Referat despre monumentul de la adamclisi

Monumentul de la Adamclisi

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1150
Materia: Istorie

Istoria romanilor

In prima parte a primului mileniu dinainte de Hristos, in zona carpato-dunareano-pontica - care era partea de nord a unei mari suprafete locuite de triburile tracice - un grup al tracilor de nord s-a ndividualizat: s-a creat un mozaic de triburi getice si dacice. Strabo - un geograf si istoric renumit din epoca imparatului Augustus, ne informeaza ca "dacii aveau aceeasi limba ca si getii". Initial, a fost acelasi popor, singura diferenta dintre daci si geti fiind zona in care locuiau ei: dacii - in mare parte, locuiau in muntii si pe platoul Transilvaniei; getii - in campiile Dunarii.

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Cucerirea Daciei

Totodată, el întreprinde lucrări importante, cum ar fi: construirea sau numai terminarea construirii şoselei de pe malul sudic al Dunării, la Cazane, care prelungea de fapt unele amenajări rutiere mai vechi. Cum atesta vestita inscripţie "Tabula Traiana", aceasta sosea s-a realizat prin tăierea unor bucati de stânca iar podeaua sa a fost susţinuta de console de lemn fixate în malul pietros. Noi fortificaţii au fost ridicate în mai multe locuri.

Alte referate despre: cucerirea daciei de catre romani, cucerirea daciei, cucerirea daciei de catre romani sfirsit tragic sau un inceput eroic

Geto - dacii

Actiunea asupra naturii necesita omului tot felul de unelte. Primitive
la inceput, ele devin, pe masura intrebuintarii metalelor, din ce in
ce mai diversificate si eficiente. Din acest punct de vedere fierul a
provocat o adevarata revolutionare. Pornind de la prelucrarea fierului
si in stransa legatura cu posibilitatile oferite de uneltele din fier,
in societatea geto-dacica s-a dezvoltat un ansamblu diversificat de
mestesuguri.

Alte referate despre: geto-dacii, romanizarea geto-dacilor, geto-daci

Istoria geto-dacilor sub conducerea lui Burebista si Decebal

Indiferent de unde s-a initiat procesul de unificare A©din regiunea sud-carpatica sau intra-carpaticaA>> cert este ca Burebista a reusit sa cuprinda sub autoritatea sa toate zonele locuite de neamul geto-dac, in fruntea caruia s-a gasit aproape patru decenii. In traditia antichitatii greco-romane, Burebista apare ca o mare personalitate istorica, asemanatoare contemporanilor sai: Caesar, Pompei, Ariovist, Mithridate al V-lea Eupator si Vercingetorix.

Alte referate despre: istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istorie geto-dacilor sub conducerea lui burebista si decebal, istoria geto-dacilor sub conducerea lui burebista

Imperiul Roman

Imperiul Roman:Octavianus Augustus- singurul stapan al Romei , el incepe reorganizarea statului in deceniile urmatoare, la capatul carora se produce o schimbare profunda in evolutia lumii romane. In calitate de “prim cetatean al Romei” acumuleaza intreaga putere politica in stat, sub pretestul restaurarii pacii , securitatii, dupa un secol de confruntari si tulburari politice.

Imperiul Roman:La inceputul carmuirii sale Octavianus, detine numai puterea militara, imperium. Ca imperator, era comandantul suprem al legiunilor romane, apoi el preia si titulatura “Pontix Maximus”. Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, astfel incat primele trei secole ale Imperiului au primit din antichitate numele de principat.

Cel care avea sa schimbe istoria Romei, s-a nascut la 23 septembrie 63 I.Hr., fiind fiul lui Octavius si al ficei surorii lui Caius Iulius Caesar, ...

Alte referate despre: imperiul roman, imperiul bizantin, imperiul romano-german

Regalitatea la geto-daci

Regalitatea la geto-daci care au avut o istorie politica remarcata de istorici abia prin anul 514 i.Cr.,cand apar primele documente referitoare la politica geto-dacilor.In anul 514 i.H.,regele persan Darius I organizeaza o expeditie pe tarmul Marii Negre unde au de infruntat getii dobrogeni.Regalitatea la geto-daci

Alte referate despre: societatea statul si regalitatea la geto-daci, societatea statului si regalitatea la geto-daci, regalitatea la geto-daci wikipedia

Razboaiele Daco-Romane

Razboaiele Daco-Romane, Decebal, pt a-i scoate pe romani din Dacia, organizeaza o expeditie impotriva garnizoanelor romane din Dobrogea, in anul 101,102. Garnizoanele rezista iar Traian vine in ajutorul lor cu o pate a armatei sale. Planul lui Decebal esueaza fiind infranti. Pt a celebra victoria, din ordinul imparatului Traian este construit monumentul de la Adamclisi(Trofeum-Traiani)Razboaiele Daco-Romane

Razboaiele Daco-Romane odata cu venirea primaverii, romanii reiau inaintarea spre m-tii Orastie.Cetatea de la Costesti a fost incendiata , romanii intra in posesia stindardelor capturate de la Fuscus iar o sora a lui Decebal a fosta cpturata. Decebal cer pacea in 102 care a fost o pace foarte grea pentru daci,o pace nefavorabila lui Decebal.

Alte referate despre: razboaiele daco-romane, razboaiele daco-romane referat, razboaiele daco romane

Monumentele renascentiste din Florenta

Capodopera lui Ghiberti reprezinta cele 2 seturi de porti ale baptisterului din Florenta. Apartinand aceleiasi generatii , Filippo Brunelleschi (1377-1446) a fost unul dintre cei mai mari arhitecti ai Renasterii timpurii.Originar din Florenta, el a studiat monumentele antice care i-au influentat pe multi arhitecti si oameni de stiinta.

Alte referate despre: monumente renascentiste florenta, monument renascentist, renascentisti din florenta

Maestrii iscusintei anonime-aportul civilizatiei romane

În apropiere de Ruda, la exploatarea minieră de la Valea Azurului, se afla o mare piuă de fier folosită la zdrobirea minereului aurifer. La Ruda-Barza, una din cele mai vechi exploatări aurifere din Munţii Apuseni, s-au găsit inscripţii romane pe o instalaţie de sfărâmat minereul, precum şi scări lucrate în piatră, aşa-zise “trepte romane”. Au fost, de asemenea, găsite fragmente ale unor instalaţii hidraulice pentru scos apa din mină, butucul unei roţi ş.a.m.d.

Alte referate despre: aportul civilizatiilor antice, aportul civilizatiilor antice la faurirea tezaurului, aportul civilizatiei antice

Un conflict posibil - valoarea de vechime si valoarea istorica a monumentului istoric

Cultul valorii de vechime nu este interesat de conservarea monumentului în starea sa originară. Din punctul de vedere al adepţilor valorii de vechime trebuie evitată cu orice preţ intervenţia arbitrară a mâinii omului asupra stării monumentului. Ei afirmă că degradarea naturală creează o anumită impresie de purificare.

Alte referate despre: valoare de piata si valoarea justa, valoarea de investitie si valoarea de utilizare, valoarea nutritiva alaptelui si valoarea energetica

Monuments en France

Arc de triomphe de l'Etoile
L'arc de triomphe de l'Etoile souvent appele simplement l'arc de triomphe, construit de 1808 a 1835 sur ordre de Napoleon, est situe a Paris dans le 8e arrondissement, sur la place de l'Etoile, a l'extremite ouest de l'avenue des Champs-Elysees, a 2,2 kilometres de la place de la Concorde. Haut de 50 metres, large de 45 metres et profound de 22 metres, il est gere par le Centre des monuments nationaux. La hauteur de la grande voute est de 29,19 metres et sa largeur de14,62 metres. La petite voute, quant a elle, mesure 18,68 m de haut et 8,44 m delarge.

Alte referate despre: monuments de france, monuments en france, les monuments de france

Situatia ariilor naturale protejate si a monumentelor

Rezervaţiile biosferei, parcurile naturale şi naţionale însumează o suprafaţă de 1.132.176 ha(incluzând şi un număr de 134 rezervaţii naturale şi monumente ale naturii cu o suprafaţă de 129.643 ha)
De asemenea, au fost declarate alte 693 rezervaţii naturale şi monumente ale naturii cu o suprafaţă de 102.434 ha în plus faţă de cele 134 conţinute în interiorul parcurilor naţionale, naturale şi rezervaţiilor biosferei.

Alte referate despre: situatia ariilor naturale protejate, monumentele naturii si ariile naturale protejate, arii naturale protejate

Arta ca monument al despartirii omului de Dumnezeu

Moartea este ghilotina care uniformizeazã toate aspiratiile noastre, si pe cele nobile si pe cele meschine, fãrã deosebire. Singurul lucru care ne deosebeste este ceea ce lãsãm în urma noastrã. Deosebirea dintre omul religios si omul necredincios este cã primul trãieste pentru a-si asigura un viitor – vesnicia, iar al doilea pentru a-si asigura un trecut, gloria desartã. Viata acestuia graviteazã în jurul fricii de anonimat.

Alte referate despre: relatia omului cu dumnezeu, comuniunea omului cu dumnezeu, asemanarea omului cu dumnezeu

Taj Mahal Mausoleu pentru sotia prea iubita

Odinioara capitala a Imperiului Mogul (sec. XVI - XVIII), Agra se afla la o ora si jumatate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turisti din intreaga lume viziteaza zona, dar nu pentru ruinele fortaretei construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce aminteste lumii de bogata civilizatie a unei tari care a fost treptat "inghitita" de industrializare.

Alte referate despre: taj mahal referat, taj mahal, referat taj mahal

Personaj literar printre alte personaje

Apriga dorinta de a avea pamint il pune in relatii de conflict cu Baciu,Ana ,satul.Acesta este conflictul exterior observat in roman.Mult mai puternic este conflictul interior,cu atit mai mult cu cit setea de pamint este desfasurata intr-o obsesie unica,fixata subconstient.Acesta provine din lupta dintre cele doua "glasuri" care il disputa pina la sfisiere.

Alte referate despre: personajul literar, caracterizare a personajului literar conul leonida, caracterizarea personajului literar radu negrescu

Statue of liberty

In 1885 the stateme was put together again and it was afficially presented to the American people by Barthold.Ever since than,great monument has welcomed the millions of people have past through New York Harbour.

Alte referate despre: the statue of liberty, statue of liberty referat, statue of liberty

Sighisoara

Ratacim prin cetate si veacurile incarcate de istorie ale evului mediu se perinda in fata noastra; pasim pe strade inguste pavate cu piatra de rau, urcand pante mai line sau abrupte,trecem pe sub bolti intunecate si ne lasam furati de jocul de linii al acoperisurilor,de veselia caselor ce stralucesc multicolor sub soare.De pe platoul superior,zidul Cetatii si turnurile creaza o imagine sumbra,dar semeata. Ele salutau in vremuri de pace trecatorii din vale si avertizau in vremuri tulburi ca locuitorii Cetatii sunt pregatiti sa reziste tendintelor de cucerire. Sighisoara se prezinta astazi ca cel mai bine pastrat complex medieval din intreaga Romanie. Alaturi de monumentele ce le putem admira in Muzeul de istorie din splendidul TURN CU CEAS,reuseste sa reflecte prin exponatele sale,viata economica si politica locuitorilor din vremuri stravechi pana in zilele noastre.

Alte referate despre: referat sighisoara, sighisoara, sighisoara referat

Municipiul Brasov

Bula papala emisa în 1399 amintea de biserica Sf. Nicolae, care a fost ridicata din piatra cu sprijinul voievozilor Vlad Călugărul, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Aron Vodă si Mihai Viteazu. Lăcaşul a fost atestat documentar în anul 1292 si are un patrimoniu ce cuprinde odoare si diverse obiecte bisericeşti păstrate din timpul voievozilor Constantin Brâncoveanu, Neagoe Basarab, Şerban Cantacuzino si Aron Vodă.

Alte referate despre: municipiul brasov, harta municipiului brasov, harta municipiul brasov
Referate afisate : 19
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.