Muzica-traditionala-din-maramures

Muzica traditionala din Maramures

"Muzica traditionala din Maramures"
„Maramureşenii horesc şi cântecele lor se cheamă hori... ” Preponderent liric (de dragoste, de dor, de jale, de cătănie şi haiducie), repertoriul muzical tradiţional e completat de colinde, cântece de leagăn, bocete şi balade. De regulă, melosul însoţeşte expresia verbală versificată, însă îl regăsim şi în interpretări instrumentale, individuale sau în acompaniament orchestral. În acest caz, distingem o particularitate folcloristică: în Maramureş, virtuozitatea interpretărilor instrumentale a atins uneori performanţe fără precedent, prin contopirea notelor muzicale cu tonalitatea cuvintelor, într-o simbioză perfectă.
"Muzica traditionala din Maramures"

Nivel: Liceu
Dimensiune: 7kb
Downloads: 1550
Materia: Muzica

Romanian traditional customs

Besides the daily bread, there is the ritual bread whose presence is
compulsory at celebrations and feasts (at Christmas, New Year's Eve,
Easter, at celebrations of the dead - in Romanian "mosii" - in winter,
spring, summer or autumn or of the life cycle - birth, marriage,
death). During these special moments it takes the shape of a knot,
communion bread, pretzels, flat cake, sweet cream cheese cake
("colac", "prescura", "covrig", "turta","pasca"). The differences in
shape and ornaments vary according to the ritual function, with the
anniversary to be celebrated and in which the "colac" is offered as a
gift. The most frequent symbols are the cross, the solar circle, the
bird, man (photography with various types of pretzels, ornaments,
moments, occasions: wedding, burial, the carol singing from house to
house, the harvest wreath). There is also another more recent kind of
ritual bread prevailing all over the country: the pound cake
("cozonac"). Its ...

Alte referate despre: romanian traditional customs, traditional romanian wedding customs, romanian wedding customs

Potentialul de dezvoltare al comunei Coas, Judetul Maramures

Principalele resurse naturale ale comunei sunt padurile de stejar, paltin, ulm, sanger si mesteacan, pasunile si fanetele naturale, terenurile agricole si mai rar ciupercile si fructele de padure. De asemenea cele doua rauri mari de pe raza comunei, Cavnicul si Lapusul, respectiv rezervatia naturala cheile Lapusului, inclusa in reteaua Natura 2000 pot fi considerate resurse naturale vitale pentru cresterea atractivitatii zonei.

Alte referate despre: potentialul turistic al judetului maramures, dezvoltarea durabila a judetului maramures, potentialul turistic al judetului maramures referat

Biserici din Maramures

Biserici din Maramures
Cele mai vechi şi valoroase monumente sunt situate în Maramureşul istoric, unele datând din secolul al XIV-lea, dar majoritatea au fost reconstruite în secolele XVII şi XVIII. Materialul utilizat preponderent este lemnul de stejar, gorun şi răşinoase.

Alte referate despre: biserici din maramures, bisericile din maramures, biserica din maramures

Maramures - turism

Târgu Mures – resedinta de judet, situat pe malurile Muresului si înconjurat de dealurile transilvaniei, este atestat documentar din 1332 sub numele de Novum Forum Syculorum (noul târg al secuilor). Târgul s-a dezvoltat destul de repede în sec.XV-XVI având bune relatii cu domnitorii din Moldova (Petru Rares a luat orasul sub protectia sa) si Tara Româneasca (Mihai Viteazul a construit o biserica aici). În sec. XVII orasul

Alte referate despre: maramures turism, referate maramures turism, maramures turism rural

Costumul romanesc traditional

Costumul traditional romanesc
In zilele de festival oamenii din orasele rurale ies sa sarbatoreasca in costume populare .Arta populară tradiţională este prezentă în spiritualitatea satelor şi prin alte variate forme de manifestare. Harnicii şi talentaţii făuritori de frumuseţe realizează cusături şi ţesături cu caracter funcţional sau cu rol decorativ, piese de port pentru bărbaţi şi femei (ii, bundiţe, pieptare, sumane, cămăşi bărbăteşti, brâie, chimire, cingători), precum şi frumoase scoarţe moldoveneşti, lăicere de perete şi de laviţă.

Alte referate despre: costumul romanesc traditional, costumul moldovenesc traditional, costumul romanesc traditional referat

Cetatile si castelele feudale din Maramures

"Cetatile si castelele feudale din Maramures"
Dintr-un document din 1556 rezultă că domeniul Cetăţii cuprinde 67 de localităţi. Între 1599 şi 1600, cetatea şi domeniul „s-a aflat din nou în mâini româneşti”, „predându-se” lui Mihai Viteazu, unificatorul principatelor române. La acea dată, Chioarul devine district - parte a unui comitat (judeţ) cu o anume autonomie.

Alte referate despre: cetati si castele feudale din maramures, castelul feudal din maramures, castel feudal maramures

Probleme demografice ale judetului Maramures.Solutii de remediere

In cadrul judetului Maramures, miscarile de populatie s-au produs in speta spre centrele urbane de interes regional, sau spre zonele internationale. Lipsa locurilor de munca, odata cu inchiderea majoritatii dintre centrele industriale care atrageau o mare forta de munca, a dus la un exod al populatiei tinere sau de varsta mijlocie spre tarile Uniunii Europene sau spre alte zone internationale capabile sa le ofere o viata prospera si locuri de munca bine platite.

Alte referate despre: probleme demografice ale judetului, problema demografica cauze efecte si solutii, marile probleme ale educatiei din romania si solutiile de remediere
Referate afisate : 8
Medie note: 8.26 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.