Macroeconomie

Indicatori macroeconomici

1.Introducere
La baza elaborarii variantei actuale de prognoza a principalilor indicatori macroeconomici au stat perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale, in special a economiei tarilor care sunt principali parteneri comerciali ai Republicii Moldova, evolutia economiei nationale in anii precedenti, rezultatele obtinute in anul trecut in principalele sectoare economice ale tarii, precum si prognoza indicelui preturilor de consum si cursului de schimb al monedei nationale.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 3
Materia: Economie

Indicatorii macroeconomiei

Produsul intern brut (PIB) exprimă valoarea adăugată brută a bunurilor si serviciilor ajunse în ultimul stadiu al circuitului economic care au fost produse în interiorul unei tări de către agentii economici autohtoni si străini, într-o anumită perioadă de timp, de regulă, un an.

Alte referate despre: indicatori macroeconomici, indicatorii macroeconomici, indicatori macroeconomici referat

Sinteza curs macroeconomie

INTRE CELE DOUA EXTREME : 1) DIRIJISMUL KEYNESIST - J.M.Keynes a recunoscut incapacitatea pieti de a se autoregla prin mecanismele pietei cu libera concurenta, sugerand completarea mecanismelor pietei cu interventia statului in scopul corectarii dezechilibrelor ciclice si evitarii amplificarii lor.

Alte referate despre: sinteza curs statistica financiara, curs macroeconomie, sinteza curs drept fiscal

Indicatori macroeconomici - prezentare

Productia Intermediara cuprinde un ansamblu de bunuri si servicii produse pentru prelucrari ulterioare sau revanzare. Indicatori macroeconomici - prezentare 3) P.N.B. cuprinde numai valoarea bunurilor si serviciilor produse in decursul unei perioade, care difera de valoarea bunurilor si serviciilor vandute in perioada data. Aceasta, deoarece trebuie sa tinem seama atat de stocurile create in perioada anterioara, cat si de cele formate in perioada data. Pentru exemplificare, sa presupunem ca intr-o economie exista la inceputul perioadei un stoc in valoare de 30.000.000 lei.

Alte referate despre: indici macroeconomici, evolutia indicatorilor macroeconomici, indicatori macroeconomici in republica moldova

Macroeconomie

Analisti economici apreciaza ca aceasta situatie este cea mai slaba din ultimii noua ani. Semnele de inviorare aparute in primele luni ale anului 2002 s-au estompat ulterior progresiv, posibilitatea aparitiei relansarii cresterii economice fiind din nou amanata spre sfarsitul anului 2003. In primul semestru 2003 se estimeaza o crestere de numai 0,3%. Aceasta situatie nu a fost specifica numai Frantei. Incetinirea cresterii economice a marcat ansamblul economiilor dezvoltate; in zona Euro, PIB a sporit in 2002 cu 0,8%.

Alte referate despre: macroeconomie, referate macroeconomie, referat macroeconomie

Macroeconomie - Inflatia

Cauzele inflatiei
Macroeconomie - Inflatia
Cauzele inflatiei in literatura de specialitate sunt analizate pe rand, fiecare dintre acestea generand o anunita forma de inflatie. Economistul american M. Friedman explica faptul ca inflatia este legata de oferta de moneda, cresterea acesteia fiind de natura subiectiva sau obiectiva.

Alte referate despre: macroeconomie inflatia, referat macroeconomie inflatia, macroeconomie inflatia in romania

Macroeconomie 2

Ea este o piaţă derivată, care primeşte influenţele celorlalte pieţe şi generează efecte care se regăsesc în toate sectoarele economico-sociale.Piaţa muncii este cea mai reglementată piaţă şi înregistrează influenţe din partea mai multor factori.

Alte referate despre: echilibrul macroeconomic, macroeconomie referat, macroeconomia

Analiza activitatii macroeconomice

Analiza activitatii macroeconomice Produsul global brut ( PGB ) Produsul global brut reprezinta valoarea totala a produselor si serviciilor produse intr-o perioada de timp in cadrul unei economii nationale. Produsul global brut insumeaza atat bunurile destinate consumului intermediar cat si valoarea bruta a bunurilor. Produsul intern brut ( PIB ) Produsul intern brut este principalul agregat macroeconomic si reprezinta valoarea de piata a bunurilor si serviciilor finale produse de catre toti agentii economici ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul unei tari intr-o perioada de timp bine determinata.

Alte referate despre: analiza activitatii macroeconomice, referat analiza activitatii macroeconomice, analiza activitatii macroeconomice in r moldova

Macroeconomie

In macroeconomie observam gama larga de oportunitati si de dificultati cu care se confrunta economia in ansamblu.Privite la nivel macroeconomic,activităţile economice trec prin stări succesive de:creştere;dezvoltare;stagnare;criza
Pentru o analiza macroeconomica a economiei,economişti studiază si compara anumiţii indicatori .

In baza acestor indicatori starea macroeconomica curenta a unei naţiuni poate fi destul de complet descrisa de :
nivelul si rata creşterii producţiei totale si per persoana
gradul de ocupare a forţei de munca:rata şomajului;rata inflaţiei;rata dobânzii
valoarea externa a monedei naţionale balanţa de plaţii
Producţia si venitul

Cea mai reprezentativa măsura a nivelului naţional global al activităţilor economice este valoarea producţiei sale de bunuri si servicii ,numita produs naţional.In cele din urma analizând ca valoarea produsa trebuie sa aparţină cuiva sub forma unui drept de proprietate, produsul ...

Alte referate despre: evolutii macroeconomice in romania, previziuni macroeconomice, echilibru macroeconomic

Evolutii macroeconomice in Romania

Formarea bruta de capital fix a scazut cu 5,7% fata de anul precedent, rata de investire, determinata prin raportarea la valoarea adaugata bruta pe economie, fiind de numai 20,4% (fata de 23,0% in 1997).
Exportul net de bunuri si servicii, care reflecta situatia contului curent si, respectiv, necesarul de finantare externa a economiei, s-a deteriorat, scaderea fiind mai mare cu 65,3% decat in 1997.

Alte referate despre: evolutii macroeconomice, evolutiile macroeconomice in romania, evolutii macroeconomice ale romaniei

Agenda Lisabona - Crestere economica stabilitate macroeconomica si coeziune sociala

In 2004 la patru ani dupa lansarea proiectului ‘Agenda Lisabona’, rezultatele asteptate intarzie sa apara. Un raport al Consiliului European de la Bruxelles, din martie 2004 ajunge la concluzia ca rezultatele obtinute pana in acest moment de statele membre sunt relativ dezamagitoare si ca apare ca necesara adoptarea unei noi Agende Lisabona. Raportul trece in revista atat provocarile externe (competitia internationala, provocarea Asiei – in special, cea venita dinspre China si India, dar si a SUA), cat si pe cele interne (imbatranirea populatiei, pe fondul scaderii natalitatii si cresterii sperantei de viata), precum si provocarea reprezentata de extinderea spre est.

Alte referate despre: modele si teorii macroeconomice de crestere economica, stabilitatea financiar o conditie pentru cresterea economica, stabilitatea financiar asigura cresterea economica

Instabilitatea macroeconomica

Ciclicitatea- este forma de miscare, de existenta a economiei in care fazele de crestere alterneaza cu cele de regresare si depresiune.
Ciclul economic-reprezinta perioada de timp, de la inceputul unei crize economice pina la inceputul altei crize economice. Este perioada de timp care separa doua crize economice. Adica reprezinta o fluctuatie a nivelului activitatii economice agregate, masurat de regula prin PNB careia ii corespunde un model de succesiune a etapelor de expansiune(largire, crestere) si de recensiune(restringere) a activitatii economice.

Alte referate despre: instabilitatea macroeconomica, instabilitate macroeconomica, instabilitatea macroeconomic 536 i fluctua 538 iile ciclice

Probleme teoretice si conceptuale privind previziunile macroeconomice

In domeniul economic, managementul are in principal rolul sa organizeze si sa antreneze resursele disponibile in vederea solutionarii problemelor ce conditioneaza intr-o anumita masura necesitatile intregii populatii sau a unor grupuri sociale.Managementul economic, de regula, actioneaza asupra unor mijloace existente in prezent in vederea realizarii unei dinamici potrivit scopurilor de perspectiva.

Alte referate despre: probleme rezolvate la previziuni macroeconomice, probleme teoretice privind procedeele de echivalenta la panificatie, probleme la previziuni macroeconomie

Investitiile straine in Romania

In acest context, masurile din sfera politicii monetare au fost predominante, fara un impact pozitiv semnificativ si de durata asupra economiei reale. Evolutiile la nivel macroeconomic au fost influentate de procesul electoral din 1996, care a franat reforma, precum si de masurile dure luate in ultimii ani, in special in ceea ce priveste restructurarea in industrie.Pe fondul scaderii din 1999 a volumului productiei in toate cele trei sectoare importante ale economiei, se constata o scadere a participarii industriei si constructiilor la crearea P.I.B.

Alte referate despre: investitii straine directe, situatia investitiilor straine in romania, investitii straine directe in romania

Politici monetare de stabilizare

Politici monetare de stabilizare
Prezentul studiu este structurat în patru mari capitole care îmbină aspectele cu caracter teoretic cu situaţii concrete ale ţărilor în tranziţie, dar în special cea a României.Primul capitol introduce problematica vastă a politicilor monetare - obiectivele de atins condiţionate fiind de o multitudine de factori, instrumentele prin care poate acţiona ţinând seama de gradul de libertate, de independenţă şi modalităţile de transmisie ale politicii în economie.
Cel de-al doilea capitol tratează principalele elemente definitorii ale unui program de macrostabilizare: funcţiile-obiectiv, strategia de ales, ancorele nominale, credibilitatea, cu o analiză succintă a stabilizării macroeconomice din România de după 1990.

Politici monetare de stabilizare
Al treilea capitol este o pledoarie pentru ţintirea inflaţiei ca modalitate de stabilizare macroeconomică, atât ţintirea agregatelor monetare, cât şi cea a cursului de ...

Alte referate despre: politici monetare de stabilizare, politici monetare, instrumentele politicii monetare

Crestere economica si dezvoltare durabila

2. Sursele cresterii economice:Cresterea economica este conditionata de resursele potentiale existente si de modul cum sunt utilizate acestea.
PIB potential reprezinta cel mai ridicat nivel al productiei ce se poate obtine in mod continuu, la un nivel stabil al preturilor si in conditiile mentinerii ratei naturale a somajului. (Rata naturala a somajului reprezinta acel nivel relativ al somajului care este corelat cu o rata stabila a inflatiei).

Alte referate despre: cresterea economica si dezvoltarea durabila, de la crestere economica la dezvoltare durabila, trecerea de la crestere economica la dezvoltare durabila

Comertul exterior dintre Romania si Slovenia

"Comertul exterior dintre Romania si Slovenia"
De asemenea, rata somajului a scazut, datorita implicarii somerilor in programe sociale, de la 7,9%, in anul 1998, la 7,4%, in anul 1999.
Pentru anul 2000 se estimeaza o crestere economica de 4%, avand in vedere o crestere a consumului intern cu 4,5% si a investitiilor cu cca. 9%. Rata inflatiei se va situa sub nivelul anului 1999, chiar daca se asteapta o crestere medie a preturilor cu peste 4%.
Evolutia principalilor indicatori macroeconomici, in perioada 1995-2000

Alte referate despre: comertul exterior, comert exterior, comertul exterior al romaniei

Previziuni macroeconomice - carte

„Astăzi în toată lumea se manifestă o atitudine critică fără precedent faţă de cei care administrează economia americană. O mare parte a acestei atitudini se datoreşte orientării pe termen scurt a
managerilor americani. Este pur şi simplu uluitor cât de dispuşi sînt oamenii de afaceri americani să înfrumuseţeze clipa de faţa pe seama viitorului; să sacrifice viitorul pentru ca linia ascendentă din anul în curs să pară ceva mai atractivă sau mai puţin stânjenitoare.

Alte referate despre: previziune macroeconomica, previziuni macroeconomice 2009, referat previziuni macroeconomice

Politica financiara

Analizând politicile financiare promovate de diverse ţări putem evidenţia 3 tipuri de politică financiară:1. Politica financiară clasică-a dominat în majoritatea ţărilor lumii până la sfârşitul anilor 20 ai sec. XX. Direcţia principală a politicii financiare clasice constituia lipsa intervenţiei statului în economie, păstrarea concurenţei libere şi utilizarea mecanismelor de piaţă în calitate de regulator principal al economiei.

Alte referate despre: politica financiara, politica financiara a romaniei, politica financiara a ue
Referate afisate : 19
Medie note: 8.63 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.