Invelisurile pamantului

Geografia-Ramura a stiintei

In Evul Mediu au fost acumulate tot mai multe cunostinte in acest domeniu.Cei mai mari geografi ai perioadei medievale au fost arabii, care au descris regiuni intinse din Asia, Africa si Europa.Intemeitorul geografiei moderne este omul de stiinta si exploratorul german Alexander von Homboldt (1769-1859).Rezultatele cercetarilor sale se regasesc in lucrarea "Kosmos".

In Romania, inceputurile geografiei moderne sunt legate de carturarul Dimitrie Cantemir si de opera sa "Descrierea Moldovei".Intemeietorul scolii romanesti de geografie este insa Simion Mehedinti (1868-1962).In lucrarea sa "Terra.Introducere in geografie ca stiinta", Simion Mehedinti defineste geografia si delimiteaza obiectul sau de studiu.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 3kb
Downloads: 1469
Materia: Geografie

Geografia industriei aurului

Geografia industriei aurului - Punerea lor in valoare, prin extractia din subsol, se face de catre industria miniera, care foloseste o gama intreaga de procese tehnologice adecvate.

Geografia industriei aurului - In zilele noastre, cresterea continua a numarului populatiei globului si perfectionarea neincetata a tehnicii solicita o crestere tot mai mare a consumului de substante minerale utile,ceea ce determina o adevarata “expansiune miniera” neincetand aplicarea unor noi metode de cercetare si exploatare, de preparare si industrializare.

La nivel mondial, insa, industria miniera este foarte diferentiata ca nivel tehnic. Multe din produsele subsolului sunt antrenate in circuitul comertului mondial. Aproape jumatate din volumul comertului mondial il ocupa combustibilii ( hidrocarburile si carbunii ) urmate de fier si alte metale.In tarile ...

Alte referate despre: industria aurului, aurul folosit in industria electrica, aurul in industria mobilei

Geografia Romaniei- Probleme fundamentale

România este o ţară dunăreană
De la Baziaş şi până la Marea Neagră, pe o lungime de 1.075 km (38% din lungimea totală), fluviul Dunărea constituie graniţa României cu 4 state .. Acest fluviu îşi are izvoarele în Munţii Pădurea Neagră, din sud-vestul Germaniei, străbate 9 state, are o lungime de 2.860 km şi un bazin hidrografic de 805.300 km2. El reprezintă o însemnată axă hidrografică a Europei, pe care o străbate de la vest la est, constituind un mijloc eficient de realizare a legăturilor dintre popoare şi de acces dintr-o regiune în alta a continentului. Lunca înaltă şi terasele Dunării constutuie terenuri propice culturilor, desfăşurării de drumuri rutiere şi dezvoltării unor aşezări mari. Dunărea a fost o cale de navigaţie folosită de romani în Antichitate şi, mai târziu, de puterile din Europa Centrală şi de Vest în schimburile economice sau pt circulaţie, inclusiv pe plan militar. Rolul Dunării a crescut începând din a doua ...

Alte referate despre: probleme fundamentale ale lumii contemporane, probleme fundamentale ale africii, problemele fundamentale ale africii

Geografia si stiintele ei

O parte a geografiei populaţiei studiază răspândirea pe glob a diferitelor limbi şi dialecte. Acestea sunt grupate în familii de limbi (indo-europene, afroasiatice), după spaţiul geografic unde sunt vorbite. Studiul dialectelor oferă informaţii despre relaţiile dintre cultură şi mediu, având cauze adânci în procese socio- spaţiale cum ar fi migraţia, dar sunt legate şi de specificul cadrului natural.

Alte referate despre: stiinte, stiinta contemporana, stiinta si tehnica in epoca moderna

Geografia Romaniei

- vegetatia : brad , pin , molid ;
- fauna : cocosul de munte , gainusa de alun , ursul , cerbul ,(pastravul si lostrita )
- solurile : cambisoluri si spodosoluri

Alte referate despre:

Lista geografie examen

1.demonstreze cunoaşterea principalelor unităţi de conţinut ale geografiei ţării noastre;
2.situeze corect, în spaţiu şi în timp, principalele fapte specifice (elemente, fenomene, procese) ce definesc geografia României;
3.localizeze corect elementele de bază ale spaţiului geografic al României (unităţile majore de relief şi caracteristicile acestora: clima, apele, vegetaţia, fauna, solurile, resursele naturale şi aşezările omeneşti);
4.clasifice, folosind criterii de ordonare (cantitative, calitative, cronologice şi teritoriale);

Alte referate despre: lista verbelor neregulate la engleza, list of irregular verbs, lista verbelor neregulate

Pamantul si luna

Pamantul si Luna sunt legate prin fortele gravitationale,Pamantul si singurul sau satelit,Luna,calatoresc impreuna prin spatiu.Luna executa si o misacare de rotatie completa in jurul Pamantului de durata unei luni calendaristice.

Alte referate despre: rezumat de la pamant la luna, pamantul si luna, de la pamant la luna rezumat

Varsta pamantului

Explozia vietii.Cu 570 de milioane de ani in urma viata a inceput
deodata sa germineze pe Pamant.Cu circa 400 milioane de ani in urma in
atmosfera era deja o cantitate suficienta de oxigen pentru dezvoltarea
plantelor,iar in urmatorii 50 de milioane de ani au aparut si au
inceput sa evolueze primele animale terestre.Geologii impart istoria
ultimilor 570 milioane de ani in mai multe ere,prima fiind denumita
era cambriana.Intervalul de timp cuprins de la inceputul erei
cambriene(acum 590 milioane de ani),pana la era cuaternara il numim
phanerozoica.Partea de 0x08 graphic
istorie a Pamantului dinaintea erei cambriene o denumim in mod
cumulativ era precambriana.

Alte referate despre: varsta pamantului, interiorul si varsta pamantului, varsta pamantului referat

Cartografierea globului pamantesc

De exemplu, cartograful flamand Gerhard Mercator (1512—94) a devenit cunoscut pentru o proiectie cartografica a lumii realizata in 1569. Proiectia sa era utila pentru navigatori, deoarece o linie dreapta, unind oricare doua puncte de pe harta, arata cu precizie unghiul de directie.

Alte referate despre: cartografierea globului pamantesc, harta globului pamantesc, globul pamantesc

Pamantul si sistemul geografic global

Formei de sfera de rotatie i s-a dat denumirea de elipsoi.O astfel de forma se caracterizeaza prin:meridian sub forma de elipse;lungimi deosebite ale razei Pamantului, in raport cu diferitele puncte aflate
pe suprafata terestra;cresterea marimii fortei de gravitatie de la Ecuator la poli;cresterea marimii unui arc de 10 de meridian plecand de la Ecuator spre poli(masuratorile au indicat: la Ecuator 10 = 110,6 km; la latitudinea de 200 = 110,7 km; la 400 = 111 km; la 600 = 111,4 km; la 800 = 111,7 km).

Alte referate despre: incalzirea globala a pamantului, efectul de sera si incalzirea globala a pamantului, referat incalzirea globala a pamantului

Pamantul

A treia planeta de la soare este, in termeni stiintifici, foarte asemanatoare cu primele doua. De fapt, primele patru planete (mercur, venus, pamantul si marte) au toate in compozitie piatra si metal ca "ingrediente" principale. Fiecare dintre acestea sunt supranumite "terestre" au o suprafata solida, spre deosebire de celelalte planete gazoase.

Alte referate despre: ziua pamantului, importanta zapezii pentru pamant si plante, ocolul pamantului in 80 de zile

Structura interna a pamantului

Presiunea din acest strat atinge milioane de bari si temperaturi intre 4000 si 5000 ºC, temperaturi asemanatoare din petele solare. Unele ipoteze presupun ca de asemenea soarelui si in centrul pamantului ar exista hidrogen comprimat sub forma solida (avand o structura metalica) care ar putea proveni ca materie prima din soare. Stratul nucleului extern fiind situat intre adancimile de 2900 si 5100 km, se afla intr-o starea de agregare fluida constituit dintr-o topitura de fier si nichel care probabil contine urme de sulf si oxigen, aici fiind temperaturi de cca. 2900 ºC.

Alte referate despre: structura interna a pamantului, structura interna a pamantului referat, referat structura interna a pamantului

Cutremurele de pamant

Seismologii pot prezice unde este probabil sa se produca cutremure puternice, bazandu-se pe miscarea placilor tectonice si a localizarii zonelor cu falii. Ei pot de asemenea sa faca presupuneri in termeni generali despre momentul producerii cutremurului intr-o anumita zona, prin studierea istoriei seismice a regiunii si detectarea locurilor in care se acumuleaza presiunea, de-a lungul faliilor. Totusi, aceste predictii sunt extrem de vagi – de obicei, de ordinul decadelor. Seismologii au avut mai mult succes in prezicerea replicilor – cutremure subsecvente care se produc in urma cutremurului initial. Aceste predictii se bazeaza pe cercetari extinse ale modului in care se produc replicile. Seismologii pot stabili modul in care un cutremur care isi are originea intr-o anumita falie, va cauza alte cutremure in alte falii legate de falia initiala.

Alte referate despre: cutremurele de pamant, cutremure de pamant, cutremurele de pamant referat

Ion - caracterizare

Obiectul de studiu al geografiei este Pamantul.Geografia este stiinta
care studiaza Pamantul ca planeta, dar si invelisurile Pamantului,
legaturile care se stabilesc intre ele si procesele si fenomenele
produse in zona de contact a invelisurilor.

Alte referate despre: rezumat ion, ion, caracterizarea lui ion

Atmosfera Pamantului

Atmosfera Pamantului are cinci straturi diferite. Noi traim in cel mai apropiat start, in troposfera. Atractia gravitationala capteaza in acest strat mai mult de tri sferturi din cantitatea totala de aer din atmosfera. Aerul se rarefiaza in straturile cele mai de sus ale atmosferei, deoarece cu cat inaltimea creste , cu atat forta gravitationala scade. Lipsa gravitatieie din ultimul strat, exosfera, ii permite atmosferei sa se disipeze in spatiu.

Alte referate despre: atmosfera pamantului, atmosfera pamantului referat, referat atmosfera pamantului

Muschii de pamant

Primavara in varful unor tulpinite se formeaza organele berbatesti care contin celule barbatesti,pe alte tulpinite se formeaza organe femeiesti care contin celule femeiesti.
In urma fecundatiei se formeaza celula oucare se continua cu un firicel la capatul caruia se afla un sporogon.

Alte referate despre: muschi de pamant, muschiul de pamant, muschii de pamant

Polii magnetici ai Pamantului

De la marele tsunami din Asia Mică care s-a petrecut în 2004 şi care i-a zăpăcit pe geologi , oameni de ştiinţă au descoperit că polii Pământului se inversează . După cercetări, oamenii de ştiinţă au descoperit multe efecte pe care le are asupra vietăţilor şi a tot ce este pe Pământ . Se pare că câţiva dintre sateliţi Pământului au avut probleme .

Alte referate despre: polii magnetici ai pamantului, poli magnetici ai pamantului, polii magnetici ai pamantului referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.