Titu maiorescu critic literar

Titu Maiorescu- Critic Literar

Prin cultura impresionantă şi prin varietatea preocupărilor, prin temperamentul său grav şi imperturbabil, Maiorescu este mentorul incontestabil al întregii mişcări de formare a conştiinţei estetice în spaţiul culturii române.

Ironia, cea mai reprezentativă trăsătură a configuraţiei spirituale junimiste, manifestată atât împotriva aderenţilor cât şi a adversarilor este în strânsă interdependenţă cu acea atitudine centrală numită “respectul adevărului”, care viza acţiunile cele mai importante ale Junimii: în estetică, în problemele limbii, în viaţa culturală, socială şi politică.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 19
Materia: Romana

Titu Maiorescu

4. Arta are funcţie moralizatoare prin faptul că, dacă arta trezeşte emoţii estetice, acestea nimicesc răul din oameni, mai ales egoismul, pentru că „orice emoţiune estetică face pe omul stăpânit de ea, să se uite pe sine ca persoană şi să se înalţe în lumea ficţiunii ideale”. („Comediile d-lui Caragiale”).

Alte referate despre: titu maiorescu, titu maiorescu eminescu si poeziile lui, eminescu si poeziile lui de titu maiorescu

Junimea si Convorbiri literare

1.Cea dintai,”etapa ieseana”,este cuprinsa anii 1863,anul intemeierii,si 1874,anul in care T.Maiorescu se muta la Bucuresti.
In anul 1864,Societatea Junimea adopta un program prin care isi stabilea principiile ce ii vor calauzi activitatea culturala:
•orientarea literaturii spre specificul national:
•promovarea specificitatiii esteticului;sustinerea principiului de autonomie a artei(arta pentru arta);promovarea valorii estetice”
•organizarea,la Iasi, a unei serii de prelegeri publice(“prelectiuni populare”);

Alte referate despre: junimea si convorbiri literare, junimea si convorbiri literare referat, junimea si convorbiri literare titu maiorescu

Contradictia lui Titu Maiorescu

Cea mai importanta lucrare este “O cercetare critica asupra poeziei de la 1867”, prin care delimiteaza poezia de stiinta. El arata ca poezia nu-si gaseste “materialul” in natura, precum celelalte arte, ci se creeaza din cuvant. Acesta trebuie sa raspunda la anumite conditii pentru a destepta “imagini sensibile in fantazia auditoriului”. Lucrarea este structurata in doua parti: “Conditiunea materiala a poeziei” si “Conditiunea ideala a poeziei”.

Alte referate despre: contradictia lui titu maiorescu, titu maiorescu -in contradictiei de astazi in cultura romana, contradictii titu maiorescu

Junimea - Titu Maiorescu

Inainte de Maiorescu nu se poate vorbi despre principii estetice organizate intr-o forma sistematica, conducatorul Junimii realizand critica de indrumare a literaturii si culturii in asnsamblul lor.

Alte referate despre: junimea titu maiorescu, junimea titu maiorescu referat, junimea-titu maiorescu

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea - La 15 februarie 1840, s-a nascut la Craiova, ca fiu al dascalului transilvanean Ion Maiorescu. Studiaza in Craiova si Brasov, insa la varsta de 11 ani pleaca la Academia Theresiana din Viena si apoi, pentru studile superioare, la Berlin unde obtine doctoratul in filosofie, si la Paris unde isi ia licenta in drept si litere. Titu Maiorescu - Cenaclul Junimea

Alte referate despre: titu maiorescu cenaclul junimea, titu maiorescu si junimea, titu maiorescu mentorul junimii

Titu Maiorescu - indrumator al culturii

1. Aprecierea poeziei populare
2. Aprecierea traditiei, a înaintasilor, Vasile Alecsandri
3. Încurajarea tinerelor talente
4. Aprecierea operei în functia de valoarea artistica estetica
5. Combaterea mediocritatii si a lipsei de talent
6. Promovarea criticii literare stiintifice

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii romane, titu maiorescu indrumator al culturii

Titu Maiorescu O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867

Aceasta definitie a artei poetice, formulata hegelian, lamureste esenta artei de a transmite intr-un mod subtil idei; convertirea lor intr-o materie artistica constituie proba capitala pe care trebuie s-o treaca un creator.Si dizertatia asupra materialului brut din care ia nastere poezia este de interes. Trimiterile eseistice la celelalte arte, ca si simplitatea explicatiei readuc in memoria cititorului studiile clasice, pe care este intemeiata cultura maioresciana.

Alte referate despre: titu maiorescu o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu - o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867, titu maiorescu-o cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867

Titu Maiorescu in literatura romana

Ca rod al discutiilor de la Junimea, se nasc studiile maioresciene, dintre care: "Despre scrierea limbei romane", "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867", "Asupra poeziei noastre populare", "Limba romana in jurnalele din Austria", "In contra directiei de astazi in cultura romana", "Directia noua in poezia si proza romana", etc.
Revista "Convorbiri literare" apare la Iasi la 1 martie 1867, fiind revista cu cea mai larga aparitie din literatura romana (1867-1944). Iacob Negruzzi este secretarul, adevaratul conducator fiind Titu Maiorescu. activitatea Junimii se reflecta in paginile revistei.

Alte referate despre: rolul lui titu maiorescu in literatura romana, titu maiorescu in literatura romana, importanta lui titu maiorescu in literatura romana

Titu Maiorescu si Junimea. O cercetare asupra poeziei de la 1867

Junimea este o societate culturară constituită la Iaşi prin 1863-1864,după opinia fondatorilor ei,cinci tineri intelectuali:Titu Maiorescu,Petre Carp,Iacob Negruzzi,Vasile Pogor şi Theodor Rosetti pe care afinităţile dintre personalităţile lor îi unesc într-un cenaclu în care se dezbat public probleme culturale de seamă din epoca de după 1860:probleme de ortografie şi limbă,proiectarea unei antologii de poezie românească,organizarea unor conferinţe prin care să răspândească în public o serie de cunoştinţe istorice,politice,economice şi de cultură. Junimea reprezintă cea mai importantă grupare literară din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciază că Junimea reuneşte cele mai mari personalităţi intelectuale ale vremii.

Alte referate despre: titu maiorescu si junimea o cercetare asupra poeziei de la 1867, titu maiorescu-o cercetare asupra poeziei romane la 1867, titu maiorescu si junimea o cercetare critica

Titu Maiorescu - indrumator al culturii si literaturii romane

Parerile in domeniul limbii si-au dovedit valabilitatea. In 1880-1881 Academia romana aproba sistemul ortografic propus de Titu Maiorescu pentru intreaga tara. Astfel junimea si Titu Maiorescu au constituit un factor important al unificarii limbii romane literare moderne.
II. In domeniul literaturii
Asupra poeziei noastre populare (1868), O cercetare critica asupra poeziei noastre (1867), Directia noua in poezia si proza romana (1876), Comediile lui I.L.Caragiale (1885), Poeti si critici (1886), Eminescu si poeziile lui (1889)

Alte referate despre: titu maiorescu indrumator al culturii si literaturi, titu maiorescu - indrumator al culturii si literaturii romane, titu maiorescu indrumator al culturi si literaturi romane

Titu Maiorescu

Revista a marcat castiguri de durata in numeroase domenii: in materie de traduceri si de limba, in domeniul folclorului, folcloristicii si cu precadere, in domeniul literaturii pe care a publicat-o.

Alte referate despre: eminescu si poeziile lui de titu maiorescu rezumat, criticismul junimist titu maiorescu, titu maiorescu jurnal rezumat

Rolul Junimii si a lui Titu Maiorescu

Il numeste pe Vasile Alecsandri A©cap al poeziei noastre in generatia trecuta>>, afirmand despre A©pasteluri ca sunt o podoaba a literaturii romane>>.A sustinut tinerele talente, ca Eminescu, Caragiale, Creanga, Slavici,combatand mediocritatile.Titu Maiorescu a impus o directie noua in literatura romana. Desi nu a facut analiza pe text, a sintetizat in anumite afirmatii valoarea si importanta celor mai buni scriitori ai vremii:

Alte referate despre: importanta junimii si a lui titu maiorescu, junimea in timpul lui titu maiorescu, junimea si convorbiri literare-titu maiorescu

Rolul lui Titu Maiorescu

Frumosul fiind ideea imbracata in materie sensibila, cuvintele au rol determinant in formarea de imagini prin personificari, comparatii, epitete, toate alcatuind conditiunea materiala a poeziei. Criticul atrage atentia ca sentimentele umane exprimate sunt eterne si universale: viata, moartea, bucuria, tristetea, nou putand fi decat capacitaeta poetului, as scriitorului de a folosi limba si imaginile artistice.

Alte referate despre: junimea si titu maiorescu, titu maiorescu despre eminescu, betia de cuvinte titu maiorescu

Romantismul si Dacia literara

Reprezentanti ai acestui current sunt: Ioan Slavici, Miron Costin, Dimitrie Cantemir. Presa de la jumatatea secolului al XIX-lea s-a manifestat printr-o ampla activitate publicistica. Primeleziare aparute au fost: la Bucuresti “Curierul romanesc”, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu; la Iasi “Albina romaneasca” din initiva lui Grigore Asachi; la Brasov “Gazeta de Transilvania” sub conducerea lui George Baritiu.

Alte referate despre: romantismul si dacia literara, romantism calsicism dacia literara, romantismul in dacia literara
Referate afisate : 15
Medie note: 8.08 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.