Sfecla de zahar

Combaterea bolilor si daunatorilor la sfecla de zahar

Combaterea bolilor si daunatorilor la sfecla de zahar - In tara nostra utilitatea executariaraturi imediat dupa recoltare culturii premergatoare la adancimea de 20-30cm, in functie de starea umiditati solului.Dupa premergatoarele tarzii (porumb , floarea soarelui) aratura va fi precedata de o discuire energica facuta perpendicular pe directia randurilor, pentru a marunti cat mai bine resturile culturii de baza .Aratura in acest caz va fi executata la adancimea de 25-30cm , in agregat cu grapa stelata. Executarea araturi de baza la peste 30cm adancime este cea mai buna metoda de arat .Araturile de baza efectuate la 25-30cm adancime vara sau toamna vor fi nivelate prin grapare. Lucrarile solului de primavara trebuie sa asigure maruntirea si afanarea cat mai uniforma a stratului germinativ de sol pe adancimea de 4-5 cm.

In functie de textura si tasarea solului pregatirea patului germinativ se executa astfel:
-Pe solurile aluviale si cernoziomuri se va folosi combinatorul format din ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 51kb
Downloads: 5125
Materia: Agronomie

Combaterea insectelor in culturile de cartofi

In natura exista numerosi dusmani naturali ai acestei insecte care pot contribuii la diminuarea populatiei daunatorului. Dintre acestia sunt mai raspanditi sunt : ciuperci (Beauveria bassiana, B. effusa, b.doryphona), bacterii (Bacillus leptinotarsae), insecte (Coccinella 7 punctata, Lebia grandis, Zicrona coerulea, Arma custos, Nabia rugosus, Calosoma sp, Chrysopa vulgaris), dintre paraziti ( Meigenia mutabilis, Dryphorophaga australis) precum si vertebrate : soparle(Lacerta sp), pasari (Strurnus vulgaris, Coturnix coturnix, Hirundo rustica - randunica, Galus domestica), mamifere (talpa europeae – cartita ; Crinaceus europaeus – ariciul).

Alte referate despre: combaterea insectelor in culturile de cartofi, combaterea buruienilor in cultura de cartof, combaterea biologica in culturile de cartofi

Combaterea biologica a insectelor la mar

Pentru combaterea biologica a insectei Hypantria cunea se utilizeaza endohormoni, substante secretate de glandele cu secretie interna a insectelor si care intervin in dezvoltarea acestora. Acestia sunt : hormonul juvenil si hormonul de naparlire. Prin tratarea stadiilor sensibile ale insectelor cu aceste substante se produc perturbari in dezvoltare, iar in final se ajunge la sterilizarea sau pierderea insectelor. In tara noastra s-au sintetizat o serie de substante juvenoide ca : JTC – 1, JTC – 2, JTN – 3, JTN – 4, JA – 1, JA – 2, JA – 3, JA – 4.

Alte referate despre: combaterea biologica a insectelor daunatoare, combaterea biologica a insectelor, combaterea biologica a insectelor la mar

Combaterea biologica a insectelor daunatoare la porumb

Combaterea biologica a insectelor daunatoare la porumb - Combaterea biologica consta in distrugerea daunatorilor plantelor cultivate cu ajutorul biopreparatelor si a dusmanilor naturali, hormonilor si antocidiei. Organismele folosite in combaterea biologica sunt: virusurile, bacteriile, ciupercile protozoarele, nematozii, insectele antropodele precum si unele verteblate.

Alte referate despre: combaterea chimica a insectelor daunatoare la porumb, combaterea biologica a insectelor daunatoare la cartof, combaterea chimica a insectelor daunatoare

Sfecla pentru zahar

Melasa ce rezulta sub forma unui lichid vascos de culoare brun, reprezentand 4-5% din greutatea radacinilor sfeclei prelucrate si avand un continut de 50% zahar, 20% substante organice nezaharate, 10% saruri minerale si 20% apa, are largi utilizari in primul rtand pentru extragerea in continuare a zaharului, sau pentru fabricarea alcoolului etilic, a butanolului, a acetonei, a drojdiei alimentare, acidului citric sau in producerea industrtiala a furajelor concentrate. Taiteii proaspeti, murati sau uscati, constituie un continut de 92,5% CO3Ca si 2,15% Mg (OH) din substanta uscata este un valoros amendament pentru solurile acide folosit in agricultura. Sfecla de zahar este o cultura ce contribuie la marirea gradului de intensivitate economica a unitatilor cultivatoare.

TEHNOLOGIA CULTURII
Amplasarea
Sfecla pentru zahar trebuie sa fie cultivate numai an zone cu conditii pedoclimatice deosebit de faforabile:
- media anuala aprecipitatiilor 500-600 mm;
- constanta ...

Alte referate despre: sfecla de zahar, obtinerea zaharului din sfecla de zahar, sfecla de zahar referat

Tehnologia de fabricare al zaharului

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob. Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de locuitori ai planetei , aratã cã pentru fiecare om se produce in jur de 20 kilograme . Aceastã cantitate nu ar fi asa de micã , numai cã in unele tãri consumul de zahãr pe cap de locuitor trece de 60 kg pe an , in timp ce in altele consumul este aproape neglijabil. Iar dacã facem comparatie intre consumul de zahãr al orãsanului si consumul de zahãr al populatiei rurale, constatãm cã in multe zone pe glob sunt populatii care arareori ajung sã guste din dulceata zahãrului. Dar omul nu poate trãi farã zahãr indiferent cã acesta este zaharozã, adicã zahãrul obisnuit, sau alt zahãr mai simplu cum ar fi glucoza sau fructoza.

Alte referate despre: tehnologia de fabricare a zaharului, procesul tehnologic de fabricare a zaharului, proces tehnologic de fabricare a zaharului si poluare atmosferei

Sfecla

Fertilizarea, gunoiul de grajd în doză de 30 – 40 tone la hectar este bine valorificat din sfecla furajeră şi de culturile care urmează în rotaţie. Pe cernoziomul se recomanda 50 – 60 kilograme la hectar P2 O5, iar pe solurile brun roşcate 60 – 70 kilograme la hectar P2 O5. Îngrăşămintele azotate sunt necesare în doze de 150 – 200 kilograme|ha. Potasiul este necesar pentru soiurile acide, amendate, în doze de 60 – 80 kilograme la hectar K2 O.

Alte referate despre: fabricarea zaharului din sfecla de zahar, sfecla furajera, referat sfecla de zahar

Biscuitii zaharosi

1.1. Proprietatile produsului finit, domenii de utilizare
Clasificarea sortimentelor de biscuiti dupa criterii economice se face astfel:biscutii crackers, realizati prin afanare biochimica, avand un continut de zahar de 5 - 6 % si de grasimi de 20 - 28 %;biscutii glutenosi, afanati chimic, modelati prin stantare si trefilare, la care continutul de zahar reprezinta maximum 20 % iar cel de grasimi maximum 12 %;biscuiti zaharosi, afanati chimic, modelati prin forme rotative si prin trefilare, la care continutul de zahar reprezinta minimum 20 % iar cel de grasimi minimum 12 %;biscuiti umpluti, la care doi sau mai multi biscuiti sunt uniti printr-un strat de crema;biscuiti glazurati, obtinuti prin acoperirea totala sau partiala a biscuitilor simpli sau a celor umpluti, care se prezinta intr-o gama larga de desene si compozitii.

Alte referate despre: defectele biscuitilor zaharosi, defectele biscuitilor zaharosi cauze si remed, biscuitii zaharosi

Zaharul si produsele zaharoase

Pe planul valorii biologice(dupa aportul in substante cu rol plastic si catalitic) constatam diferentieri. O parte din produse au valoare biologica nula – zaharul, glucoza, caramelajul fara umplutura, fondanteria, cele mai multe produse prezentand valoare biologica mica, datirita continutului redus in saruri minerale, proteine si vitamine, dar sunt si dulciuri care au valoare biologica mai ridicata – ciocolata, halvaua, produsele cu umpluturi din alune, samburi grasi etc.

Alte referate despre: zaharul si produsele zaharoase, zahar si produse zaharoase, zahar si produse zaharoase concluzii

Diabetul zaharat baze fiziopatologice

Etiologie: cauzele diabetului sunt mult discutate, o serie de factori predispozanţi sau favorizanţi având rol important în apariţia bolii.
- Etatea: diabetul poate apărea la orice etapă din iaţa omului, începând cu copliăria şi terminând cu bătrâneţea. Se va vorbi astfel de forma juvenilă (12-15 ani) sau de diabetul de maturitate, cu frecvenţă mai mare între 50 şi 60 de ani.

Alte referate despre: fiziopatologia diabetului zaharat, diabet zaharat pe baza nervoasa, diabet zaharat fiziopatologie

Procese microbiologice in industria zaharului si produselor zaharoase

Infectia mezofila apare in zona de difuzie in acre temperaturile sunt de 35-55 C si se datoreaza microorganismelor mezofile (bacterii lactice heterofermentative, bacterii sporulate, bacterii coliforme).In zonele in care temperatura este mai mare de 50 C este favorizata dezvoltarea bacteriilor termofile prin infectia termofila.Leuconostoc mezenteroides este o bacterie lactica heterofermentativa care se dezvolta in cazul infectiei mezofile; se prezinta sub forma de diplococi incapsulati si transforma zaharul in 66 % acid lactic, alcool etilic, acid acetic, CO2. L. mezentaroides poate sa produca si polimerizarea glucozei, in prezenta de dextran - zaharoza, cu formare de dextran care in concentratii destul de mici mareste vascozitatea zemii de difuzie.

Alte referate despre: zaharul si produse zaharoase, referat zaharul si produsele zaharoase, referat zahar si produse zaharoase

Produse zaharoase

Produsele obtinute pe baza de amidon, glucoza, miere, zahar se numesc produse zaharoase sau dulciuri. Acestea sunt mult apreciate de consumatori datorita valorii energetice ridicate si proprietatilor psiho-senzoriale de gust, aroma si culoare. Continutul ridicat de substanta uscata formata in special de glucide confera produselor zaharoase o valoare energetica ridicata. Pentru 100g halva corespund 500 calorii dezvoltate in organism, 100g de bomboane sticloase dezvolta in organism 384 calorii iar 100g de ciocolata intre 500-600 calorii.

Alte referate despre: produse zaharoase, produse zaharoase referat, produsele zaharoase

Clasificarea etiopatogenica a diabetului zaharat

C).DZ gestational -apare la unele femei in perioada sarcinii.In general dipare dupa terminarea sarcinii ;poate fi DZ clinic manifest sau DZ cu scaderea tolerantei la glucoza.Clase cu risc statisti crescut: se refera la indivizii fara pertirbari actuale de metabolism glucidic care au si toleranta la glucoza normala dar la un moment dat vor face sigur DZ.(fie doar cu scaderea tolerantei la glucoza ,fie DZ clinic manifest).Ei au factori de risc:antecedente de DZ ereditar ,obezitate consuma cronic medicam diabetogene,endocrinopatii care pot duce la epuizarea secretiei de insulina.

Alte referate despre: diabetul zaharat clasificare, clasificarea diabetului zaharat, diabetul zaharat referat

Insulina si metabolismul protidic in diabetul zaharat

2)vindecarea lenta sau lipsa vindecarii plagilor si leziunilor inflamatorii ce duc la cronicizari ale focarelor inflamatorii; 3)scaderea sintezelor de imunoglobuline ce duce la scaderea imunitatii.Rezulta predispozitie la complicatia infectiilor,acestea inregistrand evolutii grave.

Alte referate despre: metabolismul lipidic in diabetul zaharat, metabolismul lipidico din diabete zahar, insulina si diabetul zaharat

Hipoglicemia

Deoarece un episod de hipoglicemie poate afecta capacitatea mentala, medicul va trebui sa vorbeasca si cu anturajul bolnavului care a observat simptomele.
Examenul fizic
Medicul trebuie sa elimine posibilitatea existentei altor afectiuni ce pot provoca hipoglicemie, astfel incat va cauta semne de:
- boli hepatice evidentiate clinic printr-un ficat marit de volum
- boli renale ce pot cauza aparitia edemelor si cresterea ureei sanguine
- malnutritie caracterizata prin pierderi masive in greutate
- boli ale glandelor suprarenale ce pot da hiperpigmentarea pielii (cresterea cantitatii de pigment sau culoare) si scaderea tensiunii arteriale.Intre episoadele de hipoglicemie bolnavul nu prezinta simptome, iar nivelurile glicemiei sunt in limite normale.

Alte referate despre: hipoglicemia, hipoglicemia referat, manifestari hipoglicemie
Referate afisate : 15
Medie note: 7.92 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.