Schimbarea valorii gramaticale

Schimbarea valorii gramaticale

Schimbarea valorii gramaticale - Prin conversiune, substantivul devine adverb. (cand ?) OBS.! Schimbarea val. gramaticale (morfologia) se mai numeste si conversiune si inseamna schimabrea partii de vorbire.Schimbarea valorii gramaticale

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 29kb
Downloads: 8285
Materia: Romana

Familia lexicala, derivare, compunere..

Ca si derivarea, compunerea este un procedeu intern de imbogatire a vocabularului.Prin compunere, se reunesc mai multe unitati lexicale distincte, care dau nastere unui cuvant compus, cu un inteles nou.

Cuvintele compuse se mentin cu sensul propriu, chiar daca la origine s-a operat o metafora.Cuvintele compuse se disting de lucutiuni si de expresii tocmai datorita acestui fapt.

Locutiunile si expresiile exploateaza sensul figurat al cuvintelor. Grafica cuvintelor compuse difera.Ele se alatura: Europa Centrala, Niculaita Minciuna, Ministerul Invatamantului...; se leaga prin cratima: bun-simt, stiintifico-fantastic, social-politic; se scriu legat: binevoitor, optsprezece, oricat, asadar.

In combinatia cuvintelor cumpuse apar forme flexionate (in genitiv): Cuibul Dorului, Vatra Dornei, barba-caprei... Analiza morfo-sintactica a acestora nu trebuie sa faramiteze unitatea lexico-semantica in partile in care o alcatuiesc.

Asemanatoare cu cuvintele compuse sunt si sintagmele.Sunt ...

Alte referate despre: familia lexicala derivarea, familia lexicala cu termenul de derivare iza, derivarea familia lexicala

Gramatica Limbii Romane

Inalt : Np adj propriu zis , simplu , variaboil cu 2 terminatii si 4
forme , se acorda in gen nr si caz u cu subst Ion ( m , sg N ) pozitiv

Alte referate despre: gramatica limbii romane, gramatica limbii romane verbul, gramatica limbii romane download

Constructii gramaticale

S –loc subst- Aducerile aminte din copilarie/NP-interj-E vai de noi./At -pron rel- Nu stiu a cui carte arde./At subst prep-num colect-Cartea amadurora este frunoasa/CCT adj-pron pos-Vine inaintea alor mei./CCT pron pers D pos-Ei vin inainea-mi./NP pred-supin-Cartea este de citit./CCM-supin-Invata din mers./CCL-supin-Duc la reciclat sticla.

Alte referate despre: constructii gramaticale, constructii gramaticale pasive, materiale de constructii

Vocabularul

Regionalismele intra in masa vocabularului si sunt folosite in literature pentru zugravi mai plastic un persinaj.Regionalismele sunt: lexicale – cuvinte folosite in anumite zone ; fonetice – pronunti folosite in anumite zone; morfologice – forme gramaticale folosite in anumite zone; sintactice – constructii sintactice folosite in anumite zone;

Alte referate despre: mijloace de imbogatire a vocabularului, vocabularul, mijloace interne de imbogatire a vocabularului

Mijloace de imbogatire ale vocabularului

Vocabularul este format din totalitatea cuvintelor care exist` [n limb`, este cel mai supus schimb`rii ]i el se mai nume]te ]i lexic.
El este alc`tuit din dou` p`ri: >Vocabularul fundamental
Masa vocabularului.

Alte referate despre: mijloacele de imbogatire a vocabularului, mijloace de imbogatire a vocabularului compunerea, mijloace de imbogatire a vocabularului interne

Notiuni de lexic

Câmpul lexical cuprinde toate cuvintele care aparţin aceluiaşi domeniu şi care au trăsături de sens comune. În câmpul lexical, intră sinonimele acestor cuvinte, ca şi derivatele lor şi expresiile care le cuprind.

Alte referate despre: marci lexico-gramaticale, marci lexico-gramaticale ale eului liric, familia lexicala

Gramatica limbii romane - sintaza,mofologia

Genul Liric. Textul "X" scris de "Y" apartine genului epic , deoarece autorul isi exprima in mod indirect sentimentele , prin intermediul personajelor , predominand naratiunea si dialogul . Genul Epic. Textul "X" scris de "Y" aparine genului liric , deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele si gandurile , cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice .

Alte referate despre: download gramatica limbii romane, gramatica limbii romane online, toata gramatica limbii romane

Limba romana si literatura

Genul Liric. Textul "X" scris de "Y" apartine genului epic , deoarece autorul isi exprima in mod indirect sentimentele , prin intermediul personajelor , predominand naratiunea si dialogul . Genul Epic. Textul "X" scris de "Y" aparine genului liric , deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele si gandurile , cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice . Structuri narative. Insertia este un procedeu narativ care consta in includerea unei povestiri (A) in interiorul alteia (B) . Se numeste si povestire in rama .

Alte referate despre: literatura universala, literatura populara, ce este literatura

Plans de Ion Minulescu

Referat despre poezia Plans de Ion Minulescu
In creatia lirica"Plans"de Ion Minulescu,gandurile,emotiile si sentimentele ne sunt transmise in mod direct prin intermediul eului liric si cu ajutorul imaginilor artistice. Modul principal de expunere este confesiunea lirica in timp ce prezenta eului liric se face simtita prin formele lexico gramaticale ale verbelor si pronumelor la persoana I dar si prin caracterul expresiv al textului liric.

Alte referate despre: plans de ion minulescu, plans de ion minulescu comentariu, poezia plans de ion minulescu

Schimbarea sistemului de referinta

Considerăm trei puncte materiale O, O' şi M (punctele O şi O' reprezintă două repere fixate pe şosea şi respectiv pe platformă, iar punctul M reprezintă observatorul) aflate în mişcare uniform-rectilinie pe o direcţie comună, care au pornit în acelaşi moment de timp şi din acelaşi loc din spaţiu, astfel că în raport cu punctul O considerat în repaus relativ, punctele O' şi M se deplasează în acelaşi sens (cazul în care observatorul se deplasează pe şosea), iar în raport cu punctul O' considerat în repaus relativ, punctele O şi M se deplasează în sensuri opuse (cazul în care observatorul se deplasează pe platformă). Aceste două cazuri sînt reprezentate în Fig.1 şi respectiv în Fig.2, unde cu S, S' am notat sistemele de referinţă cu originile O şi respectiv O'.

Alte referate despre: referat despre schimbarea sistemului de referinta, schimbarea sistemului de referinta, factori care determina schimbarea sistemului informatic

Schimbarea centrelor de putere economica

Se contureaza aparitia celor doua blocuri politice, militare si
economice: sistemul comunist creat de URSS si tarile satelitare si
sistemul capitalist sustinut de vechile democratii europene si
americane.

Alte referate despre: japonia putere economica, rusia putere economica, china putere economica

Proiect evaluare casa

Prezentul raport de evaluare este valabil numai prezentat in ansamblu sau pentru scopul precizat .Raportul de evaluare sau oricare referire la acesta nu poate fi inclusa intr-un document destinat publicitatii fara acordul scris si prealabil al evaluatorului cu specificarea contextului in care urmeaza sa apara.Publicarea partiala sau integrala precum si utilizarea lui de catre alte persoane decat cele mentionate mai sus atrage dupa sine incetarea obligatiilor contractuale.
Scopul acestui raport de evaluare este estimarea valorii de piata a proprietatii imobiliare mentionate mai sus in vederea tranzactiei imobiliare.

Alte referate despre: raport de evaluare casa, evaluare casa, raport de evaluare casa de locuit

Asigurari moderne

Riscul bancar este reprezentat de anumite situatii declansate de factori interni sau externi unitatii bancare, ce actioneaza intr-un mod neasteptat asupra valorii de piata a acesteia. Este cunoscut faptul ca, in domeniul afacerilor, profitul este direct proportional cu riscul asumat. Astfel, nu se pot inregistra rezultate financiare importante fara asumarea unor riscuri pe masura. De aceea, bancile sunt direct interesate de o cat mai buna gestionare a riscurilor, avand in vedere faptul ca ele au ca obiectiv principal maximizarea profitului.

Alte referate despre: asigurari comerciale moderne, sisteme moderne de asigurari, asigurari comerciale moderne referat gratis

Aciditatea solului

Daca nu avem nici o indicatie prealabila, trebuie facute incercari cu diferite indicatori, corespunzatuor pH-ului, dupa care facem determinarea exacta.

Alte referate despre: aciditatea solului, aciditatea solului referat, aciditatea solului-referat

Investitiile si dezinvestitiile

Investitia apare, la prima vedere ca o operatiune de modificare si de crestere a patrimoniului initial. La o analiza mai profunda investitia este alocarea capitalurilor economisite in activitati lucrative cu caracter profitabil care sa majoreze valoarea capitalurilor initial acordate. In sens financiar investitie inseamna schimbarea unei sume de bani prezenta, certa, in speranta obtinerii unor venituri viitoare, superioare, probabile.

Alte referate despre: investitiile, investitiile straine directe in romania, venitul consumul si investitiile

Analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea Sud Est si Alpi - Coasta de Azour

În 2005, Regiunea avea o populaţie de 2.846.379 locuitori, reprezentând 13,1 % din populaţia ţării; densitatea de 79,6 loc/kmp este sub media pe ţară (90,7 loc/kmp), cea mai mare densitate a populaţiei fiind în judeţul Galaţi (138,9 loc/kmp), dominat de centrul industrial şi comercial cu acelaşi nume, iar cea mai mică, în judeţul Tulcea (29,7 loc/kmp), unde condiţiile naturale şi economice sunt mai puţin propice.

Alte referate despre: analiza comparativa a activitatilor turistice din regiunea centru, analiza comparativa a activitatilor turistice din retezat, analiza comparativa a activitatilor turistice

Alimentatia si baza furajera

În organismul animal apa are rol ionizant, de solvent al substantelor uscate, permitând absorbtia si transportul acestora la nivel celular; are rol lubifiant si intervine în termoreglarea organica.

Alte referate despre: alimentatia si baza furajera, baza furajera, subsistemul de baza furajera
Referate afisate : 18
Medie note: 8.30 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.