Poezie pasoptista

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Perioada pasoptista (1830-1860) este o epoca de afirmare a literaturii nationale, in preajma Revolutiei de la 1848 ea caracterizandu-se printr-o orientare culturala si literara cu trasaturi specifice epocii, de emancipare sociala si nationala, Pasoptismul cuprinde perioada literara dintre 1830 si 1860 perioada care pentru literatura romana inseamna epoca de modernizare, de afirmare a romantismului si de fundamentare a majoritatii speciilor literare.Pasoptismul este o ideologie literara supusa unor comandamente exterioare:caracterizate de, spiritual critic, deschiderea spre Occident precum si lupta pentru impunerea unui specific national.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 35kb
Downloads: 8
Materia: Romana

Pasoptismul si Dacia literara

Literatura pasoptista este o etapa in care literatura romana cunoste o dezvoltare deosebita,fiind influentata si de revolutia cu character national de la 1848.Se caracterizeaza prin exprimarea idealului eliberarii si unitatii nationale prin pretuirea frumusetilor patriei si ale folclorului,prin evocarea realitatii sociale.Pasoptistii au fost active la viata social-politica,scriind opera literare cu un continut patriotic si militant.Opera lor exprima idealul luptei pentru emancipare nationala.

Alte referate despre: pasoptismul si dacia literara, pasoptismul in dacia literara referat, pasoptismul si dacia literara wiki

Rolul literaturii in perioada pasoptista

Depaseste faza traducerilor fiind intemeietorul prozei romanesti moderne printr-o opera durabila. Fara a fi un spirit revolutionar, a pus in practica ideile culturale si literare ale epocii. Capodopera sa, nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu" apare in primul numar al revistei "Dacia Literara" alaturi de articolul-program "Introductie" pe care-l ilustreaza.

Alte referate despre: rolul literaturii in perioada pasoptista, rolul literaturii in perioada pasoptista referat, rolul literaturii in perioada pasoptista studiu de caz

Studiu de caz - Scopul literaturii in perioada pasoptista

Toti sunt atrasi de curentul romantic, Parisul devenind pentru o jumatate de veac polul intelectualitatii romanesti. Chiar daca romantismul este dominant, se manifesta si tendinte clasice, preromantice si realiste.(Este o situatie neobisnuita pentru ca, relativ tanara, literatura romana nu a urmat evolutia normala a marilor literaturi europene. Din dorinta de a recupera si de a se sincroniza cu literaturile europene amesteca "varstele" literare.)

Ion Heliade Radulescu -"Curierul Romanesc" este primul care a fixat un program teoretic avand ca scop modernizarea literaturii romane.Program teoretic insemnand un articol ce cristalizeaza tendintele fundamentale din epoca. Prin articolele teoretice publicate incepand cu anul 1829 indemna in primul rand la scris si mai putini la spirit critic.

In proza, se scriu opere avand ca tema istoria, cum ar fi:
-Costache Negruzzi "Alexandru Lapusneanul"
- Nicolae Balcescu "Romanii supt Mihai-voievod viteazul"
- Alecu Russo "Cantarea Romaniei";
...

Alte referate despre: studiu de caz - scopul literaturii in perioada pasoptista, studiu de caz rolul literaturii in perioada pasoptista, studiu de caz importanta literaturii in perioada pasoptista

Pasoptism

Definitie - Pasoptismul cuprinde perioada literara dintre 1840 si 1860 perioada care pentru literatura romana inseamna epoca de modernizare, de afirmare a romantismului si de fundamentare a majoritatii speciilor.

Alte referate despre: pasoptismul, pasoptism, pasoptismul romanesc

Perioada moderna - Rolul literaturii in perioada pasoptista

O altă etapă este marcată de contribuţia lui Mihail Kogălniceanu, redactorul revistei ieşene „Dacia literară”, care are ca obiect exclusiv literatura.
În cele trei numere apărute s-au publicat opere ale celor mai valoroşi scriitori ai vremii (C. Negruzzi, Vasile Alexandri, Grigore Alexandrescu) însă direcţia imprimată s-a reflectat în toată literatura epocii.

Alte referate despre: perioada moderna - rolul literaturii in perioada pasoptista, perioada moderna-rolul literaturii in perioada pasoptista, referat rolul literaturii in epoka moderna perioada pasoptista

Poezia pasoptista

Poezia pasoptista.Inlaturarea domniilor fanariote si instalarea domnitorilor pamanteni, aparitia unor relatii economice si politice inexistente pana atunci constituiau premizele necesare pt ridicarea societatii romanesti pe o noua treapta de dezvoltare social-economica , pt modernizarea vietii social politice si culturale.

Alte referate despre: poezia pasoptista, poezia pasoptista vasile alecsandri, poezia pasoptista caracteristici

Poezia pasoptista

Poet dramaturg,filozof si eseist roman.Initial expresionista cultivand vitalismul dionisiac,de esenta nietzscheana(‘Poemele lumini’,Pasii profetului’) Poezia sa este strabatuta de sentimentul dorului si obsesia mortii(‘In marea trecere’ ,’Lauda somnului’).

Alte referate despre: poezia pasoptista prezentare, poezia pasoptista referat, romantismul in poezia pasoptista

TEST-GRILA la o poezie populara

Dicţionar : ,,poteră" = (în epoca medievală) Grup de oameni înarmaţi (în special arnăuţi), având ca sarcină paza stăpânirii şi a orânduielilor ei. ,,nefer" = 1) Militar turc. 2) Soldat din corpul arnăuţilor; poteraş.

Alte referate despre: model grila la o poezie populara, lucian blaga antologie de poezie populara doina, lucian blaga antologie de poezie populara

Leoaica tanara iubirea

Atitudinea fiintei care intalneste iubirea sau inspiratia poetica constituie tema poeziei. Discursul liric se structureaza sub forma unei confesiuni, marturisirea propriei aventuri, descuperirea sentimentelor.
Motivul central al textului care prin repetare devine laitmotiv este acela al leoaicei care simbolizeaza iubirea sau poezia.

Alte referate despre: leoaica tanara iubirea comentariu, leoaica tanara iubirea, nichita stanescu leoaica tanara iubirea comentariu

Ceasornicul indreptat

In vreme ce poetul roaga ceasul sa treaca repede peste clipele rele si sa lungeasca pe cele bune, versul bate imposibil ca o limba de pendul. Ceasornicul indreptat e o poezie ce lasa in urma lirismul erotizant, largind sfera inspiratiei inspre meditatia asupra timpului.

Alte referate despre: ceasornicul indreptat, iancu vacarescu ceasornicul indreptat, ceasornicul indreptat comentariu

In dulcele stil clasic

Deosebirea este ca in ,,Leoaica ,tanara iubirea''drag este o forta esentiala a spiritului si invinge timpil ar in aceasta poezie dragostea este efemera ,trecatoare,poetul ramane imposibil,deloc marcat de acest deznodamant.

Alte referate despre: in dulcele stil clasic, in dulcele stil clasic comentariu, in dulcele stil clasic arta poetica

Stihuitorul - de Lucian Blaga

Numai astfel stihul are un temei
Metafora florii prin care se confirma implinirea actului poetic nu este aleasa intamplator. Floarea simbolizeaza frumosul, placutul, incantarea simturilor. Toate aceste semnificatii traduc de fapt rostul (temeiul) poeziei in primul rand dar si al poetului.

Alte referate despre: poezia stihuitorul de lucian blaga, stihuitorul de lucian blaga, stihuitorul de lucian blaga comentariu

Invata - poezie religioasa

Documentul contine o poezie norvegiana. Invata de la apa sa ai statornic drumul; Invata de la flacari,ca toate-s numai scrum.; Invata de la umbra sa taci si sa veghezi,; Invata de la stanca cum neclintit sa crezi.

Alte referate despre: poezie religioasa, invatatura poezie nicolae tautu, invata poezie

Maica Tereza - poezie

Oamenii sunt adesea neintelegãtori, irationali si egoisti.../Iartã-i, oricum!/Dacã esti bun, oamenii te pot acuza de egoism si intentii ascunse.../Fii bun, oricum! Dacã ai succes poti câstiga prieteni falsi si dusmani adevãrati.../Cautã succesul, oricum!/Dacã esti cinstit si sincer, oamenii te pot insela.../Fii cinstit si sincer, oricum! Ceeace construiesti in ani altii pot dãrâma intr-o zi.../Construieste, oricum!/Dacã gãsesti linistea si fericirea, oamenii pot fi gelosi.../Fii fericit, oricum!

Alte referate despre: referate maica tereza poezie, poezie maica tereza, poezie oricum maica tereza

Alexandrina Hristov

Printre primele sale aparisii se numara o serie de concerte la Cafe Deko din Bucuresti, precum si participari la emisiuni precum "Teo" (Pro TV),"Garantat 100%" (TVR) ori "Duminica in familie" (Antena 1). Solista a castigat de asemenea notorietate prin intermediul Internetului, inregistrari din concerte fiind raspandite prin programe peer-to-peer. Stil muzical si influense

Alte referate despre: alexandrina hristov, cantari alexandrina hristov, alexandrina hristov chisinau
Referate afisate : 16
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.