Romanizarea geto-dacilor

Integrarea geto - dacilor

Integrarea geto - dacilor - Intre daci si romani s-au purtat doua razboaie :
I.Primul razboi Daco-Roman (101-102)
-Romanii patrund in Dacia si obtin victoria de la Tapae dar venirea iernii le opreste inaintarea. Dacii aliati cu sarmatii ataca catatile romane de la sud de Dunare dar sunt respinsi. Primavara romanii reiau inaintarea si dacii sunt siliti sa incheie pacea care prevedea :

1. Anularea paci din anul 89 ;
2. Pierderea unor teritorii (Banatul si Oltenia) .
Intre cele doua razboaie romanii prin arhitectul Apolodor din Damasc construiesc la Drobeta podul peste Dunare.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 3761
Materia: Istorie

Romanizarea spatiului daco - moesic

Onomasticile celtice şi germanice sunt mai puţin numeroase (70) deşi coloniştii originari din Gallia, Britannia, Hispannia, din zona renană şi din Alpi, Noricum şi nord-estul Pannoniei s-au aşezat în număr mare în Dacia, odată cu formaţiunile auxiliare recrutate din alte spaţii occidentale (allae şi cohortes Batavorum, Britannicorum, Gallorum, Hispanorum, Raetorum, etc.).

Alte referate despre: romanizarea spatiului daco-moesic, romanizarea spatiului daco moesic, romanizare spatiului daco-moesic

Imparatul Traian

Marcus Ulpius Traianus,imparat roman,cuceritorul Daciei si Mesopotamiei.A fost nascut in Italica(aproape de sevilia,Spania),intr-o familie de origine romana.A fost antrenat din tinerete in armata romana si a avut un loc important in campanile din Spania,Siria si Germania in timpul domniilor lui Titus Iulianus si Domitian.Traian a primit titlul de general pentru o abilitate remarcabila,iar in 91 a fost ales consul.
In anul 97 a fost adoptat de imparatul Nerva ca si coleg al sau.In urmatorul an la moartea lui Nerva,Traian,care era in acea vreme inspecta granita romanilor dinspre Germania,a devenit unicul conducator al imperiului.Traian nu s-a mai intors la Roma doar dupa cativa ani.
In 101 Traian a inceput prima campanie impotriva Daciei in sud-estul Europei.Lupta a fost lunga si violenta.dar in 106 romani au supus complet Dacia,care a devenit provincie romana.
Victoria a fost sarbatorita in timp de patru luni.
Faimoasa « Columna lui Traian » a fost ridicata in Piata Traian din ...

Alte referate despre: imparatul traian, imparatul traian referat, referat imparatul traian

Razboaiele daco - romane

Mai moderat si mai lucid, Cassius Dio scrie despre Traian:”Cugeta la cele savarsite de acesta si era copleşit cand se gândea la sumele de bani pe care trebuiau sa le plătească in fiecare an.” Rezulta din aceste texte ca pricipala cauza de îngrijorare era creşterea puterii dacilor. Imperiul avea experienţa grava a prezentei unui vecin puternic la granitile sale orientale: regatul partic, care ameninţa continuu posesiunile romane din Orient.

Celalalt motiv invocat de istoricul antic – sumele de bani anuale plătite ca subsidii –nu poate fi apreciat cu justeţe , data fiind imposibilitatea de a evalua cuantumul acestora. Se poate crede ca, plata acestor subsidii către diferiţi prinţi barbari reprezintă o povara financiara apreciabila, de aceea nu o data imparatii romani au procedat la reducerea lor.

Alte referate despre: razboaiele daco-romane, razboaiele daco-romane referat, razboaiele daco romane

Razboaie romane

La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Cocceus Nerva. Acesta dorind sã înlãture din politica externã esecurile Imparatului Domitian, a hotãrât sã supunã teritoriile germanice de pe fluviu si în vestul Panoniei. Acestea au fost supuse de cãtre legiunile romane conduse de generalul Marcus Ulpius Traianus.

Pentru felul cum si – a slujit tara în anul 97 dupã Hristos generalul Traian a fost adoptat ca fiu si asociat la domnie de cãtre Împãratul Nerva. În anul 98 dupã Hristos, la moartea Împãratului Nerva Traian v–a ocupa tronul Imperiului Roman. El v-a domnii pânã în anul 117 dupã Hristos. De la începutul domniei, Împãratul Traian s-a pregãtit pentru supunerea Daciei.

Cauzele rãzboaielor daco–romane au fost :
1. Ca urmare a dezvoltãrii sale, Dacia constituia principalul rival al Imperiului Roman si îi împiedica politica expansionistã a acestuia.
2. Ca urmare a politicii de cucerire, Imperiul Roman trecea printr-o ...

Alte referate despre: razboaiele punice, razboaiele medice, razboaie punice

Imperiul Roman

Imperiul Roman:Octavianus Augustus- singurul stapan al Romei , el incepe reorganizarea statului in deceniile urmatoare, la capatul carora se produce o schimbare profunda in evolutia lumii romane. In calitate de “prim cetatean al Romei” acumuleaza intreaga putere politica in stat, sub pretestul restaurarii pacii , securitatii, dupa un secol de confruntari si tulburari politice.

Imperiul Roman:La inceputul carmuirii sale Octavianus, detine numai puterea militara, imperium. Ca imperator, era comandantul suprem al legiunilor romane, apoi el preia si titulatura “Pontix Maximus”. Augustus a ales pentru sine termenul de princeps, astfel incat primele trei secole ale Imperiului au primit din antichitate numele de principat.

Cel care avea sa schimbe istoria Romei, s-a nascut la 23 septembrie 63 I.Hr., fiind fiul lui Octavius si al ficei surorii lui Caius Iulius Caesar, ...

Alte referate despre: imperiul roman, imperiul bizantin, imperiul romano-german

Procesul de romanizare

Procesul de romanizare - Veteranii reprezinta, dupa administratie si armata, un al treilea factor cu “actiune vizibila” si un prim factor care actioneaza liber in vederea romanizarii spatiului daco-moesian. Iesiti din cadrul armatei dupa indeplinirea stagiului, ei se bucura “de o deosebita pretuire in sanul societatii”.

Alte referate despre: procesul de romanizare, procesul de romanizare in dacia, proces de romanizare

Latinitate si dacism

I) un 'l' simplu, între două vocale, pronunţat aspru, devine 'r'
lat. filum >fir; lat. gula >gura; lat. palus >par.
Totuşi, 'l' dublu, nepronunţat aspru, nu devine 'r'
lat. callis >cale; lat. olla >oală
II) orice 'm', 'n', 's' si 't' din forma de bază dispar din rostire atunci când se găsesc la sfârşitul unui cuvânt, sau al uneia din formele lui gramaticale:
lat. filum >film >fira >fir
III) 'b' între două vocale cade:
caballus >caballu >calu >cal
sebum >sebu >seu
tibi >tie

Alte referate despre: latinitate si dacism, latinitate si dacism studiu de caz, latinitate si dacism referat

Romanitatea romanilor

Moldova
Grigore Ureche afirma ca de la Ram ne tragem.
Miron Costin - autorul tratatului despre originea poporului roman De neamul Moldovenilor
Dimitrie Cantemir afirma unitatea de neam si limba.
Tara Romaneasca
Constantin Cantacuzino - autorul Istoriei Tarii Romanesti unde afirma ideea descendentei romanilor din Daci si Romani.

Alte referate despre:

Latinitate si Dacism

Cucerirea Daciei de catre Traian a fost pregatita de o serie de masuri cu caracter militar si administrativ.Inconjurata de provincii romanizate cu Dunarea fluviul roman,Dacia nu mai putea o opune o stavila romanizarii cu atat mai mult cu cat imperiul pentru siguranta granitei sale de nord trebuia sa planifice aceasta regiune si sa-si asigure stapanirea ei.

Alte referate despre: studiu de caz latinitate si dacism, referat latinitate si dacism, latinitate si dacism referat romana

Romanitatea romana

La 11 august 106 dacia este proclamata provincie romana cu capitala la Ulpia Traiana Sarmizegetusa . Romanizarea are loc nu numai in Dacia , ci si in Moesia care cuprindea si Dobrogea cucerita de romani in anul 46 d Hr. A treia etapa este după 271, după retragerea aureliană. Pe teritoriul Daciei a rămas o populaţie puternic si ireversibil romanizata iar la sud de Dunăre s-au retras doar armata si administraţia. Factorii romanizarii

Alte referate despre:

Trasaturile civilizatiei romane in Dacia

Etnogeneza romanilor reprezinta un aspect fundamental al istoriei nationale si europene, proces complex, studiat din perspectiva cronologica (106- sec.VIII), geografica(la N si la S de Dunare, in aria romanitatii orientale) si a componentelor principale (romanizarea si asimilarea elementelor migratoare, in special cele slave).A.Romanizarea reprezinta un proces complex si de durata, prin care civilizatia romana, superioara, patrunde si se impune in toate compartimentele vietii unei provincii.

Alte referate despre: trasaturile civilizatiei romane in dacia, dacia literara trasaturi, trasaturile generale ale civilizatiilor antice

Latinitate si dacism

Latinitate si dacism:Formarea poporului român în spaţiul carpato-danubian şi continuitatea lui în acest spaţiu constituie un proces asemănător formării şi continuităţii celorlalte popoare romanice europene : francez, italian, spaniol şi portughez. La toate aceste popoare constatăm un element etnic de bază : galii în cazul francezilor, celtiberii în cazul spaniolilor şi portughezilor, galii şi etruscii în cazul italienilor. La români au fost daco-geţii, ramura de nord a tracilor.

Alte referate despre: latinitate si dacism eseu, latinitatea si dacismul, latinitate si dacism power point

Bacalaureat 2005

A doua faza este romanizarea propriu-zisa din 106 care s-a facut
masiv. Romanizarea are loc nu numai in Dacia , ci si in Moesia care
cuprindea si Dobrogea cucerita de romani in anul 28 î.Hr. .Dacii
liberi intra si ei procesul de romanizare mai ales prin intermediul
comertului. Acestia ocupau centrul si nordul Moldovei, nordul
Transilvaniei.

Alte referate despre: limba romana bacalaureat 2005, bacalaureat 2005, rezultate bacalaureat 2005

Istoria si dezvoltarea limbii romane

Originea si dezvoltarea limbii romane
In afara masurilor cu caracter administrativ, printre factorii ce au contribuit la romanizare pot fi enumerati:

a) serviciul militar in care tinerii daci se inrolau
b) casatoriile intre soldatii veterani romani si femeile dace, copiii nascuti beneficiind de avantajele cetateniei romane
c) crestinismul raspandit in limba latina; drept dovada stau cuvintele de baza ale credintei crestine, care se regasesc in romana, prin mostenirea directa a unor termeni din latina: Dumnezeu (din domine deus), crestin (din christianus), biserica (din basilica), botez (din baptism), rugaciune (din rogationem), preot (din presbiterius), cruce (din crucem), pacat (din pecatum), inger (din duiangelus), etc.

Influenta patrunderii de meseriasi, agricultori, negustori in Dacia, inca de dinainte de cucerirea de catre Traian, se face simtita si astazi, prin ...

Alte referate despre: istoria si dezvoltarea chimiei, evolutia istorica si dezvoltarea viitoare a uniunii europene, istoria si dezvoltarea calculatoarelor

Formarea limbii romane si a poporului roman

“Dacia cea fericită” – “Dacia Felix” – cum s-a spus în latineşte. Încetul cu încetul populaţia autohtonă s-a desprins cu instituţile, cu civilizaţia şi cultura romană, apoi pe măsură ce trecea timpul au învăţat latineşte – proces ce se numeşte romanizare.

Toate neamurile care s-au deprins să vorbească latina populară au făcut-o treptat. Mai întâi învăţau latineşte numai cei care aveau mai mare nevoie să se înţeleagă cu administraţia romană, cu ofiţerii sau soldaţii romani, cu negustorii, etc., apoi, pe măsură ce munceau alături de romani, învăţau latineşte din ce în ce mai mulţi.

Alte referate despre: formarea limbii romane si a poporului roman, formarea limbi romane si a poporului roman, formarea limbii romane si a poporului roman referat

Originea si dezvoltarea limbii romane

Istoria cuvintelor si a formelor se numeste etimologie iar metoda cu ajutorul careia lucram se numeste metoda istorico-comparativa.
Folosind aceasta metoda s-au stabilit reguli fonetice, asemanari si deosebiri intre limba romana si latina sau intre romana si celelalte limbi romanice. Iata cateva din regulile de evolutie a limbii:
I) un 'l' simplu, intre doua vocale, pronuntat aspru, devine 'r'
lat. filum >fir; lat. gula >gura; lat. palus >par.
Totusi, 'l' dublu, nepronuntat aspru, nu devine 'r'
lat. callis >cale; lat. olla >oala
II) orice 'm', 'n', 's' si 't' din forma de baza dispar din rostire atunci cand se gasesc la sfarsitul unui cuvant, sau al uneia din formele lui gramaticale:
lat. filum >film >fira >fir
III) 'b' intre doua vocale cade:
caballus >caballu >calu >cal
sebum >sebu >seu
tibi >tie
Morfologia limbii romane mosteneste, in buna masura, realitatea limbii latine populare. Majoritatea partilor de vorbire, ...

Alte referate despre: originea si dezvoltarea limbii romane, originea si dezvoltarea lb romane, originea si dezvoltarea limbi romane
Referate afisate : 17
Medie note: 8.55 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.