Linkuri utile Economia Romaniei va scadea
 
economia din Romania 2021

Economia Romaniei va scadea

Productia economica a Romaniei va scadea cu 3,9% in 2020, au spus analistii ministerului de finante, revizuind previziunile lor anterioare pentru o contractie anuala de 1,9% din cauza asteptarilor de performanta mai mica decat cea initial proiectata intre sectoare.

La nivel de salariat se va resimti prin concedierea unui numar mic de angajati sau prin reducerea salariului brut.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP), o unitate analista din cadrul ministerului finantelor, a declarat joi intr-o declaratie ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va totaliza 1,058 trilioane de lei (259 miliarde dolari / 219 miliarde euro) in 2020.

Pentru 2021, analistii de la CNP se asteapta ca economia sa revina la o crestere de 4,9%.

In 2020, economia Romaniei va fi afectata de o scadere anuala de 0,8% a consumului final al gospodariilor, a declarat CNP, revizuind prognoza din aprilie pentru un nivel de consum neschimbat.

CNP a declarat ca se asteapta ca agricultura sa se micsoreze cu 7,1% anual, serviciile cu 2,7% si industria cu 8,6% in 2020, in timp ce constructiile vor adauga un 5,8% anual. Aceste cifre se compara cu prognozele din aprilie pentru cresterea productiei agricole cu 0,3%, scaderea cu 1,4% a serviciilor, scaderea cu 1,7% a constructiilor si cu contractia cu 4,2% in industrie.

Exporturile de bunuri si servicii se asteapta sa scada cu 10,3% in 2020, in timp ce importurile sunt in scadere cu 7,7%, conform celei mai recente proiectii CNP.

Deficitul bugetar consolidat este de asteptat sa creasca la 8,6% din PIB in acest an, in crestere fata de 6,7% prognozat anterior.

In ceea ce priveste rata somajului, CNP se asteapta ca aceasta sa creasca la 5,1% in 2020, de la aproximativ 3,9% in 2019.

Banca Mondiala a declarat in iunie ca se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 5,7% in 2020 si apoi sa revina la o crestere de 5,4% in 2021.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se asteapta ca economia Romaniei sa se contracte cu 4% in 2020 si apoi sa se extinda cu 4% in 2021, in timp ce Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul tarii din 2020 se va contracta cu 6% in 2020 inainte de a reveni la cresterea de 4,2% in 2021.

In schimb in primul trimestru au crescut cererile pentru pensia anticipata, fapt ce demonstreaza ca oamenii care se apropie de pensionare si si-au pierdut actualul loc de munca nu isi mai gasesc o noua ocupatie.

Romania inaugurates 3.2 miliarde de lei (659 milioane de euro) metro line in Bucharest

Romania a inaugurat cea de-a cincea linie de metrou din Bucuresti in urma unei investitii de 3,2 miliarde de lei (683 milioane / 659 milioane de euro) cofinantata de UE, a declarat marti operatorul de metrou Metrorex.

Linia de metrou M5 Raul Doamnei - Eroilor are o lungime de 7 kilometri, are zece statii si face legatura intre centrul orasului si partea de sud-vest a Bucurestiului, a declarat Metrorex intr-un comunicat de presa.

Noua linie, inclusiv statia si depozitul Valea Ialomitei, a fost cofinantata cu 2,3 ​​miliarde de lei in fonduri nerambursabile ale UE. Restul investitiei a fost finantat de la bugetul de stat.

Lucrarile la proiect au inceput in noiembrie 2011 si trebuiau sa dureze trei ani pentru finalizare, dar au fost intarziate in principal din cauza lipsei de fonduri si a problemelor legale cu ofertele, conform datelor disponibile pe site-ul web al ministerului transporturilor.

Reteaua de cale ferata subterana din Bucuresti este formata din cinci linii in acest moment, cu o lungime totala de 78,5 km. A sasea linie, care va lega orasul de aeroportul international Henri Coanda din Otopeni, se afla in prezent intr-o faza de planificare. Comisia Europeana a aprobat o alocare totala de 1,39 miliarde de euro in 2019 pentru linia de 14 km catre aeroport.

Bucurestiul, cu o populatie de 1,83 milioane de locuitori, este singurul oras din Romania care are un metrou. Exista planuri de construire a unei linii de metrou in nord-vestul orasului Cluj, care este al doilea ca marime din tara, cu o populatie de 706.905.

In aprilie, municipalitatea Cluj a declarat ca a semnat un acord de 36 de milioane de lei cu un consortiu italo-francez-roman pentru studii de prefezabilitate si fezabilitate pentru constructia unei linii de metrou si a unei linii de tren metropolitan.

Economia din Romania da semne de revenire si anticipam dupa terminarea sezonului de concedii deoarece dupa cum bine stim in august cea mai cautata expresie este model cerere concediu, o crestere mai mare.

Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.