Abandonul scolar

Trimis la data: 2010-09-17
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 5.71 / 10
Downloads: 1227
Autor: Silivasan Emilia
Dimensiune: 14kb
Voturi: 36
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Seminar despre Abandonul scolar
In social, pot fi considerate forme ale esecului scolar abandonul scolar, excluderea sociala si profesionala, analfabetismul. Abandonul scolar se caracterizeaza prin parasirea prematura a scolii inaintea obtinerii unei calificari sau pregatiri profesionale complete sau inaintea incheierii actului de studii inceput. De multe ori abandonul se asociaza cu delincventa juvenila, cu recurgerea la droguri, cu viata de familie dezorganizata. Fenomenul se inregistreaza in special la sate si in comunitatile de rromi,unde copiii sunt folositi ca sursa de venit sau vazuti ca indivizi cu responsabilitati in gospodarie.

Seminarii similare:

Seminar despre Abandonul scolar
Pentru a putea reduce numarul abandonurilor scolare ar fi bine sa identificam si sa studiem cateva cauze:

a) Scolile din zonele defavorizate sunt caracterizate de izolare, saracie si lipsa oportunitatilor de succes socio-profesional pentru absolventi. Lipsiti de motivatie, multi dintre elevii claselor gimnaziale renunta in primii ani de studiu, ramanand sa dea o mana de ajutor in gospodariile proprii sau, muncind ca zilieri la oameni mai avuti din sate.

Saracia comunitatilor din zonele defavorizate limiteaza posibilitatile parintilor de a oferi copiilor resursele necesare educatiei. Aceasta stare provoaca deseori, exploatarea copiilor prin munca de catre parinti. Tendinta de a considera ca familiile din zonele defavorizate nu valorizeaza pozitiv importanta educatiei este superficiala. Lipsa interesului pentru scoala se explica prin presiunile de ordin economic, prin dezamagirile personale ale parintilor si prin lipsa de cultura a comunitatii care poate fi susceptibila fata de institutiile formale.

Aceste cauze ar putea fi eliminate prin orientarea fondurilor disponibile spre scoli din asemenea zone, prin stabilirea unor legaturi cu centre de instruire existente, prin asigurarea unei infrastructuri care sa asigure transportul elevilor dar, si asigurarea hranei pentru elevi care au domiciliul la distante mari de scoala.

b) Cultura de origine a elevilor - cercetarile din domeniul educational au relevat faptul ca mediul socio-cultural de provenienta al elevilor este una dintre cele mai importante variabile in reusita sau esecul scolar si profesional al elevului. Este foarte importanta atitudinea familiei in raport cu scoala. Cunoasterea acestora atitudini si identificarea surselor de posibile tensiuni sau blocaje manifestate in raport cu carierea scolara a tinerilor constituie un factor important in prevenirea abandonurilor.

Pentru o mai buna prevenire a abandonului scolar trebuie cunoscute aptitudinile si nevoile fiecarui copil integrat in sistemul de educatie fie el de religie sau etnie diferita fata de restul copiilor.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta mediile politice, si socio-economice din Romania o reprezinta educatia copiilor rromi. Din pacate, cei care nu frecventeaza sau abandoneaza scoala sunt deseori discriminati - invata in clase sau scoli separate, pusi in ultimele banci ale clasei, tratati cu indiferenta, agresati verbal de catre copii sau profesori, traiesc in orfelinate, in institutii pentru copii cu handicap sau, pur si simplu, pe strazi si in canale.

Estimativ, jumatate din romii care traiesc in Romania sunt analfabeti. Imbunatatirea accesului si participarii la educatie are ca scop prevenirea si combaterea marginalizarii si excluderii sociale prin imbunatatirea ratei de participare la educatie.

In conditiile prezentate mai sus, se impun cateva reguli ce vor duce la solutionarea problemelor existente:
- elevii rromi sa frecventeze anterior gradinita;
- copii rromi vorbitori doar ai limbii materne sa fie ajutati de educatoare sa acceada la lexical minimala romanesc;
- daca in scoala exista mai multe clase I, sa se distribuie echilibrat copiii rromi care nu au frecventat gradinita;
- in cazul in care scolarii cunosc doar limba materna, posibilitatile de integrare se bazeaza pe urmatoarele:solicitare sprijinului mamelor pentru "traducere", a profesorilor rromi, a voluntarilor traducatori, procurarea de "dictionare"-"Vocabularul trilingv ilustrat", completarea cunostintelor despre rromi.

c) Climatul familial - are un rol hotarator in cauzele de abandon scolar. Astfel, dezorganizarea vietii de familie, consecinta a divortului , climatul familial conflictual si imoral, excesiv de permisiv, divergenta metodelor educative si lipsa de autoritate a parintilor, atitudinea rece, indiferenta sau dimpotriva, tiranica a acestora, iata alte cateva aspecte care conduc spre abandonul scolar.

d) Factor de natura sociala si economica - cum ar fi: crize politice, economice, sociale si morale, prabusirea sistemului de protectie sociala, confuzia sau absenta unor norme sau valori - iata alte cauze care conduc la dezorientarea elevilor, indepartarea lor de mediul educational si in final - abandon scolar.

e) Factorii de natura educationala - insubordonare fata de normele si regulile scolare, chiul, absenteism, repetentie, motivatii si interese slabe in raport cu scoala, greselile dascalilor (de atitudine si relationare, competenta profesionala, autoritate morala) - au si ei un rol important in aparitia fenomenului de abandon scolar.

f) Anturajul - de proasta calitate debusoleaza elevii cu un psihic labil datorat unor carente din copilarie - dorinta de a scapa de sub tutela educationala sau familiala, dorinta de a capta obiecte, haine sau mancare prin cai ocolite, necurate - iata alte cauze pentru care elevul abandoneaza scoala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.