Moneda euro referat

Trecerea Romaniei la moneda Euro

Uniunea Europeana Economica si Monetara (EMU) reprezinta o intelegere intre Statele Membre UE in vederea impartasirii unei monede unice, EURO, si a unei politici economice unice cu un set de conditii si responsabilitati fiscale.In prezent, sunt 27 State Membre cu nivele de integrare variate in EMU. Treisprezece State Membre au adoptat moneda euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania.
Alte trei State Membre: Marea Britanie, Danemarca si Suedia, nu au nici un plan imediat in privinta adoptarii monedei euro.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 117kb
Downloads: 11
Materia: Economie

Moneda Euro

Multe intreprinderi mici si mijlocii percep trecerea la euro ca o constrangere sau un proces generator de costuri suplimentare. In aceasta privinta, se cuvine sa evidentiem ca doar o intreprindere mica si mijlocie din patru, la ora actuala, a facut deja un demers practic in a calcula si evidentia exact efectele introducerii euro asupra operatiunilor sale.

Alte referate despre: moneda euro, moneda euro referat, referat moneda euro

Euro - moneda unica europeana

După încheierea Tratatului de la Roma, chiar dacă iniţiatorii gândisera creearea unei monede comune, în activitatea Comunitaţilor Europene se desfăşura pe baza prevederilor aranjamentului de la Bretton Woods şi a sistemului de cursuri fixe. Până în 1958 a funcţionat Uniunea Europeana de Plaţi , un sistem de clearing multilateral.

Alte referate despre: euro moneda unica europeana, euro-moneda unica europeana, euro - moneda unica europeana

Moneda

Evoluţia monedei continuă prin apariţia monedei fiduciare (bancnota). Bancnota a putut fi introdusa după ce a devenit o prerogativă a statului. Bancnota era recunoscută de toţi, era mai uşor de transportat, era multiplicabilă.

Alte referate despre: moneda si credit, moneda unica europeana, moneda

Moneda euro

In primul rand, introducerea euro a avut un rol deosebit de important in asigurarea stabilitatii macroeconomiceTotodata, introducerea monedei unice a favorizat scaderea costurilor de finantare atat pentru actorii economici privati, cat si pentru cei guvernamentali din statele care au adoptat-o.Nu in ultimul rand, euro a imbunatatit rezistenta Zonei Euro la turbulentele financiare internationale, asa cum s-a vazut, spre exemplu, in cazul crizei "dot-com", problemelor care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 si, mai recent, in contextul actualei crizei financiare internationale.

Alte referate despre: moneda euro istoric, moneda euro in romania, referate moneda euro

Moneda Unica Europeana:EURO

- Marcare speciala:cand pozitionam bancnota la lumina,formele neregulate tiparite pe ambele fete ale bancnotei se suprapun si formeaza valoare numerica(‘10’)
-Filigran:cand pozitionam bancnota la lumina,filigranul este vizibil pe ambele parti.Puteti vedea atat motivul arhitectural principal(filigran multiton) cat si valoarea numerica a bancnotei.
-Mini si micro litere:Mini litere si micro litere sunt folosite pe multe zone ale bancnotei.Mini literele de 0,8 mm pot fi observate cu ochiul liber de marea majoritate a oamnenilor pe cand cele de 0,2 mm apar ca niste linii subtiri.Oricum,puteti observa aceste litere cu ajutorul unei lupe.

Alte referate despre: moneda unica europeana euro, moneda unica europeana euro referat, referate moneda unica europeana euro

Perspective ale Uniunii europene si monedei euro

Lars Jonung (1999) opineaza ca: Europa nu este o ZMO, astfel nu intruneste inca conditiile monedei comune. Economia irlandeza poate cunoaste boom-ul, concomitent cu o alta stare economica a Germaniei. O mare dilema este non-convergenta ciclica pentru BCE. Cum se va conduce politica monetara in ansamblul zonei ? Gradul de integrare europeana este inca insuficient, atat pe partea bunurilor si serviciilor, cat si pe partea factorilor (Krugman si Obstfel 1994). Cel mai important factor, inca neintegrat, este munca. Si cu atat mai delicat odata cu implicatiile sale sociale si nationale. Optimistii prevad cresterea mobilitatii odata cu dezvoltarea si consolidarea Euro (Peter S. Rashish 1999).

Alte referate despre: perspectivele relatiilor uniunii europene cu tari terte, perspectivele extinderii uniunii europene si rm, perspectivele dezvoltarii uniunii europene

Euro versus dolar pe piata valutara internationala - Analiza evolutiei si performantele euro

Capitolul 2.Evoluţia dolar
Din 1666 până în 1934 au existat şapte mari puteri. Dar, în secolul 20, cu excepţia Marii Britanii, nu a existat o altă superputere decât SUA celelalte creând un nou cadru. Lucrul s-a întâmplat când zona dolarului a devenit tot mai mare. Dolarul a devenit centrul sistemului şi lumea a început să-şi raporteze moneda sa la dolar . O dată cu Bretton Woods, în 1944, Sistemul Monetar Internaţional era considerat ca mijloc de stabilire a egalităţii între ţări, dolarul SUA fiind utilizat ca unitate de măsură. Acest sistem a decăzut din două motive.

Alte referate despre: euro versus dolar pe piata valutara internationala, razboiul euro vs dolar pe piata valutara internationala, analiza evolutiei si performantelor euro

Adoption of euro by Romania

One major risk is the loss of control and of decision-making power on monetary issues and also of the flexibility of deciding upon the protection of the Romanian economy against external shocks. The loss of choice of inflation and of exchange rate as tools for removing macroeconomic imbalances is a drawback, also.

Alte referate despre: referate adoption of euro by romania, romania euro adoption, advantages and disadvantages of euro adoption by romania

Euro - avantaje si dezavantaje

Helmut Kohl, fostul cancelar german şi unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai uniunii monetare, consideră că avantajele economice ale euro au o natură secundară, subliniind în schimb că: „Experienţele amare încercate în acest secol, războaie şi dictaturi, ne-au învăţat că proiectul unificării reprezintă cea mai bună asigurare împotriva unei renaşteri a egoismului naţional, şovinismului şi a conflictelor violente” . Chiar şi astăzi, moştenirea lăsată în urmă de cele două războaie mondiale joacă un rol important în procesul integrării europene.

Mai există şi alte motivaţii politice. Irlanda consideră că „euro reprezintă o modalitate prin care ar putea fi estompată imaginea ei de prelungire a Angliei.” Italia doreşte evitarea nerecunoaşterii de drepturi politice. Franţa doreşte cu disperare să reducă influenţa asupra ei a deciziilor luate de Germania în domeniul politicii monetare.

Alte referate despre: moneda euro avantaje si dezavantaje, euro avantaje si dezavantaje, referate euro avantaje si dezavantaje

MONEDA

• portabilitatea exprima usurinta transferului cantitatilor de moneda, fie personal, fie electronic;
• durabilitatea asigurata in trecut de cantitatile substantiale de metal pretios, iar in present virtualizata de catre tehnologiile bancare de transfer si de distribuire;

Alte referate despre: cererea si oferta de moneda, referat moneda si credit, moneda unica

Moneda - credit

1. prima perioada ( 1803 – 1850 ) – raportul intre valorile comerciale ale celor doua metale era de 1 : 15.5 ;
2. a doua perioada ( 1851 – 1870 ) - se modifica raportul intre cele doua metale ( creste valoarea monedelor de argint si scade valoarea monedelor de aur ). Apar dificultati in functionarea sistemului;
3. a treia perioada ( 1870 – 1885 ) – moneda de argint se
depreciaza treptat. Se abandoneaza bimetalismul in favoarea
etalonului aur.

Alte referate despre: moneda-credit-banci, moneda credit, moneda credit banci

Moneda si cedit - Convertibilitatea monedei nationale si a monedelor internationale

In contextul actual sporeste rolul bancii de emisiune, in primul rand in sistemul economiei monetare, intrucat nu poate fi conceputa existenta unui stat si a unei economii nationale fara o unitate a sa caracteristica prin stabilitate si fara o banca de emisiune cu o statornica preocupare de inbunatatire a climatului monetar national.
Sistemul monetar a evoluat permanent, perfectionarea lui parcurgand cronologic faza formelor primitive a monedelor matalice, apoi cea superioara a biletelor de banca si a cecului, culminand cu faza actuala a monedei electronice.

Alte referate despre: convertibilitatea monedei nationale, convertibilitatea monedei nationale referat, convertibilitatea monedei

Moneda

Rezultatele politicii monetare in perioada anilor '94 si '95 au evidentiat urmatoarele corelatii: a.cresterea mai rapida a economiilor populatiei decat a masei si a creditului neguvernamental, a reprezentat ancora de baza pentru mentinerea increderii in moneda

Alte referate despre: moneda iraniana, referat moneda, moneda si credit referat
Referate afisate : 14
Medie note: 8.95 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.