Parlamentul romaniei

Aderarea Turciei la UE, marul discordiei in Parlamentul European

Turcia, tara de pe doua continente Franta si SUA nu au ajuns la un acord in privinta integrarii Turciei in Uniunea Europeana, sustinuta de presedintele american Barack Obama, dar respinsa de omologul sau Nicolas Sarkozy, relateaza AFP. "Suntem de acord asupra obiectivului ca Turcia sa joace pe deplin rolul de pod intre Orient si Occident. Diferenta apare in ceea ce priveste modalitatile.

Pozitia traditionala a Statelor Unite este de sustinere a integrarii in UE, in timp ce punctul de vedere al Frantei nu sprijina aderarea Turciei la Uniune", a declarat presedintele francez. La randul sau, presedintele american a recunoscut ca Statele Unite nu pot "dicta criteriile care se aplica pentru aderarea la Uniunea Europeana, intrucat nu sunt membre ale Uniunii Europene", dar considera ca integrarea Turciei ar fi importanta, deoarece aceasta tara este "un aliat foarte important in cadrul NATO".

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 260
Materia: Stiinte Politice

Turcia - raport de tara

Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei continente alcatuiesc lumea veche. Asia, Africa si Europa sunt mai aproape una de alta si constituie punctul unde se intalnesc Europa si Asia. Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E. Turcia are o forma aproximativ dreptunghiulara si 1,660 km.

Alte referate despre: turcia raport de tara, raport de tara turcia, raport de tara

Parlamentul European

Parlamentul European.I.2. Scurt istoric al înfiinţării şi funcţionării Parlamentului european.Ideea unei uniuni între popoarele, naţiunile europene, respectiv crearea unui Parlament europeana a apărut cu secole în urmă (mai precis secolele XVII-XVIII), fiind tratată şi dezvoltată de către filosofi, scriitori, regi, împăraţi, istorici, jurişti, politicieni şi oameni de stiinţă de pe bătrânul continent. In 1693, William Penn (primul guvernator al Pennsylvaniei) într-una din operele sale a elaborat un proiect al Uniunii Europene, scopul acestei uniuni trebuind să fie asigurarea păcii şi a bunăstării locuitorilor din Europa.

Alte referate despre: parlamentul european, parlamentul european referat, referat parlamentul european

Aderarea Turciei la Uniunea Europeana

Un alt aspect important se refera la faptul ca perioada Republicii a fost cea mai lunga perioada de pace in istoria Turciei. Datorita acestei perioade de pace au avut loc in Turcia evolutii deosebit de importante. In lumina obiectivului definit de intemeietorul Republicii, marele om de stat Mustafa Kemal AtatUrk, "de a atinge nivelul civilizatiei contemporane", s-au realizat reforme foarte importante, au avut loc mari schimbari.

Alte referate despre: aderarea turciei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana referat

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

"Programul PHARE ramane singurul instrument prin care se acorda sprijin de preaderare pentru constructiile institutionala in toate domeniile acquis-ului. A fost creat in 1989 pentru a sprijini procesul de reforma si tranzactie economica si politica din Polonia si Ungaria."(Abraham-Frois G.:1992,p.34)

Alte referate despre: referat aderarea romaniei la uniunea europeana, grecia si aderarea ei la uniunea europeana, aderarea spaniei la uniunea europeana

Turcia

Republica modernă a Turciei a fost fondată în 1923 de Mustafa Kemal din o parte a Imperiului Otoman, după prăbuşirea acestuia în primul război mondial.

Alte referate despre: referat turcia, turcia referat, turcia

Turcia - date generale

Turcia moderna a fost fondata de Mustafa Kemal Ataturk dintr-o portiune a Imperiului Otoman , stat care a disparut de pe harta politica a lumii dupa Primul Razboi Mondial .Turcia a devenit un stat condus de civili din 1961 iar in prezent presedintele Turciei este Suleiman Demirel .
Turcia detine aproximativ 779,452 km patrati de pamant ,din care 3% se afla pe teritoriu European.

Alte referate despre: turcia date generale, turcia date, turcia-date generale

Parlamentul european

Dupa Amsterdam, noi domenii au intrat in sfera co-deciziei: masuri de motivare a ocuparii fortei de munca, politica sociala, cooperare a vamilor, statistica, combaterea fraudei fata de interesele financiare ale comunitatii, reguli de protectie pentru combaterea discriminarii pe baza de nationalitate, politica de transport, Fondul Social European, pregatirea profesionala, deciziile de implementare a politicii europene de dezvoltare regionala, dezvoltarea cooperarii si altele.

Alte referate despre: atributiile parlamentului european, rolul parlamentului european, referat despre parlamentul european

Parlametul european

Numarul total al reprezentantilor alesi este in prezent de 626 din care 99 revin Germaniei, cate 87 revin Frantei, Italiei si Marii Britanii, 64 - Spaniei, 31 - Olandei, cate 25 revin Belgiei, Greciei, Portugaliei, 22 - Suediei, 21 - Austriei, cate 16 - Danemarcei si Finlandei, 15 - Irlandei si 6 pentru Luxemburg (la alegerile din 1994 numarul total al parlamentarilor era de 567 si anterior de 518).
Prin Tratatul de la Amsterdam s-a stabilit ca in perspectiva extinderii Uniunii, numarul maxim al membrilor Parlamentului European sa nu depaseasca 700 de parlamentari.

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Parlamentul

În general, structura Parlamentului este determinată de sistemul de stat; astfel într-un stat federal este obligatorie existenţa în cadrul Parlamentului şi a unei Camere care să apere şi să reglementeze interesele statelor membre, pe când cealaltă Cameră e formată din reprezentanţii statului federal.

Alte referate despre: parlamentul romaniei, parlamentul englez, parlamentul romaniei referat

Parlamentul in Tarile Romane pana in 1918

Contrar monarhiei franceze, luminismul lansa teoria separării puterilor în stat şi aceea a controlului poporului asupra vieţii politice, fiindcă oamenii erau egali din punct de vedere natural şi toate stările trebuiau să fie egal protejate de lege, deschizându-se astfel calea spre sistemul reprezentativ parlamentar.(3) Revoluţia franceză din 1789-1794 demonstrează că naţiunea trebuie să fie asociată la guvernare, fiind un pas spre sistemul parlamentar.(4)

În Anglia prerogativele coroanei erau reduse datorită guvernării cu concursul parlamentului ce era o tradiţie încă din evul mediu. Elementele burgheziei orăşeneşti constituiau Camera Comunelor. Sistemul reprezentativ parlamentar se stabileşte treptat prin reforma electorală din 1832.(5)

Preluând ideile social-politice ale coloniştilor din Anglia şi Franţa constituţia ...

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea parlamentului in tarile romane pana la 1918, istoria cartii romanesti de la inceputuri pana la 1918, pozitia geopolitica a romaniei in sec xix pana in 1918

Parlamentul cel lung - Anglia

S-a incercat compromiterea lui Strafford citind din cuvantarile lui tinute la Consiliul privat; se spunea ca ar fi sugerat ideea de a folosi o armata irlandeza pentru a cotropi Anglia. N a putut fi adus decat un singur martor, sir Henry Vane, si acela foarte dubios. Pym si prietenii sai isi dadura seama, plini de furie, ca nu se va gasi in Camera Lorzilor o majoritate care sa-l condamne pe Strafford; acesta, desi subminat de boala, s a aparat in frumosul sau stil scurt si taios, care i era proAZpriu.

Alte referate despre: despre parlamentul cel lung, opozitia dintre rege si parlament 1642 - 1649 anglia secolul al 17, constituirea parlamentului in anglia

Regimul financiar al adunarilor parlamentare

Respectarea principiului suveranitatii parlamentului im-pune ca adunarile legislative sa se bucure pe deplin de dreptul exclusiv de a administra in mod autonom activitatea proprie. Nici puterea executiva, nici cea judecatoeasca nu au dreptul de inter-ferenta in ceea ce priveste gestionarea probemelor interne ale adu-narilor. Aceasta interdictie este generala si decurge din principiul separatiei celor trei puteri in stat.

Alte referate despre: regimul juridic al adunarii generale a asociatilor, regimul financiar al afacerilor, adunarile parlamentare medievale

Originea si dezvoltarea Parlamentului in Anglia

II. De pe vremea lui Simon de Montfort si a disAZcipolului sau Eduard I a intrat in uz sa fie consulAZtati, in cazurile mai grave, nu numai baronii, ci si reprezentantii "comunitatilor": doi cavaleri de fieAZcare shire, cate doi reprezentanti de fiecare oras mai important. Scopul acestei convocari era dublu: pe de o parte, regele isi daduse seama ca un imAZpozit era mai bine primit daca cereai mai intai paAZrerea celor care trebuie sa-l plateasca, pe de alta, neavand, din cauza greutatilor de comunicare,

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, originea si dezvoltarea limbi romane

Anglia in secolul al XVII

că a fost şi ea înfrântă la Marston-Moor (2 iulie 1644), unde un rol important l-a avut detaşamentul condus de Oliver Cromwell, numit Coastele de fier.
Cromwell a devenit una dintre marile personalităţi ale Revoluţiei. El a organizat Armata Noului Model şi a obţinut victoria decisivă de la Naseby (14 iunie 1645). Arhiva regelui a fost capturată, dovedinu-se că el ceruse ajutor străin împotriva propriului popor. Carol I a fugit în Scoţia, dar a fost prins şi predat Parlamentului din Londra.

Alte referate despre: anglia in secolul al xvii, anglia in secolul al xvii-lea, anglia in secolul al xvi

Regele fara parlament - Anglia

III. Laud, ca si Strafford, era un om aspru, dar de buna credinta. Acest arhiepiscop autoritar, prea putin facut pentru a i guverna pe englezi, considera ca, in cadrul bisericii fermitatea doctrinei valoreaza mai mult decat libertatea opiniei. El dorea sa impuna prin forta o perfecta uniformitate a credintei si a ceremonialului. "Daca putea constrange, renunta de a mai convinge". Toata viata sa a urmat aceasta linie rigida de conduita. Inca la Oxford fiind, ii indignase pe teologii calvini spunandu le ca presbiterienii sunt tot atat de periculosi ca si papistii.

Alte referate despre: razboiul civil din anglia dintre rege si parlament, regimul politic in anglia, regimul democratic in anglia

Primul razvoi civil - Anglia

III. Si, totusi, scena esuase. Ploua. Carol, pedant si maniac, asa cum erau toti din familia Stuart, il corecta mereu pe crainicul care citea proclamatia. Vantul pravalise stindardul in noroi. Oricum insa, era drapelul regelui. Vazandu-l, multi se gandeau, ca sir Edmund Verney, ca, oricat ar fi ei de partea Bibliei si a pariamentului, nu puteau parasi la neAZnorocire un suveran de la care mancasera paine. Si astfel multi aparara din loialism o cauza care nu li se parea justa.

Alte referate despre: primul razboi civil din anglia, primul razboi civil, razboiul civil anglia

SUA - Anglia - Germania

S.U.A. VERSUS MAREA BRITANIE VERSUS GERMANIA
(PREZIDENTIALISM versus MONARHIE CONSTITUTIONALA versus PARLAMENTARISM)

Alte referate despre: dezvoltarea economica sua - anglia - germania, sua anglia germania, revolutiile indusstriale in anglia franta sua si germania

Oliver Cromwell

Parlamentul, ca sa-si asigure victoria, sfarsi prin a semna in 1643 Covenant-ul, acceptand riscul de a vedea o armata presbiteriana instalata langa zidurile Londrei. Alianta cu scotienii I-a adus parlamentului, in 1644, victoria de la Marston Moor, langa York. Cel mai bun soldat de la Marston Moor a fost un om nou: Oliver Cromwell, mic sguire din Huntingdon, varul lui Hampden si, ca si el, puritan din adolescenta. Se lasa in voia emotiilor mai mult decat un englez obisnuit si-i vedeai deseori lacrimi in ochi.Cand era vorba sa-si apere credinta, Cromwell putea sa fie dur, dar era de o blandete nemarginita fata de acei bieti cerstini care nu cereau altceva decat sa traiasca in deplina curatenie sufleteacsa. De multe ori, in preajma unei mari batalii sau a unei importante hotarari, a fost vazut fugind de oameni, inchizandu-se undeva cu biblia in mana si rugandu-se vreme indelungata. Deputat ...

Alte referate despre: oliver cromwell, oliver cromwell referat, referat oliver cromwell
Referate afisate : 19
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.