Gustul si mirosul referat

Analizatori Gustul si Mirosul

Analizatori Gustul si Mirosul
Cele cinci simţuri sunt văzul, auzul, mirosul, gustul şi simţul tactil. Acestea oferă varietatea înconjurătoare în cinci moduri de contact fără a reprezenta însă şi conştientizarea acţiunii diverşilor stimuli externi sau interni.Cea mai simplă şi totodată prima formă de comunicare informaţională cu lumea externă o constituie recepţia senzorială. Primul produs psihic al recepţiei senzoriale este senzaţia.

Analizatori Gustul si Mirosul
Senzaţia este reflectarea psihică a unor însuşiri izolate ale obiectelor din realitate care acţionează nemijlocit asupra organelor de simţ. Deci reflectarea obiectului în senzaţie are un caracter fragmentar, unudimensional, nepermiţând identificarea lui. Dacă am rămâne la faza recepţiei senzoriale,fără atributul conştientizării, nu ne-am putea desprinde din lumea animală.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 254kb
Downloads: 1414
Materia: Psihologie

Parcurgerea informatiei pe cele 5 simturi

Gustul si mirosul sunt simturi bazate pe stimulari chimice, substantele chimice din mediul inconjurator produc senzatiile de gust si miros. Simtim mai multe mirosuri decât numarul sunetelor auzite. Terminatiile nervoase care receptioneaza stimulii olfactivi se afla intr-o zona mica in regiunea superioara a cavitatii nazale. Aceasta arie cuprinde tunica mucoasa olfactorie, contine filetele nervului olfactiv si milioane de celule olfactive. Conform observatiilor facute de cercetatori exista sase mirosuri primare: mirosul dulce, mirosul de fructe, mirosul putrefactiei, mirosul condimentelor, mirosul de ars si mirosul vopselei; si patru gusturi de baza: dulce, sarat, acid si amar.

Alte referate despre: parcurgerea etapei de informare, cele 5 simturi informatii, simturile omului

Dimitrie Gusti

A fost creatorul Scolii Sociologice din Bucuresti si a mai multor Institute, deasemenea a condus, in perioada 1925 si 1948 o cercetare intensa asupra satelor din Romania unde publicat rezultatele si le-a detaliat intr-o monografie (in cadrul acestei cercetari el a fost asistat de catre Gheorghe Vlădescu-Răcoasa si Stahl ).

Alte referate despre: dimitrie gusti, dimitrie gusti referat, referate dimitrie gusti

Marocul - o veritabila explozie a simturilor

Dar Marocul mai are inca o capitala si anume CASABLANCA, „capitala economica” a tarii. Cu o populatie ce depaseste doua milioane de locuitori, Casablanca, unul dintre cele mai mari porturi ale Africii la Atlantic, se afla la originea principalelor mutatii ale Marocului contemporan. Intreaga sa activitate industriala, comerciala si financiara reflecta, in esenta, liniile directoare ale dezvoltarii tarii. Acest orasul impodobit cu palmieri, poseda numeroase edificii moderne si in stilul traditional arab, o bogata retea de plaje si faleze, cel mai mare acvariu din Africa,precum si „sukurile” animate in pitoreasca Medina. Principalul monument si obiectiv turistic este Moscheea HASSAN II de o arhitectura impresionanta, iar ca marime este pe locul doi dupa Mecca. Jumatate este amplasata chiar deasupra Oceanului, iar valurile se indreapta grabite si sfioase spre zidurile inferioare ale constructiei.

Alte referate despre: explozia de la cernobal, explozii nucleare, maroc referat

Nasul, sinusurile, mirosul

./referate/Aerul_3ed07.html" target="_self">aer şi acoperite de o mucoasă identică cu cea care acoperă fosele nazale. Ele se deschid în nas. Menţionăm celulele etmoidale anterioare şi posterioare, sinusurile sfenoidale, sinusul frontal şi sinusurile maxilare. Tot în nas se deschide canalul prin care lacrimile trec din sacul lacrimal în nas.

Fosele nazale au rol în apărarea de infecţii a căilor respiratorii, în vorbire prin funcţia de cavitate de rezonanţă şi în declanşarea unor reflexe. Organul mirosului este constituit din porţiunea superioară a mucoasei, care este diferenţiată ca organ receptor la excitanţii chimici aduşi de aer. Sinusurile au rol de cavităţi de rezonanţă în vorbire şi rol în încălzirea şi umidificarea aerului respirat.

Corpii străini în nas sunt de obicei unilaterali şi mici, mai frecvernţi la copii. Bolnavul prezintă o senzaţie de înfundare a nasului, secreţie nazală galbenă-purulentă, uneori ...

Alte referate despre: referate biologie nasul sinusurile mirosul, nasul si mirosul, nasul organul mirosului

Analizatorul olfactiv

Referat despre Analizatorul olfactiv
Anatomia globului ocular: Analizatorul vizual este un sistem multifuctional complex, format din trei subsisteme: 1.Subsistemul periferic – de receptie, format din globul ocular si anexele acestuia.
2.Subsistemul de transmitere a imaginii vizuale: - nervul optic, incrucisat partial la nivelul chiasmei optice; - radiatiile optice ale lui Graziolet

Alte referate despre: analizatorul olfactiv, analizator olfactiv, igiena analizatorului olfactiv

Pipaitul , unul dintre cele cinci simturi

Pe langa acestea pipaitul este folosit si in cazul in care se porneste o alarma timpurie, receptorii de caldura si de durere atentioneaza adesea creierul de pericol mult mai repede decat acesta constientizeaza, astfel ne putem apara imediat, de exemplu ne retragem mana daca atingem o suprafata fierbinte si astfel scapam de arsuri mai grave.

Alte referate despre: mirosul unul dintre cele cinci simturi ale omului, cele cinci simturi ale omului, cele cinci simturi

Comunicare prin gust

Un semnal poate fi un stimul care nu semnifică nimic, dar provoacă sau solicită ceva : când este însă utilizat ca antecedent recunoscut al unui consecvent prevăzut, iată că este considerat drept semn, deoarece el ţine locul propriului său consecvent (fie pentru emiţător, fie pentru destinatar). Un semn este constituit întotdeauna (din unul sau mai multe ) elemente ale unui plan al expresiei, corelate convenţional (cu unul sau mai multe ) elemente ale unui plan al conţinutului. Ori de câte ori există o corelaţie de acest tip, recunoscută de o societate omenească, este vorba de un semn.

Alte referate despre: comunicarea, comunicarea nonverbala, comunicarea interpersonala

Kant - Deductia judecatii de gust

Judecatile estetice se pot imparti, asemenea celor logice, in a) empirice
b) pure.

a)= judecati ale simturilor ce se pronunta asupra caracterului agreabil/dezagreabil al unui obiect sau al reprezentarii acestuia;
b)= judecati formale (ale gustului propriu-zise) – se pronunta asupra frumusetii obiectului sau a reprezentarii acestuia.

Alte referate despre: immanuel kant semnificatia judecatii, tipuri de judecati la kant, demonstrarea unitatii dintre inductie si deductie kant hegel

Lucian Blaga - gustul eternului

Din secvenţele parcurse, reiese un adevăr: prin tot ce a scris, Blaga şi-a “tradus” propriile trăiri. Personalitatea sa foarte bogată a recurs la ipostaze multiple, “trăindu-se” cu fiecare personaj, în maniera strămoşilor săi, preschimbaţi cînd în “fulger”, cînd în “rădăcini”,şi făcînd din gîndirea lor o punte de foc spree etern. Istoria, care constituia în viziunea sa suprema realizare a colectivităţilor, i-a boicotat şi au boicotat-o, spre a-şi păstra fiinţa-pentru un ceas de maximă strălucire.

Alte referate despre: lucian blaga gustul eternului, lucian blaga - gustul eternului, gustul eternului de lucian blaga -comentariu

Lichiorul limoncello

Lichiorul este o bautura preparata din spirt sau rachiu, cu adaos de sirop, esente aromate si substante colorante. La gust este uneori foarte dulce, avand ca ingredient principal ierburi, fructe sau chiar si flori.Multe ingrediente se pot combina, rezultand lichiorurile vestite de menta si ciocolata, de petale de trandafir si zmeura, lamaie si scortisoara, etc. La inceputurile fabricarii lichiorurilor, acesta purta denumirea generica de "licoarea vietii" si era preparata din zeci de ierburi, plante sau flori, avand puternice proprietati farmaceutice.

Alte referate despre: lichior, lichiorul, referat obtinerea lichiorului

Istoria bauturii spumoase

In palatul lui Montezuma din Mexic, dineul de gala era pe sfirsite. Suveranul al aztecilor il primise pe Fernand Cortez, strainul razboinic cu fata palida.La desert, pe masa aparura cupe de aur.Din ele iesea un abur usor si parfumat. Era chocoatl, "bautura spumoasa", aflata in mare favoare la azteci.Cortez avusese deja ocazia sa guste din ea, fara sa incerce o alta placere, de altfel.Preparata din semintele unei plante indigene, apoi batuta cu albusul de ou, in bautura se adauga si piper. Era tonica insa avea putine sanse sa intre in gratiile curtii din Madrid.

Alte referate despre: bautura spumoasa, istoria bauturilor alcoolice, istoria bauturilor nealcoolice

Padurea plange - compunere

Referat despre Padurea plange - compunere
Ce poate fi mai minunat decat padurea adanca si racoroasa. Imi place adierea vantului printre crengile copacilor,mirosul dulce al aerului de padure,farmecul de umbre si culori ,cantecul ei minunat. Asa gandeam indreptandu-mi pasii spre padurea mult dorita. Cand am ajuns acolo,in loc sa vad copacii acoperiti de verdeata si impodobiti cu flori,crengile erau zdrentuite,iarba arsa,florile triste si cu capetele plecate.

Alte referate despre: padurea plange, padurea planga compunere de ziua unirii, compunere padurea plange

Siropuri

DUPA METODA DE PREPARARE -siropuri- obtinute prin dizolvarea zaharului la rece sau la cald in apa,solutii medicamentoase,solutii extractive apoase sau alcoolice-siropurii obtinute prin amestecare simpla cu solutii medicamentoase aromatizate sau solutii extractive -siropurii obtinute prin dizolvarea in momentul utilizari a unor granule sau pulberi preconditionate

Alte referate despre: siropuri, referat despre siropuri, referat propedeutica solutii si siropuri

Compozitia chimica si structura laptelui

Lipidele se gasesc in lapte sub forma de globule de grasime de forma usor eliptica, globule ce sunt inconjurate la suprafata de o membrana lipoproteica. Datorita gradului mare de dispersie grasimea laptelui are cateva particularitati:
•se emulsioneaza usor si se asimileaza aproape integral;
•are un punct de topire sub temperatura corpului uman (sub 370C) astfel incat in forma
lichida favorizeaza unele reactii enzimatice;
•membrana lipoproteica are un pH convenabil actiunii lipazelor.

Alte referate despre: compozitia chimica si structura laptelui, compozitia chimica si structura vinului, compozitia chimica si structura acizilor nucleici

Apa si proprietatile sale

Anomalia densităţii apei are o mare influenţă asupra climei planetei şi a vieţii animalelor şi plantelor. Când apa râurilor, a lacurilor şi a mărilor scade sub 4 grade, ea nu mai cade la fund ci, fiind mai uşoară rămane la suprafaţă şi îngheaţă aici. Fiind protejate de stratul de gheaţă, apele mai adânci nu îngheaţă până la fund, ci au, sub stratul de gheaţă, temperatura de 4 grade la care viaţa poate continua.

Apa lichidă din natură nu este niciodată pura, fiindcă ea dizolvă o parte din substanţele solide şi gazoase cu care vine în contact. Cea mai curată apă este apa de ploaie sau din topirea zăpezii.

Alte referate despre: apa si proprietatile sale, referat apa si proprietatile sale, apa si proprietatiile sale
Referate afisate : 16
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.