Grecia-istoria medicinei

Grecia-Istoria medicinei

Grecia-Istoria medicinei O altă divizare pe etape este:
1. Vechea medicină greacă;
2. Medicina homerică;
3. Filozofii-medici;
4. Hippocratică;
5. Medicina posthippocratică sau elenistă.

Grecia-Istoria medicinei - Surse de informare pentru medicina greacă sunt:
a) Literare – „Iliada” şi „Odisea” de Homer; „Corpus Hippocraticum”; „Historiile” lui Herodot, „Theogonia” de Hesiod, operele filosofilor.
b) Arheologice – descoperirea Troei (H. Schliemann, 1870), palatului Cnossos (A. Evans, 1900), asclepeionului din Epidaur (1881-1887).

Medicina din perioada cretano-miceniană. Medicina empirică.

Pe teritoriul palatului Cnossos urmare săpăturilor arheologice au fost descoperite construcţii sanitaro-tehnice: un sistem de canalizare, minunate încăperi de baie, sistem de ventilaţie.

În această perioadă grecii practicau o chirurgie simplă, eficientă. Săgeţile erau extrase, plăgile tratate raţional. Atât cretanii, cât şi grecii ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 236kb
Downloads: 23
Materia: Medicina

Istoria medicinei veterinare

Învaţamântul Medical Veterinar
La numai un sfert de secol după ce la Lyon, în 1762, luase fiinţă prima şcoală veterinară din lume,în Transilvania s+au predat primele cursuri de medicină veterinară din ţara noastră.În Moldova şi Muntenia, ideea înfiinţării unei şcoli veterinare,sau cel puţin a unor cursuri de “veterinărie”, începe să preocupe factorii de răspundere abia în prima jumătate a secolului trecut, odată cu măsurile luate pentru extinderea întregului sistem de învaţământ.

Alte referate despre: istoria medicinei veterinare, istoria medicinei veterinare in antichitate, istoria medicinei veterinare iasi

Locul medicinei de familie in medicina moderna

Medicina de familie )MF/MG) reprezinta cea mai veche specialitate medicala care insa nu a avut pana in urma cu aproape 30 de ani nici o definitie si nici nu au existat referiri specifice de invatamant si cercetare.Miscarea de emancipare a MF /MG a inceput in Europa, unde proportia medicilor de familie in sistemul de sanatate este mult mai mare decat in SUA. In 1974 s-a creat in European Academy of Teachers in General Practice (EURAST) care a definit pentru prima data atributiile medicului de familie

Alte referate despre: familia in epoca moderna, locul meu in familie grup si societate, medicina moderna

Bazele teoretice ale medicinei tibetane

Apa este energia de legatura, cea care uneste diverse elemente.
Focul inseamna caldura, energia care incalzeste ceva ce tocmai a aparut. Vintul inseamna mobilitate, baza fiecarei miscari.
Spatiul se caracterizeaza prin lipsa oricarei limite; in particular energia spatiului formeaza cavitatile, vasele din corpul uman. Dar acestea sint numai caracteristicile generale ale celor cinci mahabhute, fiecare dintre ele are o intrega insiruire de caracteristici proprii. Energia celor cinci mahabhute formeaza corpul uman.

Alte referate despre: bazele teoretice ale metrologiei sportive, baze teoretice arte martiale, bazele teoretice si metodologice ale geografiei

Istoria medicinii veterinare

"De re rustica" a lui Columella, amintind de Apsyrtos, vestit hipiatru, considerat parintele medicinei veterinare, lucrarea de fata puncteaza, aparitia in secolul IX a primei scoli de medicina la Salerno in sudul Italiei, apoi aparitia in Franta a primelor scoli de medicina veterinara in anul 1762 la Lyon si in 1766 la Alfort, scoli infiintate de Claude Bourgelat.

Alte referate despre: istoria medicinii veterinare, istoria medicini veterinare, istoria medicinii veterinare in renastere

Homeopatia

Medicina umana este un concept ce inglobeaza un conglomerat complex de
ramuri stiintifice care au ca tel comun pastrarea , diagnosticarea si
terapia starii de sanatate a omului . Medicina se invata in cadrul
Facultatilor acreditate de Medicina si Farmacie Umana iar absolventii
acestora se vor numi medici .

Alte referate despre: homeopatia general, homeopatia, homeopatie

Cancerul

Cauza principala a cancerului este inca neclara insa sunt recunoscute
doua anormalitati fundamentale.Exista doi factori care ingreuneaza
reperarea cancerului. In primul rand boala nu este supusa influentelor
normale ce controleaza diviziunea celulara, in al doilea, organismul
tolereaza prezenta cancerului fara sa-l respinga ca pe un intrus.

Alte referate despre: cancerul, tipuri de cancer, cancer

Modalitati de administrare a plantelor medicinale

- Siropul: este o solutie extractiva apoasa (infuzie, decoct, macerat la rece) la care se adauga sirop de zahar sau miere.
- Tinctura: este o solutie extractiva hidroalcoolica, preparata din plantele maruntite macerate in alcool etilic alimentar de diferite concentratii, lasate timp de 8-14 zile.
- Vinurile si cidrurile - preparate din plante medicinale sau sucuri de fructe macerate in vin si sterilizate.
UZ EXTERN

Alte referate despre: modalitati de utilizare a plantelor medicinale, referat de administrare a plantelor medicinale, modalitati de folosire a plantelor medicinale

Ingrijirea pacientilor cu litiaza renala

b. Tubul renal colector are lungimea de 20-25 mm si traiect rectiliniu.
Functiile rinichiului
Functia fundamentala a rinichiului este de a epura plasma de anumite substante novolatile endogene, in special produsi finali ai metabolismului protidic si nucleoprotidic precum si de diverse substante exogene patrunse in organism.Formarea urinei este un proces extrem de complex, care incep cuultrafiltrarea prin membrana glomerulara a aproximativ 1/5 din plasma sanguina ce strabate rinichii.

Alte referate despre: ingrijirea pacientului cu litiaza renala, ingrijirea pacientilor cu litiaza renala, rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor cu litiaza renala

Bernardino Ramazzini

Dupa o lucrare pe apele Modenei in 1694, in 1698 el a publicat despre minele de ulei din Monte Zibino. Aceasta era o continuare a lucrarii incepute inca din 1462 de la initiativa ducelui Borso d’Este si a continuat Francesco Ariosto, a carui manuscript s-a tiparit in 1690. Nesatisfacut de cunostintele vechi, Ramazzini a investigat problema de unul singur, aducind cu totul noi idei, printre altele si valoarea terapeutica a petrolului.

Alte referate despre: bernardino ramazzini, fernandino ramazzini, bernardino romazzini

Structura sociala si modul de viata In Grecia

Pentru a-i incuraja pe sclavi sa munceasca din greu, cateodata stapanii la promiteau ca vor fi eliberati . Spre deosebire de Roma, in Grecia sclavii eliberati nu deveneau cetateni . In schimb fostii sclavi se amestecau cu populatia de metics — non cetateni , care cuprindea oameni din alte tinuturi sau state , carora li se permitea in mod official sa traiasca in cetatile-state .

Alte referate despre: structura sociala si modul de viata in roma antica, modul de viata in grecia antica, modul de viata al grecilor

Grecia antica

Uneori zeii se casatoreau cu muritoare sau invers cum ar fii TETIS, divinitatea marii, cu Peleu iar din casatoria lor a luat nastere AHILE.

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Stiinta si arta in Grecia antica

Spre sfarsitul secolului al-V-lea i.Hr domeniul stiintei incepe sa se separe de cel al filozofiei . Situatia este mai evidenta in domeniul stiintelor exacte . Pitagora fundamenta o adevarata "filozofie a naturii" si o matematiza sistematic . "Totul este numar" considera acest matematician , fizician , filozof si "zeu" omul in jurul caruia s-a format o miscare (eterie) politico-militara cu numeroase caracteristici de secta ascetista si purificatoare(in S italiei si Sicilia) . El si urmasii lui au fundamentat si matematica greaca .

Alte referate despre: stiinta si arta in grecia antica, arta literatura stiinta si filozofie in grecia antica, stiinta si arta in grecia si roma antica

Medicina privata in Republica Moldova

Perioada pe care o parcurge Republica Moldova se caracterizează prin diversitatea reformelor economice şi sociale. Reformarea social-economică a Republicii Moldova a declanşat o avalanşă de probleme şi în sfera socială şi în special în sănătatea publică. Reforma sistemului de sănătate cuprinde mai multe aspecte — sociale, economice. financiare, de drept, de protecţie şi asigurări, de calitate a serviciilor medicale, etc. (Mereuţă I., 1994, 1997; Popuşoi E., 1995; Moşneaga T., 1996; Rusu R., 1997; Plăcintă A.. 1998; Eţco C. şi coaut.. 2000).

Alte referate despre: izvoarele dreptului international privat in republica moldova, dreptu international privat in republica moldova, policlinici private in republica moldova

Apollo

Apollo, zeu al poeziei, muzicii, dansului, medicinei, pastorilor,
colonizarilor, al zorilor si era fiul lui Zeus si al lui Leto. Pentru
ca Hera, din gelozie, îi refuzase Letonei un loc unde sa poata naste,
Poseidon a scos la iveala, din malurile marii, insula Delos. Acolo,
dupa noua zile si noua nopti de chinuri, Leto a adus pe lume doi
gemeni: pe APOLLO si pe Artemis.

Alte referate despre: zeul apollo, apollo, zeul apollo referat

Genetica umana

Cercetarile de genetica umana au luat in ultima vreme amploare, astfel ca s-a reusit identificarea a cca 2500 de maladii ereditare, numar in continua crestere. S-au facut progrese in elaborarea hartii genetice a omului, pana in prezent reusindu-se plasarea exacta a catorva sute de gene pe diferiti cromozomi, precum si in studiul comparativ al cariotipului uman si a diferitelor specii de primate.

Alte referate despre: genetica umana, boli genetice umane, genetica umana referat
Referate afisate : 16
Medie note: 8.17 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.