Laser

Utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre

La origine termenul laser este acronimul LASER format in limba engleza de la denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiatiei), denumire construita pe modelul termenului maser care inseamna un dispozitiv similar, functionand in domeniul microundelor.In limba romana forma de plural recomandata de dictionare este lasere; cercetatorii implicati in acest domeniu prefera insa pluralul laseri. Principiile de functionare ale laserului au fost enuntate in 1916 de Albert Einstein, printr-o evaluare a consecintelor legii radiatiei a lui Max Planck si introducerea conceptelor de emisie spontana si emisie stimulata.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 1973
Materia: Fizica

Istoria laserului

Isi incepe studiile asupra spectroscopiei moleculare la Institutul de
Fizica din Moscova in 1946, ca student. A fost invitat sa continue
cercetarile la Institutul Lebedev de catre conducatorul laboratorului
de la Institutul de Fizica din Moscova, in 1948. Aici studiaza
radiospectroscopia impreuna cu Aleksandr Mikhailovich Prokhorov,
precum si folosirea moleculelor de CsF pentru a rezolva problema
cresterii finetii descompunerii spectrului microundelor. Aceste
succese ii sunt recunoscute la Conferinta despre Radiospectroscopie a
Academiei de Stiinte a URSS din 1952. Isi continua cercetarile si la
alte institute din URSS, participa la intalniri cu cercetatorii
americani, comparandu-si rezultatele cu ale lor, participa la
conferinte de electronica cuantica si radiospectroscopie, castiga
Premiul Lenin, iar activitatea sa culmineaza cu castigarea Premiului
Nobel in 1964.

Alte referate despre: istoria laserului, istoric laser, istoria laserelor

Laser-ul cu semiconductori

Partile constituente ale unui laser sunt : mediul activ, sistemul de excitare si rezonatorul optic. Partea esentiala a unui dispozitiv laser o constituie mediul activ, adica un mediu in care se gasesc atomii aflati intr-o stare energetica superioara celei de echilibru. In acest mediu activ se produce amplificarea radiatiei luminoase (daca avem o radiatie luminoasa incidenta) sau chiar emisia si amplificarea radiatiei luminoase (daca nu avem o radiatie luminoasa incidenta).

Alte referate despre: laser-ul cu semiconductori, laser-ul cu semiconductori gaas, laseri medicinali cu semiconductori

Laserul

Laserul - Se considera ca scurta istorie a laserilor incepe in anul 1917 cind Einstein a studiat pentru prima data fenomenul emisiei stimulate. In acea vreme, in plin razboi, nimeni nu se gindea la faptul ca acest fenomen ar putea avea vreo aplicatie practica. Din acest punct de vedere, fenomenul emisiei stimulate a fost dat uitarii, trecind neobservat pina in ultimii ani.Laserul

Alte referate despre: laserul, laser, lasere

Laserul

Tinta este dintr-o foita subtire de seleniu sau un alt element cu numar atomic mare, dispusa pe un substrat de vinil pentru a-i da rigiditate. Aceasta tinta este iradiata din ambele parti de lasere cu pulsatie de mare putere al carei focar are o lungime de cateva sute de ori mai mare decat latimea. Cand raza loveste foita, aceasta “explodeaza”, producand o plasma formata din ioni de seleniu ce au cu 24 de electroni mai putin.

Alte referate despre: laser referat, efectul laser, referat laser

Laseri

Totusi ele sunt foarte periculoase datorita energiei foarte mari pe care o au. Aplicatiile sunt legate de aceasta propr. Se folosesc in medicina(elem Co) la tratamentul tumorilor maligne, precizia de act asupra tesutului bolnav e data de instalatia care contine sursa radioactv.

Alte referate despre: aplicatii laser, aplicatii ale laserului, laserul in medicina

Aplicatii LASER

Masurarile de distante cu laser se bazeaza pe una din urmatoarele tehnici: interferometrie, telemetrie cu fascicule modulate, radarul optic.
Toate aceste metode pot fi utilizate si cu lumina provenita de la sursele conventionale dar cu rezultate incompatilbil mai modeste. Deoarece coerenta temporala este mult mai mare in cazul laserului decat in cazul luminii clasice, tehnicile interferometrice pot fi utilizate acum pentru distante cu ordine de marime mai mari. Se pot masura cu precizie interferometrica distante de circa 50 m in aer si de 1000 m in spatiu vid. Telemetria cu fascicul modulat a fost utilizata in trecut, dar calitatile de stralucire si directionalitate ridicate caracteristice laserului au marit considerabil domeniul de masurare si precizia. In fine, tehnica radarului optic poate sa functoineze si cu ajutorul unei surse conventionale, dar ea nu a devenit practica decat datorita posibilitatii oferite de laser de a obtine pulsuri luminoase extrem de scurte. Cu un asemenea sistem ...

Alte referate despre: aplicatiile laserului, aplicatiile laserilor, aplicatii laser in medicina

Laser

Despre efectul LASER se cunosc deja foarte multe. Aceasta ramura a stiintei s-a dezvoltat foarte mult de la inceputurile sale (1955-1965) si pana in ziua de astazi. Desi bazele teoretice erau mai mult sau mai putin stabilite, primii care reusesc sa concretizeze toate teoriile si presupunerile au fost doi rusi si un american.

Alte referate despre: laseri, laser in medicina, laserul referat

Laserul

Daca atomii sunt excitati pe nivelul energetic superior
printr-un mecanism oarecare, modul electromagnetic din cavitate ii
stimuleaza, atomii transferand energia din cavitate campului
electromagnetic din cavitate.Energia tuturor atomilor este convertita
in energia unui singur mod pe frecventa caruia este acordata
cavitatea. Puterea castigata de o unda electromagnetica la traversarea
unui mediu activ este proportionala cu densitatea de energie
spectrala, uw a undei incidente.

Alte referate despre: aplicatii ale efectului laser, referat despre laser, lasere referat

Laserul

Clasificarea laserilor se face după natura substanţei utilizată ca
mediu activ, în: laseri solzi, laseri lichizi, şi laseri gazoşi.
Laserii gazoşi se clasifică în : laseri atomici, laseri ionici, laseri
moleculari, după natura particulelor componente ce participă la
proces.

Alte referate despre: radiatia laser, laserul cu rubin, referat lasere

Lasere

Asemenea undelor radio generate la posturile de emisie, undele de lumină emise de laser pot „transmite” semnale de radio, de televiziune şi altele. Fasciculele laser care transmit semnale sunt conduse prin cablaje din fibre optice. Numele de laser rezumă felul în care funcţionează acesta, laser fiind prescurtarea pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea Luminii prin Emisie Stimulată a Radiaţiei).

Alte referate despre: laserul si aplicatiile lui, aplicatii ale laserilor, imprimanta laser referat

Laser - terapia in carcinoamele cutanate

Aceasta inseamna ca emisia spontana este N1A1( N1 reprezinta numarul de atomi din nivelul E1). Emisia stimulata si absorbtia au loc numai cand exista o radiatie externa. Einstein a aratat ca rata absobtiei stimulate este data de relatia N0B01(unde N0 reprezinta numarul de atomi din nivelul N0;  reprezinta densitatea spectrala a radiatieiin Js/m3 si B01 reprezinta coeficientul de emisie stimulata Einstein).

Astfel ca singura posibilitate prin care putem obtine Nj>Ni este de a aduce atomii din mediul activ intr-o stare in care distributia echilibrului termic este invalid, prin ajutorul unei surse de energie externa.Procesul prin care atomii sunt stimulati sau pompati si impinsi spre o stare de distributie termica neechilibrata este numit proces de excitatie, in timp ce starea Nj>Ni este numita inversare populationala. Inversarea populationala are ca rezultat amplificarea luminii cu ajutorul procesului de emisie stimulata.

Alte referate despre: laser-terapia in patologia moderna, despre carcinoamele cutanate la pasari, terapia cu laser

Laser

Once started the reaction propagates as pyramidal form, a photon emitted by one atom to another dezexcitat will trigger thereaction, this in turn will emit a photon and will release on theincident. We have two photons which will increase exponentially.This produces an amplification of light radiation.Practical realization of laser devices. Types of laser.

Alte referate despre: referat laserul, proprietatile radiatiei laser si aplicatii in medicina, laserul cu semiconductori

Ceramici transparente

Ceramica transparenta a achizitionat recent un grad ridicat de interes si de notorietate, aplicatiile de baza fiind in lasere cu energie mare, ferestre transparente, armuri pentru detectat caldura rachetlor, detectoare de radiatii pentru non-distructive testare, fizica energiilor inalte, explorarea spatiului, securitate si aplicatii in imagistica medicala .Utilizarea pe scara larga a scintilatoare monocristal anorganice este vazut in imagistica medicala, fizica energiilor inalte, de mediu si aplicatii de monitorizare a radiatiilor. Aceste cristale sunt higroscopice, care necesita de obicei un loc etans de aceea manipularea si fabricarea lor este costisitoare.

1 .2.AVANTAJE
Ceramica transparenta policristalina de granate pamanturi rare promit atenuarea si reducerea costurilor de fabricatie, precum si permite personalizarea componentelor fabricate. Secretul sunt oxizi, ei ofera o manipulare mare si avantaje de fabricatie, in comparatie cu scintilatoarele mai frecvent utilizate ...

Alte referate despre: ceramica, ceramica referat, materiale ceramice in gospodarie
Referate afisate : 14
Medie note: 8.78 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.