Inceputurile culturi scrise romanesti

Inceputuri ale logicii romanesti

Inceputuri ale logicii romanesti. Fondul de manuscrise slave din secolele XIII-XIX al Academiei Republicii socialiste Române cuprinde, între altele, scrieri de filozofie antică şi medievală, printre care un însemnat număr de texte de logică. Inceputuri ale logicii romanesti

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 492
Materia: Drept

Logica Juridica

Existau şi există mereu atât interese comune, cât şi interese diferite şi opuse. În contextul spectrului atât de larg al intereselor nu este de mirare că oamenii au încercat şi încearcă mereu să “traducă” ( la propriu şi la figurat ) ceea ce este reglementat de către ei înşişi şi totuşi atât de greu deacceptat tot de către ei. Fie că au făcut-o, fie că o fac şi o vor face mereu, cu voie sau fără de voie, oamenii vor căuta (şi vor găsi !) justificări ale acestor “traduceri”, uneori atât de “personale”...

Alte referate despre: logica juridica, referat logica juridica, logica juridica referat

Starea societatii romanesti contemporane din punct de vedere al sistemului judiciar

Au trecut foarte multi ani de cand Romania se confrunta si trece prin aceasta perioada de tranzitie, prin aceasta perioada de globalizare si modernizare a tuturor sistemelor publice si nu putem sa nu remarcam si sa realizam cu foarte multa greutate ca avem conceptii foarte invechite si asta o spun din cauza ca in Romania inca se mai aplica pedepse vechi de 30 de ani care sunt depasite foarte mult de catre realitatile actuale.

Alte referate despre: starea societatii romanesti contemporane din punct de vedere juridic, starea societatii romanesti contemporane bibliografie, romania contemporana din punct de vedere al inegalitatilor

Logica modala

Vom vedea în acest caz că apare aceeaşi inconsistenţă discutată mai sus şi anume posibilul este indentificat cu contingentul. Pe de altă parte observăm aici o teză foarte interesantă şi anume ‘o afirmaţie nu-şi poate avea contrariul într-o altă afirmaţie, ci doar într-o negaţie’. Rostirile puse în joc, ca cele în care a fi este spus de două ori şi la mod şi la dictum.

Pe de altă parte observăm că a fi necesar va deveni principiul de exsistenţă, iar reflexia logică va deveni reflexie ontologică. Tot ce este necesar este şi actual, existenţele fiind: sau acte pure, sau acte îmbinate cu puteri, sau simplă virtualitate.

Aristotel va defini domeniul logicului ca fiind logosurile, expresiile enunţiative, care singure poartă asupra adevărului şi falsului, singure sunt în prezentul logic şi singure vor putea duce la înlănţuiri demonstrative.

Modurile logice aduc în tabloul gramatical al verbului alte moduri decât indicativul.Propoziţiile ...

Alte referate despre: logica modala, ce este logica modala, referat logica modala

Logica

Rezolvarea paradoxelor (constituirea unor teorii în care paradoxele
date sa fie evitate) s-a facut prin diferite procedee care toate au la
baza un principiu de ierarhizare a abstractiilor. Sunt cunoscute în
special metodele propuse de Russel (teoria tipurilor), Hilbert,
Brouwer, Bocivar, Quine.

Alte referate despre: clasa 9 logica, logica, functii logice

Incursiune in logica lui Aristotel

Incursiune in logica lui Aristotel - Logica nu a purtat această denumire de la începuturile ei. Denumirea de logică, acordată acestei ştiinţe, se fixează abia în evul mediu, dar nu de la început, ci numai în urma unui întreg şi lung proces de cristalizare terminologică.Incursiune in logica lui Aristotel

Alte referate despre: incursiuni in logica lui aristotel, incursiune in logica lui aristotel, incursiunea in logica lui aristotel

Logica - definitii

2. Definiţia trebuie să prevină viciul circularităţii ( să nu fie circulară ), adică termenul definitor nu trebuie să se sprijine pe termenul definit( nu trebiue să-l conţină), cum este cazul definiţiilor :
Agricultură =df activitatea agricultorului.
Biologia =df ştiinţa care studiază procesele biologice
OBS. Definiţiile circulare nu sunt false, însă sunt lipsite de valoare informativă, adică nu comunică nimic nou despre definit.
Logica - definitii

3. Definiţia trebuie să fie afirmativă, adică definitorul trebuie să spună cum este definitul şi nu cum nu este acesta, deoarece ar constitui o sursă de confuzii, cum este cazul definiţiilor :
Omul =df fiinţă care nu este nici înger nici diavol.
Analogia=df argument care nu este nici deductiv şi nici inductiv.

Alte referate despre: logica definitii, logica definitii si clasificarea termenilor, logica -definirea logicii

Conceptia dezvoltarii culturii fizice si sportului in Republica Moldova

Obiectivul principal al elaborării concepţiei este sensibilizarea factorilor de răspundere, a politicienilor, autorităţilor publice centrale şi locale, instituţiilor de specialitate, societăţii civile etc. asupra problemelor dezvoltării culturii fizice şi sportului. Se mizează pe faptul că documentele elaborate vor constitui suportul organizaţional pentru promovarea în Republica Moldova a unei politici eficiente şi clare în domeniul dezvoltării culturii fizice şi sportului.

Alte referate despre: conceptia dezvoltarii culturii fizice si sportului n republica moldva, conceptia dezvoltarii culturii fizice si a sportului, conceptia dezvoltarii culturii

Cultura plantelor furajere

Plantele furajere constituie un capitol important al fitotehniei si se subordoneaza principiilor si metodelor generale de agrotehnica. Ele au însa particularitati biologice, ecologice si tehnice proprii, care le deosebesc de alte plante agricole implicate în alimentatia omului, desi o parte din aceste sunt folosite drept furaje. Se poate vorbi de o
relatie directa plante agricole – plante furajere – alimentatia animalelor.

Alte referate despre: cultura plantelor furajere, referat cultura plantelor furajere, cultura plantelor furajere lucerna

Cultura generala

Intr-o planta lemnoasa toata cresterea si dezvoltarea este produsa de stratul de cambriu ,care produce la randul lui trei tipuri de celule diferite:celule noi xilem in partea interioara,celule noi floem in partea exterioara si celule noi de cambriu,strat care creste concomitet cu dezvoltarea plantei.

Alte referate despre: cultura civica, cultura cartofului, cultura romana

Cultura tomatelor

Cultura tomatelor unde diferitele soiuri se pot inparti in trei grupuri:timpurii( 100-120zile ), semitimpurii ( 120-135zile ) si tarzii( 135-150zile ). Soiurile timpurii: Arges 450.Are port inalt,cu fructe mijlocii( 80-90g ),rotunde,netede de culoare rosie,rezistente la crapare. Cultura tomatelor

Alte referate despre: cultura tomatelor, cultura tomatelor in camp, cultura tomatelor in solarii

Miorita - un fenomen cultural

Romanul începe cu proiectata nuntă a Mioriţei, fiica jupânului Colţ, cu logodnicul ei, Nicolae Deac, paznic de pădure şi se sfârşeşte cu săvârşirea nunţii, la care parti¬cipă toate personajele, mai puţin nefericitul boier Radu Gorj. Deşi nu se află în prim-planul acţiunii, Mioriţa (în ediţia franceză Miorita) e un personaj bine conturat. “Fru¬moasa Mioriţa” era “tare admirată din Vereşti până în Vulcan, ba chiar şi mai departe.” “Ar fi putut s-o cheme cu unul din ciudatele nume păgâne, foarte iubite în familiile valahe, Florica, Doina, Doiniţa. Nu, îi zicea Mioriţa, adică mieluşeau” .

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomen cultural contemporan, religia ca fenomen cultural

Cultura Cucuteni

Cultura Cucuteni
Cucuteni este o localitate din judetul Iasi. Localitatea a fost atestata in anul 1454, in timpul lui Petru Aron. Asezarea a devenit foarte cunoscuta datorita vestigiilor ce s-au descoperit in zona. Pe Dealul Cetatuiei au fost descoperite numeroase obiecte, vestigii ale unei asezari din neolitic, acestea fiind cunoscute sub denumirea de “cultura Cucuteni”.

Alte referate despre: cultura cucuteni, cultura cucuteni referat, cultura cucuteni ariusd

Cultura Cartofului

De remarcat faptul că pentru zona de vest a ţării, datorită regimului de temperatură tot mai ridicat şi a secetei pronunţate care face posibilă dezvoltarea afidelor peste pragul economic de dăunare şi care sunt vectori pentru unele boli, se impune reînnoirea materialului biologic pentru plantare o dată la 1-2 ani cu material biologic produs în zone foarte favorabile culturii (Braşov - Covasna).

Alte referate despre: cultura cartofului timpuriu, cultura cartofului in romania, cultura cartofilor

Sport si cultura

Sportul este cultura – sustine filosoful francez Bernard Jeu – in masura in care performanta sportivului este creatie. Fireste ca pina la un punct cele doua acceptiuni intra in contradictie. Necesitatea istorica supunind sportul la constringeri exterioare, actul atletic pare a nu se mai impaca prea bine cu libertatea de creatie.In schimb, e sigur ca imaginea sportivului care inflacareaza inima publicului este aceea a unui campion uman.

Alte referate despre: sport si cultura, sport miscare cultura, sportul si cultura

Civilizatia si cultura romana

Acestea sunt legendele care stau la baza formării poporului roman. Cert este că Imperiul Roman a reuşit să cucerească numeroase teritorii, cucerind şi supunând romanizării mare parte din Europa de azi, dar cuceririle nu s-au oprit pe continentul european, continuând în Africa şi chiar în Asia (Armenia, Mesopotamia şi Babilonia). Cucerind mult cultura romană a împrumutat multe lucruri din alte culturi şi de la alte civilizaţii, în special de la civilizaţia greacă care a fost una înfloritoare.

Alte referate despre: civilizatia si cultura romana, civilizatia si cultura franceza, civilizatie si cultura
Referate afisate : 16
Medie note: 7.93 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.