Sfecla de zahar referat

Combaterea bolilor si daunatorilor la sfecla de zahar

Combaterea bolilor si daunatorilor la sfecla de zahar - In tara nostra utilitatea executariaraturi imediat dupa recoltare culturii premergatoare la adancimea de 20-30cm, in functie de starea umiditati solului.Dupa premergatoarele tarzii (porumb , floarea soarelui) aratura va fi precedata de o discuire energica facuta perpendicular pe directia randurilor, pentru a marunti cat mai bine resturile culturii de baza .Aratura in acest caz va fi executata la adancimea de 25-30cm , in agregat cu grapa stelata. Executarea araturi de baza la peste 30cm adancime este cea mai buna metoda de arat .Araturile de baza efectuate la 25-30cm adancime vara sau toamna vor fi nivelate prin grapare. Lucrarile solului de primavara trebuie sa asigure maruntirea si afanarea cat mai uniforma a stratului germinativ de sol pe adancimea de 4-5 cm.

In functie de textura si tasarea solului pregatirea patului germinativ se executa astfel:
-Pe solurile aluviale si cernoziomuri se va folosi combinatorul format din ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 51kb
Downloads: 5125
Materia: Agronomie

Combaterea insectelor in culturile de cartofi

In prezent se cunosc peste 530 de sp. De ciuperci entomo-patogene care produc epizootii si care se raspandesc cu usurinta prin spori si rezista la conditiile nefavorabile vreme indelungata. O importanta deosebita o prezinta ciupercile din genul Beauveria (B. bassiana, B. tenella si B.spores) care paraziteaza peste 170 de specii de insecte printre care si gandacul de Colorado, carabusul de mai.

Alte referate despre: combaterea insectelor in culturile de cartofi, combaterea buruienilor in cultura de cartof, combaterea biologica in culturile de cartofi

Combaterea biologica a insectelor la mar

Totusi pretul cresteri in masa al acestei insecte este prea ridicat trebuie facut un calcul economic mai amanuntit si pe o durata de timp mai mare, deoarece dupa 3 ani de lansari, tratamentele se pot face numai localizat, in unele focare. Metodele actuale de utilizare a masculilor sterili nu permit eradicarea speciei.

Alte referate despre: combaterea biologica a insectelor daunatoare, combaterea biologica a insectelor, combaterea biologica a insectelor la mar

Combaterea biologica a insectelor daunatoare la porumb

Metodele biologice de combatere prezinta avantaje apreciabile in comparatie cu celelalte procedee. Aceste avantaje sunt:
- lipsa de toxicitate pentru om si animale
- mentinerea echilibrului biocenotic
- eliminarea pericolului rezidiilor si a celor legate de aparitia rezistentei.

Metodele pot fi folosite indiferent destadiul de dezvoltare a plantei, iar pentru efectuarea tratamentelor nu sunt necesare masuri speciale de protectie a muncii.

Alte referate despre: combaterea chimica a insectelor daunatoare la porumb, combaterea biologica a insectelor daunatoare la cartof, combaterea chimica a insectelor daunatoare

Piata zaharului in Uniunea Europeana

Potrivit unui purtător de cuvânt al unui pare producător de zahăr, profiturile vor scădea. Oxfam, un ONG ce militează pentru un comerţ corect, este de părere că acest acord îi ignoră pe micii producători de zahăr din ţările aflate în curs de dezvoltare. “Comisia a pus în joc mulţi bani pentru ca ţările UE să semneze acest acord, dar în acest fel abandonează unele dintre cele mai sărace ţări”, este de părere şeful Oxfarm Bruxelles Morago.

Alte referate despre: piata asigurarilor in uniunea europeana, de la piata comuna la uniunea europeana, piata comuna la uniunea europeana

Productia de zahar

Prima plantã care a furnizat omului materia primã pentru zahãrul cristalizat a fost trestia de zahãr ,din care , cu mai bine de 1800 de ani in urmã , s-a putut obtine de cãtre populatii de pe teritoriul Indiei o substantã dulce , pe jumãtate întãritã , de culoare brunã . Si astfel apare in scurt timp zahãrul cristalizat . Apoi trestia de zahãr , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusã de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni . In America trestia de zahãr a ajuns o datã cu cea de-a doua cãlãtorie a lui Columb pe insula „ La Espagnola „ ( azi insula Haiti ) , de unde a trecut in America Centralã si America de Sud . Extragerea zahãrului cristalizat s-a perfectionat foarte repede si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice .

Alte referate despre: productia de zahar, productie de zahar, procesul de productie al zaharului

Tehnologia de fabricare al zaharului

Apoi trestia de zahãr , care se cultiva acolo de veacuri a fost adusã de arabi in Egipt , Siria , Sicilia , insulele Canare , Azore si alte regiuni . In America trestia de zahãr a ajuns o datã cu cea de-a doua cãlãtorie a lui Columb pe insula „ La Espagnola „ ( azi insula Haiti ) , de unde a trecut in America Centralã si America de Sud . Extragerea zahãrului cristalizat s-a perfectionat foarte repede si trestia de zahar a devenit una din cele mai rentabile culturi tehnice . Pe intinsele plantatii de trestie de zahãr , ca si pe intinsele plantatii de bumbac , milioane de sclavi isi pierdeau viata in cea mai neagrã mizerie , pentru monopolistii plantatiilor si ai fabricilor de zahãr .

Alte referate despre: tehnologia de fabricare a zaharului, procesul tehnologic de fabricare a zaharului, proces tehnologic de fabricare a zaharului si poluare atmosferei

Sfecla

Fertilizarea, gunoiul de grajd în doză de 30 – 40 tone la hectar este bine valorificat din sfecla furajeră şi de culturile care urmează în rotaţie. Pe cernoziomul se recomanda 50 – 60 kilograme la hectar P2 O5, iar pe solurile brun roşcate 60 – 70 kilograme la hectar P2 O5. Îngrăşămintele azotate sunt necesare în doze de 150 – 200 kilograme|ha. Potasiul este necesar pentru soiurile acide, amendate, în doze de 60 – 80 kilograme la hectar K2 O.

Alte referate despre: sfecla de zahar, obtinerea zaharului din sfecla de zahar, sfecla de zahar referat

Zaharul si produsele zaharoase

In cazul consumului de produse cerealiero fainoase cu grad de extractie ridicat de exemplu faina de extractie mare , care contin mai multa tiamina, proportia zaharului si a dulciurilor concentrate se poate ridica la 12-14% din valoarea energetica a hranei zilnice (100 g zahar la valoare energetica de 3000-3500 kilocalorii).

Alte referate despre: zaharul si produsele zaharoase, zahar si produse zaharoase, zahar si produse zaharoase concluzii

Diabetul zaharat baze fiziopatologice

Etiologie: cauzele diabetului sunt mult discutate, o serie de factori predispozanţi sau favorizanţi având rol important în apariţia bolii.
- Etatea: diabetul poate apărea la orice etapă din iaţa omului, începând cu copliăria şi terminând cu bătrâneţea. Se va vorbi astfel de forma juvenilă (12-15 ani) sau de diabetul de maturitate, cu frecvenţă mai mare între 50 şi 60 de ani.

Alte referate despre: fiziopatologia diabetului zaharat, diabet zaharat pe baza nervoasa, diabet zaharat fiziopatologie

Diabetul zaharat

B. DZ ti II (de maturitate)
- bolnavii pot obezi sau nu
- factori genetici foarte puternici
- sunt implicati si factorii de mediu

Alte referate despre: diabetul zaharat referat, referat diabetul zaharat, diabetul zaharat

Procese microbiologice in industria zaharului si produselor zaharoase

Radacinile provenite de la plante bolnave sau inghetate inainte de depozitare sunt primele care se altereaza in siloz datorita pierderii imunitatii naturale.Degradarile care afecteaza radacinile pe perioada insilozarii sunt datorate mucegaiurilor sau bacteriilor de alterare.
In conditiile in care radacinile sunt lezate, se elibereaza suc dulce, care in conditii favorabile de umiditate, constituie un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor. Ca rezultat al dezvoltarii bacteriilor care elaboreaza enzime pectolitice si degradeaza zaharul (Corinebacterium beticola, Pseudomonas, Erwinia, Xanthomonas) radacinile se terciuiesc.

Alte referate despre: zaharul si produse zaharoase, referat zaharul si produsele zaharoase, referat zahar si produse zaharoase

Clasificarea etiopatogenica a diabetului zaharat

Diabetele zaharate tip I si II sunt primare (determinate genetic). 3). diabet zaharat de tip III (secundar)-asociat cu diferite sindroame sau conditii fara determinism genetic.Produs dupa endocrinopatii caracteristice ( prin exces de hormoni hiperglicemianti;hiperglicemia produsa solicita secretia de insulina care in timp-ani de zile- diminueaza prin epuizarea pancreasului) sau dupa tratament indelungat si doze crescute cu preparate pe baza de hormoni(cortizonice), asociati hormonale ( estrogeni+progesteron =

Alte referate despre: diabetul zaharat clasificare, clasificarea diabetului zaharat, caz clinic diabet zaharat

Insulina si metabolismul protidic in diabetul zaharat

2)creste sinteza de acizi nucleici (DNA,ARN) deoarece stimuleaza DNA,ARN-polimeraza,dar si prin riboza produsa prin suntul pentozofosfatilor; 3)activeaza factorii de transcriptie care maresc copierea informatiei genetice de pe DNA pe ARNm(accelereaza transcriptia); 4)stimuleaza formarea legaturilor peptidice intre aminoacizi; 5)deoarece activeaza ciclul Krebs,creste ATP-ul necesar sintezei proteice.

Alte referate despre: metabolismul lipidic in diabetul zaharat, metabolismul lipidico din diabete zahar, insulina si diabetul zaharat

Etiologia diabetului zaharat de tip II

Rar cresterea rezistentei tisulare la insulina e produsa de: 1). anomalii calitative ale receptorilor insulinici 2). anomalii ale mesagerilor secundari 3). existenta unor produsi anormali de secretie pancreatica cu afinitate f mica pt receptori insulinici:insulina anormala(defect de gena structurala),proinsulina(afinitate=5%).

Alte referate despre: etiologia diabetului zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2, diabet zaharat de tip 2
Referate afisate : 15
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.