Parlamentul englez

Aderarea Turciei la UE, marul discordiei in Parlamentul European

Parlamentul European (PE) urmeaza sa isi exprime ingrijorarea fata de tratamentul pe care Turcia il aplica companiei media Dogan Yayin, subliniind in acest fel lipsa progreselor de care Ankara ar avea nevoie pentru a se alatura blocului comunitar, relateaza agentia Reuters. Intr-un raport privind extinderea Uniunii Europene , Parlamentul European a cerut guvernelor UE "sa continue eforturile pentru integrarea tarilor din zona Balcanilor de Vest, daca acestea vor aplica reformele necesare". In raport se arata, insa, ca "noile semnale negative din zona libertatii presei din Turcia constituie un pas inapoi pentru guvernul de la Ankara".

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 260
Materia: Stiinte Politice

Sisteme politice parlamentare - regimul politic al Marii Britanii

Este o orientare mai veche, ea fiind prezentă încă dinainte de Montesquieu ea aducând în susţinerea sa următoarele argumente:
- insăşi etimologia termenului de politologie polis-stat şi logos-ştiinţă, adică ştiinţa care are ca obiect de studiu statul, puterea si institutiile sale.
- statul ca cea mai veche şi mai importantă instituţie politică a societăţii, cu un rol central in sistemul politic, fapt ce ar presupune de asemenea studiul acestuia de politologie.
Această orientare nu este acceptată de cei mai mulţi politologi care susţin următoarele argumente:
- termenul iniţial de politologie nu avea in vedere sensul, conţinutul actual, ci el se referea la politică ca putere în general, iar statul era conceput şi ca o comunitate socială, nu numai ca o instituţie politică;
- aşa cum o dovedesc ultimele cercetări statul nu este cea mai veche instituţie politică a societăţii, ea fiind precedată de altele. Chiar dacă este cea ...

Alte referate despre: sisteme politice parlamentare - regimul politic al marii britanii, sisteme politice parlamentare - regimul politic al rm, sisteme politice parlamentare regimul politic al germaniei

Turcia - raport de tara

Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei continente alcatuiesc lumea veche. Asia, Africa si Europa sunt mai aproape una de alta si constituie punctul unde se intalnesc Europa si Asia. Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E. Turcia are o forma aproximativ dreptunghiulara si 1,660 km.

Alte referate despre: turcia raport de tara, raport de tara turcia, raport de tara

Parlamentul European

Parlamentul European.I.2. Scurt istoric al înfiinţării şi funcţionării Parlamentului european.Ideea unei uniuni între popoarele, naţiunile europene, respectiv crearea unui Parlament europeana a apărut cu secole în urmă (mai precis secolele XVII-XVIII), fiind tratată şi dezvoltată de către filosofi, scriitori, regi, împăraţi, istorici, jurişti, politicieni şi oameni de stiinţă de pe bătrânul continent. In 1693, William Penn (primul guvernator al Pennsylvaniei) într-una din operele sale a elaborat un proiect al Uniunii Europene, scopul acestei uniuni trebuind să fie asigurarea păcii şi a bunăstării locuitorilor din Europa.

Alte referate despre: parlamentul european, parlamentul european referat, referat parlamentul european

Aderarea Turciei la Uniunea Europeana

In acest sens, in perioada Republicii, Turcia a devenit membru al tuturor institutiilor europene importante. Vocatia europeana a Turciei se evidentiaza clar in cadrul relatiilor sale cu Uniunea Europeana. La reuniunea la nivel inalt a Uniunii Europene de la Helsinki, din anul 1999, Turcia a fost recunoscuta ca tara candidata.

Alte referate despre: aderarea turciei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana referat

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Urmare a Consiliului European de la Essen, din decembrie 1994, PHARE a devenit instrumentul financiar al strategiei de preaderare, scopul final fiind integrarea in Uniunea Europeana a celor zece tari asociate din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria. PHARE sprijina si alte tari neasociate din regiune, respectiv Albania, Fosta Republica Iugoslavia a Macedoniei (FYROM) si Bosnia-Hertegovina, aflate in tranzitie spre democratie si economia de piata.

Alte referate despre: referat aderarea romaniei la uniunea europeana, grecia si aderarea ei la uniunea europeana, aderarea spaniei la uniunea europeana

Turcia

Sud-estul Anatoliei este un platou închis în nord, est şi vest de munţi. Cu aproape 19% cultivată, această zonă este considerată foarte fertilă şi de mare importanţă încă din antichitate.

Alte referate despre: referat turcia, turcia referat, turcia

Turcia - date generale

Deasupra locului de veci al sultanului se gasesc aceleasi motive florale sculptate in lemn scump si in fildes . Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor din anii 1465-1853 . Complexul de cladiri care alcatuieste Palatul Topkapi isi ia numele de la “Poarta tunului” , care se gaseste pe malul Bosforului ,poarta pe care sultanul iesea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor cu corabia proprie . Constructia a inceput in 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului .

Alte referate despre: turcia date generale, turcia date, turcia-date generale

Parlamentul european

Astfel ca, Parlamentul European imparte cu Consiliul competentele in materie bugetara (autoritatea bugetara este vitala din punct de vedere material), participa la procesul legislativ (consultare, aviz, cooperare, codecizie) si, de asemenea, dispune de unele capacitati de control asupra Comisiei.

Alte referate despre: atributiile parlamentului european, rolul parlamentului european, referat despre parlamentul european

Parlametul european

1. Baza juridica, constituire, componenta
Baza juridica a Parlamentului European o constituie art.137-144 Tratatul CE si corespunzator art. 20-25 Tratatul CECO, art. 107-144 Tratatul CEEA . Conform tratativelor constitutive, Parlamentul European se compune din reprezentanti ai popoarelor statelor reunite in Comunitati (art.20 - Tratatul CECO, art.137 - Tratatul CE)
Prin rezolutia din 20 martie 1958 s-a format Adunarea Parlamentara Europeana, care, prin rezolutia din 30 martie 1962, devine Parlamentul European. Prin Actul Unic European (art.3 par.1) este consacrata din punct de vedere juridic denumirea de Parlament European, denumire mentinuta si de tratatele ulterioare (Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Amsterdam).

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Actele Parlamentului in Romania - licenta

Magistraturii,a instanţelor judecătoreşti ,a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi;
m) regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii;
n) organizarea generală a învăţământului ;
o) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
p) regimul general privind raporturile de muncă, sindicatele,patronatele,precum şi protecţia socială;
q) statutul minorităţilor naţionale în România;
r) regimul general al cultelor;
s) celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice;

Alte referate despre: actele parlamentului romaniei, actele parlamentului, actele parlamentului in romania

Parlamentul

În general, structura Parlamentului este determinată de sistemul de stat; astfel într-un stat federal este obligatorie existenţa în cadrul Parlamentului şi a unei Camere care să apere şi să reglementeze interesele statelor membre, pe când cealaltă Cameră e formată din reprezentanţii statului federal.

Alte referate despre: parlamentul romaniei, parlamentul englez, parlamentul romaniei referat

Parlamentul in Tarile Romane pana in 1918

Contrar monarhiei franceze, luminismul lansa teoria separării puterilor în stat şi aceea a controlului poporului asupra vieţii politice, fiindcă oamenii erau egali din punct de vedere natural şi toate stările trebuiau să fie egal protejate de lege, deschizându-se astfel calea spre sistemul reprezentativ parlamentar.(3) Revoluţia franceză din 1789-1794 demonstrează că naţiunea trebuie să fie asociată la guvernare, fiind un pas spre sistemul parlamentar.(4)

În Anglia prerogativele coroanei erau reduse datorită guvernării cu concursul parlamentului ce era o tradiţie încă din evul mediu. Elementele burgheziei orăşeneşti constituiau Camera Comunelor. Sistemul reprezentativ parlamentar se stabileşte treptat prin reforma electorală din 1832.(5)

Preluând ideile social-politice ale coloniştilor din Anglia şi Franţa constituţia ...

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea parlamentului in tarile romane pana la 1918, istoria cartii romanesti de la inceputuri pana la 1918, pozitia geopolitica a romaniei in sec xix pana in 1918

Structura Parlamentului

In alte state unitare, s-a ajuns la desfiintarea celei de-a doua camere, datorita inutilitatii sale, si la mentinerea unui parlament unicameral (de exemplu, in Suedia si Danemarca). In unele state unitare, dar cu structura regionala (cum sunt Spania sau Italia), cea de-a doua camera a parlamentului asigura reprezentarea teritoriala a regiunilor.

Alte referate despre: structura parlamentului, structura parlamentului romaniei, structura parlamentului romaniei 2010

Parlamentul Romaniei

-participa la alcatuirea comisiilor de mediere.
-prezinta propuneri pentru stabilirea ordinii de zi.
-prezinta amendamente.
-pot cere presedintelui Camerei verificarea cvorumului.
-pot cere incheierea dezbaterilor asupra unei probleme puse in discutia Adunarii.
-pot adresa interpelari.
-au drept de initiativa legislativa.

Birourile permanente se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a camerei Deputatilor si a Senatului si ele cuprind pe presedintele Camerei, pentru vicepresedinti, patru secretari si 4 respectiv 2 chestori.

Pentru alegerea presedintelui este necesar, in primul scrutin, votul
majoritatii parlamentarilor, iar daca aceasta cerinta nu s-a realizat, se organizeaza cel de-al 2-lea tur de scrutin, la care participa in Senat primii 2 candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi ...

Alte referate despre: parlamentul referat, parlamentul, teme si dezbateri politice in parlamentul romaniei la 1900

Regimul financiar al adunarilor parlamentare

In cazul in care Parlamentul este bicameral, fiecare Camera va avea un drept suveran de a-si calcula si gestiona propriul buget, independent de Guvern, si, totodata, independent de cealalta Camera. Sunt rare cazurile cand in bugetul unei Camere sunt cuprinse sume de bani, cheltuieli de care urmeaza sa beneficieze, in ultima instanta, cealalta Camera.

Alte referate despre: regimul financiar al afacerilor, regimul juridic al adunarii generale a asociatilor, conflictul dintre regele carol stuard si parlamentul englez sec 18

Primul razvoi civil - Anglia

Altii, ca un oarecare Oliver Cromwell din armata puritana, au citit doar lucrari de strategie. Cei mai multi se arunca in lupta la noroc. Serviciile de informare merg atat de prost incat armatele abia de reusesc sa se intalneasca. La in-ceput Carol avea un plan, acela de a inconjura Londra; parlamentul n are nici unul, in afara doar de a-l prinde pe rege viu.

Alte referate despre: primul razboi civil din anglia, primul razboi civil, razboiul civil anglia

Motiunea de cenzura

Din punct de vedere politic, mandatul de incredere este singurul in temeiul caruia Guvernul poate functiona, constituie esenta raporturilor dintre Parlament si Guvern, de unde rezulta autonomia acestora, ca expresie a principiului separatiei si echilibrului dintre puterea legislativa si cea executiva in indeplinirea rolului con-stitutional ce le revine, potrivit art.61 alin.(1) si, respectiv, art.102 alin.(1) din, pre-cum si a functiilor lor specifice .

Alte referate despre: motiunea de cenzura, motiunea de cenzura referat, motiune de cenzura

Protectia mediului

Comisia parlamentara voteaza acest raport si, eventual, il modifica. Parlamentul isi exprima pozitia prin revizuirea si adoptarea in sedinta plenara a textului. Acest proces se repeta o data sau de mai multe ori, in functie de tipul de procedura si de ajungerea sau nu la un acord cu Consiliu.

Alte referate despre: protectia mediului, protectia mediului referat, referat protectia mediului
Referate afisate : 19
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.