Referat celule stem

Celulele stem

Celulele stem - „Medicina viitorului sta in celulele stem”, spun oamenii de stiinta din intreaga lume. Fiind deja identificate in corpul uman, este o chestiune de timp pana cand vor putea fi utilizate ca metoda de terapie, mai spun cercetatorii, care dedica celulelor stem o mare parte din studii.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1100kb
Downloads: 2914
Materia: Medicina

Sarcina, nasterea si dezvoltarea copilului

În toată perioada sarcinii, schimburile dintre mamă şi copil se realizează prin intermediul placentei şi cordonului ombilical.
Placenta este complet formată la trei luni de la fecundare. Este constituită din celule ale mucoasei uterine materne (endometrul) şi din celule coriale. Placenta uneşte mucoasa uterină cu fătul prin intermediul cordonului ombilical.

Alte referate despre: sarcina nasterea si dezvoltarea copilului pana la varsta prematura, sarcina nasterea si dezvoltarea copilului, sarcina nasterea si dezoltarea copilului

De la conceptie la nastere

Depozitul seminal
Sperma masculina este constituita din celule sexuale numite spermatozoizi, care, ca toate celelalte celule ale corpului, au 23 de perechi de cromozomi. Pe parcursul dezvoltarii si maturarii depline, spermatozoizii sunt stocati in gonadele masculine – cele doua testicula, care sunt suspendate intr-un sac seminal, situat la exteriorul corpului. Pentru o buna dezvoltare, spermatozoizii au nevoie de o temperatura mai joasa decat necesita restul corpului pentru o buna functionare. Ouale feminine maturate se gasesc in interiorul corpului, in doua organe numite ovare.

Alte referate despre: de la conceptie la nastere, referat sarcina de la conceptie la nastere, conceptia si nasterea copilului referat

Clonarea

S-a stimulat apoi artificial diviziunea celulara , iar uterul
respectivei oi cu fata neagra a fost purtatorul viitoarei clone. Dolly
reprezinta copia fidela a unei oi Finn Dorsett .

Alte referate despre: clonarea, clonare, clonarea umana

Celule stem

"Aceste studii ofera sperante, dar nu si dovezi care sa ne convinga ca terapii asemanatoare pot fi eficiente si la om", precizeaza Academia Americana de Stiinte Naturale. Dar de ce sunt cercetarile asupra celulelor stem embrionare umane un subiect atat de controversat?

Alte referate despre: celulele stem referat, celule stem referat, celule stem

Celulele stem 2

TERAPIE STANDARDIZATA
"In mod normal, exista o cantitate mica de celule stem hematopoietice in sangele periferic, dar printr-un tratament, aceste celule se pot scoate din maduva osoasa si duce in sangele periferic. In prezent, celulele hematopoietice sunt singurele celule stem care se folosesc ca terapie standardizata, de mai bine de 40 de ani", precizeaza dr. Alina Tanase. Se recolteaza cu ajutorul unui separator, care le izoleaza de restul celulelor din organism. La finalul procedurii, celulele stem hematopoietice se transplanteaza in organismul bolnavului suferind de boala Hodgkins, mieloame, limfoame.

Alte referate despre: referat celule stem, celulele stem, referate celulele stem

Celulele epiteliale de la nivelul mucoasei gastrice si intestinale

Epiteliul, monostratificat înalt, în regiunea cardiei continuă brusc epiteliul esofagian, fiind înlocuit în regiunea pilorică cu cel intestinal. Din loc în loc epiteliul se înfundă în corion, fomând criptele gastrice, mai mici la nivelul corpului stomacului mai adânci la cardia şi foarte adânci la pilor; în fundul criptelor se deschid glandele gastrice care sunt de 3 feluri: glandele principale sau fundice, cardiale şi pilorice; la trecerea de la pilor la duoden se găsesc şi glande tubuloacinoase Brünner.

Alte referate despre: aspectul cromatinei x in celulele epiteliale ale mucoasei bucale, celule epiteliale, celulele epiteliale

Cronomneza individului

5 zile - oul clivat prezintă 3 foiţe embrionare. Astfel din ectoderm se formează apoi celulele pielii, sistemul glandular, părul, unghiile, organele senzoriale şi sistemul nervos . Din mezoderm vor apărea muşchii, structurile profunde ale pielii, sistemul excretor.

Alte referate despre: individ si societate, rolul scolii in formarea individului, individul si societatea

Celula baza vietii pe Terra

Procariotele au la periferia celulei o membrană citoplasmatică(ce nu poate avea prelungiri la interiorul citoplasmei numite mezozomi şi în afara ei un perete celular. Eucariotele au in citosol un citoschelet ce determină forma şi mişcările celulei din care face parte şi curentul citoplamatic şi mişcărea locomotoriei amiboidală. Procariotele nu au aceste proprietăţi , locomoţia , fiind asigurată de un flagel ce u structura mult mai simplă ca cei întîlniţi la unele eucariote . Diversitatea celulelor se manifestă şi prin formele şi dimensiunile lor.

Alte referate despre: celula baza vieti pe terra, oceanul baza vietii pe terra, baza vietii pe terra

Celula procariota - eucariota

5. ribozomi(corpusculii lui palade)
- structiri mici alc din ADN si proteine
- rol in sinteza proteica

Alte referate despre: celula procariota eucariota, celula procariote eucariote, celula procariota - eucariota

Ovulul - celula sexuala feminina

In geneza si dezvoltarea ovarului , in perioada embrionara, inmultirea stromei mezodermice. Va da nastere cordoanelor Pfluger, care vor ingloba cuiburi de celule epiteliare alcatuite din ovocitul primordial si un singur rand de celule epiteliale germinative, care sunt foliculii primordiali.

Alte referate despre: poze ovulul celula sexuala feminina, celula sexuala feminina, celule sexuale feminine

Celula procariota-eucariota

Celulele procariote au o organizare structurală mai simplă, dar un potenţial ecologic şi fiziologic comparabil cu cel al celulelor eucariote.
Celula procariotă este învelită de un perete rigid, lipoproteic, acesta conţine sacul mureinic, inexistent în celulele eucariote. Plasmalema este cel de-al doilea înveliş al celulei, de natură lipoproteică. Aceasta are rol în respiraţie, nu se poate invagina pentru a forma vezicule, prin care să incorporeze soluţii nutritive de la exterior sau particule solide. Aceste fenomene sunt denumite pinocitoza şi fagocitoză.

Alte referate despre: celula procariota-eucariota, asemanari celula procariota eucariota, biologie celula procariota eucariota powerpoint

Celula

- Reticulul Endoplasmatic este un sistem de canalicule care se deschide cu un capat la nivelul membranei celulare si cu celalalt capat la nivelul membranei nucleare. Are rolul de a transporta intracelular substantele. Este de doua feluri REN si RER (acesta din urma prezentand ribozomi). RER este intalnit la celulele cu activitate intensa(celula hepatica). REN are rol in sinteza lipidelor iar RER are rol in sinteza proteinelor. RE are si un rol mecanic adica este un suport al citoplasmei.

Alte referate despre: celula, celula vegetala, celula fotoelectrica

Celula

In citoplasma se gasesc numerosi ribozomi, care sunt mai mici decat cei de la eucariote, dar indeplinesc aceasi functie, de sinteza proteica.
Celulele procariote se divid de cateva ori pe ora in timp ce eucariotele, cu crestere foarte rapida, se divid doar de doua ori pe zi.

Alte referate despre: celula eucariota, organite celulare, celula referat

Stema Romaniei

e)in insitiune sint reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfinide aur frontati cu cozile ridicate.

Alte referate despre: stema romaniei, ce simbolizeaza stema romaniei, stema romaniei download
Referate afisate : 15
Medie note: 8.40 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.