Gustul si mirosul

Analizatori Gustul si Mirosul

Analizatori Gustul si Mirosul
Simţurile sunt subsisteme fiziologice receptoare care fac posibilă reacţia la anumite categorii de stimuli din lumea exterioară sau din interiorul organismului.Organele de simţ reprezintă sistemele fiziologice periferice ale recepţiei senzoriale.Acestea ,împreună cu căile nervoase şi terminaţia lor în scoarţa cerebrală reprezintă un sistem anatomo-fiziologic unitar denumit de Pavlov analizator.
Analizatori Gustul si Mirosul

Nivel: Facultate
Dimensiune: 254kb
Downloads: 1414
Materia: Psihologie

Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi

În derma se gasesc si diferite terminatiuni nervoase: acestea vor transmite la creier excitatiile ce provoaca simtul tactil. Excitatiile dureroase sunt preluate de terminatiile nervoase (receptorii) care se ramifica în epiderma. În portiunea superioara a dermei se gasesc receptorii tactili, sau asa numitii corpusculi Meissner, care percep presiunile usoare.

Alte referate despre: parcurgerea etapei de informare, cele 5 simturi informatii, simturile omului

Marocul - o veritabila explozie a simturilor

In Maroc exista, insa, si alte orase si centre puternic ancorate in viata economica, politica si culturala a tarii. Nu mai putin incarcate de istorie si legenda sunt TANGERUL – unul din cele mai vechi orase din lume, poarta maritima a Marocului, renumit centru turistic, loc al unor frecvente conferinte si colocvii internationale si al festivalurilor cinematografice sau AGADIRUL – statiune balneara, oras nou, reconstruit in intregime in urma cutremurului din februarie 1960, care a ingropat in cateva secunde cinci secole de existenta umana. VOLUBILIS, TETOUAN, OUJDA, MOHAMMEDIA, SAFI, KHOURIBGA, TAROUDANT, TIZNIT, NADOR, TOURIST,
JERADA – iata numele altor catorva centre urbane ce pastreaza numeroase marturii ale trecutului si aprind noi torte ale civilizatiei pe harta tarii.

Alte referate despre: explozia de la cernobal, explozii nucleare, maroc referat

Nasul, sinusurile, mirosul

Boala începe cu senzaţie de înfundare a nasului, usturime şi uscăciune la nivelul nasului şi gâtului, strănuturi dese însoţite de secreţie nazală apoasă, abundentă, lăcrimare, senzaţie de înfundare a urechilor. În zilele următoare secreţia devine galbenă-purulentă, diminuând până la dispariţie după o săptămână.

Alte referate despre: referate biologie nasul sinusurile mirosul, nasul si mirosul, nasul organul mirosului

Analizatorul olfactiv

Conjunctiva
- care are doua portiuni:
- bulbara
- palpebrala – de la marginea pleoapei, ea captuseste fata interna a pleoapelor, rasfrangandu-se printr-un spatiu virtual (fundul de sac conjunctival superior si inferior) cu conjunctiva care isi termina insertia la nivelul limbului sclero-cornean pe GO
- Patologia infectioasa inflamatorie a conjunctivei = Conjunctivita

Alte referate despre: analizatorul olfactiv, analizator olfactiv, igiena analizatorului olfactiv

Pipaitul , unul dintre cele cinci simturi

CUM PIPAIM
Simtul tactil ne face capabili sa realizam multe lucruri. U ajutorul lui simtim atingerea, mangaierea, prin pipaire putem de asemenea aproxima dimensiunile obiectelor, forma lor, fara sa le vedem, tot cu acest simt putem aproxima si greutatea lor, putem spune despre ceva ca este dur sau moale, cald sau rece si daca ne provoaca sau nu durere. Contribuie si la orientare, adica sa fim constienti si cu ochii inchisi de pozitia oricarei parti a corpului.

Alte referate despre: mirosul unul dintre cele cinci simturi ale omului, cele cinci simturi ale omului, cele cinci simturi

Kant - Deductia judecatii de gust

Judecata de gust prin care un obiect este declarat frumos pe baza unui concept determinat nu este pura.

Alte referate despre: immanuel kant semnificatia judecatii, tipuri de judecati la kant, judecatile lui immanuel kant

O lume rasturnata: gustul rosiei

Pornind de la o logică a contextului mai nuanţată, neexclusivă, acceptând şi gusturi culinare, A.J. Greimas, afirmă după cum remarca J.M. Flock într-un interviu publicat de „La Monde” în dosarul consacrat problematicii semiotice: „Cred că la un moment dat se va vedea că semiotica a jucat rolul de a stârni curiozitetea în domenii exclusive din cultura clasică şi a integrat în sfera cercetării ştiinţifice universuri de semnificaţie care nu făceau parte din reflecţia tradiţională.”1 Un astfel de domeniu exclus anterior din reflecţia tradiţională este semiotica gustului. De aceeaşi părere este şi Roland Barthes; „O haină, un automobil, o mâncare gătită, un gest, un film, o imagine publicitară, o mobilă, un titlu de ziar, iată în aparenţă o serie de obiecte eteroclite.

Alte referate despre: cele 7 minuni ale lumii moderne crucea rosie, gustul rosiei, florile din lume din cartea rosie

Factori necesari in cultivarea si indrumarea gustului pentru lectura

Chiar lectura unei carti interesante pierde din farmec atunci cand este impusa.Biblioteca scolara "Nicaieri nu se poate forma si intretine mai cu efect gustul pentru lectura buna decat in atmosfera imbietoare la citit a unei biblioteci, oricat de modesta ar fi ea. Rafturile incarcate cu atatea scrieri din toate domeniile, mesele cu cititorii aplecati cu rabdare asupra cartilor, linistea abia tulburata de fosnetul filelor intoarse cu multa grija, totul te imbie la lectura si meditatie." [1]

Alte referate despre: cultivarea gustului pentru lectura, dezvoltarea gustului pentru lectura, formarea interesului si a gustului pentru lectura la elevi

Managementul educational si dezvoltarea gustului estetic

Adrian Marino, stabileste urmatoarele modalitati de lectura: lectura-informatie, lectura - distractie, lectura-refugiu, lectura-placere, lectura - cultura, lectura - existenta. Lor li se poate adauga cu eventuale suprapuneri, lectura de intretinere, de imbunatatire a modului de exercitare a profesiei, lectura ca recreere, divertisment, cale spre cunoasterea culturala sau stiintifica, ca pasiune a vietii, lectura ca provocare a lecturii, a analizei si creativitatii, lectura curiozitate etc.

Alte referate despre: dezvoltarea gustului estetic la ed plstic, dezvoltarea gustului estetic la scolarul mic, dezvoltarea gustului estetic prin lectiile de abilitati practice

Lichiorul limoncello

Lichiorul este o bautura preparata din spirt sau rachiu, cu adaos de sirop, esente aromate si substante colorante. La gust este uneori foarte dulce, avand ca ingredient principal ierburi, fructe sau chiar si flori.Multe ingrediente se pot combina, rezultand lichiorurile vestite de menta si ciocolata, de petale de trandafir si zmeura, lamaie si scortisoara, etc. La inceputurile fabricarii lichiorurilor, acesta purta denumirea generica de "licoarea vietii" si era preparata din zeci de ierburi, plante sau flori, avand puternice proprietati farmaceutice.

Alte referate despre: lichior, lichiorul, referat obtinerea lichiorului

Istoria bauturii spumoase

In palatul lui Montezuma din Mexic, dineul de gala era pe sfirsite. Suveranul al aztecilor il primise pe Fernand Cortez, strainul razboinic cu fata palida.La desert, pe masa aparura cupe de aur.Din ele iesea un abur usor si parfumat. Era chocoatl, "bautura spumoasa", aflata in mare favoare la azteci.Cortez avusese deja ocazia sa guste din ea, fara sa incerce o alta placere, de altfel.Preparata din semintele unei plante indigene, apoi batuta cu albusul de ou, in bautura se adauga si piper. Era tonica insa avea putine sanse sa intre in gratiile curtii din Madrid.

Alte referate despre: bautura spumoasa, istoria bauturilor alcoolice, istoria bauturilor nealcoolice

Productia de zahar

Iar dacã facem comparatie intre consumul de zahãr al orãsanului si consumul de zahãr al populatiei rurale , constatãm cã in multe zone pe glob sunt populatii care arareori ajung sã guste din dulceata zahãrului .Dar omul nu poate trãi farã zahãr indiferent cã acesta este zaharozã , adicã zahãrul obisnuit , sau alt zahãr mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza . Gustul si nevoia omului pentru alimente dulci au crescut cu timpul si necesitatea extragerii din plante a zahãrului cristalizat devenea tot mai necesarã .

Alte referate despre: productia de zahar, productie de zahar, procesul de productie al zaharului

Siropuri

DUPA METODA DE PREPARARE -siropuri- obtinute prin dizolvarea zaharului la rece sau la cald in apa,solutii medicamentoase,solutii extractive apoase sau alcoolice-siropurii obtinute prin amestecare simpla cu solutii medicamentoase aromatizate sau solutii extractive -siropurii obtinute prin dizolvarea in momentul utilizari a unor granule sau pulberi preconditionate

Alte referate despre: siropuri, referat despre siropuri, referat propedeutica solutii si siropuri

Plan de afacere - pizza Hallo

Personalul intreprinderii va fi compus din director, vice-director pe realizare, vice-director pe productie, 2 bucatari, 4 ajutori ai bucatarului, 2 angajati pentru livrare.Conform studiilor intreprinse piata pe care va activa intreprinderea este o piata in crestere, caracterizata printr-o cerere puternica la astfel de produse.Cumparatorii vor fi in principal persoanele cu varsta intre 15-40 ani.Estimand rezultatele financiare viitoare obtinem un profit anual de cca. $18107.57, in conditiile de venituri minime si cheltuieli maxime, regimul de lucru fiind de 10 ore pe zi. In perspectiva se prevede extinderea intreprinderii si in celelalte sectoare ale orasului.

Alte referate despre: plan de afacere pizza hallo, plan de afaceri pizza hallo, planul de afacere pizza

Criterii de selectare a produselor alimentare

"Criterii de selectare a produselor alimentare"
Produsele alimentare pot fi ambalate si neambalate. Cele neambalate sunt selectate pe baza caracteristicilor lor (prin intermediul vazului, mirosului, gustului, auzului si pipaitului).
"Criterii de selectare a produselor alimentare"

Alte referate despre: criterii de selectie a produselor alimentare, criterii de selectare a produselor alimentare, care sunt criteriile de selectie a produselor alimentare
Referate afisate : 16
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.