Linkuri utile Legea impotriva discriminarii
 
discriminare

Legea impotriva discriminarii

In Romania a intrat in vigoare o lege pentru sanctionarea discriminarii la locul de munca, cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 20.000 de lei (200 - 4.000 de euro).

Companiile amendate au optiunea de a plati jumatate din minimul legal, adica 500 de lei (putin peste 100 de euro) in termen de 15 zile. Companiile care isi respecta angajatii ofera salarii mari astfel incat un angajat nu beneficiaza de deducerea personala (se aplica in cazul salariilor mai mici de 3000 de lei), ba chiar ofera sporuri speciale pentru fidelizare.

Legea 151/2020 modifica si completeaza Legea 53/2003 din Codul Muncii, care prevede amenzi pentru angajatorii care aplica discriminare la locul de munca.

Acest amendament aduce pentru prima data in Codul Muncii notiunea de discriminare prin asociere, hartuire si victimizare.

Modificarea introduce in Codul Muncii definitii pentru fiecare comportament sanctionabil, dupa cum urmeaza: hartuire, discriminare prin asociere, victimizare si obligarea unei persoane sa utilizeze o forma de discriminare.

Noua lege specifica, de asemenea, noi motive pe care companiilor nu le este permis sa le concedieze angajati (cum ar fi rasa, cetatenia, etnia, culoarea, limba, religia, originea sociala, trasaturile genetice, sexul, orientarea sexuala, varsta, handicapul).

Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala a Parlamentului Romaniei, a adoptat pe 30 iunie un proiect de lege care interzice orice tip de discriminare directa sau indirecta sau concedierea angajatilor pe baza unor criterii precum rasa, cetatenia, etnia, culoarea pielii , limba, religie, origine sociala, orientare sexuala, varsta, dizabilitate sau optiune politica.

Student Center
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.