Reprezentantii renasterii

Reprezentantii renasterii in Europa

Reprezentantii renasterii in Europa
Europa:
-Erasmus din Rotterdam „Elogiul nebuniei”
-Guillaume Bude (Franta)
-Sebastian Brant „Corabia nebunilor”
-Ulrich von Hutten (Germania)
-Etienne de la Boetie (Franta)
-Michel Montaigne (Franta) „Eseurile”
-Thomas Morus (Anglia) „Utopia”
-Francis Bacon (Anglia) „Noul Organon”
-Baltasar Gracian (Spania) „Criticonului”
-Francois Rebelais(Franta) „Gargantua si Pantagruel”
-William Shakespeare „Hamlet”„Romeo si Julieta” „Sonetele”
-Miguel de Cervantes(Spania) „Don Quijote”
-Lope de Vega (Spania)

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 56kb
Downloads: 13441
Materia: Istorie

Renasterea in pictura

Arhitectura religioasa are ca simboluri catedralele Santa Maria del Fiore din Florenta si Sf. Petru de la Roma . Cupolele proiectate si realizate de Filippo , Brunelleschi si Michelangelo impresioneaza prin inovatiile tehnice si artistice . Alteconstructii , precum Tempietto din Roma , proiectata de Bramante , se remarca prin dimensiunea mica si eleganta proportiilor.

Alte referate despre: renasterea in pictura, renasterea artistica pictura, renasterea in pictura si sculptura

Renasterea si reforma religioasa

In 1440, regele polon Vladislav III a fost chemat sa ocupe tronul Ungariei. Ioan de Hunedoara, comandantul armatelor ungaro-polone, a repurtat o serie de victorii contra invadatorilor otomani, inclusiv (după înfrângerea de la Varna din 1444, unde a căzut si regele Vladislav III) in bătălia, decisiva, de la Belgrad (1456). Împotriva încercărilor împăratului german Frederic III de a ocupa tronul Ungariei, a fost ales rege Matei Corvin (1458 – 1490). In interesele nobilimii maghiare si sub influenta papalitatii, acesta a atacat Cehia, anexând provincia Moravia. Succesele sale militare si politica sa interna au contribuit considerabil la centralizarea statului; dar abandonarea politicii de apropiere de tarile slave vecine a avut ca urmare slăbirea statului. In 1526, la Mohacs, armata ungara a suferit o infrangere catastrofala pentru viitorul Ungariei; pentru ca, in 1541, turcii otomani sa ocupe Buda.

In timpul domniei lui Cazimir III cel Mare (1333 – 1370) Polonia devine ...

Alte referate despre: renasterea si reforma religioasa, martin luther renasterea si reforma religioasa, reforma religioasa renastere

Arhitectura renascentista

Bramante Donato (144-1514) a fost un arhitect renascentist Italian care a dat o noua orientare arhitecturii din secolul al XVI-lea, imbinand armonios principiile matematicii si staticii de formele de traditie clasica. Acesta a construit biserici ca Santa Maria presso San Satero si Santa Maria delle Grazie din Milano si a inceput reconstructia bazilicii San Pietro din Roma; a executat si fresce.

Alte referate despre: arhitectura renascentista, arhitectura renascentista in romania, referate arhitectura renascentista

Renasterea

Principalele activitati economice non-agricole, „preindustriale”, au fost, de-a lungul secolelor XV si XVI, activitatile textila, extractiva si metalurgica. La acestea se adăugau cea a construcţiilor navale, cea tipografica, si in special cea edilitara – determinata de creşterea populaţiei oraşelor, inclusiv a marelui număr de funcţionari ai statului.
Începând din secolul al XVI-lea, cărbunele mineral va fi extras pe scara larga – mai ales in Tarile de Jos si in estul Angliei; fierul – in unele regiuni din Franta, Germania, Saxonia (dar si in Castilia); sarea – in regiunea de coasta din Italia Meridionala si Spania (iar sarea gema, cu precădere in Polonia). Alunul, indispensabil la vopsitul tesaturilor – si care acum nu mai putea fi importat din Orient, caile comerciale mediteraniene fiind ...

Alte referate despre: renasterea, renasterea artistica, umanismul si renasterea

Renasterea artistica

Desi proveneau din toate mediile sociale , artistii au fost uniti de omului universal spre care au nazuit . Bremante , Rafael , Leonardo da Vinci , Michelangelo ilustreaza acest ideal.

Alte referate despre: renasterea artistica referat, renasterea artistica in italia, referat renasterea artistica

Functia de reprezentare a locuintei

Spre deosebire de valentele de reprezentare ale exteriorului,
amenajarile interioare, mai putin statice, înregistreaza cu fidelitate
devenirile sociale ale locuintei. Deoarece o locuinta nu poate
corespunde la nesfârsit posibilitatilor si aspiratiilor unei familii,
trecerile de la o categorie sociala la alta sunt de regula însotite si
de schimbarea domiciliului.

Alte referate despre: functia simbolic reprezentativa, functiile trigonometrice reprezentare grafica, functia logaritmica-reprezentare grafica

Renasterea in muzica

Ca si in arta si in literatura , renasterea in muzica reprezinta o reinviere a vechilor valori . Nu numai ca se straduie sa ofere placere , dar de asemenea sa miste ascultatorul atat moral cat si spiritual . Marea trezire a artei si a invataturii inceputa in secolul al XIV-lea a tinut pana in secolul al XVI-lea . A fost o perioada importanta , perioada in care arta , stiinta si arhitectura au trecut prin schimbari dramatice . Atunci a avut loc o renastere care a initiat schimbarea de la o lume medievala la una moderna .

Alte referate despre: renasterea in muzica, renastere in muzica, renasterea in muzica referat

Transmiterea si reprezentarea informatiei

Necesitatea reprezentarii in calculator a unui numar mare de caractere a condus la aparitia si utilizarea unor coduri.Codurile in care sunt reprezentate numere, litere,si alte semne speciale se numesc coduri alfanumerice.

Alte referate despre: transmiterea si reprezentarea informatiei, stocarea transmiterea si prelucrarea informatiei, reprezentarea informatiei

Miorita - lucrari critice reprezentative

O lucrare controversată publică Th. D. Speranţia (1856-1929) în anul 1915, („Mi¬oriţa şi căluşarii, urme de la daci” ) prin care lansează teza nespecificităţii naţio¬nale a Mioriţei, afirmând că de fapt balada este o rămăşiţă a unui cult cabiric.
În anul 1924, Dumitru Caracostea (1879-1964) publică, în Convorbiri literare, cea de-a doua parte a studiului Mioriţa în Moldova, Muntenia şi Oltenia. Obiec¬ţiile d-lui Densuşianu. Totalizări, după ce, în 1915, publicase, în aceeaşi revistă, o lucrare ale cărei concluzii erau amendate de caracterul regional al cercetării („Mioriţa în Moldova”) .

Alte referate despre: miorita lucrari critice reprezentative, miorita aprecieri critice, miorita repere critice

Reprezentarea si procura

Reprezentarea si procura
Semnificaţia expresiei „pe seama" sugerează ideea că reprezentatul este cel care suportă consecinţele pozitive şi negative ale actului juridic, în sensul că plăteşte preţul şi dobîndeşte bunul sau, invers, primeşte preţul şi are obligaţia de a preda bunul. Această sintagmă sugerează legătură dintre reprezentant şi patrimoniul reprezentatului.

Alte referate despre: reprezentarea si procura, reprezentanta si procura, reprezentare si procura

Sallustius, reprezentant al istoriografiei latine

Indignat , senatul roman , dator să-i apere pe moştenitorii direcţi , îi declară război, bellum lugurthinum,111 a.Chr., încheiat în 105 a. Chr.,sub comanda lui Gaius Marius. Capturat şi predat soldaţilor lui Cornellius Sylla, Iugurtha este dus la Roma şi ucis în închisoarea Tullianum.

Gaius Marius(157-86 a.Chr.),general roman, dobândeşte în 107 a.Chr. comanda în răz- boiul iugurthin pe care îl încheie victorios . Totodata , Marius a înfrânt forţele cimbrilor şi ale teutonilor, fiind considerat al treilea fondator al Romei, după Romulus şi Camillus. Ca om po- litic , s-a apropiat de partida popularilor (populares) şi a fost ales de şapte ori consul, în ciuda opoziţiei partidei senatoriale(optimates) condusă de Cornelius Sylla.

Alte referate despre: istoriografia latina, conceptul de razboi la istoriografii latini, cucerirea orientului istoriografia latina

Reprezentarea cifrica a miscarilor de valori

Operatiunea nr.3: Operatiunea generatoare de miscare opusa a unui element de activ cu un element de pasiv. Se inregistreaza receptionarea unor piese de schimb in valoare de 350.525 lei de la un furnizor neplatitor de TVA.

Alte referate despre: ce inseamna reprezentarea cifrica a miscarilor de valori la un bilant, reprezentarea cifrica a miscarii de valori ca un bilant mobil, reprezentarea cifrica a miscarilor de valorii la un bilant

Epoca Renasterii. Cervantes. Don Quijote

Erudiţii umanişti – filologi, istorici, naturalişti, fiosofi, matematicieni, etc. – revelează oamenilor de litere noi informaţii, noi exemple de interpretare liberă a faptelor, noi modele literare, în timp ce traducătorii crează o limbă mai suplă şi îmbogăşesc considerabil vocabularul.

Particularitatile istorice si umanismul spaniol
Particularităţile culturii şi în special ale literaturii spaniole din perioada Ranaştierii sunt determinate de înseşi particularităţile dezvoltării istorice a Spaniei, care lasă puternice amprente într-o serie de caractere culturale, cu totul originale.

Din cauza dezvoltării slabe a burgheziei, absolutismul regal spaniol n-a dus la unificarea naţională decît încet şi tîrziu. Absolutismul spaniol neavînd o bază socială amplă – lumea burgheză – ca în alte ţări, el are nevoie de puterea armatei şi de autoritatea bisericii, fapt care contribuie să prelungească supravieţuirea forţelor feudale; căci ...

Alte referate despre: epoca renasterii cervantes don quijote rezumat, cervantes don quijote, cervantes don quijote rezumat

Reprezentarea conventionala

Reprezentant (mandatar) conventional poate fi orice persoana fizica cu capacitate de exercitiu. In ceea ce priveste limitele si continutul reprezentarii conventionale în fazele procesului penal, trebuie retinute urmatoarele:

a) în faza de urmarire penala - partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente pot fi reprezentate, iar în privinta învinuitului si inculpatului sunt necesare urmatoarele precizari: - poate fi reprezentat în procedura ridicarii de obiecte si Tnscrisuri si a perchezitiei domiciliare (art. 104 alin. 2 si 4 C.pr.pen.; art. 108 alin. 4C.pr.pen.);

- pentru anumite acte, învinuitul sau inculpatul poate fi reprezentat, dar numai in temeiul unui mandat special (acte cu caracter personal, cum este retragerea plangerii preaiabiie, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca aceasta retragere reprezinta o cauza care
inlatura raspunderea penala poate fi realizata prin reprezentant daca acesta are mandat special in acest sens; renuntarea ...

Alte referate despre: reprezentarea conventionala, reprezentarea conventionala judiciara, reprezentare conventionala

Alte metode de reprezentare a reliefului

Conform diapazonului obtinut o suprafata orizontala este alba, un versant cu inclinarea de 22,5º gri, iar un versant de 45º este negru. Dimensiunile liniilor de hasuratie depind de inclinarea versantilor: cu cat inclinarea este mai mica hasurile sunt mai lungi, mai subtiri si mai rare, cu cat este mai inclinat, hasurile sunt mai scurte, mai groase si mai dese.

Alte referate despre: alte modalitati de reprezentare, modalitati de reprezentare al reliefului, modalitati de reprezentare a reliefului

Functia de reprezentare

Functia secretariatului de reprezentare se exercita, in mod special, in relatiile interpersonale ale managerului cu personalul organizatiei sau cu mediul extern. Comunicarea interpersonala constituie o coordonata esentiala a procesului de management, asigurand maximum de eficacitate, data fiind promtitudinea raspunsului ce o caracterizeaza. Cercetarile specialistilor in domeniul managementului evidentiaza faptul ca, peste 70% din timpul de lucru al managerului se consuma in comunicari interpersonale si comunicari de grup sau "de echipa" [1] . In general, se insista asupra persuadarii interlocutorilor, ca obiectiv al acestui tip de comunicare, la nivelul organizatiilor, in scopul declansarii de actiuni care conduc la atingerea obiectivelor.

Alte referate despre: functia de reprezentare buhler, functia constanta reprezentare grafica, reprezentarea grafica a functiilor
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.