Monumentul de la adamclisii

Monumentul de la Adamclisi

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1150
Materia: Istorie

Istoria romanilor

La un moment dat, populatia de pe teritoriul actualei Romanii, a creat o remarcabila cultura, a carei dovada se regaseste in policromia ceramicii de Cucuteni (comparabile cu ceramica unor alte culturi europene importante, la vremea aceea, din Bazinul Mediteranei de Rasarit si a Orientului Mijlociu), precum si cultura statuetelor Hamangia (Ganditorul de la Hamangia este cunoscut astazi in intreaga lume).

Ganditorul de la Hamangia (statueta neolitica)

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Cucerirea Daciei

- statul dac devenise prea puternic pentru ca romanii sa mai poată asigura securitatea deplina a frontierei danubiene.
- Traian avea intenţia de a fauri în Europa estica o latinitate puternica, replica a celei create în Occident de Caesar si de August, Dacia urmând sa devină un bastion avansat al acestei latinitati, în mijlocul vecinilor aprigi ai romanilor.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic

Geto - dacii

La locuintele cu plan patrulater, peretii din lemn au fost ridicati
totdeauna pe o baza de piatra. Se constata existenta mai multor
incaperi dispuse in sir sau grupat, indicii pentru planul evoluat al
acestora. Invelitoarea era in doua ape si tot din sindrila.
Patrunderea in locuinte se realiza prin usi de lemn, iar in incaperi
prin deschideri practicate in pereti, uneori acoperite cu produse
rezultate din prelucrarea unor organe interne ale animalelor. Peretii
erau, uneori, zugraviti, probabil in diverse culori. Infatisarea in
ansamblu a locuintelor trebuie sa fi fost infrumusetata si prin
mestesugite cioplituri in lemn si prin tinte ornamentale de fier.
Podina incaperilor era din lut batatorit, uneori inregistrandu-se
deschiderea unor gropi in aceasta menite unor mici depozite de
provizii.

Alte referate despre: geto-dacii, romanizarea geto-dacilor, geto-daci

Istoria geto-dacilor sub conducerea lui Burebista si Decebal

In perioada secolelor IV-II i.Hr si pana in pragul secolului I i.Hr se realizeaza progrese insemnate, atat pe taramul vietii materiale, si cat pe acela al celei spirituale, politice si sociale. Pe masura ce se dezvoltau fortele de productie, se adancea structura unitara a civilizatiei geto-dacice, in care se incorporau in chip organic elemente de cultura mediteraneana. Se perfectiona organizarea social-politica si se intensificau relatiile economico-comerciale cu lumea din afara.

Alte referate despre: istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istorie geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista

Imperiul Roman

Imperiul Roman:Octavianus Augustus- singurul stapan al Romei , el incepe reorganizarea statului in deceniile urmatoare, la capatul carora se produce o schimbare profunda in evolutia lumii romane. In calitate de “prim cetatean al Romei” acumuleaza intreaga putere politica in stat, sub pretestul restaurarii pacii , securitatii, dupa un secol de confruntari si tulburari politice.

Imperiul Roman:La inceputul carmuirii sale Octavianus, detine numai puterea militara, imperium. Ca imperator, era comandantul suprem al legiunilor romane, apoi el preia si titulatura “Pontix Maximus”. Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, astfel incat primele trei secole ale Imperiului au primit din antichitate numele de principat.

Cel care avea sa schimbe istoria Romei, s-a nascut la 23 septembrie 63 I.Hr., fiind fiul lui Octavius si al ficei surorii lui Caius Iulius Caesar, ...

Alte referate despre: imperiul roman, imperiul bizantin, imperiul romano-german

Regalitatea la geto-daci

Un alt an important in istoria politica a getilor este anul 300 i.Cr. cand a avut loc confruntarea dintre Lysimah(regele macedon)si Dromihete(regele getilor),lupta care sa soldat cu victoria getilor.Pana la venirea romanilor in Pen. Balcanica stirile despre geti se raresc.

Din punct de vedere politic istoria geto-dacilor intra intr-o noua etapa,prin actiunea unificatoare a getului Burebista,(pe cale pasnica sau militara)cu ajutorul marelui preot Deceneu.

Factorii care au favorizat aparitia statului dac au fost: stadiul avansat de dezvoltare a societatii geto-dacice,inmultirea asezarilor fortificate si aparitia unui sistem de fortificatii in m-tii Orastie.In timpul domniei sale, Bure- bista a reusit sa-i supuna pa celti,sciti ,bastani si a cucerit toate coloniile grecesti de la Olbia la Apolonia.

Alte referate despre: societatea statul si regalitatea la geto-daci, societatea statului si regalitatea la geto-daci, regalitatea la geto-daci wikipedia

Razboaiele Daco-Romane

Sarmisegetusa este asediata.Romanii au taiat alimentarea cu apa, iar un grup de daci dupa ce si-au impartit ultimele picaturi de apa au incercat sa acopere retragerea lui Decebal.El urmarea sa organizeze o noua rezistenta in munti.Urmarit indeaproape de calartii romani, prefera moartea si se sinucide.Moartea lui a demoralizat pe toti soldatii.Dacii au fost infranti iar Dacia devine provincie romana. Capul si mana dreapta i au fost taiate si aduse la Roma.

Alte referate despre: razboaiele daco-romane, razboaiele daco-romane referat, razboaiele daco romane

Monumente istorice in Franta

Bazilica Sacre Coeur din Paris este situata in Piata St.Pierre, in varful colinei Montmartre.A fost construita de arhitectul Paul Abadie dar a fost preluata constructia de alti sase arhitecti pana ce cladirea a fost finalizata.Sacre Coeur a fost conceputa ca un monument public in memoria francezilor care si-au pierdut viata in razboiul franco-prusac.Bazilica are o forma de cruce greaca cu partu domi iar interiorul are un stil romano bizantin cu mozaicuri reprezentandu-l pe Iisus rastignit.

Alte referate despre: monumente istorice din franta, monumente istorice in franta, monument istoric din franta

Monumentele renascentiste din Florenta

Baptisteria din Florenta
In sec XI-la, reinvierea arhitecturii in Europa a condus la construirea unor baptisterii superbe in Italia. Un oras Italian are, in plus fata de bisericile pariziene, un complex religios format din catedrala si baptisterie. Cele mai impresionanate orase de acest gen sunt Parma, Pisa si Florenta. Dintre acestea cea mai faimoasa baptisterie este cea din Florenta. S-a remarcat international prin decoratiile de tip mozaic si prin magnificile usi din bronz facute de sculptorii italini Andrea Pisano si Lorenzo Ghilberti.

Primul este considerat fondatorul scolii Florentine de sculptura si este recunoscut pentru matricile usii sudice de bronz (create intre anii 1330-1336) ale baptisteriei din Florenta. Schita narativa si stiulul naturalist sunt influente preluate de acesta din ciclurile fresce ale lui Giotto.

Lorenzo Ghilberti a facut mulajul a 2 seturi de usi din bronz pentru aceeasi baptisterie, ambele demonstrand cunostiita sa asupra sculpturii ...

Alte referate despre: monumente renascentiste florenta, monument renascentist, monumentele renascentiste

Mostenirea culturala lasata de romani

Bibliografie
“Mica enciclopedie de istorie universală” , Marcel D.Popa , Horia Matei , Ed.Politica 1988
Manual istorie cls.aV-a, Liuba Ghiorghiţă , Sorin Oane , Ed. Teora 1997
Mic dicţionar enciclopedic, Ed. Enciclopedică română 1972
Istoria Romană, Theodor Mommsen ,Ed.Ştiinţifică şi Enciclopedică 1987
Internet

Alte referate despre: mostenirea culturala lasata de romani, mostenirea culturala lasata de greci, mostenirea culturala lasata de egipteni

Maestrii iscusintei anonime-aportul civilizatiei romane

Se practica şi săparea galeriilor, cu târnăcopul şi cu pironul, pe firul filonului aurifer; astfel de galerii strâmte şi întunecoase, ajungeau uneori până la 500 m adâncime – o performanţă remarcabilă pentru acea vreme. Fărâmarea rocii se realiza uneori cu ajutorul unui şteamp, pus în mişcare de forţa hidraulică, urmele unei asemenea instalaţii fiind identice de pildă la Băiţa. Aurul se mai separa cu ajutorul unor curenţi puternici de apă. Lângă brad, într-o galerie, s-au găsit urmele unei originale roţi folosite pentru evacuarea apei din mină. Asemenea instalaţii mai funcţionau şi în alte locuri în Dacia romană.

Alte referate despre: aportul civilizatiilor antice, aportul civilizatiilor antice la faurirea tezaurului, aportul civilizatiei antice

Un conflict posibil - valoarea de vechime si valoarea istorica a monumentului istoric

Şi valoarea istorică, în principiu, consideră monumentul original ca de neatins. Ea are, însă, cu totul alte motive decât valoarea de vechime. Nu-şi propune să conserve amprentele îmbătrânirii, a deformărilor şi alterărilor provocate de agenţii naturali, ci îşi propune a conserva un document cât mai autentic posibil, pentru cercetările viitoare ale istoricilor de artă.

Cesare Brandi afirma că din perspectivă istorică patina documentează trecerea prin timp a operei de artă şi că din această cauză ea trebuie conservată. Factorul istoric pune pe primul plan păstrarea adăugirilor. Autorul consideră prioritară valoarea istorică faţă de cea estetică oferită de vechime. Explicaţia o dă prin faptul că opera de artă este în primul rând un rezultat al mâinii omului.

Alte referate despre: valoare de piata si valoarea justa, valoarea de investitie si valoarea de utilizare, valoarea nutritiva alaptelui si valoarea energetica

Monuments en France

La tour Eiffel est une tour de fer puddle de 327 metres de hauteur situee a Paris, a l'extremite nord-ouest du parc du Champ-de-Mars, en bordure de la Seine. Construite par Gustave Eiffel et ses collaborateurs pour l'Exposition universelle de Paris de 1889, et initialement nommee tour de 300 metres, ce monument est devenu le symbole de la capitale francaise, et un site touristique de premier plan : il s'agit du neuvieme site francais le plus visite en 2006, et du premier monument payant visite au monde, avec 6,893 millions de visiteurs en 2007.

Alte referate despre: monuments de france, monuments en france, les monuments de france

Stonehenge

Stonehenge
Already in the 18th century the British antiquarian William Stukeley had noticed that the horseshoe of great trilithons and the horseshoe of 19 bluestones at Stonehenge opened up in the direction of the midsummer sunrise. It was quickly surmised that the monument must have been deliberately oriented and planned so that on midsummer's morning the sun rose directly over the "Heel Stone" and the first rays shone into the centre of the monument between the open arms of the horseshoe arrangement.
This discovery has had tremendous impact on how Stonehenge has been interpreted. For Stukeley in the 18th century and Sir Norman Lockyer in the first years of the 20th century, this alignment implied a ritualistic connection with sun worship and it was generally concluded that Stonehenge was constructed as a temple to the sun. More recently, though, the astronomer Gerald Hawkins has argued that Stonehenge is not merely aligned with solar and lunar astronomical events, but can be used to ...

Alte referate despre: stonehenge referat, stonehenge, referat stonehenge

Machu Picchu

Altii insa cred ca orasul pierdut era ca un fel de statiune balneara pentru nobilimea incasa. Cei mai multi considera ca incasii au intemeiat fortareata in aceasta vale protejata de munti din ratiuni strategice. Misiunea ei era de a controla grupurile de populatie ce ocupau aceasta regiune salbatica de capitala Cuzco si de a evita incursiunile lor. Aici existau numeroase temple si palate, statui si monumente dedicate zeitatilor incase. O suta de scari si numeroase stradute inlesneau circulatia in cartierele etalate pe mai multe nivele. Majoritatea constructiilor sapate in granitul din virful muntelui sunt adevarate minuni atat arhitectuale cat si estetice.

Alte referate despre: machu picchu referat, machu picchu, machu picchu lb engleza

Statuia Libertatii

In the United States, benefit theatricalevents, art exhibitions, auctions and prize fights assisted in providing needed funds. Meanwhile in France, Bartholdi required the assistance of an engineer to address structural issues associated with designing such as colossal copper sculpture.

Alte referate despre: statuia libertatii, statuia libertatii referat, referat statuia libertatii

Marocul - o veritabila explozie a simturilor

Dar Marocul mai are inca o capitala si anume CASABLANCA, „capitala economica” a tarii. Cu o populatie ce depaseste doua milioane de locuitori, Casablanca, unul dintre cele mai mari porturi ale Africii la Atlantic, se afla la originea principalelor mutatii ale Marocului contemporan. Intreaga sa activitate industriala, comerciala si financiara reflecta, in esenta, liniile directoare ale dezvoltarii tarii. Acest orasul impodobit cu palmieri, poseda numeroase edificii moderne si in stilul traditional arab, o bogata retea de plaje si faleze, cel mai mare acvariu din Africa,precum si „sukurile” animate in pitoreasca Medina. Principalul monument si obiectiv turistic este Moscheea HASSAN II de o arhitectura impresionanta, iar ca marime este pe locul doi dupa Mecca. Jumatate este amplasata chiar deasupra Oceanului, iar valurile se indreapta grabite si sfioase spre zidurile inferioare ale constructiei.

Alte referate despre: explozia de la cernobal, simturile omului, explozii nucleare

Marile atractii ale lumii

Boston
Boston este un oras pentru plimbari. O plimbare de o ora va va purta de la zona istorica din North End pana la blocurile din Beacon Hill. O idee buna ar fi sa vizitati de dimineata cel mai vechi parc din SUA, Boston Common; dupa-amiaza sa vizitati Back Bay Victorian; iar seara sa luati cina in Chinatown.

Alte referate despre: atractii ale lumii, atractii in lume, marile atractii ale lumii
Referate afisate : 19
Medie note: 8.44 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.