si nuvelei realist-psihologice,inscriindu-se in randul prozatorilor moderni, anticipandu-l pe Liviu Rebreanu.

Alte referate despre: moara cu noroc, moara cu noroc rezumat, rezumat moara cu noroc

Moara cu noroc - prezentare generala

Moara cu noroc - Contribuţia lui Slavici la dezvoltarea prozei româneşti: Prin creaţia lui Slavici proza românească dobândeşte o consolidare a dimensiunii realiste şi o remarcabilă deschidere spre psihologic.

Alte referate despre: moara cu noroc comentariu, caracterizarea lui ghita din moara cu noroc, moara cu noroc-povestire pe momentele subiectului

Caracterizarea lui Ghita din Moara cu noroc

Are totusi momente de sinceritate, de remuscare, cand cere iertare sotiei si copiilor: "Iarta-ma, Ano! ii zise el. larta-ma cel putin tu, caci eu n-am sa ma iert cat voi trai pe fata pamantului Ai avut tata om de frunte, ai neamuri oameni de treaba si ai ajuns sa-ti vezi barbatul inaintea judecatorilor". Axa vietii lui morale se frange; se simte instrainat de toti si de toate. Arestul si judecata ii provoaca mustrari de constiinta pentru modul in care s-a purtat.

Alte referate despre: caracterizare lui ghita din moara cu noroc, caracterizarea personajului ghita din moara cu noroc, caracterizarea lui ghita din moara cu noroc de ioan slavici

Caracterizarea lui Ghita Pristanda

Ion Luca Caragiale (1852-1912) a ramas definitiv in literatura romana printr-o opera monumentala, alcatuita din comedii, nuvele, momente si schite, prin intermediul carora scriitorul face o adevarata radiografie a societatii romanesti."O scrisoare pierduta" este o comedie realista de moravuri sociale si politice, in care Caragiale ilustreaza dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei electorale pentru alegerea de deputati. Ghita Pristanda, politaiul orasului, este tipul slugarnicului, prezent in piesa de la inceput pana la sfarsit in toate momentele cheie ale actiunii.

Alte referate despre: ghita pristanda caracterizare, caracterizarea lui ghita pristanda din o scrisoare pierduta, caracterizarea ghita pristanda

Moara cu noroc de Ion Slavici

Moara cu noroc de Ion Slavici este o nuvela psihologica prin tematica modalitati de caracterizare a personajului,natura conflictului interior.
Naratiunea la persoana a III-a este obiectiva realizata de catre un narrator obisnuit omnipresent si omniscent, neimplicat.Pe langa prespectiva obiectiva a naratorului apar interventiile batranei din incipid si final care exprima mesajul moralizator al nuvelei.

Alte referate despre: moara cu noroc de ion slavici, rezumat moara cu noroc de ion slavici, moara cu noroc de ion slavici rezumat

Ioan Slavici - Moara cu noroc

Ioan Slavici - Moara cu noroc - Nuvela “Moara cu noroc”, inclusa in volumul “Nuvele din popor”, reflecta ideile lui Slavici potrivit carora nerespectarea principiilor etice are consecinte grave. “Moara cu noroc” este o opera epica de mare intindere, “o nuvela solida cu subiect de roman” (George Calinescu), ce reprezinta un moment de referinta in evolutia prozei realiste de la noi.

Ioan Slavici - Moara cu noroc - Creator al unor tipologi umane complexe, moralist si fin psiholog Ioan Slavici este un precursor al lui Liviu Rebreanu, realitatea in nuvelele sale fiind zugravita obiectiv si din perspectiva auctoriata.

Din punct de vedere compositional, nuvela moara cu noroc cuprinde 17 capitole care desfasoara, in ordine cronologica, un conflict dramatic puternic, ai caror protagonisti sunt coplesiti de un destin tragic. Unitatea este sugerata de cuvintele batranei, mama Anei, cu care incepe si se termina nuvela: “Omul sa fie multumit ...

Alte referate despre: ioan slavici moara cu noroc, ioan slavici moara cu noroc comentariu, ioan slavici-moara cu noroc

Moara lui Califar

Actiunea este prezentata linear,insistandu-se pe firul epic,caracter
de o raritate, puternic rezulta limbajul

Alte referate despre: moara lui califar rezumat, moara lui califar, rezumat moara lui califar

Regere moare de Eugen Ionescu

Regele devine în mod simbolic o lume, care se sinucide prin prostia de a adera la conceptul de cârpe diem sau la acel etern prezent din Faust al lui Goethe: „ Clipă, stai, eşti atât de frumoasă ". Regele a trăit doar în petreceri, a risipit viaţa, regatul, oamenii, fiindcă este de un egoism fără limită, exprimat fără echivoc: „Soare drag, micuţul meu soare, apără-mă! Pârjoleşte şi ucide lumea întreagă, dacă e nevoie de o mică jertfa. Să moară cu toţii numai eu să trăiesc veşnic, fie si singur în pustietatea fără margini".

Alte referate despre: regere moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu, rezumat regele moare de eugen ionescu

Moara cu noroc - opera

Vorba scurta, raspunse Ghita, sa ramanem aici, sa carpesc si mai departe cizmele oamenilor, care umbla toata saptamana in opinci ori desculti, iara daca duminica e noroi, isi duc cizmele in mana pana la biserica, si sa ne punem pe prispa casei la soare, privind eu la Ana, Ana la mine, amandoi la copilas, iara d-ta la tustrei. Iaca linistea colibei.

Alte referate despre: moara cu noroc povestire, comentariu moara cu noroc, moara cu noroc caracterizarea lui ghita

Moara cu noroc

Finalul readuce aprecierile aceluiasi voci referitoare la soarta personajelor: "Asa le-a fost dat!". Simetria incipit-final sugereaza ca opera include in sine o lume (fiind o trasatura a realismului).
Fiind o nuvela realist psihologica accentual cade pe tipurile de conflict: moral, social, psihologic.

Alte referate despre: moara cu noroc referat, moara cu noroc de ioan slavici, caracterizarea lui ghita moara cu noroc

Moara cu noroc

Actiunea se desfasoara pe parcursul unui an, intre doua repere temporale cu valoare religioasa: de la Sfantul Gheorghe pana la Paste. Desi aici fixarea actiunii in functie de repere religioase tine mai degraba de o influenta a viziunii populare, in proza realista indicii temporalitatii joaca un rol important in cronologia evenimentelor.

Alte referate despre: moara cu noroc rezumat pe capitole, referat moara cu noroc, caracterizare ghita moara cu noroc

Tema, motivele si viziunea despre lume din Moara cu noroc de Ioan Slavici

Personajele sunt fiinţe complicate, cu trăiri lăuntrice piezişe şi cu patimi stihiale. Destinul acestora este dictat de adâncurile întunecate ale sufletului lor, cărora nu li se pot opune: lui Ghiţă i se pune „ceva” „de-a curmezişa în cap”, cerându-i s-o ucidă pe Ana, iar pentru Lică „sângele cald e un fel de boală” care-i cere altă vărsare de sânge.

Alte referate despre: eseu despre tema motivele si viziunea despre lume din moara cu noroc, tema si viziunea despre lume in moara cu noroc, tema si viziunea despre lume reflectate moara cu noroc

Moara cu noroc - Bacalaureat

În consecinţă, perspectiva obiectivă se întăreşte, dar analiza psihologică se face în mod preponderent tradiţional, prin observaţie exterioară. Nuvela „Moara cu noroc” este un astfel de model epic care pregăteşte terenul pentru proza de amploare – romanul secolului XX. Slavici se dovedeşte preocupat de o posibilă monografie a satului ardelenesc din secolul XIX, dar se dovedeşte preocupat mai ales de modificările de mentalitate care se produc la trecerea spre capitalism a societăţii tradiţionale.

Alte referate despre: moara cu noroc bacalaureat, moara cu noroc bacalaureat rezumat, referate moara cu noroc bacalaureat

Plan afaceri - Moara Cereale

2. AFACEREA PROPUSĂ ŞI DOMENIUL DE ACTIVITATE
Plan afaceri - Moara Cereale
S.C. MORARUL S.R.L., cu un capital subscris de 12 milioane de lei a fost înfiinţată la 23 iunie 1996 şi este înmatriculată în Registrul Comerţului cu numărul 0021418. Firma are sediul în oraşul Slobozia, Strada Dunării nr. 233 şi este proprietatea lui Petrache Marin.
În primii 3 ani de funcţionare, firma a desfăşurat activităţi de comerţ en-detail cu produse agroalimentare, prin intermediul unui magazin proprietate, situat în centrul oraşului Slobozia.

Alte referate despre: referate plan afaceri moara cereale, plan afaceri moara cereale, plan afaceri moara
Referate afisate : 17
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.