Tristan tzara referat

Tristan Tzara

În 14 iulie 1916,Tzara lansează primul său manifest şi îşi defineşte noua estetică. Colecţia “DADA” se deschide cu : “Prima aventură cerească a domnului Antipyrine”.
În iulie 1917, apare revista “DADA 1”, condusă de Tzara şi care va cuprinde 7 numere.

Ulterior, se stabileşte la Paris unde este student la “Facultatea de Stiinţe” şi membru al “Asociaţiei Studenţilor Români din Franţa”.

Ani mai târziu (1936), împreună cu Louis Aragon şi Roger Caillois, Tristan Tzara fondează “Grupul de studii pentru fenomenologia umană” care publică revista „Inchiziţia”.

În 1944/1945, la Toulouse, este ales preşedinte al „Centrului Intelectualilor” şi conduce „Emisiunea literară a Rezistenţei”. Contribuie la fondarea „Institutului de Studii Occidentale”.

Aventurile lui politice îl vor apropia de fiinţele umane şi gradat se va transforma într-un poet liric. Poemele lui Tristan Tzara revelează durerile sufletului ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 16kb
Downloads: 1936
Materia: Romana

Curentele de avangarda

Constructivismul românesc s-a grupat în jurul revistei „Contimporanul”, condusă de Ion Vinea, care a solicitat colaborarea nu numai a scriitorilor, dar şi a altor artişti: pictori, sculptori, actori, regizori: Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, FelixAderca, B. Fundoianu, Ilarie Voronca, Marcel Iancu, Constantin Brâncuşi, St.Roll.Ideea esenţială a constructiviştilor era necesitatea unei corespondenţe între artă şi spiritul contemporan alt ehnologiei moderne, care inventează forme noi, concurând natura. Arta trebuie să „imite” tehnica modernă, plăsmuind şi ea forme „pure”, complet i ...

Alte referate despre: curentele de avangarda, curente de avangarda, dicteul automat in curentele de avangarda

Avangarda - eseu

Curand dupa primul razboi mondial , la inceputul deceniului al treilea , in literatura romana isi fac loc unele fenomene , reflectand anumite atitudini si orientari nascute in Apus , inaintea si in timpul razboiului. Revistele : „Contemporanul”(1922-1930) , „75 H.P.”(1924) , „Punct”(1925) , „Integral”(1925-1927) , „Unu”(1928-1932) , „Urmuz”(1928) , „Alge”(1930) si altele devin promotoarele unor idei avangardiste in arta. Modernismul romanesc in faza lui acuta , extremista , sau avangardismul cum s-a obisnuit sa-l denumeasca istoria literara , nu este un curent uniform , omogen , ci o mixtura de curente , orientari si tendinte. Dintre acestea , ar putea fi mentionate cateva mai importante : dadaismul , suprarealismul , constructivismul , ermetismul , etc.
La originea lor sta miscarea literara dadaista , ale carei baze fusesera puse la Zürich , in Elvetia , in anul 1916 , de doi scriitori originari din Romania , Tristan Tzara si Marcel Iancu , impreuna ...

Alte referate despre: avangarda eseu, avangarda eseu structurat, eseu despre avangarda

Eseu despre Avangarda

Practicile moderniste extreme au inceput sa prinda consistenta la noi odata cu crearea primului grup avangardist , in 1922 , cand s-au organizat manifestarile publice ale revistei "Contimporanul" , condusa de I.Vinea. Considerand ca eforturile nobile ale omului nu au fost capabile sa impiedice macelul mondial , intemeietorii dadaismului incep sa priveasca cu dispret , anuland totul , literatura , muzica , pictura , precum si orice alta activitate spirituala constructiva.

Alte referate despre: eseu despre avangarda structurat, eseu argumentativ miscarea de avangarda, iubirea eseu

Tristan si Isolda

La lasarea diminetii ei pornesc din nou la drum, amândoi mirându-se de ce licoarea nu si-a facut efectul . Ei au pornit pe mare, dar ne-mai rezistând dragostei pe care i-o poarta, Isolda intra in camera lui Tristan pe o furtuna cumplita unde cad in mreajele dragostei. A doua zi, Tristan regreta acest lucru. Ajungând la regatul Cornwall, Tristan incearca sa-i dezvaluie adevarul lui Marc, dar o vraja a mamei Isoldei il opreste. La nunta Isoldei cu regele Marc, Tristan era cavaler de onoare, dar nu a privit deloc mireasa, acest lucru fiind observat de trei dusmani ai sai.

Alte referate despre: tristan si isolda, tristan si isolda rezumat, tristan si isolda referat

Curente literare

Asociind unor elemente ale futurismului italian, cubismului francez şi expresionismului german, un negativism declarat, dadaismul(cf. T.Tzara, La premiẻre aventure celeste de M. Antipyrine,1916 şi manifestele ”Dada”I-VII) cultivă arbitrariul total, neprevăzutul, abolirea formelor constituite, provocând dezordinea şi stupoarea şi prin organizarea unor spectacole de scandal îndreptate împotriva artei, gustului estetic, moralei tradiţionale, programatic puse sub semnul întrebării.

Alte referate despre: curente literare, curentele literare, curente literare in literatura romana

Dadaismul

Din martie 1919, o data cu T. Tzara, miscarea se muta la Paris, unde se intalneste cu scriitorii din grupul "Literatura"(A. Breton, L. Aragon, P. Eluard, Ph. Soupault), cu A. Jacques Vachas>> etc.. Multi dadaisti publica in revista lui Picabia "391"(fundata la Barcelona in 1917, transplantata la New York, Zurich, apoi la Paris) unde apar nume ca: Aragon, Apollinaire, Albert-Birot, Desnos, Max Jacob, Marie Laurenciu, Magritte, Ribemont-Dessaignes, Erik Satie, Soupault, Tzara, Edgar Varese etc.. Se reiau spectacolele de scandal si in mai 1921 se regizeaza procesul intentat lui M. Barres acuzat de "delict impotriva securitatii spiritului". Dupa ce in 1921 Picabia se separase de miscare, in 1922 se produce ruptura intre dadaism si grupul lui A. Breton, din care se va dezvolta suprarealismul.

Alte referate despre: dadaismul, dadaism referat, dadaismul referat

Curentele avangardiste si moderniste

Charles Baudelaire este considerat precursorul simbolismului francez, prin poemul „Corespunderi”. Versurile din „Florile răului” exprimă drama omului modern apăsat de „spleen”, obsedat de ideea morţii. Cultivă forţa de sugestie, armonia,sinestizia.

Сaracteristici: recurge la valenţele muzicale ale vivîntului cadenţă,ritm lăuntric,repetiţii,refrene, armonii, foloseşte simboluri noi, inventate de fantezia poetică, preferinţă pentru imagini vagi, fără contur, cultivă versul liber, investighează zone tematice noi, specifice oraşului tentacular-taverna, spleenul, nevrozele, nostalgia plecărilor, melancoliile autumnale, obsesia culorilor- alb, violet, a unor instrumente-ale căror sunete exprimă stări sufleteşti-clavirul, vioara, fluierul,armonica,pianul, harfa etc; motivele singurătăţii, al evadării, al ploii. Respinge retorismul romantic şi naturalismul.

Alte referate despre: curente avangardistice si moderniste, curente avangardiste si modernisme, curentul literar avangardist si modernist

Cultura romaneasca de la "Romania Mare" la "Democratia populara"

In aceste doua tendinte se situeaza revista "Contimporanul" (care reprezinta curentele avangardiste) si revistele eclectice, intre care "Viata literara", "Revista fundatiilor", "Jurnalul literar" s.a.

Alte referate despre: cultura romaneasca, cultura romaneasca in perioada interbelica, cultura romaneasca intre orient si occident

Curente literare - simbolismul

Simbolistii doresc sa scrie o poezie de cunoastere, de aceea o apropie de muzica. Ei considera ca muzica este arta care permite revelarea absolutului. Astfel, ei aspira spre poezia pura. Simbolismul se naste dintr-o anumita stare de spirit. Scriitorii sunt deceptionati de pozitivismul secolului al XIX-lea, care asigurase progresul in stiinta si in tehnica, dar determinase un regres in plan spiritual (positivism ceea ce tine de stiintele exacte).

Alte referate despre: curente literare simbolismul, curente literare simbolisme si modernisme, curente literare simbolism

Mara de Ioan Slavici, comentariu

Titulul romanului nu denumeste un personaj, ci o categorie: "Mara" de pe coperta nu este Mara din paginile cartii"."Mara" ca roman de dragoste infatiseaza o iubire ce porneste ca un traznet.Autorul prezinta aparitia, cristalizarea si consolidarea acestui sentiment care e perceput de ambii tineri ca un destin. Acestia inteleg inca de la inceput ca sunt facuti unul pentru celalalt, dar cu toate acestea in calea lor apar multe piedici care le vor verifica si consolida sentimentele.

Alte referate despre: ioan slavici, mara ioan slavici fise de lectura, rezumat popa tanda de ioan slavici

Riga Crypto si lapona Enigel - comentariu

Viziunea despre lume pe care o propune balada "Riga Crypto si lapona Enigel" se inscrie in paradigma modernismului punand in evidenta legatura cu "Luceafarul" si constituind un model al lumii care il completeaza pe cel eminescian. Balada ramane deschisa lecturilor plurale pentru ca provoaca la meditatie pe tema fortei dar si a limitarilor erosului ca mod de cunoastere a lumii.

Alte referate despre: riga crypto si lapona enigel, riga crypto si lapona enigel comentariu, paralela intre luceafarul si riga crypto si lapona enigel

Riga Crypto si Lapona Enigel

Referat despre Riga Crypto si Lapona Enigel
Modernismul romanesc se manifesta in perioada interbelica, avandu-l drept teoretician pe istoriul literar Eugen Lovinescu. Considerand ca exista un spirit al veacului, el cere sincronizarea literaturii romane cu cele apusene. In acest sens el propune trecerea de la o literatura cu o tematica rurala la una cu tematica urbana: intelectualizarea prozei si a poeziei, dezvoltarea romanului psihologic.

Alte referate despre: paralela dintre luceafarul si riga crypto si lapona enigel, comentariu riga crypto si lapona enigel, ion barbu riga crypto si lapona enigel

Colecistopancreatografia endoscopica retrograda

În realitate, domeniul de aplicabilitate al acestor cunoştinţe este mult mai larg. Noţiuni fundamentale de fizica a atomului (în particular a nucleului atomic) sunt indispensabile în explicarea principiilor altor metode imagistice (scintigrafia izotopică, RMN), după cum interacţiile elementare ale particulelor atomice se regăsesc, ca premiză fenomenologică, în radiobiologie şi radioterapie.

Alte referate despre: colecistopancreatografia endoscopica retrograda, endoscopie retrograda, endoscopie colon

Cultura romaneasca de la Romania Mare la Democratia Populara

"In literatura, arata D.Micu, «gandirismul» se reduce la autohtonism. Nici ortodoxism ostentativ, nici nationalism xenofob, nici celelalte stigmate ale doctrinei. Autohtonism doar, si un autohtonism deschis, receptiv, asimilator. Substanta romaneasca in expresie inedita." Partea valoroasa a revistei (curentului) o constituie literatura publicata si promovata.

Alte referate despre: personalitati din cultura romaneasca din secolului xx, cultura romaneasca in evul mediu, cultura romaneasca cultura europeana
Referate afisate : 15
Medie note: 8.76 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.