Inflatia in romania

Inflatia in Romania

Cuvantul inflatie provine din latinescul inflare care are semnificatia de a se umfla in mod exagerat. Inflatia isi are o istorie a sa. Incepututile fenomenului tin de zorii capitalismului dupa cum constientizarea lui si incercarile de analiza si explicare fac debut prin lucrarile primilor interpreti ai economiei moderne - mercantilistii.Acestia si cei care i-au urmat, economistii clasici si neoclasici s-au aplecat asupra fenomenului produs in conditiile circulatiei banilor adevarati -aur sau a banilor de hartie convertibili in aur.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 97kb
Downloads: 0
Materia: Economie

Evolutia inflatiei in perioada 1990-1997

Printre cauzele generatoare ale acestei situatii se pot mentiona pe de parte deosebirile dintre sferele de cuprindere ale indicilor de mai sus, iar pe de alta parte momentele diferite ale aplicarii masurilor de liberalizare a preturilor, modul in care agentii economici au reactionat la aceste masuri. In perioada 1994-1996 inflatia se caracterizeaza, indiferent de indicele luat in considerare, ca avand o tendinta de crestere.

Alte referate despre: evolutia inflatiei in perioada 1990-2000, evolutia ratei inflatiei in perioada 1990 - 2009, inflatia in romania in perioada 1990-1997

Fenomenul de inflatie in R. Moldova

In aceasta lucrare voi incerca sa analizez unul din cele mai perverse
dezeechilibre macroeconomice din perioada curenta.In unele tari, in anumite perioade, inflatia a fost si este cel mai mare inamic al dezvoltarii si progresului economic.

Alte referate despre: fenomenul de inflatie in r moldova, inflatia in republica moldova, evolutia inflatiei in republica moldova

Teoria monetarista a inflatiei

Monetarismul (termen lansat de Karl Brunner) doreste sa devina insa, mai mult decat o teorie a inflatiei. Monetarismul poate fi privit ca o incercare de a stabili o paradigma teoretica la nivel macroeconomic alternativa la punctul de vedere keynesian. Cum autorii monetaristii nu alcatuiesc un grup omogen si cum ei difera, atat ca metodologie cat si din punct de vedere al specificitatii metodelor, este foarte greu de caracterizat scoala de gandire macroeconomica a monetarismului printr-o lista de teoreme general acceptate. Totusi, au existat asemenea initiative din partea mai multor autori , ca de exemplu J.L.Stein in lucrarea A© Monetarism >> publicata in 1976, H. Frisde (1977), D.W.Laidler (1981) si in special Th.Majer si altii care au incercat sa caracterizeze monetarismul in douasprezece propozitii.

Membrii scolii monetariste se disting prin acceptarea urmatoarelor patru propozitii :
1.sectorul privat al economiei este inerent stabil. Sistemul economic revine automat la ...

Alte referate despre: teoria monetarista, teorii monetariste, teoria monetarista- referat

Corelatia salarii-inflatie

a)in tara noastra preturile bunurilor si tarifele serviciilor nu au avut ca rol semnalarea evolutiei dintre cererea si oferta de pe piata factorilor de productie, bunurilor de consum si de servicii existente in economie, ci au indeplinit numai rolul de "semnal" al optiunilor de politica economica, adaptate in deosebi in legatura directa cu orientarea redistribuirii resurselor sociale in favoarea obiectivelor economice ce prezentau importanta prioritara intr-o anumita perioada, pentru anumite structuri.

Alte referate despre: corelatie salarii inflatie, corelatia dintre inflatie preturi salarii si consum, corelatia dinte inflatie preturi salarii si consum

Tipologia inflatiei

Daca inflatia este deschia, economia de piata continua practic, sa functioneze ca un mecanism in care preturile sunt fixe. Orice exces de cerere (insuficienta a bunurilor sau fortei de munca) conduce la o crestere a preturilor si a salariilor. Inflatia reprimata apare atunci cand controlul guvernamental inpiedica cresterea preturilor bunurilor de consum si a salariilor, astfel incat excesul de cerere este doar reprimat, nu si redus. Odata cu indepartarea controlului guvernamental, trebuie sa ne asteptam la cresteri de preturi si de salarii.

Alte referate despre: tipologia inflatiei, inflatia, inflatia in romania

Influenta inflatiei asupra dezvoltarii economiei

Cauzele inflaţiei : inflaţia este generată de tensiuni şi dezvoltări inflaţioniste ale unor componente valorice ale procesualităţii economice. Apar implicit forme ale inflaţiei :
1. inflaţia prin cerere - este generată de creşterea cererii globale de bunuri şi servicii în raport cu oferta inelastică. Se manifestă sectorial ,dar se extinde rapid, generalizându-se.
2. inflaţie prin costuri - este generată de creşterea nejustficată a unor categorii de costuri. Este o expresie a dezechilibrelor de pe piaţa factorilor de producţie.
3. Inflaţie importată - generată prin mecanismul cursului de schimb şi prin mecanismul fluxurilor de capital.

Alte referate despre: influenta inflatiei asupra dezvoltarii economice, influenta inflatiei asupra dezvoltarii economiei, influenta creditelor asupra dezvoltarii economice

Inflatia

Inflatia
Ca urmare, in conditiile cand singurile elemente de stabilitate si normalitate monetara decurg din cursul fortat al banilor si din increderea populatiei in buna lor functionare, inflatia poate sa apara ca un proces ce “iese” din cadrul normalului monetar, ce pune in evidenta un excedent de bani. O asemenea inflatie face obiectul acestui capitol. Aceasta delimitare istorica nu inseamna nicidecum ca sarcina noastra se simplifica foarte mult. Formele pe care le-a cunoscut inflatia banilor neconvertibili in aur si a celor neconvertibili in general au fost si sunt destul de diferite in timp si spatiu. Ele s-au diversificat si mai mult pe seama realitatilor din tarile foste socialiste. Ca urmare, problema naturii inflatiei ramane actuala si complexa. Punctele de vedere cu privire la natura inflatiei.

Alte referate despre: inflatia referat, definitia inflatiei, inflatia definitie

Inflatia

Inflatia
Acest tip de inflaţie - cunoscut sub denumirea de " inflaţie monetară" - este definit prin celebra "ecuaţie a schimbului" lui I. Fisher:
M x V = P x T
unde M = masă monetară
V = viteza de circulaţie a monedei
P = nivelul general al preţurilor
T = volumul tranzacţiilor

Alte referate despre: inflatia si somajul, cauzele inflatiei, evolutia inflatiei in romania

Inflatia

Universitatea Spiru Haret Faculatatea Management Financiar Contabil Referat Student: Profesor: Lungu Iulian Constantin Marin Elena INFLATIA “ Inflatia este proces de crestere a nivelului general al preturilor de consum, mecanism care provoaca variatii multiple de lunga durata, generalizeaza el insusi cauzele permanentei sale si exprima prin majoritatea cea mai mare parte a preturilor”. Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unananim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii. Initial s-a manifestat sub forma dezvoltarii mascate a monedelor din metale pretioase, acest proces fiind cunoscut in prezent sub denumirea de inflatie monetaro-baneasca .Elementele definitorii ale acestei ...

Alte referate despre: inflatie definitie, definitie inflatie, referat inflatia

Inflation targeting

Inflation targeting
1) sufficient insulation of the policymaking board of the central bank from the politicians--with members of the government excluded and the members of the board appointed to long terms and protected from arbitrary dismissal; and
2) giving the central bank full and exclusive control over the setting of monetary policy instruments. The institutional commitment to price stability also requires that the central bank be given a mandate to have price stability as its primary goal, making it clear that when there is a conflict with other goals, such as exchange rate stability or promotion of high employment, price stability must be accorded the higher priority.

Alte referate despre: advantages of inflation targeting, inflation targeting advantages, advantage of inflation targeting

Inflatia la nivelul sistemului pietei si a celui planificat

Producatorul individual din sistemul pietei isi orienteaza activitatea dupa preturile pe care nu le controleaza. Daca cererea este destul de mare, preturile urca. In realitate, aceasta cerere va fi generata fie de imprumuturile acordate de banci peste economiile existente, fie de cheltuielile facute de administratia de stat peste veniturile realizate prin impozite. Remediul ambelor cazuri consta in: reducerea creditului de catre banca centrala, majorarea impozitului sau reducerea cheltuielilor facute de catre administratia de stat, sau aplicarea conjugata a celor doua masuri.

Alte referate despre: rata inflatiei si nivelul de trai, rata inflatiei si nivelul de trai referat, metode de combatere a inflatiei la nivel mondial

Curba Phillips - inflatie si somaj

Curba Phillips - inflatie si somaj
Relaţiile sunt plauzibile, deoarece nivelul şi dinamica salariului depind de raportul dintre cererea şi oferta de muncă. Dacă, de pildă, cererea de muncă este mai mare decât oferta, atunci salariile sunt mai mari, ele cresc. Caracterul plauzibil al relaţiei se poate demonstra şi pe baza aşezării salariului în postură de variabilă independentă. Salariile mai mici fac ca cererea să fie mai mare ca oferta. Extinzând relaţiile, s-a considerat că guvernele pot reduce rata şomajului provocând în mod deliberat inflaţia. Ideea este destul de hazardată.În varianta sa originală, curba Phillips este o relaţie de interdependenţă inversă între nivelul relativ al şomajului şi ritmurile de creştere a salariului nominal.

Alte referate despre: curba lui phillips inflatie somaj, inflatia si somajul curba lui philips, curba phillips somaj

Inflatia in Romania

Inflatia in Romania
Inflaţia , problematica de mare importanţă a gândirii şi practicii economice în perioada de tranzacţie spre o economie de piaţă, este un proces deosebit de complex generat de creşterea generală a preţurilor şi tarifelor. Înainte de a trece la o analiză detaliată în ce priveste manifestarea fenomenului inflaţionist în România , trebuie precizate câteva aspecte generale care tind de inflaţie. Conform dicţionarului limbii române , inflaţia este un fenomen specific perioadelor de criză, constând într-o emisiune de hârtie monedă peste necesităţile reale ale circulaţiei băneşti .

Alte referate despre: somajul si inflatia, rata inflatiei definitie, inflatia monetara

Inflatia

Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, este unanim acceptat acest punct de vedere, cu mult inainte ca stiinta economica. Fiind, anainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.

Alte referate despre: efectele inflatiei, referat inflatie, inflatie

Evolutia inflatiei in tarile de tranzitie

Toate tarile aflate in tranzitie spre o economie de piata au cunoscut in ultimul deceniu niveluri ridicate ale inflatiei. Desi cauzele acestui fenomen difera de la caz la caz (fiind greu de tras concluzii cu caracter general), se poate realiza o clasificare subregionala. Astfel, tarile balcanice, cele din grupul Visegrad si tarile baltice au atins niveluri relativ moderate ale inflatiei inca din 1994, in timp ce statele membre ale CSI continua sa 838n134i se confrunte cu diferite variatii ale procentajului inflatiei anuale (tabelul II.3).

Alte referate despre: evolutia inflatiei in tarile din europa, evolutia inflatiei in tarile dezvoltate, tari in tranzitie inflatie

Impactul cursului de schimb asupra inflatiei in Romania

De asemenea, in aceasta sectiune a fost prezentata si metodologia utilizata in aplicarea modelului (VAR - vectorul autoregresiv).In al treilea capitol am prezentat modul in care au fost alese si construite variabilele necesare a fi introduse in model. S-au luat in calcul IPC-ul, PPI-ul, HIPC-ul tarilor din zona euro, cursul de schimb, output gap-ul si masa monetara in sens larg, perioada pe care s-a efectuat analiza fiind ianuarie 2000 - ianuarie 2010.

Alte referate despre: impactul cursului de schimb asupra balantei de plati, influenta cursului de schimb asupra inflatiei ecuatie de regresie, impact curs de schimb in economie
Referate afisate : 17
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.