Libertate si responsabilitate

Libertate si responsabilitate

De exemplu un adolescent care la aceasta varsta traieste viata cu intensitate are parerea ca are dreptul sa realizeze orice doreste si ca i se cuvine marea si pamantul . El tinde sa uite ca traieste intr-o comunitate si ca pe langa libertate are responsabilitatea de a atinge un scop fara sa dauneze sau sa afecteze negativ viata celor din jur.

Incet,incet realizeaza ca libertatea de care aude in fiecare zi este o libertate limitata deoarece vine cu responsabilitatea de a face mereu bine si de a nu afecta in rau viata oamenilor ce te inconjoara. Daca suntem putin ironici si ne gandim la modul in care un infractor vede libertatea ne dam intradevar seama ca fiecare persoana are o idee diferita despre acest concept complex.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 12kb
Downloads: 17358
Materia: Filosofie

Libertate si responsabilitate

(A) Orizont: Necesitatea divina si liberul arbitru
Filosofia crestina considera divinitatea drept entitate creatoare a lumii si a omului. Daca universul si fiinta umana sunt creatii divine, este evident ca ele nu detin libertatea de a-si modifica natura. Libertatea de esenta nu este posibila in gandirea crestina, intrucat omul este, odata pentru totdeauna, "condamnat" naturii de fiinta creata.

Mai mult, daca divinitatea are drept esenta necesitatea, creatia se va purta amprenta necesitatii divine.Omul apare astfel constrans la o esenta data, cat si supus unei necesitati inexorabile. Singura forma de libertate este cea a intelectului, realizata prin constientizarea limitelor. Intelectul converteste necesitatea in libertate, prin intelegerea adecvata a naturii divine.Astfel, omul devine liber in Dumnezeu.

In concluzie, in filosofia crestina asistam la o transformare in temeiul libertatii: negarea libertatii de esenta conduce cate o asumare intelectuala a necesitatii; pentru ca, ...

Alte referate despre: libertate si responsabilitate, libertatea si responsabilitatea, libertate si responsabilitate referat

Libertate si responsabilitate

Daca ne gandim la antici,oare erau ei de parere ca exista aceasta libertate insotita de responsabilitate?Anticii credeau in zei,iar acestia faureau un destin fiecarui om.Fenomenele prestabilite au fost puse,initial sub vointa divinitatilor,insa ulterior,filosofii au considerat ca destinul etse mai presus de natura zeilor,si asadar,supraordonat acestora.Destinul reprezinta “ceea ce este scris sa se intample”,acea forta care ne acapareaza,fara a ne putea sustrage.In acest caz,teoretic,responsabilitatea nu exista,ea nu putea fi justificata,atat timp cat oamenii nu erau decat niste papusi manuite de mainile destinului implacabil.

Alte referate despre: referat libertate si responsabilitate, libertate si responsabilitate filosofie, libertate si responsabilitate social politica

Libertatea

Una din experientele fundamentale ale existentei umane este fara indoiala experienta constrangerii. Intreaga existenta umana este doar o confruntare cu diverse tipuri de constrangere intre care primeaza constrangerile fiziologice impuse de buna functionare a organismului.

Alte referate despre: libertate si lege clasa 8, libertatea politica, libertatea individuala

Libertatea

Daca aceste alegeri sunt bune sau rele pentru propria persoana,
aceasta nu poate decide decât el însusi, nimeni nu are dreptul sa
intervina brutal în viata individului pentru a o comanda, programa si
dirija. Fiecare este îndreptatit sa actioneze asupra propriei persoane
asa cum doreste si cum îi dicteaza constiinta, nevoile, capriciile sau
hazardul. Atâta timp cât actiunile sale nu prejudiciaza alti membri ai
societatii, normele nu pot fi impuse.

Alte referate despre: libertate, libertatea, statuia libertatii

Libertatea

Libertatea - G. Guruitch afirma ca:”libertatea umana consta intr-o actiune voluntara, clarvazatoare,inventiva si creatoare, care calauzita de propriile-i lumini si izvorata din focul actului insusi,se straduieste sa depaseasca,sa rastoarne si sa sfarame toate obstacolele si sa modifice,sa intreaca si sa creeze, din nou,toate situatiile”.Libertatea

Alte referate despre: libertatea referat, libertate si lege, libertatea de exprimare

Libertatea

Libertatea
A) Libertatea si autoritatea supranaturala

Una dintre cele mai vechi credinte ale oamenilor a fost ca ceea ce se petrece in natura este dictat de o autoritate supranaturala. Pentru antici, aceasta autoritate erau zeii, care dispun de oameni asa cum stapanul dispunde de sclavul sau: acesta poate calca poruncile primite, dar va fi pedepsit pentru aceasta. Confruntarea oamenilor cu autoritatea divina se incheie in mod inevitabil cu victoria celui din urma.

Alte referate despre: libertate referat, referat libertate, libertatea de exprimare referat

Libertatea

Libertatea este una din experientele fundamentale ale existentei umane este fara indoiala experienta constrangerii. Intreaga existenta umana este doar o confruntare cu diverse tipuri de constrangere intre care primeaza constrangerile fiziologice impuse de buna functionare a organismului.

Alte referate despre: referat despre libertate, dreptul la libertate, orasul medieval european-spatiu al libertatii

Libertatea

Vom analiza sistemul de metareguli al recursului la politică din trei perspective: (1) cel al recursului la reguli; (2) cel al aplicării regulilor de către arbitru; (3) cel al raporturilor dintre cei cărora li se aplică regulile. Din perspectivele menţionate mai sus, libertatea, dreptatea şi egalitatea sunt denumiri convenabile, dar ambigui. Libertatea, de pildă, poate să apară ca presupoziţie a recursului la reguli, dar şi ca o soluţie la o problemă prin apel la o metaregulă.

Alte referate despre: statuia libertatii referat, libertatea personala, libertatea de gandire

Libertatea de gandire, opinie, creatie si credinta

Libertatea de gandire, opinie, creatie si credintaLibertatea de gandire, opinie, creatie si credinta
Vazuta ca un operator al unui sistem deschis,libertatea poate fi compensata de un alt operator, disciplina de deschidere a sistemului.Din conjugarea libertatii cu responsabilitatea se poate ajunge in final spre valorile morale. Aceasta liberatatea nu poate fi infaptuita fara respectarea normelor de bun simt(a incalca drepturile altei persoane in favoarea libertatii tale) si legilor in vigoare.
Libertatea de gandire, opinie, creatie si credinta

Alte referate despre: libertatea de gandire opinie creati si credinta, libertatea de gandire opinie, libertatea de opinie creatie credinta

Drepturile cetatenilor in Uniunea Europeana

„Orice persoană are dreptul la muncă şi dreptul de a exercita o profesie aleasă sau acceptată în mod liber .” 8 Deasemenea fiecare cetăţean sau cetăţeană a Uniunii are libertatea de a-şi căuta un loc de muncă, de a lucra, de a se stabili sau de a-şi oferi serviciile în orice stat membru.Resortisanţii ţărilor terţe care sunt autorizaţi să lucreze pe teritoriul statelor membre au dreptul la condiţii de muncă echivalente cu cele de care beneficiază cetăţenii sau cetăţenele Uniunii.

Alte referate despre: drepturile cetatenilor in uniunea europeana, drepturile cetatenilor din uniunea europeana, drepturile cetatenilor din uniunea europeana referat

Freedom

Starting from this anlarged definition, the metaphysical philosophers created the concept of absolute freedom. This idea opposes nature, consisting a kind of passage to the limits: we represent our free action as successively “free” from any types of causes. But this type of freedom is the power of acting independently not only in connection with outer, or exterior restrictions, but also in connection with any inner determination. This is called the free will of the metaphysical philosophy, and refers to the misterious power of carrying out actions that are not previously determined by my ideas, my instincts or my aptitudes.

Alte referate despre: freedom, about freedom, freedom referat

Politologie

Din punct de vedere istoric se înregistreaza 2 forme ale legitimitatii
: legitimitate divina si legitimitate civica.

Alte referate despre: referat politologie, politologie, referate politologie

Responsabilitatile agentului imobiliar

Responsabilitatile agentului imobiliar
Identificarea cererilor si ofertelor;- Selectarea cererilor si ofertelor-Stabilirea contactelor cu solicitantii si ofertantii;-Prospectarea ofertei si intocmirea fiselor de prospector ;- Incheierea contractului de comision cu ofertantul.

Alte referate despre: responsabilitatile agentului imobiliar, responsabilitati agentie imobiliara, responsabilitatii agentie imobiliara

Avocatul Poporului - aparator al drepturilor si libertatilor cetatenesti

Deschiderea unui dialog cu societatea civila, luarea sa in considerare, cu ocazia consultarii regulate, de catre Comisie5, dar si posibilitatea care este acordata cetatenilor de a-si face cunoscute opiniile, permite crearea vectorilor formali in comunicarea intre opinia publica si institutiile europene.

Alte referate despre: avocatul poporului - rolul de aparator al drepturilor si libertatilor, avocatul poporului aparatorul drepturilor persoanelor fizice, drepturi si libertati cetatenesti

Drepturile si libertatile social-economice si culturale

Drepturile si libertatile social-economice si culturale
Unele dispozitii constitutionale privesc institutiile de invatamant si anume institutiile de invatamant de stat si particulare.Toate institutiile de invatamant ,stabileste Constitutia, se infiinteaza si isi desfasoara activitatea in conditiile legii cat priveste institutiile de invatamant superior ,Constitutia le garanteaza autonomia universitara.

Alte referate despre: drepturile si libertatile social-economice si culturale, drepturi si libertati social-economice si culturale, drepturile si libertatile social-economice si culturale puncte

Anul 1989 o poarta spre libertate?

Oricum cred ca visul omenirii inclusiv al meu este indreptat spre un sistem social, in care de pe urma bunastarii societatii sa profite toti membrii sai. Nu cred ca putem discuta despre libertate si despre libertatea individului, decat in momentul in care venitul tuturor oamenilor dintr-o tara le va asigura o viata decenta.

In anul 2009 la 20 de ani de la caderea comunismului , in tara noastra exista o patura sociala de maxim 10% care sunt foarte bogati, iar restul au libertatea de exprimare insa nu au cui sa se adreseze, au libertatea de a-si cumpara mancare dar nu au destui bani pentru aceasta, au libertatea de a se trata, de a-si cumpara o casa sau zece, o masina sau zece, au toate libertatiile din lume… Dar oare le au?

Din pacate pentru imbogatiea “baietiilor destepti” sa ajuns la devalizarea societatiilor de stat, a bancilor, a pamanturilor, sa ajuns la o coruptie generalizata care nu are nimic de a face cu libertatea sau democratia.

Este foarte greu pentu ...

Alte referate despre: anul 1989 poarta spre libertate, 1989 poarta spre libertate, 1989-poarta spre libertate

Cresterea responsabilitatii fata de mediu

Referat despre Cresterea responsabilitatii fata de mediu
Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noi cuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si a cresterii productiei de bunuri, au sporit mult numarul si cantitatea materialelor ce afecteaza mediul ambiant.

Alte referate despre: cresterea responsabilitatii fata de mediu, cresterea responsabilitati fata de mediu, responsabilitati fata de mediu

Recenzie Libertate si dezvoltare - economia pietei libere

Referitor la intervenţia statului, factorul care generează cel mai adesea structuri de tip monopolist nu este piaţa liberă, ci statul însuşi, care intervine sub influenţa unor grupuri de presiune sau pe baza unor informaţii greşite. O asemenea intervenţie deformează piaţa şi elimină concurenţa, introducand restricţii la import şi limitand numărul de producători indigeni prin licenţe şi aprobări inutile, sau prin transferul dreptului de control asupra accesului la piaţă către organizaţiile care îi reprezintă pe producătorii deja activi în piaţă. In concluzie, intervenţia statului asupra dezvoltării economice este, din păcate, cel mai adesea nefavorabilă. In cazul unei crize financiare, preţul plătit de societate se poate măsura în caţiva ani de dezvoltare economică.

Creşterea impozitelor duce la scăderea eficienţei economiei şi a şanselor oamenilor săraci să ajungă la bunăstare economică.
Creşterea economică depinde de ritmul în ...

Alte referate despre: recenzie libertate si dezvoltare - economia pietei libere, recenzie libertate si dezvoltare, recenzie libertate si dezvoltare leszek balcerowicz
Referate afisate : 19
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.