Latinitate si dacism

Latinitate si dacism - studiu de caz

Referat despre Latinitate si dacism - studiu de caz
"Limba romana este limba latina vorbita neintrerupt in partea orientala a Imperiului Roman cuprinzand provinciile dunarene (Dacia, Panonia de Sud, Dardania, Moesia Superioara si Moesia Inferioara), din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii si pana in zilele noastre."
(A. Rosetti- Istoria limbii romane literare)

Nivel: Liceu
Dimensiune: 3379kb
Downloads: 19867
Materia: Romana

Latinitate si dacism

Latinitate si dacism:Dacii, sau geţii, fac parte din marele grup etnic al tracilor şi constituie cea mai importantă ramură a lui, având o civilizaţie, o cultură şi o istorie politică pe care n-a egalat-o nicio altă ramură. Se poate spune că geto-dacii reprezintă elita numerosului grup al tracilor. Cu privire la mulţimea acestor traci, Herodot face o afirmaţie de cea mai mare importanţă : “Neamul tracilor este, după cel al inzilor, cel mai numeros din lume.

Alte referate despre: latinitate si dacism, latinitate si dacism studiu de caz, latinitate si dacism referat

Latinitate si dacism - Studiu de caz

În lucrarea sa Robert Roessler afirma că dacii au fost omorâţi în masă dupa 106. Este evident că acest lucru nu este adevărat datorită faptului că romanii aveau nevoie de forţă de muncă şi nu le stătea în obicei să masacreze populaţiile din teritoriile nou cucerite. Au mai fost găsite dovezi ale continuităţii dacilor în peste 1000 de localităţi iar nişte inscripţii din alte provincii romane atestă prezenţa soldaţilor de origine dacă.

Alte referate despre: latinitate si dacism - studiu de caz, latinitate si dacism studiu de caz si bibliografie, latinitate si dacism-studiu de caz

Latinitate si dacism - Originile poporului si limbii romane

Avand o tara atat de bogata, secole la rand numerosi scriitori si istorici ale altor culturi au elaborat si sustinut diverse teorii ale nelatinitatii poporului roman printre care se numara si germanul Robert Roesler care spunea ca « dacii au fost total distrusi in cele doua razboaie daco-romane », « romanii s-au format la sud de Dunare si apoi au imigrat la nord, dovada asemanarile catorva cuvinte din limba romana cu albaneza », « lipsa izvoarelor istorice care sa ateste informatii despre romani », « imposibilitatea romanizarii Daciei in 165 de ani », « parasirea daciei in totalitate, aceasta ramanand pustie ».

Alte referate despre: latinitate si dacism - originile poporului si limbii romane, latinitate si dacism originea poporului, ppt despre latinitate si dacism originea romana a poporului roman

Latinitate si dacism

Teoriile genezei româneşti. Teritoriul de formare, „problema cea mai grea din istoria limbii române” după părerea lui Ov. Densuşianu, a fost sursa unor îndelungate şi energice dispute ştiinţifice. În principiu, discuţia rămâne încă deschisă, în sensul că cercetările istorice, arheologice şi lingvistice furnizează permanent noi elemente în măsură să întregească şi să nuanţeze opiniile istoricilor şi lingviştilor. Teoriile genezei etnolingvistice româneşti pot fi repartizate în trei grupe.

Alte referate despre: studiu de caz latinitate si dacism, referat latinitate si dacism, latinitate si dacism referat romana

Latinitate si dacism

Conform legendei, Roma a fost construită de Romulus în anul 753 î.Hr. Se spune că Romulus şi Remus au fost răpiţi de lângă mama lor şi lăsaţi lângă râul Tibru, să moară de foame. I-a găsit o lupoaică şi i-a îngrijit până s-au făcut mari.

Alte referate despre: latinitate si dacism eseu, latinitatea si dacismul, latinitate si dacism power point

Cuvinte de origine latina

2. Cu toate ca au existat puternice implantatii de colonii,garnizoane militare cu caracter permanent,etc. ,romanizarea nu a rezultat din deplasarea masiva a unor populatii romane in provinciii,ci din invatarea de catre provinciali a limbii latine.Nu trebuie sa trecem cu vederea faptul ca,cel putin in primele secole ale expansiunii teritoriale,latina era limba moderna a unei colectivitati lingvistice restranse.

Alte referate despre: cuvinte de origine latina, cuvinte cu origine latina, cuvinte de origine latina in limba romana

Limba latina

In Italia, latina a fost la inceput dialectul regiunii din jurul Romei. In limbile italice, latina, faliscana si alte dialecte formau un grup latin diferit de celelalte limbi italice cum ar fi oscana si umbriana. Vechi inscriptii in limba latina au supravietuit din secolul VI i.Hr.; cele mai vechi texte scrise in latina romana dateaza din secolul III i.Hr.

Alte referate despre: latina, latina clasa a 8-a, caracterul latin al limbii romane

Gramatica limbii latine

CONJ. I :ARE: amo, amare, amavi,amatum prima formă-indicativ prezent
CONJ. a II-a: ERE:habeo, habere, habui, habitum a doua formă-infinitiv prezent
CONJ. a III-a : ERE : dico, dicere, dixi, dictum a treia formă-indicativ perfect
CONJ. a IV-a : IRE : audio, audire, audivi, auditum a patra formă supin- supin

Alte referate despre: gramatica limbii latine, gramatica lb latine, gramatica limbi latine

Latinitatea limbii romane

Etnogeneza românilor reprezintă un eveniment istoric fundamental în istoria noastră naţională, întrucât arată cum s-a format civilizaţia noastră. Ea a fost un proces complex, îndelungat la care au contribuit statalitatea dacică şi creşterea puterii acesteia, cucerirea Daciei de către romani, colonizarea, romanizarea dacilor, continuitatea populaţiei daco-romane în condiţiile convieţuirii cu populaţiile migratoare, răspândirea creştinismului, ducând în final la crearea unei etnii distincte în spaţiul central-sud-est european .

Alte referate despre: zeii latini, limba latina, latinitatea limbii romane

Palia de la orastie

Deasemenea ,existenta unui text slavon al Bibliei este dovedita de o serie de cuvinte slave specifice,neutilizate in limba romana,cum sunt :dver-perdea,pocrov-covor,letnic-lenes.Mai presus de lipsa de experienta si nepriceperea traducatorilor Paliei,trebuie retinuta stradania lor de a talmaci uneori cursiv,cu termeni proprii,dintr-o limba pe care nu toti o cunosteau in egala masura.

Alte referate despre: palia de la orastie, scriitori palia de la orastie, palia de la orastie 1582 rezumat

Latinitate si dacism

În zona Mării Negre s-a dezvoltat civilizaţia tracilor începând din mileniile III şi II î.Hr. Nucleul ţinutului populat de traci a fost vastul complex geografic situat între ţinuturile Slovaciei de astăzi ,ţărmul nordic al Mării Egee ,nord-vestul Asiei Mici ,Marea Adriatică,Carpaţii Nordici şi Marea Neagră.

Alte referate despre: latinitatea si dacism, eseu latinitate si dacism, referat despre latinitate si dacism

Latinitate si Dacism

In concluzie consideram ca procesul de cultivare al limbii romane prin interventia carturarilor si a oamenilor instruiti in cele trei provincii romanesti a inceput inca din epoca in care slavona indeplinea la noi functiile limbii de cultura si sa accelerat dupa ce romana a preluat aceste functii adica de prin secolul al XVII lea.

Alte referate despre: latinitate si dacism- eseu, despre latinitate si dacism, referat romana latinitate si dacism

Declinarile Limbii Latine

"Declinarile Limbii Latine"
Def : este grupa de substantive cu vocala temei a. Formele de baza : cuprinde substive cu urmatoarele forme de baza N sg are desinenta a , G sg are desinenta ae. Clasificarea (cu ex) majoritatea substivelor de declinarea I sunt la genul feminin ex : magistra,magistre=profesoar; lingua,linguae=limba filia,filiae=fica; via,viae=drum; vita, vitae=viata aqua,aquae=apa; silva,silvae=padure; amica,amicae=prietena
"Declinarile Limbii Latine"

Alte referate despre: declinarile limbii latine, declinari limba latina, declinarile in latina

Istoriografia latina

o nota pasionala a istoricului fata de materia tratata, un viu sentiment participativ cetatenesc, ca si cand ar fi vorba de lucrari care il intereseaza direct, o constiinta puternica a destinului cetatii si Imperiului, o traire intensa a acestui destin, in alti termeni, istoricul participa ca cetatean la problemele societatii si intuieste, in acelasi timp, tensiunile profunde, semnele prevestitoare disolutive care se insinuau dincolo de fatada stralucitoare a Imperiului.

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, istoriografia latina titus livius tacitus

Latin elements in the english vocabulary

Referat despre Latin elements in the english vocabulary
English has been called a Germanic language with a Romance vocabulary. Estimates of native (Anglo-Saxon) words in English range from 20%–33%, with the rest made up of foreign borrowings. A large number of these borrowings are Latinate, coming directly from Latin, from Latin through one of the Romance languages (French, Romanian, Italian, Portuguese, or Spanish) or from other language (such as Greek) into Latin and then into English. English is a living language, and it is growing all the time. One way that new words come into the language is when words are borrowed from other languages. New words are also created when words or word elements, such as roots, prefixes, and suffixes, are combined in new ways. Many English words and word elements can be traced back to Latin and Greek.

Alte referate despre: latin elements in the english vocabulary, latin influence on the english vocabulary, latin influence on middle english vocabulary

Latinitate si dacism

Cuvinte din fondul tragic,subzista in noua limba vorbita,desemnand realitati din domeniul vietii pastorale.Cucerirea Daciei a insemnat atat introducerea dreptului roman ca forma de justitie cat si impunerea sistemului educational roman:scoliile dupa model greco-roman reprezinta un element important in cadrul procesului de romanizare.Tracii
In zona Marii Negre s-a dezvoltat civilizatia tracilor incepand din mileniile III si II i.Hr.

Alte referate despre: latinitate si dacism rezumat, studiu de caz-latinitate si dacism, latinitate si dacism concluzii

Gramatica limba latina clasa a 9-a

Tema substantivului(mai ales la acesta imparisilabic) se obtine inlaturand terminatia genitivului singular. Declinarea a IV-a cuprinde majoritatea substantivelor masculine si neutre si mai putine feminine. Cele feminine denumesc grade de rudenie ce denumesc femei si nume de arbori. Declinarea a V-a cuprinde substantive de gen feminin.Numai substantivul “dies” poate fi si feminin si masculin.

Alte referate despre: gramatica limba latina clasa a 10 a, gramatica limbii latine clasa a8a, gramatica latina clasa 10
Referate afisate : 18
Medie note: 8.10 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles