Parlamentul romaniei referat

Aderarea Turciei la UE, marul discordiei in Parlamentul European

Turcia, tara de pe doua continente Franta si SUA nu au ajuns la un acord in privinta integrarii Turciei in Uniunea Europeana, sustinuta de presedintele american Barack Obama, dar respinsa de omologul sau Nicolas Sarkozy, relateaza AFP. "Suntem de acord asupra obiectivului ca Turcia sa joace pe deplin rolul de pod intre Orient si Occident. Diferenta apare in ceea ce priveste modalitatile.

Pozitia traditionala a Statelor Unite este de sustinere a integrarii in UE, in timp ce punctul de vedere al Frantei nu sprijina aderarea Turciei la Uniune", a declarat presedintele francez. La randul sau, presedintele american a recunoscut ca Statele Unite nu pot "dicta criteriile care se aplica pentru aderarea la Uniunea Europeana, intrucat nu sunt membre ale Uniunii Europene", dar considera ca integrarea Turciei ar fi importanta, deoarece aceasta tara este "un aliat foarte important in cadrul NATO".

Nivel: Liceu
Dimensiune: 13kb
Downloads: 260
Materia: Stiinte Politice

Turcia - raport de tara

Pamanturile Turciei sunt situate in locul in care trei continente alcatuiesc lumea veche. Asia, Africa si Europa sunt mai aproape una de alta si constituie punctul unde se intalnesc Europa si Asia. Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E. Turcia are o forma aproximativ dreptunghiulara si 1,660 km.

Alte referate despre: turcia raport de tara, raport de tara turcia, raport de tara

Parlamentul European

Parlamentul European
În istoria politică a Europei au existat diferite organe, foruri care au avut ca atribuţie adoptarea legilor, a deciziilor de drept public cele mai importante dintr-un stat. Aceste foruri au fost denumite adunare legislativă, adunare naţională, adunare de stat, parlament sau au purtat denumiri specifice unui singur stat sau unei zone geografice (de ex. “Duma” în Rusia, “Sejm” în Polonia, “Riksdag” în ţările scandinave).

Alte referate despre: parlamentul european, parlamentul european referat, referat parlamentul european

Aderarea Turciei la Uniunea Europeana

Aderarea Turciei va conduce la rezultate importante atat din punctul de vedere al Turciei, cat si al Uniunii Europene. In acest fel, aderarea Turciei la Uniunea Europeana va avea o mare influenta pe calea realizarii concilierii dintre civilizatii.

Acceptarea Turciei ca posibil membru va impinge granitele Uniunii pana in Caucaz si Orientul Mijlociu. Turcia este diferita de toate celelalte state. Este cea mai mare si cea mai saraca tara, care a fost invitata pentru inceperea negocierilor, si, totodata, cea mai diferita din punct de vedere cultural. In ultimii ani, Turcia s-a transformat profund, insa mai are inca multe etape de parcurs pana cand va ajunge sa indeplineasca toate cerintele impuse pentru aderare.

Alte referate despre: aderarea turciei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana, aderarea romaniei la uniunea europeana referat

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Pogramul PHARE are doua priritati:Constructia institutionala: 30% din bugetul PHARE;Investitiile legate de transpunerea si implementarea acquis-ului: 70% din bugetul PHARE.Prima dintre cele doua prioritati, respectiv "constuctia institutinala", pentru care se aloca aproximativ 30% din buget, este definita ca fiind procesul de sprijinire a tarilor candidate in vederea dezvoltarii structurii, strategiilor, resurselor umane si a abilitatilor manageriale necesare consolidarii capacitatii lor economice, sociale, legislative si administrative.

Alte referate despre: referat aderarea romaniei la uniunea europeana, grecia si aderarea ei la uniunea europeana, aderarea spaniei la uniunea europeana

Turcia

Republica modernă a Turciei a fost fondată în 1923 de Mustafa Kemal din o parte a Imperiului Otoman, după prăbuşirea acestuia în primul război mondial.

Alte referate despre: referat turcia, turcia referat, turcia

Turcia - date generale

Moscheia Albastra, construita intre anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de catre Mehmet Aga , unul din fii lui Sinan .S numeste Moscheia Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului . Moscheia este inconjurata de un gard format din coloane si arcade .In interior moscheia este decorata cu motive arabesti iar peretii sunt acoperiti de motive florale .

Alte referate despre: turcia date generale, turcia date, turcia-date generale

Parlamentul european

Asadar, functiile Parlamentului European au crescut progresiv, de la avizele din anii '60 (Parlamentul putea emite avize conforme si avize consultative), la competentele bugetare de la mijlocul anilor '70 si procedura numita codecizie castigata la Maastricht in 1992. Daca initial Parlamentul European avea functii mai curand decorative, treptat acesta a capatat o serie de alte functii importante din punct de vedere politic si material.

Alte referate despre: atributiile parlamentului european, rolul parlamentului european, referat despre parlamentul european

Parlametul european

Numarul membrilor Parlamentului European si repartizarea locurilor intre statele membre (asa cum au fost fixate prin Actul de la 20 septembrie 1976) au fost modificate succesiv prin aderarea noilor membrii in Uniunea Europeana.

Alte referate despre: parlametul european, uniunea europeana, uniunea europeana referat

Parlamentul

Sunt însă şi state unitare care au Parlamente bicamerale, de exemplu: Italia, Belgia,Spania,Japonia,Marea Britanie,Romania. In Romania potrivit art.61 alin.2 din Constitutie,Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat. Parlamentul poate adopta acte cu caracter juridic şi acte cu caracter exclusiv politic.

Alte referate despre: parlamentul romaniei, parlamentul englez, parlamentul romaniei referat

Structura Parlamentului

In aceste state, a doua camera reprezinta statele componente, avand o asa-numita "legitimitate concurenta" legitimitatii democratice pure a primei camere.In statele unitare, necesitatea bicameralismului nu apare atat de evidenta, daca ne raportam doar la criteriul structurii de stat. Cu toate acestea, multe state unitare prefera inca varianta parlamentului bicameral, sustinuta de o serie de argumente.

Alte referate despre: structura parlamentului, structura parlamentului romaniei, structura parlamentului romaniei 2010

Parlamentul in Tarile Romane pana in 1918

Contrar monarhiei franceze, luminismul lansa teoria separării puterilor în stat şi aceea a controlului poporului asupra vieţii politice, fiindcă oamenii erau egali din punct de vedere natural şi toate stările trebuiau să fie egal protejate de lege, deschizându-se astfel calea spre sistemul reprezentativ parlamentar.(3) Revoluţia franceză din 1789-1794 demonstrează că naţiunea trebuie să fie asociată la guvernare, fiind un pas spre sistemul parlamentar.(4)

În Anglia prerogativele coroanei erau reduse datorită guvernării cu concursul parlamentului ce era o tradiţie încă din evul mediu. Elementele burgheziei orăşeneşti constituiau Camera Comunelor. Sistemul reprezentativ parlamentar se stabileşte treptat prin reforma electorală din 1832.(5)

Preluând ideile social-politice ale coloniştilor din Anglia şi Franţa constituţia ...

Alte referate despre: aparitia si dezvoltarea parlamentului in tarile romane pana la 1918, istoria cartii romanesti de la inceputuri pana la 1918, pozitia geopolitica a romaniei in sec xix pana in 1918

Regimul financiar al adunarilor parlamentare

Cu alte cuvinte, tine de suveranitatea parlamentului sa-si stabileasca necesarul de cheltuieli si sa le repartizeze pe sectoare distincte. In unele state autonomia financiara a forurilor legislative este garantata expres. Astfel, art.7 din Ordonanta Guvernului francez nr.58-1100 din 17 noiembrie 1958 prevede textual ca "fiecare adunare parlamentara se bucura de autonomie financiara".

Alte referate despre: regim financiar, regimul financiar al afacerilor, conflictul dintre regele carol stuard si parlamentul englez sec 18

Originea si dezvoltarea Parlamentului in Anglia

Pentru ca el convoaca, din ordinul regelui, aceasta Camera. Pe cine convoaca? Pana in secolul al XIV-lea dreptul de a fi chemat la Consiliu este foarte imprecis deAZterminat. Un pair al regatului este, literalmente vorAZbind, un gentilom care are dreptul de a fi judecat numai de egalii sai, dar exista mai multe mii de ase-menea seniori, pe cand, in 1305, Consiliul nu se compunea decat din saptezeci de membri, dintre care cinci comiti si saptesprezece baroni, ceilalti fiind functionari ecleziastici sau regali. In fapt, reAZgele ii convoaca pe acei de care are nevoie ca sa-i consulte.

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, constituirea parlamentului in anglia

Anglia in secolul al XVII

Părăsirea Londrei de către Carol I a semnificat începutul Războiului civil între armata regelui şi cea a Parlamentului.
Confruntările armate directe au durat până în 1645, timp în care regele a controlat nord-vestul Angliei, stabilindu-şi centrul la York şi apoi la Oxford, iar Parlamentul, partea de sud-est, având de partea lui flota. Populaţia Londrei şi poziţia strategică a capitalei.

Alte referate despre: anglia in secolul al xvii, anglia in secolul al xvii-lea, anglia in secolul al xvi

Regele fara parlament - Anglia

I. Iata-l pe Carol I singur in Whitehall cu tanara sa regina franceza, pe care acest timid o iubeste acum cu o dragoste senzuala si tandra si care capata asupra lui o influenta mult mai mare decat pe vreAZmea cand traia Buckingham. Lipsit de contactul cu opinia publica pe care i l ar fi putut asigura convoAZcarea anuala a parlamentului, pe cine se va sprijini in guvernarea lui? A gasit doi oameni care i imparAZtasesc gustul pentru autoritate si care cred, ca si dansul, ca folosirea ferma a prerogativelor regale poate aduce fericirea poporului: unul este Laud, care, arhiepiscop din 1633, conduce treburile ecleAZziastice, la care adauga apoi pe cele financiare; celalalt este un fost membru al periculosului ParAZlament din 1628, Thomas Wentworth, pe care regele il va face in 1640 conte de Strafford.

Alte referate despre: opozitia dintre rege si parlament 1642 - 1649 anglia secolul al 17, razboiul civil din anglia dintre rege si parlament, regimul politic in anglia

Protectia mediului

In ceea ce priveste problemele "sensibile" (cum ar fi politica industriala, politica agricola, fiscalitatea), Parlamentul European nu emite decat un aviz consultativ ("procedura de consultare"). In unele cazuri, Tratatul prevede ca procedura de consultare este obligatorie, in temeiul bazei juridice, iar propunerea nu poate dobandi forta de lege decat daca Parlamentul si-a dat avizul. In acest caz, Consiliul nu are competenta de a lua singur o decizie.

Alte referate despre: protectia mediului, protectia mediului referat, referat protectia mediului

Revolutia glorioasa

A urmat o perioada de guvernare fara Parlament,timp in care suveranul a accentuat conducerea personala si s-a lasat atras intr-un lung si costisitor razboi cu Scotia.Nevoia de bani,l-a obligat pe Carol I sa convoace din nou Parlamentul in anul 1640.Profitand de situatia dificila in care se afla monarhia,acesta a impus regelui demiterea si condamnarea colaboratorilor sai cei mai apropiati si anularea impozitelor adoptate in perioada anterioara.

Alte referate despre: revolutia glorioasa, revolutia glorioasa din anglia, revolutia glorioasa referat

SUA - Anglia - Germania

Sistemul politic al marii britanii este un regim clasic de monarhie constitutionala cu caracteristici puternic asemanatoare parlamentarismului. In cadrul acestui regim monarhul are un rol formal, sau chiar ceremonial puterea fiind transferata parlamentului. Marea Britanie este o tara fara constitutie, al carui sistem politic este bazat mai mult pe cutume decat pe o lege scrisa. Nu se va intalnii in Marea Britanie un cadru juridico-politic riguros, precum in cazul S.U.A., insa, se bazeaza pe indelungata practica a parlamentului. Parlamentul britanic este considerat institutie politica anexa monarhului.
In cazul Marii Britanii, o tara al carui sistem politic se bazeaza pe cutuma, este lesne de inteles ca o constitutie scrisa nu exista. Constitutia acestei tari este una nescrisa, bazandu-se pe cutume si traditii constitutionale, la care se adauga texte legislative, sau legi recente care reglementeazainstitutii juridice cu caracter constitutional. Datorita faptului ca este o constitutie bazata ...

Alte referate despre: dezvoltarea economica sua - anglia - germania, sua anglia germania, revolutiile indusstriale in anglia franta sua si germania
Referate afisate : 19
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.