Referat despre miturile lui homer

Miturile lui Homer - oglinda a lumii invizibile

Profanul va privi iubirea lui Ares cu Afrodita drept o poveste usoara si nerespectuoasa: cei care citesc printre rinduri stiu ca aceasta este istoria insasi a universului, unde se conjuga si se echilibreaza etern fortele de atractie si de respingere, dragostea si razboiul, Afrodita si Ares.Transformarile lui Proteu par o poveste de magie: cu toate acestea Proteu nu este altceva decit materia primorAZdiala, care primeste diverse forme si amprente.

Monstrii fabulosi cu care se bate Ulise nu sint inventii gratuite: ei reprezinta pasiunile umane, impotriva carora inteleptul trebuie sa lupte toata viata.Iliada si Odiseea capata infatisarea de carti esoterice al caror sens profund nu este inteligibil decit pentru initiati.Aceasta transmutatie a poeziei homerice s-ar explica greu doar prin nevoi apologetice. Adevaratele origini trebuie cautate in alta parte. Vom descoperi aceste origini, de ordin psihologic, prin analiza citorva trasaturi esentiale ale spiriAZtului grec: predilectia pentru ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 21kb
Downloads: 78
Materia: Istorie

Homer si nemurirea sufletelor

Cu atit mai linistitoare si mai dulce este sparanta celor credinciosi: a celor pentru care sufletele sint "nepieritoare si incoruptibile", pentru totdeauna, sau a celor care cred ca sufletele traiesc lungi perioade de timp, in calatorie "cind pe pamint, cind in cer," pina in clipa marelui incendiu cosmic, clnd ele iau foc, ca toate celelalte si se confunda, impreuna cu soarele si luna in "focul ginditor" care absoarbe univerAZsalitatea fiintelor2.Acestea erau pozitiile esentiale in vremea lui Plutarh, in momentul in care neoplatonismul lua avint.

Alte referate despre: nemurirea sufletului, nemurirea sufletului referat, despre nemurirea sufletului

Homer si marile scoli de morala

Autorul Vietii si poeziei lui Homer face aceasta confrunAZtare, intr-o rapida schita care ne va servi de canava si multi alti autori remarca aceste convergente, cel mai adesea reale.

Alte referate despre: rolul bisericii si scolii in educatia morala a copiilor, morala in lumea scolii, rolul scolii in educatia morala a elevilor etica

Regulile vietii placute dupa Homer

Deloc. Homer stie ca Helles-pontul este plin de pesti; el face aluzie la pescuitul cu plasa: Sarpedon se teme ca troienii sa nu fie prinsi "ca in ochiurile unei plase care aduna tot" 9. in livezile lui Alcinous stra-lucesc cele mai frumoase fructe din lume l0. Aheii nu ignora vinatoarea de pasari: dovada, concursul de tras cu arcul asupra porumbitei legate de catargul unei corabii u, in timpul jocurilor in cinstea lui Patrocle. Si stiu sa pregateasca si alte lucruri decit fripturi: este pomenit un lighean in care se topeste grasimea unui porc 12, in alta parte e vorba de un picior de vaca azvirlit asupra lui Ulise 13: a vazut cineva vreodata un picior de vaca fript ? u

Alte referate despre: caracterizarea personajului odiseu din opera odiseea dupa homer, reguli de comportare dupa cutremur, iliada dupa homer

Batalia in jurul lui Homer

In jurul trupului neinsufletit al lui Patrocle, aheii si troAZienii incing o lupta inversunata care ocupa un cint intreg al Iliadei , pina in clipa in care Ahile, cu capul incins de vapai, se apropie de sant scotind de trei ori un strigat ingroAZzitor. Atunci dusmanii inspaimantati fug de-a valma catre Ilion. Trupul salvat al lui Patrocle este dus in tabara aheilor.O lupta asemanatoare au purtat grecii in jurul lui Homer timp de zece secole. insa in aceasta lupta, Ahile nu se mai afla in tabara aparatorilor, ci in primele rinduri ale celor care ataca, si el nu este altul decit Platon, a carui soAZlemna condamnare a lui Homer a rasunat indelung in suAZfletul grec, miscindu-i chiar si pe ultimii reprezentanti ai elenismului.

Alte referate despre: iliada de homer, homer, batalia de la rovine

Zeii lui Homer si numerele pitagorice

I. Bazele aritmologiei
Daca vrem sa intelegem aritmologia (si Pitagora promite fericirea sufletelor celor care au patruns arcanele acestei Stiinte) 2, trebuie sa ne reprezentam numerele in felul celor vechi, ca niste puncte ordonate in figuri: astfel patru sau noua isi aliniaza unitatile in patrat, pe cita vreme alte nuAZmere sint triunghiulare, bunaoara zece 2.
Sare imediat in ochi ca fiecare numar este alcatuit dintr-o serie de puncte sau unitati: unitatea sau menada este deci elementul fundamental al numarului, principiul sau, arhe-n asa cum hoplitul este principiul falangei.

Alte referate despre: numere pitagorice, numerele pitagorice, numere pitagoreice

Homer savant infailibil

Nu putem pierde ocazia de a urma pe acest teren pe Cra-tes si pe Strabon, pe Asclepiade si Moero din Bizant. Este o adevarata placere sa urmaresti subtilele lor turnire, pentru apararea dificilei lor pozitii, fiindca ei arata tot atita indeminare in minuirea armelor obisnuite ale criticii, cit si a scutului alegoric.

Alte referate despre: homer iliada, odiseea homer, iliada homer

Zeii egipteni si miturile

Zeii egipteni si miturile.In primele civilizatii de acest gen, si anume Sumer, orasele au devenit probabil centre ceremoniale in jurul anului 5000 (i.e.n.), transformandu-se abia mai tarziu in comunitati prospere. Prima mare epopee religioasa, Ghilgames, a fost compusa in anul 2000 (i.e.n.), insa trebuie sa fie mult mai veche.

Alte referate despre: mituri zei egipteni, zeii egipteni, zei egipteni

Mituri cosmogonice.Scutul.Hefaistos.Ares si Afrodita

Am expus intr-un capitol precedent miturile cele mai simple, cele care au permis alegoristilor sa identifice cele patru elemente cu unii zei homerici. in acest capitol vom examina unele mituri mai complexe, care, dupa opinia alegoAZristilor, traduc gindirea lui Homer asupra organizarii si ciclurilor lumii.

Alte referate despre: mituri cosmogonice, dragostea dintre ares si afrodita, miturile cosmogonice

Legende si mituri

Ca ocrotitor al romanilor şi al Romei în special, Iupiter era cinstit cu precădere de consulii care intrau în funcţie, de generalii care se întorceau victorioşi, de învingătorii în întrecerile sportive, de cei care împărţeau dreptatea etc. El era venerat şi avea câte un templu în toate oraşele Italiei şi ale provinciilor.

Alte referate despre: legende si mituri, legendele si miturile greciei antice, legende si mituri romanesti

Analiza miturilor gnostice

El nu este numai-decit eronat, cu conditia sa fie precizata sfera religiosului in epoca de inflorire a sistemelor gnostice. O delimitare precisa intre religie si stiinta nu este proprie perioadei, astfel incit gnosticismul ar putea fi foarte bine descris ca o miscare stiintifica extrem de critica la adresa paradigmei dominante. in contextul sau istoric, gnosticismul se defineste asadar prin apartenenta lui la contracultura.

Alte referate despre: analiza poeziei cantec de adormit mitura arghezi, analiza swot, analiza swot a unei firme

Miturile

Mai rar, termenul de legenda este folosit ca o inscriptie pe o moneda sau pe o medalie. O alta semnificatie s-ar mai putea ca fiind un text sau o inscriptie in care se explica semnele conventionale de pe o harta, plan , imagine fotografica sau copiata .

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile din preajma noastra, cele patru mituri fundamentale

Cultura homerica

Mai presus de toate e arta, dar nu arta anarhic individuala sau eterata, meteorica , abstracta, asa- zisa arta pentru arta, menita a satisface o minoritate disparenta de esteti si ultrarafinati, ci o estetica complexa sau integrala, caracteristic clasica, adica destinata pentru multime, pentru lumea vie si framantata de toate nevoile vietii, pentru desfatarea si alimentarea spirituala a acelei colectivitati constiente sau instinctive a carei inlantuire de solidaritate si sanatate sufleteasca ii legitimeaza numele generic de natiune.

Alte referate despre: cultura civica, cultura cartofului, cultura romana

Cultura Homerica

Epopeea homerica nu este o opera naiva si populara, nu e folclor. Ea infatiseaza o viata destul de inaintata, o mentalitate serioasa si civilizata, care nu rareori trece peste starea mijlocie a zilelor noastre. Indeosebi se adresa unei elite sociale, clasei dominatoare, curtilor princiare si regale ale unei epoci de cavalerism asemanator cu acela al evului mediu.

Alte referate despre: cultura greaca, cultura antica, cultura

Iliada - Homer - povestire

Troienii se apropie de corabii. Hector darâma cu o piatra de moara
poarta zidului ce le imprejmuieste. Neptun sare în ajutorul aheilor a
caror singura scapare erau corabiile, pe care îi îmbarbateaza. Junona
îl adoarme pe Jupiter si îl ajuta pe Neptun sa treaca în fruntea
aheilor. Hector este ranit în lupta . Jupiter se trezeste si readuce
lucrurile în favoarea troienilor, vindecându-l pe Hector.

Alte referate despre: iliada homer rezumat, iliada-homer, rezumat iliada homer

Odiseea de Homer

TITLUL OPEREI: Odiseea
AUTORUL: Homer
DATE DESPRE CARTE: Editura Regis, 254 pag., Iliada si Odiseea repovestite pentru copii de George Andreescu
STRUCTURA CARTII: Capitolul 1_________ Dupa arderea Troiei
Capitolul 2 ________ Ciclopul Polifem
Capitolul 3 ________ Circe, vrajitoarea
Capitolul 4________ Zeii isi amintesc de Ulise
Capitolul 5 ________ Calatoria lui Telemac
Capitolul 6 ________ Intoarcerea lui Ulise pe mare
Capitolul 7 _________ In Itaca
Capitolul 8 __________ Ziua razbunarii
...

Alte referate despre: odiseea de homer, odiseea lui homer, iliada si odiseea de homer

Cele 4 mituri romanesti

Sunt argumente pentru a sustine ideea, insa problema nu ni se pare
bine pusa, din doua motive. Unul priveste tehnica neinspirata a
cercetarii. Se apeleaza la exemplificari dintr-un domeniu marginal:
riturile propriu-zise de inmormantare, pentru a fi aplicate pe un
teren al spiritualitatii traditionale care are cu totul alt specific:
mioritismul ca mod de existenta. Apoi, deplasandu-se atentia asupra
credintelor superstitioase, se ajunge la denaturarea problemei. Frica
de moarte isi face loc intr-un mod tensionat si anxios doar in
legendele neritualizate despre strigoi, singura ratiune de a exista a
acestei categorii folclorice. Frica intra in surdina nu numai in
balade, dar si in bocete, unde se manifesta indurerarea celui care
pleaca "dincolo", precum si a celor ramasi in viata. Bocetele sunt
forme folclorice "de trecere"), iar rolul lor e acela de a atenua
dramatismul momentului si, mai mult decat atat, de a anula starea de
frica in fata mortii. Cat priveste ...

Alte referate despre: miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti, cele patru mituri romanesti
Referate afisate : 17
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.