V alecsandri-chirita in iasi

Chirita in provintie

Farsa de carnaval(1876).Toate au in centrul lor acelasi personaj feminine comic,reprezentativ pentru momentul social-istoric si pentru un anumit tip uman.
Chirita este sotia unui boier de tara,Grigore Barzoi ot Barzoieni,cu pretentii,dornica de marire si de a fi la moda,combinatie de parvenitism si de snobbism.

Daca in prima piesa Chirita vine in capitalie ca sa-si capatuiasca fetele cu gineri de oras,dar pana la urma le marita pe Aristita si Calipsita cu doi boiernasi din vecini,Brustur si Cociurla,alesi de Barzoi,in Chirita in provintie personajul comic are trei scopuri:sa introduca la Barzoieni moda timpului,sa devina ispravniceasca si sa-si insoare fiul natang,Gulita,cu Luluta,o orfana crescuta in casa ei,care va mosteni o mare avere.Cel care se opune este Leonas,un tanar istet si cinstit,indragostit de Luluta.

Tema piesei este demascarea parvenitismului,a snobismului si a abuzurilor administratiei.Conflictul dintre conceptia conservatoire,(reprezentata de Barzoi),sau de ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 22
Materia: Romana

Chirita in provintie de Vasile Alecsandri

Cuplul tinerilor indragostiti, antitetici celorlalti membri ai familiei Barzoi, reusesc sa inlature piedicile Chiritei si sa se casatoreasca. Barzoi, ajuns ispravnic, dovedeste incapacitate si necinste.

Alte referate despre: chirita in provintie de vasile alecsandri, rezumat chirita in provintie de vasile alecsandri, chirita in provintie de vasile alecsandri rezumat

Chirita in provintie

Leonas apare intr-un moment neplacut pentru Chirita, care il da afara de la mosia Barzoieni. Inainte de a pleca, acesta ii promite Chiritei ca se va intoarce si ii va face multe sotii. In actul doi Chirita, deoarece se plictisise in provintie hotaraste sa plece la Paris. In vederea plecarii, cucoana da o petrecere de ramas bun.

Alte referate despre: chirita in provintie rezumat, chirita in provintie, chirita in provintie caracterizare

Chirita in provintie - caracterizarea personajelor

Ea creeaza cunte proprii, rostind apprendre . in loc de appris si toute seulette in lpc de toute seule , forma seulette fiind o foarte nostima formula de autotandrete: singurica, vrea sa spuna eroina.
Din punct de vedere al portretului fizic, Chirita este, in montarile spectacolelor si in ziunea regizorilor, o femeie batrana si grasa. George Calinescu o caracterizeaza astfel: Chirita e o cocheta batrana, dar si o mama buna, o burgheza cu dor de parvenire, dar si o inteligenta deschisa pentru ideea de progres, o bonjurista. Autorul nu da nicio informatie despre varsta eroinei, cu exceptia raspunsului pe care Chirita i-l da lui Leonas, atunci cand acesta o jigneste spunandu-i ca este de pe vremea lui Papura Voda: Minciuni spui ca tocmai ieri am implinit 35 de ani.

Alte referate despre: chirita in provintie caracterizarea personajelor, chirita in provintie caracterizare personaje, chirita in provintie caracterizarea personajului principal

Chirita in provintie - comedie

Chirita, comedie de moravuri surprinde modul de viata, moravurile unei epoci. Autorul apare in mod indirect in text prin intermediul actiunii si al personajelor. Chirita este structurata pe doua acte . Actul intai se prezinta personajele si Chirita se cearta cu taranii.

Alte referate despre: chirita in provintie comedie, chirita in provintie comedie de moravuri, demonstratie chirita in provintie comedie

Chirita in provintie - demonstratie

Nascut 21 iulie 1821 Bacau Decedat 22 august 1890 Mircesti, judetul Iasi director al teatrului din Iasi impreuna cu C.Negruzzi si M.Kogalniceanu, colaborator la Dacia literara si Foaie stiintifica si literara (Propasirea), redactor si proprietar al Romaniei literare. A luat parte la miscarea revolutionara de la 1848 in Moldova, redactand unul dintre documentele ei programatice (Protestatie in numele Moldovei, a omenirei si a lui Dumnezeu) si a petrecut un an in exil in Franta.

Alte referate despre: chirita in provintie demonstratie, chirita in provintie demonstratie ca e comedie, chirita in provintie demonstratie comedie

Eminescu. Bibliografie

Eminescu este angajat ca si sufleur în trupa de teatru a lui Mihail Pascaly.
În 2 octombrie intră la Universitatea de Filosofie din Vienna. În primăvară, el se află în spitalul Sfântul Spiridon din Botosani.Mihai Eminescu este student la Berlin, unde intră în contact cu marea literatură a lumii.

Alte referate despre: lacul de mihai eminescu, mihai eminescu, viata lui mihai eminescu

Dacia literara

Kogalniceanu recomanda inspiratia din realitatea autohtona. „Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile sunt destul de pitoresti si de poetice, pentru ca sa putem gasi si la noi sujeturi de scris fara sa avem pentru aceasta trebuinta sa ne imprumutam de la altii”. Kogalniceanu insista si asupra legitimitatii spiritului critic: „vom critica cartea, nu persoana”. Dupa ce aduce un omagiu inaintasilor celor care creasera primele publicatii „Curierul”, „Curierul de ambe sexe”, „Curierul romanesc”, „Albina”, Kogalniceanu defineste telurile si programul Daciei literare.

Astfel, evocarea unor personalitati sau momente ale istoriei nationale, antiteza intre trecutul glorios si prezentul decazut, valorificarea traditiei folclorice, a miturilor si a specificului local, ...

Alte referate despre: dacia literara, dacia literara referat, referat dacia literara

Junimea - Repere ale cazului

Activitatile cuprind un larg spectru cultural si se manifesta prin:
a�S prelectiunile populare cu public larg, intalnirile in cerc restrans pentru lectura creatiilor originale;
a�S editarea unei reviste a societatii, "Convorbiri literare", incepand cu 1 martie 1867, cu aparitie lunara;
a�S folosirea unei tipografii si librarii proprii pentru a publica si raspandi opera membrilor societatii;
a�S sustinerea campaniilor pentru limba romana literara vizand alfabetul si ortografia.
• a doua etapa, cea a sedintelor duble (1874-1885), este marcata de intrarea junimistilor in viata politica, in partidul conservator.

Alte referate despre: junimea studiu de caz, iacob negruzzi amintiri din junimea studiu de caz, studiu de caz junimea

George Bacovia

Citeste in 1904 la cenaclul lui Macedonski Nervi de toamna, obtinand acelasi succes. Colaboreaza la revista Arta de la Iasi. Se retrage de la Facultatea de Drept din Bucuresti. Se stabileste in 1905 In Bucuresti, impreuna cu fratele sau Eugen. Un an mai tarziu in 1906 se reintoarce la Bacau, stabilindu-se in locuinta din strada Liceului.Scrie poezia Lacustra.

Alte referate despre: george bacovia-gri semnificatia titlului - 51k, george bacovia, sonet de george bacovia

Evaluarea potentialului turistic al judetului Iasi in cadrul dezvoltarii pietei turistice locale

INTRODUCERE
Turismul a devenit în judeţul Iaşi un fenomen de masă cu profunde implicaţii economice sociale, politice şi educativ formative. Creşterea continuă a veniturilor oamenilor muncii, creşterea timpului liber, accesul la mijloacele de transport şi servicii turistice, amplificarea gradului de cultură au stimulat şi dinamizat activitatea turistică. Atractivitatea peisajului turistic este determinat, în primul rând, de componentele culturale ale acestuia şi într-o măsură mai modestă de componentele naturale.

Alte referate despre: valorificarea potentialului turistic al judetului iasi, analiza potentialului turistic al judetului iasi, potentialul turistic al judetului iasi

Societatea de asigurari Omniasig sucursala Iasi - lucrare practica

Începând cu data de 24.01.2006, Grupul WIENER STADTISCHE a devenit Vienna Insurance Group, intenţia care a stat la baza deciziei de schimbare a brand-ului fiind aceea de a sublinia forţa financiară a companiei de asigurări Central-Europene cu sediul la Viena şi implicit aceea de facilitare a asimilării brand-ului de către populaţia nevorbitoare de limbă germană.

Vienna Insurance Group este unul din liderii pieţei în România, prin cele 5 companii de asigurare pe care le deţine: Omniasig Asigurare – Reasigurare, Omniasig Asigurări de Viaţă, Asirom, Unita si Agras. Prin preluarea OMNIASIG, Vienna Insurance Group a devenit unul dintre liderii pieţei autohtone a asigurărilor, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20% (până la preluarea pachetului majoritar OMNIASIG, Grupul WIENER STÄDTISCHE a activat pe piaţa asigurărilor din România prin societăţile WIENER STÄDTISCHE UNITA şi AGRAS GRUPUL WIENER STÄDTISCHE).

Alte referate despre: societatea de asigurari omniasig sucursala iasi - lucrare practica, caiet de practica societate de asigurari omniasig, societatea de asigurari omniasig

Iasi - 14 Decembrie 1989 inceputul revolutiei

Intimplarile de la Iasi din ziua de 14 decembrie 1989 sunt de regula amintite in treacat, ca o revolta care a fost inabusita in fasa, sau sunt complet ignorate atunci cind este deschisa cronologia revolutiei. Unele articole, studii si volume, desi pledeaza pentru o implicare a Uniunii Sovietice in schimbarea de regim din Romania, uita sa analizeze tentativa de revolta din orasul aflat doar la citiva kilometri de URSS. Altele, cu toate ca isi construiesc argumentatia pe alegerea orasului Timisoara drept loc al scinteii revolutionare, pentru ca acolo fusese activist Ion Iliescu, uita ca acesta fusese si prim-secretar la Iasi.

Alte referate despre: inceputul revolutiei din 1989, omagiu eroilor revolutiei din decembrie 1989, cauzele revolutiei anticomuniste din decembrie 1989

Analiza economico financiara a SC Antibiotice SA Iasi

Antibiotice devine singurul producator de produse sterile pentru uz parenteral din Romania.
1972-1990 - Colaborare cu firma Schering pentru fabricarea unguentelor Ultralan si cu firma Bayer pentru productia de Lasonil.
1990 - Modificarile in structura, piata, consum, productie care au afectat intreaga tara, determina modificari si in structura organizatorica si in productia de medicamente a fabricii. Productia de substante active care era, pana la momentul respectiv dirijata spre alte companii romanesti (Sicomed, Biofarm, Terapia) incepe sa fie folosita pentru dezvoltarea de noi forme farmaceutice pe platforma ANTIBIOTICE.

Alte referate despre: analiza economico financiara, analiza economico-financiara, referat analiza economico financiara

Iasi

Orasul Iasi se afla în sudul Câmpiei Moldovei la contactul cu Podisul
Central Moldovenesc. Orasul Iasi se afla situat pe 7 coline, ca vechea
Roma:

Alte referate despre: ias 2, v alecsandri-chirita in iasi, iasi

Turismul cultural in municipiul Iasi - studiu de caz

Pentru o descriere turistică facemtrimitere la ghidurile turistice, iar pentru o trecere in revistă a numărului de situri istorice, arhitecturale şi arheologice facem trimitere la Planul de amenajare a teritoriului metropolitan Iaşi.

Alte referate despre: turismul cultural in mun iasi - studiu de caz, turismul cultural in municipiul sibiu, comparatie intre turismul romanesc si cel turcesc- studiu de caz
Referate afisate : 16
Medie note: 8.57 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.