Ioan cantacuzino referat

Ioan Cantacuzino

Ioan Cantacuzino a desfasurat o bogata activitate de cercetare privind vibrionul holeric si vaccinarea antiholerica, imunizarea activa impotriva dizenteriei si febrei tifoide, etiologia si patologia scarlatinei. Incepind cu anul 1896 publica lucrari despre sistemele si functiile fagocitare in regnul animal si despre rolul fenomenelor electrofiziologice in mecanismele imunitare. Pe baza cercetarilor sale privind vibrionul holeric,

Cantacuzino a pus la punct o metoda de vaccinare antiholerica, numita "Metoda Cantacuzino", metoda folosita si astazi in tarile unde se mai semnaleaza cazuri de holera. Datorita lui Ioan Cantacuzino, Romania a fost a doua tara din lume, dupa Franta, care a introdus in 1926 vaccinul BCG ("Bacilul Calmette-Guerin"), avand germeni cu virulenta atenuata, pentru vaccinarea profilactica a nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 194kb
Downloads: 977
Materia: Medicina

Vaccinuri - prezentare power point

2. Dupa continutul biologic
Vaccinuri care contin microorganisme vii atenuate
Vaccinuri care contin microorganisme inactivate
Vaccinuri care contin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic
Vaccinuri care contin proteine recombinate
Vaccinuri care contin anatoxine

Alte referate despre: vaccinuri, referat vaccinuri, vaccinuri si seruri

Microbiologia produselor lactate acide

Pentru inoculare se folosesc granulele de chefir cu dimensiuni de 0,5-3,5 cm, constituite din protide ┼či poliglucide rezultate prin activitatea biomasei microbiene. Maiaua ob┼úinut─â din granulele de chefir se inoculeaz─â ├«n propor┼úie de 6-8%. Ca rezultat al ferment─ârii lactozei ├«n chefir se acumuleaz─â ca substan┼úe de arom─â, alcoolul etilic, diacetil ┼či acid lactic.

Alte referate despre: microbiologia produselor lactate acide, referate ro microbiologie produse lactate acide, produse lactate acide

Procese microbiologice in industria zaharului si produselor zaharoase

Nu se recomanda recircularea apelor de transport si spalare decat dupa dezinfectie prin clonare.Taierea radacinilor si obtinerea taiteilor este operatia la care o treime din microflora epifita a radacinilor trece pe suprafata taiteilor si celelalte doua treimi trec in sucul eliberat la taiere. La microflora epifita a radacinilor se adauga, la aceasta operatie, si microorganisme care s-au inmultit si dezvoltat pe suprafata interna a utilajelor, pe suprafata cutitelor de taiere.Difuzia consta in mentinerea taiteilor in prezenta apei (apa de condens sau apa amoniacala), in anumite conditii in difuzoare. Temperatura maxima care se atinge in zeama de difuzie la aceasta operatie este 75-80 C si nu are efect asupra microflorei. Exista posibilitatea dezvoltarii microflorei de infectie:

Alte referate despre: zaharul si produsele zaharoase, zahar si produse zaharoase, zahar si produse zaharoase concluzii

Razboaie Civile Bizantine

Intr-un stat tot mai sarac si mai restrans teritorial, in care suveranii dispun de tot mai putine resurse materiale si umane, competitia dintre clanurile aristocratice pentru privilegii si pozitii in stat devine tot mai inversunata. De aceea, de cele mai multe ori membrii casei imperiale sunt simple instrumente in mainile acestor clanuri aristocratice. Mai grav pentru imperiu este ca protagonistii acestor razboaie civile fac apel la sprijin extern, in absenta unor forte militare interne.

Alte referate despre: razboaie civile bizantine, razboaiele civile bizantine, razboaiele civile din roma

SfÔntul Grigorie Palama

Tradiia rugciunii neîncetate are rdcini apostolice (I. Tesaloniceni
5.17), i o regsim în scrierile Prinilor pustiei, cptând în cursul
vremii specificul vieii monahale isihaste (hsucia = linite, tcere).
Muntele Athos a devenit în secolele XIII-XIV centrul micrii de înnoire
a vieii clugreti, prin sporirea rugciunii, micare cunoscut sub numele
de isihasm. Exponentul ei a fost Sfântul Grigorie Palama (1296-1359)
care a formulat teologic, întâia oar, doctrina i practica isihast
bazat pe întâlnirea înelegtoare cu Hristos, în lumin, prin rugciunea:
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiete-m pe mine
pctosul!" rostit neîncetat.

Alte referate despre: grigorie palama, grigore palama, grigorie palama distinctia intre fiinta si lucrari

Sfantul Ioan Botezatorul

Dupa ce Elisaveta a nascut,i s-a dezlegat si limba lui Zaharia, care a spus ca numele copilului va fi ÔÇ×IoanÔÇŁ , si nu ÔÇ×ZahariaÔÇŁ,cum ar fi vrut vecinii si rudele.Umplindu-se de Duhul Sfant,Zaharia a inceput sa profeteasca despre Ioan,cel ce va deschide drum Lucrarii Celui Prea Inalt.

Alte referate despre: sfantul ioan botezatorul, sfantul ioan botezatorul referat, referat sfantul ioan botezatorul

Mara de Ioan Slavici

Mara de Ioan Slavici
Autor al unei opere ├«nnoitoare,scriitorul a lasat veritabile modele estetice in majoritatea genurilor si a speciilor literare in proza. Mai ales in nuvele si romane,Slavici creaza o umaninate insufletita de mari energii,de patimi si de acute probleme sociale desf─â┼čurate in cadrul,schi┼úat cu mana de maestru,al satului si al t├órgului transilv─ânean.

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Sfantul Ioan Gura de Aur

In privinta culturii, Ioan este indrumat sa urmeze o pregatire in arta oratorica (asa cum s-a intamplat si cu Augustin), care reprezenta in epoca cea mai inalta treapta a educatiei unui tanar, mai ales ca oferea posibilitatea unei realizari profesionale remarcabile in domeniul juridic.

In aceasta privinta a beneficiat, datorita sacrificiilor materiale indurate de mama sa, de frecventarea scolii unui retor renumit, Libanios, unde l-a avut coleg pe un alt viitor episcop, Theodor din Mopsuestia.

Alte referate despre: sfantul ioan gura de aur referat, sfantul ioan gura de aur, referat sfantul ioan gura de aur

Ioana D`arc

Acesta o duce la castelanul de Vau-couleurs, Robert Bedricourt, un fidel al casei de Valois. Sceptic la inceput, capitanul se lasa convins pana la urma. Ii da un cal, o mica escorta, vesminte barbatesti si o scrisoare de recomandare pentru a se putea apropia de Delfinul Carol.

Alte referate despre: ioana d arc, referat ioana d arc, ioana d arc referat

Viata Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava

Viata Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava:Prin anul 1330 sau 1332, s-a indreptat din Trapezunt spre Cetatea Alba pe corabia unui oarecare catolic pe nume Reiz. Pe drum a avut cu el o discutie privitore la credinta. Vazand ca nu il poate nicicum combate pe cucernicul Ioan, Reiz isi puse in gand sa se razbune pe el. In acele vremuri Cetatea Alba era stapanita de tatari, prilej numai bun pentru Reiz.

Alte referate despre: viata sfantului ioan cel nou de la suceava, viata sf ioan cel nou de la suceava, sfantul ioan cel nou de la suceava aducerea moastelor la suceava

Ioan Slavici - Moara cu noroc

Ioan Slavici - Moara cu noroc - Ion Slavici s-a afirmat in nuvelele si romanele sale, ca un creator al unei lumi animate de mari energii si de acute probleme sociale. Scriitorul a evoluat in directia unei sustineri aproape didactice a normelor de conduita unama; el insusi va marturisi ca si-a ales drept conduita cele trei legi fundamentale si cele cinci virtuti fixate de Confucius: sinceritatea, buna-credinta, franchetea, inima deschisa si iubirea de adevar. Ioan Slavici - Moara cu noroc

Alte referate despre: ioan slavici moara cu noroc, ioan slavici-moara cu noroc, ioan slavici moara cu noroc comentariu

Ioan Petru Culianu - Pergamentul diafan

Ioan Petru Culianu - Pergamentul diafan - Lumile acestea au fie un aspect arhaic, misterios, imposibil de patruns prea adanc cu gandul,din cauza vechimii si incertitudinii existentei lor-,,Stapanului SunetuluiÔÇŁ, ,,Pergamentului diafanÔÇŁ,fie unul aproximativ contemporan, aproximativ din cauza incertitudinii generale care exista in aparenta-,,Interventia zorabilor in JormaniaÔÇŁ si ,,Miss EmeraldsÔÇŁ.

Alte referate despre: ioan petru culianu pergamentul diafan, ioan petru culianu - pergamentul diafan, ioan petru culianu

Ioan Slavici - viata

La 19 ianuarie 1889 cel de-al doilea copil a lui Slavici ÔÇô Lavinia-Ioana-Josefina. La 10 iulie 1889 este eliberat din temni┼ú─â ┼či vine la Sibiu. Dup─â aceasta sunt publicate multe din operele sale.La 25 noiembrie 1892 Slavici devine cet─â┼úean al Romaniei ┼či se stabile┼čte definitiv la Bucure┼čti. Aici el public─â mai multe opere ale sale, unele din ele fiind jucate pe scen─â.

Alte referate despre: ioan slavici viata, ioan slavici viata si opera, ioan slavici-viata si opera sa

Ioana D`arc

Parasindu-si satul si familia, Ioana a plecat spre Chinon ca sa-l intalneasca pe Carol. La inceput, Carol si curtenii lui n-au dat atentie solicitarii ei de a-l vedea pe rege. Stiind deja de viziunile si profetiile Ioanei D'Arc, dar neincrezator in intentiile ei, Carol s-a gandit sa ii joace o festa si i-a poruncit unui curtean,sa predinda ca e regele. Dar Ioana D'Arc si-a dat seama ca i s-a facut o farsa, impresionandu-l astfel pe Carol, care i-a acordat o intrevedere particulara.

Cuvintele ei catre Carol au fost urmatoarele: Dumnezeu mi-a spus sa-ti dau de stire cum ca Domnul nostru iti va da regatul inapoi, vei fi incoronat la Reims si iti vei invinge dusmanii. Eu sunt mesagerul Domnului. Incredinteaza-mi o armata si voi ridica asediul orasului Orléans. Carol s-a lasat convins si a indeplinit cererea Ioanei D'Arc, incredintandu-i o armata, desi parerea multora era ca fata sufera probabil de o forma usoara de isterie dar ca, de asemenea, ar putea fi o amenintare atat pentru ...

Alte referate despre: cine a fost ioana d arc, ioana de arc, ioana d arc rezumat

Ioana D'arc

Carol al VII-lea insa nu intentiona sa-si cedeze regatul si se declarase mostenitorul tronului, dar nu putea sa devina rege decat dupa ceremonia traditionala care trebuia sa aiba loc la Reims, aflat atunci sub ocupatie engleza. Un singur lucru putea salva Franta din cea mai neagra perioada a istoriei ei: un miracol. Si miracolul acesta s-a intamplat datorita unei fete de la tara, Ioana D'Arc, mezina familiei unui fermier din Domremy.

Alte referate despre: despre ioana d arc, informatii despre ioana d arc, rezumat ioana d arc
Referate afisate : 16
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.