Incipit vita nova

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade

Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade
Aceasta parte incepe cu sosirea lui Eliade la Paris pe 16 septembrie 1945, unde se intalneste cu Emil Cioran si Lica Cracanera. La inceputul lui noiembrie, Georges Dumezil isi deschide cursul la „Ecole des Houtes Etudes” si apoi il invita pe Eliade sa tina o serie de conferinte pe teme religioase.
Incipit vita nova - Autobiografie Mircea Eliade

Nivel: Liceu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 379
Materia: Romana

Viata si activitatea lui Mircea Eliade

În 1986, Eliade moare la Chicago. Prin vastitatea preocupărilor şi valoarea creaţiei, Mircea Eliade aminteşte de Dimitrie Cantemir, I.H.Rădulescu, Mihai Eminescu, Bogdan-Petriceicu Hasdeu, fiind spiritul românesc care a pătruns cel mai adânc în literatura universală. Eliade a fost considerat încă din tinereţe ca fiind ,, şeful noii generaţii” din care făceau parte: Emil Cioran, Constantin Noica, Eugen Ionescu, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea etc.

Alte referate despre: viata si activitatea lui mircea eliade, referat viata si activitatea lui mircea eliade, viata si activitatea lui mircia eliade

Mircea Eliade - biografie

In cei 60 de ani de la redactarea primei opere literare “romanul adolescentului miop “ ,proza lui Mircea Eliade a fascinat cateva generatii si a cunoscut numeroase avataruri : lirismul si autenticitatea din “ Maitrey “ ( 1933 ) ,monologul interior al “ Intoarcerii in rai “ ( 1934 ) si in fine ,desavarsita sinteza a “ Noptii de sanziene “ ,romanul social si filozofic ,unde realismul se imbina cu fantasticul ,mitul si simbolul .

Mircea Eliade si-a impus sa cunoasca limba si cultira indiana ,dar si practica Yoga prin experienta proprie .L-au interesat tehnicile maditatiei si filozofia mistica .Experienta din India se gaseste in eseurile lui Mircea Eliade ,insa si in operele : “ Maitrey “ (1939 ) ,“ Isabel si apele diavolului “ ( 1930 ) , “ Secretul doctorului Hunigberger ...

Alte referate despre: mircea eliade biografie, mircea eliade biografia, mircea eliade biografie pe scurt

Fisa - Mircea Eliade

În 1925 este student la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Peste doi ani face prima sa vizită în Italia, unde îl vizitează pe scriitorul Giovanni Papini, care a avut o deosebită influenţă asupra lui. Anul 1928 reprezintă primirea unei burse de studii în India, apoi redactează romanul “Isabel şi apele diavolului”.

În anul 1934 se căsătoreşte cu Nina Mareş, iar în 1937 Ministrul Educaţiei Naţionale cere consiliului profesoral al Facultăţii de Litere din Bucureşti îndepărtarea din învăţământ a lui Mircea Eliade, sub pretextul absurd că ar fi autor de “literatură pornografică”. Pe data de 14 iunie 1938 este arestat şi întemniţat la Siguranţa Generală, iar în iulie este întemniţat în lagărul de la Miercurea Ciuc, pentru că refuză să semneze declaraţia de desolidarizare de legionarism.

Alte referate despre: fisa mircea eliade, fisa de lectura maitreyi de mircea eliade, fisa biografica mircea eliade

Relatia dintre incipit si final intr-un basm cult

Acesta, in timp ce plangea in inima sa de rusine, se retrage, in gradina unde intalneste o batrana garbova, care cersea. Acum fiul cel mic este supus catorva incercari preinitiatice. La inceput, din egoism si mandrie, el refuza sa vorbeasca cu batrana, dar dup ace o miluieste cu un banut, aceasta il sfatuieste sa plece el la Verde Imparat, dar cu hainele, armele si calul din tinerete ale tataului sau. Sfatuit tot de batrana, care era de fapt, Sfanta Duminica, tanarul isi allege calul supunandu-l la proba cu jaraticul.

Alte referate despre: relatia dintre incipit si final intr-un basm cult, relatia incipit-final intr-un basm cult, relatia dintre incipit si final intr-o nuvela

Relatia dintre incipit si final in Moara cu noroc de Ioan Slavici

„Moara cu noroc” (1881), este o nuvelă psihologică, remarcabilă prin tragismul unor destine şi prin caracterul ei moralizator. Deşi apare la sfârşitul secolului al XIX- lea, nuvela cuprinde elemente de psihologie abisală, fapt care i-a determinat pe unii comentatori să-1 compare pe Slavici cu scriitorul rus F. Dostoievski.

Alte referate despre: incipitul si finalul in moara cu noroc de ioan slavici, relatia dintre incipit si final in moara cu noroc, relatia dintre incipit si final la moara cu noroc

Relatia dintre incipit si final intr-un basm Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga

In literatura romana o capodopera a genului este "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga, opera ce pastreaza elemente ale basmului popular, intre care si structura inchisa, marcata de formule narative initiale si finale.In incipit, dupa utilizarea formulei "Amu cica era odata..." al carui rol este de a-l introduce pe cititor intr-un univers fabulos, fara a preciza tipul si spatiul, este semnalata o lipsa care va fi remediata de catre erou:

Alte referate despre: basmul povestea lui harap alb de ion creanga, proverbe si zicatori din basmul povestea lui harap-alb de ion creanga, basmul-poveste lui harap-alb de ion creanga

Ochila

Ochila deosebeste firele de mac de cele de nisip, chiar daca era intuneric; ii da de veste lui Pasarila cand o vede pe fata impara-tului Ros, o urmareste in zborul ei si, dupa ce a tras o durdura buna cautand-o, au luat-o s-o duca impreuna cu Pasarila, spre culcus: Si odata mi t-o insfaca ei, unul de-o mana si altul de cealalta, si hai, hai, hai, hai! in zori de ziua ajung la palat si, trecand cu dansa printre straji, o silesc sa intre in odaia ei, tot cum a iesit.

Alte referate despre: caracterizarea lui ochila, caracterizarea personajului ochila, caracterizare ochila

Morometii

Una dintre temele romanului dezbate aceeasi problema specifica vietii rurale – aceea a pamantului , problema vazuta acum dintr-o alta perspectiva , aceea a taranului mijlocas.

Incipitul romanului , o fraza programatica , liminara este de fapt o meditatie asupra timpului “ in Campia Dunarii , cu cativa ani inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial , se pare ca timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare…”

Observam ca relatiile spatio-temporale nu sunt fixate cu exactitate: spatiul surprinde panorama Campiei Dunarii , iar timpul surprinde perioada de dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Accentul cade pe acea meditatie asupra timpului ; timpul este viclean si tot ce urmeaza in roman contrazice acesta prima imagine.

Dupa ce istoria morometilor va fi narata autorul revine la notatia initiala si afirma: “Timpul ...

Alte referate despre: morometii rezumat, caracterizarea lui ilie moromete, morometii

Mircea Eliade - portret psihologic

MIRCEA ELIADE
În încercarea de a alcătui un portret psihologic al unei personalităţi cum este Mircea Eliade─sau oricărei alte personalităţi cu care nu se poate avea un contact direct─ridică unele probleme în ceea ce priveşte folosirea unei metode adecvate. Dintre metodele de cunoaştere psihologică, în cazul de faţă, relevante pentru scopul nostru ar fi metoda biografică şi metoda analizei produselor activităţii, fără a neglija nici contextul socio-istorico-economic al perioadei în care Mircea Eliade a trăit. De mare importanţă este opera să, atât cea literara cât şi cea în domeniul istoriei religiilor, actele lingvistice fiind forme ale acţiunii umane prin care intelectul pune în relaţie omul cu lumea înconjuratoare; realităţile psihologice interne, mascate şi inaccesibile cunoaşterii directe, fiind relevate prin conduite.
Născut la Bucureşti în anul 1907, la 9 martie pe stil nou, Mircea ...

Alte referate despre: adolescentul miop mircea eliade portret, mircea eliade portret, mircea eliade portret de autor

Vita de vie

Pentru completarea necesarului de elemente nutritive din sol, natura si omul au pus la dispozitia agriculturii o serie de produse care se numesc ingrasaminte.Prin ingrasaminte se inteleg acele substante (materiale) de provenienta organica sau minerala care se aplica in sol, la suprafata lui sau pe plante, pentru completarea necesarului de elemente nutritive in scopul mentinerii sau ridicarii productiei din punct de vedere cantitativ si calitativ.
Administrarea ingrasamintelor:

Alte referate despre: vita de vie, referat vita de vie, vita de vie referat

Apa Nova Ploiesti

Acest premiu recunoaste si recompenseaza calitatea serviciilor oferite de Apa Nova Ploiesti clientilor sai, prin intermediul centrului sau de apel. Premiile A© Contact Center World Awards A>> sunt acordate celor mai bune centre de apel din intreaga lume, iar Apa Nova Ploiesti a concurat cu peste 120 de companii din zona economica Europa - Orientul Apropiat - Africa.

Alte referate despre: apa nova ploiesti, profit si pierdere apa nova ploiesti, dinamica de personal apa nova ploiesti

Infiintarea unei plantatii de vita de vie

Plantatiile viticole sunt situate pe versantii sudici ai acestor inaltimi incepand cu altitudinea de 250-270 m si pana la 400-450 m, panta acestor terenuri fiind cuprinsa intre 15-35 %. Pantele cele mai mari sunt situate pe cursul raului Tarnava Mare si descresc pe Tarnava Mica, Mures si vaile interioare.

Alte referate despre: infiintarea unei plantatii de vita de vie, plan pentru infiintarea unei plantatii de vita de vie, infiintarea unei plantatii de vita de vie cu soiuri de masa

Pensiunea Bella Vita

1) Prezentarea generala a produsului turistic Pensiunea ,, Bella Vita".Pensiunea ,,Bella Vita" este amplasata in minunata zona din Vatra Dornei.O pensiune linistita construita in vara lui 2008 accesibila ,bine pozitionata in Vatra Dornei la cca 1,5 km de central localitatii. Este un spatiu de cazare recent finalizat care doreste si pune la dispozitie toate dotarile de care turisii au nevoie pentru a beneficia de o relaxare nemaipomenita. Pensiunea este catalogata la 3 margarete.

Alte referate despre: pensiuni, pensiune, plan de afaceri pensiune

Studiu comparativ intre carnea refrigrata si cea decongelata de vita

Fibrele musculare sunt alcatuite din: miofibrile, in compozitia carora intra miozina si actina, reprezentand circa 53% din totalul proteinelor; plasma musculara formata din miogen, mioalbumina, globulina si mioglobina reprezentand, in total, circa 37% din totalul proteinelor; membrana (sarcolema) formata din colagen si elastina reprezentand circa 10% din totalitatea proteinelor fibrei; nucleul diformat din nucleoproteide.

Alte referate despre: studiu comparativ intre recrutarea clasica si cea online, civilizatia romana si cea europeana studiu comparativ, analiza comparativa intre didactica traditionala si cea moderna
Referate afisate : 15
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.