Simbolismul bacovian

Simbolismul istoric

1.Istoricul simbolismului francez
La baza aparitiei simbolismului au stat o serie de factori artistici si sociali care au interferat si s-au conditionat reciproc, astfel ca acest curent poate fi perceput ca o incercare de solutionare a unui moment de criza, ca o continuitate a procesului de creare de noi valori, initiat de Renastere.Reducand simbolismul la resortul sau intim, la elementele fundamentale care l-au generat si din care deriva specificitatea fizionomiei sale, el ne apare, in ultima instanta, ca expresia eforturilor teribile ale creatorilor de a depasi un acut moment de criza a valorilor umaniste, de a salva fiinta artei, intr-un context care li se releva a-i fi funciar impropice.

Germenii simbolismului se regasesc in revolta impotriva structurilor social economice, insumand pe de o parte ura salbatica fata de viata cotidiana burgheza, societate aflata in plina ascensiune al carei unic scop il reprezinta acumularea de bunuri materiale, iar pe de alta parte constienta imposibilitatii ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 9
Materia: Istorie

Simbolismul european si romanesc

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa,ca reacţie împotriva parnasianismului,a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă.Considerat din perspectiva social-istorică,simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.Numele curentului a fost dat de poetul Jean Moreas,care în 1886,a publicat un celebru articol-manifest,”Le symbolisme”.În acelaşi an s-a constituit gruparea care s-a autointitulat „simbolist㔺i în fruntea căreia s-a găsit poetul Stephane Mallarme.

Alte referate despre: simbolismul european si romanesc, trasaturile simbolismului european si romanesc, simbolismul european si romanesc referat

Simbolismul romanesc

O caracteristica fundamentala a caracterismului romanesc, care il deosebeste de cel francez, este aceea ca isi asimileaza parnasianismul. De asemenea, introduce in poezie cateva elemente noi. Scriitorii care apartin acestui curent literar opereza foarte mult cu simboluri, ele avand menirea sa inlocuiasca expresiile directe, iar raportul dintre simbol si realitatea sufleteasca nu este dezvaluit, ci numai sugerat.

Alte referate despre: simbolismul romanesc, simbolismul romanesc referat, simbolismul romanesc bacovia

Simbolismul in poeziile Plumb si Lacustra - Bacalaureat

- reprezentanţii simbolişti francezi de la care se exprimă mai ales Macedonski, dar şi poeţii secolului al XX-lea sunt: Moreas, Mallarmes, Verlaine, Boudelaire („Florile răului” - estetica urâtului – cultivată la noi de Arghezi în volumul „Flori de mucigai”)

- categoria fundamentală este simbolul implicit, alături de sugestie, există şi mijloace specifice de obţinere a analogiilor şi semnelor multiple

Alte referate despre: trasaturile simbolismului in poezia plumb si lacustra, paralela intre poeziile plumb si lacustra, particularitati ale simbolismului in poezia plumb si lacustra

Simbolismul

-temele si motivele predilecte sunt : iubirea, golul, singuratatea, tristetea, plictisul, viata targurilor provinciale si sentimentul mortii
-simbolistii vor cauta sa realizeze o muzicalitate aparte asupra textului prin repetarea unor cuvinte, a unor vocale sau a refrenului
-se mai observa o preferinta a simbolistilor pentru versul alb

Alte referate despre: simbolismul, simbolismul bacovian, poezia plumb de bacovia apartine simbolismului

Simbolismul european si romanesc

Poezia simbolista romaneasca apare la sfarsitul secolului al XIX-lea,perioada macinata de adanci contradictii sociale.Pe fondul inapoierii industriale si al unei agriculturi ce mai pastra ramasite feudale,contradictiile dintre clase se ascut.Creatia literara de la sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului nostru exprima o stare de spirit antiburgheza.Scriitorii devin tot mai sensibili la suferintele "dezmostenitorilor" , ei dezvaluie exploatarea si asuprirea,comunica exasperarea provocata de monotonia vietii provinciale din acea vreme.

Alte referate despre: studiu de caz simbolismul european si romanesc, muzicalitatea si cromatica simbolismului european si romanesc, paralela simbolismul european si romanesc

Simbolismul

Lumânarea:lumânarea aprinsă are semnificaţie în multe religii şi culturi ca simbol al luminii, al vieţii şi spiritualităţii, dar are o importanţă particulară în creştinism unde simbolizează lumina divină a lui Hristos şi însăşi credinţa.este mult folosită în ritualurile liturghiei catolice.În ritualurile funerare, lumânările reprezintă lumina raiului.Lumânările aprinse de credincioşi în faţa altarelor pot simboliza sufletele celor plecaţi sau o cerere de iluminare a celui ce se roagă.Când încadrează crucea de pe altar, lumânarea reprezintă dubla natură a lui Hristos-atât umană, cât şi divină.

Alte referate despre: simbolismul francez, simbolismul referat, simbolismul european

Nocturna de George Bacovia

Noaptea,,nocturna'',culoarea negru,moartea ,renuntarea,stingerea,oboseala cronica a sufletului pustiit de neintelegere sunt valorificate prin starea cuvintelor scrise de poet.
Ele insele creaza cromatica.

Alte referate despre: nocturna de george bacovia, nocturna de george bacovia comentariu, comentariu nocturna de george bacovia

Plumb de Bacovia

Poezia ,,PLUMB''se inscrie in universal liric specific bacovian,al,,atmosferei de coplesitoare dezolare,o atmosfera de plumb,in care pluteste obsesia mortii si o desurupare a finite organice''(Eugen Lovinescu).

Alte referate despre: plumb george bacovia, referat plumb george bacovia, plumb de bacovia

Viziunea lui Bacovia asupra lumii

Motivul ploii şi al toamnei apare la toţi simboliştii. Sentimentul ploii aduce stări depresive, până la enervare exasperantă.
Simbolismul aduce în poezie o gamă largă de instrumente muzicale, realizând corespondenţe între emoţie şi instrumentul muzical: vioara, violina, exprimă emoţii grave; clavirul – tristeţea şi sentimentul desperat al iubirii; caterinca evocă medii sărace; fluierul este funebru; fanfara trezeşte melancolii; pianina, mandolina constituie motive uneori exterioare, decorative, alteori intră în substanţa şi atmosfera generală a poeziei.

Alte referate despre: viziunea lui bacovia asupra lumii, viziunea lui bacovia asupra lumii in poezia plumb, viziunea lui george bacovia asupra lumii

Simbolism

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa, ca reacţie împotriva parnasianismului, a romantismului retoric şi a naturalismului ,promovând conceptul de poezie modernă. Considerat din perspectiva social-istorică, simbolismul apare ca produs şi expresie a stării de spirit generate de agravarea contradicţiilor societăţii capitaliste de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Alte referate despre: simbolism, george bacovia simbolism, trasaturile simbolismului

George Bacovia (1881-1957)

Numele adevarat este George Vasiliu.Numele ii vine de la orasul Bacau sau de la Bahus.Bacivua este un poet simbolist iar atmosfera bacovian este specifica:
Primavara: anotimp al isteriei,nevrozei determinate de trezirea brusca a naturii la viata,culorile tari,necombinate,contureaza tablourile de primavara ce creeaza o atmosfera de neliniste.

Alte referate despre: george bacovia 1881-1957, george bacovia 1881 1957, plumb de george bacovia rezumat 1881-1957

Plumb

Poezia simbolistă exprimă numai atitudini poetice sau stări sufleteşti specifice acestui curent literar: spleen-ul, angoasa, oboseala psihică, disperarea, apăsarea sufletească, nevroza, toate fiind însă sugerate, fără a fi numite.
G
eorge Bacovia(1881-1957), pe numele său adevărat George Vasiliu, s-a născut în sptembrie 1881 la Bacău.Pseudonimul de Bacovia îl împrumută de la numele roman al oraşului Bacău. Temele fundamentale ale liricii bacoveniene sunt lumea orşului de provincie, a târgului sufocant, singurătatea(solitudinea), natura Bacoviană, care este de fapt o stare de spirit, iubirea şi moartea.
„Plumb” de George Bacovia este o artă poetică simbolistă. Conceptul de artă poetică exprimă un ansamblu de trăsături care compun viziunea despre lume şi viaţă a unui autor, despre menirea ...

Alte referate despre: plumb, o paralela intre poeziile lacustra si plumb, plumb de george bacovia

Culori

"Culori"
Simbolismul cosmic al culorilor este regasit la zeitatile din multe cosmo-gonii. Multi dintre indienii din America de nord asociaza fiecaruia dintre cele 6 sectoare cosmice o culoare sacra . Aproape de sol se regaseste albul care indica zorile, peste alb era asternut albastrul (culoarea va aparea sub forma peluzei), pentru a remarca dimineata, peste albastru era galbenul, simbol al asfintitului si deasupra se afla negrul, simbol al noptii.
"Culori"

Alte referate despre: semnificatia culorilor, culorile, simbolul culorilor

Noapte de decemvrie- comentariu

În contrast cu acest spaţiu rece, duşmănos, sărac, Macedonski evidenţializează genialitatea poetului: Iar geniu-i mare e-aproape un mit…. Vijelia care domneşte afară (viscolul geme cumplit, …lupi groaznici s-aud, răguşit,/ Cum latră, cum urlă, cum urcă, cu-ncetul,/ Un tremol sinistru de vânt-năbuşit….; crivăţul ţipă) simbolizează piedicile care intervin în drumul creatorului spre absolut.
Poetul subliniază corespodenţa perfectă dintre mediul natural şi starea sufletească disperată a poetului:Urgia e mare şi-n gându-i, ş-afară,
Şi luna e rece în el şi pe cer.

Alte referate despre: noapte de decemvrie, noapte de decemvrie comentariu, noaptea de decemvrie rezumat de alexandru macedonski
Referate afisate : 15
Medie note: 8.71 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.