Raurile interioare ale romaniei

Raurile interioare

Afluienti ai Dunarii: Tisa - izvoreste din Ukraina, formeaza granita de 62 km. Afluientii Tisei sunt Viseu si Iza, care izvoresc din muntii Rodnei, strabat depresiunea Maramures, pe raul Iza se afla orasul Sighetul Marmatiei. TUR- izvoreste din muntii Oas, strabate depresiunea Oas, iar ca orase (Negresti si Oas)

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 4784
Materia: Geografie

Amenajarea cursurilor de apa

Vaile cu versanti inclinati si in general largi, se intalnesc intre doua lanturi de munti, constituind “vaile principale longitudinale”. Cele mai inguste, cu pereti abrupti si perpendiculari, care strapung lanturile muntoase, constituie “vaile transversale”. Vaile confluente, situate de ambele parti ale unei asemenea vai secundare, pot avea, fie directia pe versantul principal, fie o directie contrara.
Degradarile la suprafata se produc prin alunecarea rocilor dislocate in prealabil, datorita gravitatiei sau actiunii apelor de suprafata sau subterane.

Alte referate despre: amenajarea cursurilor de apa, lucrari hidrotehnice pentru amenajarea cursurilor de apa, amenajarea cursurilor de apa in judetul mehedinti

Viata in apele poluate ale Romaniei

În locul plantelor cu clorofilă s-au dezvoltat schizomicetele. Nenumurate tufe alb-cenuşii de Sphaerotilus natans Kutz fixate de pietre sau de crengi uscate căzute în apă, plutesc ca nişte cozi de miel în direcţia curentului.

Alte referate despre: viata in apele poluate ale moldovei, viata si apele poluate ale moldovei, ape poluate

Raurile ce sculpteaza uscatul

Cel mai lung fluviu din lume este Nilul, care străbate 6695 km din munţii Africii Centrale până la vărsarea în Marea Mediterană. Cel mai scurt este râul D di Oregon care curge doar pe 37 m, din lacul Deviles Până la Oceanul Pacific.

Indiferent de lungimea lor, toate cursurile de apa urmează acelaşi ciclu de viaţă.Ploaia sau ninsoarea care cad pe pământ sunt atrase de forţa gravitaţională până la cel mai jos punct, de obicei un lac sau o mare. În curgerea ei, apa erodează rocile şi transporta sedimentele către vale. Râurile şi fluvile macină neîncetat munţii planetei.

In cursul superior, curgerea este rapida,erodand solul strabatut. Acest process de erodare se produce in trei moduri. Cand raul sau fluvial curge cu putere, poate in timpul unei revarsari, apa transporta pietre si stanci mari, ce se rostogolesc de-a lungul albiei, formand “incarcatura de fund”.

Fragment de lut, aluviuni si mal ...

Alte referate despre: raurile ce sculpteaza uscatul, raurile care sculpteaza uscatul, apele uscatului raurile

Lacurile antropice-artificiale din Romania

Lacurile antropice(artificiale)sunt cele construite de om pentru diverse scopuri:obtinerea de energie electrica,irigatii,alimentarea oraselor cu apa,cresterea pestelui,recreare.Cele mai numeroase lacuri artificiale sunt lacurile de acumulare,a caror apa este folosita pentru producerea energiei electrice in hidrocentrale sau pentru alimentarea cu apa a asezarilor omenesti,a industriei si agriculturii si helesteiele(iazurile),folosite pentru cresterea pestelui.Iazurile sunt foarte des intalnite in Podisul Moldovei.

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Dobrogea

Temperatura medie a lunii celei mai reci (ianuarie) este pe cea mai mare intindere de -1o - -2oC, dar in extremitatea sud-estica (zona Mangalia) este pozitiva: acest areal din apropiere de Mangalia este asadar cea mai calduroasa regiune iarna. Amplitudinea termica anuala este destul de diferentiata; 23o-24oC in jumatatea "dunareana" a Dobrogei si 21o-22oC in jumatatea "maritima" a climatului litoral.

Alte referate despre: dobrogea, dobrogea referat, coloniile grecesti din dobrogea

Regimul termic si de inghet al raurilor

Pe raurile din zona temperata si zona rece se remarca variatii termice lunare si diurne.Raurile din zonele calde prezinta variatii mici de temperatura de la un sector la altul, precum si de la un sezon climatic la altul.Datorita scaderii continue a temperaturii si cresterii densitatii sloiurilor de gheata, care incep sa se sudeze intre ele - se formeaza podul de gheata. Aceste procese sunt specifice cursurilor de apa din zonele temperatasi rece.

Alte referate despre: cum poate influenta omul regimul termic al unor plante si animale, influenta omului asupra regimului termic al unor plante si animale, influenta omului asupra regimului termic al plantelor si animalelor

Sisteme de rauri

Structura bazinelor hidrografice diferă de la o zona la alta, datorita acţiunii combinate a mai multor factori. Dintre aceştia se număra clima, duritatea rocilor de la suprafaţa, inclinaţie solului si factori legaţi de evoluţia geografica a regiunii ( cutremure si perioadele de formare a munţilor).

Exista douăsprezece tipuri de reţele hidrografice, trei dintre ele fiind mai des întâlnite – radiare, in gratii si dendritice. Cel mai simplu tip de reţea hidrografica se aseamănă cu coroana unui copac si a fost numit detritic. Reţelele hidrografice de tip dendritic se formează atunci când râurile traversează o regiune in care rocile, de obicei argile, sunt de acelaşi tip.

Cel de-al doilea tip de reţea, numit reţea in gratii, ia naştere in zonele cu pante abrupte. Acestea sunt caracteristice in special regiunilor cu şiruri de dealuri formate din roci tari si separate de vai largi in care straturile de roci moi ajung la suprafaţa.
...

Alte referate despre: sisteme de operare, sisteme de automatizare, sisteme de reglare automata

Rauri din Africa

Numeroasele praguri si cascade, asociate cu debitul mare conferă un potenţial hidroenergetic ridicat, evaluat la 100 mil. KW(13% din potenţialul mondial si 50% din cel al Africii).

Alte referate despre: rauri din africa, raurile din africa, rauri in africa

Australia - prezentare power point

Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief : nu exista rauri mari , iar muntii sunt josi . Cel mai inalt varf australian , Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granita dintre South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m , mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.Continentul poate fi impartit in trei regiuni principale : Scutul Australiei de Vest , Platoul Estic si Marele Bazin Artezian .

Alte referate despre: australia, referat australia, australia referat

Apa si importanta ei

Specialistii au calculat ca în peninsula Indochina, apa de ploaie ce cade pe un hectar, pe parcursul unui an, contine 8 kg HNO3. În Brazilia, 50g apa la m3 de ceata contine 15-18 mg H2CO3 si 19 mg HNO3. Este o apa acida ce ataca rocile.Cea mai variata compozitie dintre toate apele naturale o au apele subterane. Ele contin cantitati mari de substante solide sau gazoase. Ajunse la suprafata, aceste ape, formeaza izvoare de ape minerale.Se spune ca, atunci când evreii însetati au traversat desertul Sinai, Moise a lovit cu toiagul sau o stânca si apa a tâsnit.

Alte referate despre: apa si importanta ei, apa si importanta ei in viata omului, referat despre apa si importanta ei

Lumea acvatica

Hipopotamul traieste in Africa, in rauri si lacuri. Sta in apa in perioada calda a zilei si noaptea iese sa se hraneasca. Cu toate ca mananca doar iarba, alte plante si fructe, hupopotamii au dinti lungi si ascutiti pe care ii folosesc sa se apere.

Alte referate despre: lumea acvatica, despre lumea acvatica, in lumea acvatica

Instalatii interioare de canalizare

"Instalatii interioare de canalizare"
In cazul utilizarii bateriei stative lavoarul este gaurit cu ajutorul unei masini de gaurit, in atelierul de prefabricate pentru a permite racordarea bateriei la conductele de alimentare cu apa rece 1 si calda 2. De asemenea, lavoarul este prevazut cu preaplin 3 si orificiu de scurgere 4 prevazut cu un vintil.

Ventilele de scurgere ale obiectelor sanitare se executa in general din alama si indeplinesc urmatoarele functii: de a proteja marginile orificiului de scurgere; de a asigura la nevoie inchiderea orificiului cu un dop din material plastic; de a face legatura cu preaplinul si de a permite racordarea obiectului sanitar cu sifon.

Alte referate despre: instalatii interioare de canalizare, instalati interioare de canalizare, referat instalatii interioare de canalizare

Ventilarea instalatiilor interioare de canalizare a apelor menajere

Proprietăţile biologice exprimă concentraţia diferitelor tipuri de bacterii con¬ţinute în apele uzate pe baza cărora se poate aprecia gradul de impurificare a apei şi pericolul de infectare; absenţa bacteriilor dintr-o apă uzată poate indica prezenţa unor substanţe toxice.

Alte referate despre: instalatiilor interioare de canalizare a apelor menajere, instalatii interioare de canalizare a apelor uzate menajere, instalatii interioare de canalizare a apelor uzate menajere argument

Pesti de rauri colinare

Mreana are copul fusiform, capul ascutit, gura subterminate cu buze groase si patru mustati. Culoarea spatelui este predominant verde, iar pe lateral este mai deschisa la culoare avand pete mici negre. Solzii sunt maruti, inotatoare-le pectorale ventrale si anale sunt puternice si au coloarea portocalie sau rosu. Obisnuit are 25 - 60 cm cu o greu-tate de 0,4 -1,5 kg, ajungand usor la 3-5 kg. In Dunare s-au prins si exemplare de 9-10 kg.

Alte referate despre: pesti de rauri, pesti din rauri, pestii din rauri

Regulament de ordine interioara al instantelor judecatoresti

(4) Pentru personalul din departamentul economico-financiar si administrativ, fisa postului se intocmeste de managerul economic.
(5) Fisele posturilor intocmite potrivit alin. (3) si (4) se aproba de presedintele instantei.
(6) Pentru primul-grefier sau, dupa caz, grefierul-sef si pentru managerul economic si inginerul constructor, fisa postului se intocmeste de presedintele instantei.

Art. 43 - (1) Personalul auxiliar de specialitate si din departamentul economico-financiar si administrativ este obligat sa respecte programul de lucru, sa efectueze lucrarile in termenele stabilite, sa indeplineasca toate indatoririle ce ii revin potrivit legilor si regulamentelor.

Alte referate despre: regulament de ordine interioara a instantelor judecatoresti, regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti, regulamentul de ordine interioara a instantelor de judecata

Apele interioare si zonele umede

Zonele umede sint teritorii in care apa joaca un rol determinant in instalarea unei flore si faune specifice, capabile sa traiasca amfibiu, dar care pot supravietui si in caz de nivele mari de apa, precum si in caz de seceta in medii cu sol umed, in balti, baltoace, pe namol si muschi umed.

Alte referate despre: zone umede ape curate referat, fara zone umede nu exista ape, epurarea apei prin zone umede referat

Yoga si nonviolenta

Ahimsa este deci nu numai o abtinere (de la a face rau cuiva) ci implica si anumite calitati ca puterea de a iubi, empatia si compasiunea, puterea de a ierta. In fiecare zi comitem diverse acte de violenta. Nu trebuie neaparat sa ucidem sau sa batem pe cineva ca sa consideram ca am facut o fapta violenta. Violenta, asa cum este ea inteleasa in traditia yoghina, se manifesta in cele mai diverse forme, indrepatata catre oameni, copii, animale, plante: certuri, injuraturi, replici acide si jignitoare, acuzatii, gesturi rautacioase, neglijenta, maltratare, indiferenta.

Alte referate despre: poezie despre pacea si nonviolenta pentru copii lumii, poezii despre pacea si nonviolenta, compunere despre pace si nonviolenta la clasa iii
Referate afisate : 18
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.