Paradigma comunicativ-functionala

Criminologie

Strans legat de ideile organicismului si evolutionismului, sustinute in sociologia europeana de A. Comte, H. Spencer, E. Durkheim s.a., functionalismul cosidera ca unitatea fundamentala de analiza a sociologului este societatea si nu individul, atat structurile, cat si functiile societale fiind considerate sisteme a caror interdependenta asigura echilibrul intregului ansamblu social.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 18kb
Downloads: 8012
Materia: Drept

Sociologia deviantei

Cartea cuprinde cinci parti in care este prezentata evolutia deviantei ca fenomen sociologic. Partea intai se numeste “CRIMA SI DEVIANTA” si descrie mai multe fenomene precum normalul si patologicul,anomia, infractiunile, morala si crima.Sunt relatate mai multe teorii avand ca scop prezentarea evolutiei fenomenelor mai sus amintite. O perspectiva rationalista asupra crimei se contureaza la sfarsitul secolului al XVIII lea,iar paternitatea acesteia este atribuita juristului italian Cesario Beccaria.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei adictia

Criminologie : Cesare Lombroso

De altfel,Lombroso ”intr-o dimineata rece si cenusie de noiembrie”,in timp ce observa oasele unui criminal notoriu care a murit in inchisoare :“Acest barbat detinea o asa extraordinara agilitate, ca este stiut ca escalada inaltimile muntilor, purtand o oaie pe umerii lui. Obraznicia sa cinica a fost asa de mare ca se lauda deschis cu crimele sale. La moartea sa (.…) am fost desemnat sa fac autopsia, si in craniul deschis am gasit un punct slab ca la animalele inferioare”.

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta.Orice domeniu de cunoaştere umană care – prin multitudinea de date care le vehiculează, prin obiectul scopul ei funcţiile sale ca şi prin metodele de cercetare pe care le utilizează – se constituie ca o ştiinţă autonomă, nu se poate dispensa de analiza cauzelor fenomenului sau fenomenelor constituind sfera sa de preocupări.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminologie generala

Astfel, aplicarea in criminologie a unor metode de cercetare ce au fost elaborate in vederea realizarii altor scopuri decat acelea ale explicarii fenomenului infractional si interferenta ce se produce intre metodele proprii stiintelor sociale si metode specifice unor alte domenii de cercetare (matematica, medicina, biologie) au drept consecinta un anume "dualism", dupa cum se exprima R.M. Stanoiu, pentru a evidentia coexistenta in cadrul aceleiasi discipline a criminologiei, unor metode diferite de studiu a caror geneza este revendicata de discipline stiintifice foarte diverse si la prima vedere fara legatura.

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

Cesare Lombroso - Criminologie

Lombroso includea pozitivismul lui Comte,evolutionismul lui Darwin,dar si alte studii ale timpului facute in relatia dintre crima si corpul uman.

TEORIA evolutionista a timpului a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale.Cu alte cuvinte,criminalul semana cu stramosii sai,carora le-a pastrat caracteristicile fizice.
Aceste caracteristici despre care se credea ca ar indica tipul atavistic pentru o persoana cear putea deveni criminal,erau urmatoarele:

Alte referate despre: lombroso criminologie, referate cesare lombroso, cesar lombroso

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate

Pe baza acestor 3 elemente sunt mai multe sisteme penitenciare începând cu:
Sistemul Pensilvania din oraşul american Philadelphia unde a fost folosit din 1790, cunoscut ca sistem celular sub 2forme:
a) sistem celular absolut: unde deţinuţii erau obligaţi să păstreze o tăcere totala, nu comunicau cu nimeni, erau scoşi la plimbare separat.

Alte referate despre: criminologia-aspectele sociale ale privarii de libertate, aspecte sociale ale privarii de libertate referat criminologie, aspecte sociale ale privarii de libertate

Criminologia si domeniul sau de studiu

ORIGINEA CRIMINOLOGIEI
Desi denumirea de criminologie este cel mai adesea asociata numelui lui Raffaele Garofalo, creatia cuvantului ca atare este atribuita antropologului francez Paul Topinard. Aparitia criminologiei ca stiinta este legata insa de publicarea in 1876 a monografiei medicului italian Cesare Lombroso, "L'uomo delinquente". Crima si autorul ei au preocupat gandirea umana cu mult inainte de secolul al XlX-lea. Marturie stau in acest sens operele filosofice si literare ale antichitatii, tema crimei constituind, nu de putine ori, izvor de geniala inspiratie. Stiinta criminologiei pare, astfel, sa aiba origini tot atat de indepartate ca si celelalte stiinte sociale.

Alte referate despre: strategii si politici in domeniul resurselor umane studiu de caz, politica comunitara in domeniul concurentei si studiu de caz, criminologia stiinta si disciplina de studiu

Deviante sociale

incidente sexuale in copilaria mare sau pubertate ca,de pilda,seductia de catre un homosexual mai in varsta,incestul sau violul ;
tinerii care nu au avut modele sexuale(fara tata sau mama in familie)cu care sa se identifice si ca atare au conduitele sexuale needucate si un mai mare risc de a deveni inadecvati ;
izolarea excesiva de alti copii si lipsa de educatie sociala generala si educatie sexuala ca urmare a lipsei de sociabilitate generala fapt ce constituie un risc mai mare pentru conduite aberante(exibitionism,viol )
teama de responsabilitate insotita de imaturitate conduce la dependente de adult si creeaza conditii mai lesnicioase pentru deviatii sexuale ;
teama excesiva,anxietatea si opozabilitatea din familie si scoala creeaza o tensiune ce se descarca sub forma de hiperactiuni sexuale(uneori)
viata exesiv austera si deprivata de relatii sociale,de distractii reale si de independenta din internate,colonii etc.poate favoriza unele deviatii sexuale.
In ceea ce priveste ...

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Educatie pentru toti

Referindu-se la principiile noii paradigme a educatiei, Bruno Wurtz aminteste in 1992 principiul egalitarist si flexibilitatea si integrarea varstelor, referindu-se la faptul ca ritmurile inaintarii in materie pot fi diferite, datorita diversitatii individuale. Bernard Schwartz consemneaza in 1976 faptul ca egalizarea sanselor de reusita in invatamant nu inseamna promovarea uni egalitarism, a unui “ tratament identic pentru toti in numele egalitatii “, ci din contra, egalizarea inseamna “ a oferi fiecarui individ un ritm si forme de invatamant care sa i se potriveasca ”.

Alte referate despre: educatia, educatie civica, protectia consumatorului referat educatie antreprenoriala

Scurta istorie a gandirilor economice

Primii autori ce sunt pusi in fata faptelor economice le observa din punctul de vedere al unei optici etice si morale. Exista o baza comuna a tuturor comentariilor lui Aristotel, autorilor de tratate romani, a scolasticilor. Incearca sa judece moral probleme cum ar fi nivelul dobanzii, pretul corect sau relatiile de munca stapan-sclav. Aceasta viziune s-a mentinut de-a lungul intregului Ev Mediu.

Alte referate despre: scurt istoric al gandirii economice, scurt istoric al teoriei economice despre mercantelisti, scurt istoric al teoriei economice

Apararea si securitatea nationala si colectiva in noul context european

(28-29 iunie 2004) a relevat inca o data adancirea acestor dispute, atat din perspectiva elementelor de transformare a NATO in domeniile adoptarii deciziilor si a planificarii, cat si pe problematica Afganistanului si Irakului. Deciziile s-au bazat pe o serie de compromisuri fata de cerintele explicite ale documentelor de planificare NATO, ceea ce a condus implicit la amanarea unor decizii in domeniile planificarii si desfasurarii operatiilor.

Alte referate despre: aparare si securitate nationala, apararea si securitatea nationala a romaniei referat, apararea si securitatea nationala a romaniei

Criticismul junimist

Junimiştii au recunoscut meritele predecesorilor. Generaţia paşoptistă a avut un rol decisiv în procesul de modernizare a societăţii româneşti, de construire a identităţii naţionale, atât prin participarea activă la viaţa politică a ţării, cât şi prin cultură, mai ales prin literatura originală, cu specific naţional.

Alte referate despre: criticismul junimist, criticismul junimist studiu de caz, studiu de caz criticismul junimist

Structuralismul in antropologie

Curentul din cadrul Antropologiei culturale, care are la baza ideea conform careia obiectele culturale cum ar fi literatura, arta, arhitectura si altele, nu pot fi percepute in mod izolat, ci trebuie studiate intr-un context delimitat de structuri mai mari, la care acestea si-au adus contributia si in cadrul caruia s-au dezvoltat, poarta numele de Structuralism.Paradigma structuralista, in cadrul acestei discipline, sugereaza faptul ca structura procesului de gandire la om poate fi regasit intr-un mod identic la toate culturile si ca procesele mentale exista sub forma unor opozitii binare [1].

Alte referate despre: antropologie, raportul dintre umanism si antropologie, antropologie referate

Difuzionismul, particularismul istoric, cultura si personalitate

Culturile nu sunt intreguri perfect integrate, ci sisteme ce au o structura maleabila; ceea ce nu inseamna insa ca fiecare cultura nu ar fi, totusi, unica, in felul ei. Particularismul istoric pune accentul pe analiza emica a culturilor, ceea ce inseamna ca fiecare cultura trebuie analizata in proprii ei termeni, cu intelesurile date acestora de nativi. Culturile sunt constituite din obisnuinte si traditii care sunt adanc inradacinate in emotii si sentimente. Recunoastem aici o atitudine opusa accentului pe rationalitate pe care l-au pus evolutionistii.

Alte referate despre: referat despre o personalitate din istoria culturii si civilizatiei, istoria culturii europene, istoria culturii si civilizatiei

Perspective teoretice asupra familiei

Cand intimitatea esueaza, personalitatea este pusa in pericol. In spatele lui "te iubesc" se afla niste mize si asteptari care dovedesc ca relatia de dragoste nu este simpla. A trai in cuplu este adesea, in imaginea multora, o posibilitate de a-ti gasi fericirea, de a-ti realiza propria identitate, de a cauta veritabilul sens al vietii care sa nu fie egoist. "Viata in doi" trebuie sa compenseze, astfel, toate frustrarile vietii, fiind locul unde omul se intareste afectiv, unde recastiga forte si unde gaseste echilibrul.

Alte referate despre: perspective teoretice asupra comunicarii, ce impact asupra familiei si societatii a avut emanciparea femeii, viziunea asupra familiei din roamnul mara

Metode de cunoastere sociologica

Inainte de a demara cercetarile pe teren, se stabileste populatia de investigat - ansamblu de fapte, persoane cu caracteristici comune.Tehnicile de cercetare pot fi preponderent cantitative sau preponderent calitative. Tehnicile cantitative se folosesc in special in cazul unor populatii mari, unde problematica urmarita este masurabila si comparabila numeric. Realitatea nu este insa integral masurabila statistic, ea este mult mai complexa.

Alte referate despre: cunoasterea sociologica, obiectiv si subiectiv in cunoasterea sociologica, cunoasterea comuna sociologie

Microeconomie - prezentare generala

Principalul scop al acestei curs este de a stabili conceptele fundamentale si limbajul teoriei economice la un nivel potrivit pentru a intelege afacerile curente si pentru a citi din literatura economica .Ce ne invata microeconomia? Cum a aparut ? Cu ce se ocupa ea? Ce metode de investigare utilizeaza? Iata cateva intrebari la care microeconomia p oate sa rasp unda.

Alte referate despre: microeconomie, referat microeconomie, microeconomie probleme rezolvate

Liberalismul - principala megatendinta din gandirea economica

Tocmai nevoia pe care au resimtit-o unii ginditori de a relua o paradigma pentru o vreme abandonata, arata valabilitatea acesteia in timp, valabilitate in care ei si-au manifestat increderea prin afirmarea universalitatii ei. Momentele de cotitura sau asa-numitele revolutii din gindirea economica sunt salturi asupra carora am considerat ca ar fi bine sa poposim, cel putin in treacat, tocmai pentru ca ele sunt responsabile pentru evolutia umanitatii prin originalitatea solutiilor. Progresul umanitatii a fost facilitat si de progresul material, tehnologic, deci economic.Revolutia marginalista a adus o schimbare de optica abordind psihologia consumatorului dar si o schimbare in metodologie, matematizind economia.

Alte referate despre: principalele curente de gandire economica, principalele curente de gandire economica din romania, principalele curente de gandire economica clasicism si keynesism
Referate afisate : 19
Medie note: 8.42 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.