Abordarea teoretica a idealului educational

Trimis la data: 2009-02-08 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 105
Autor: Teodor Vulpe Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Idealul educativ si scopul reprezinta categorii fundamentale ale pedagogiei, care desemneaza finalitatea actiunii educative. Filosofia educatiei a folosit mai mult conceptul de ideal educativ, in timp c pedagogia a folosit mai mult conceptul de scop educativ. Pedagogia contempt rana opereaza tot mai mult cu conceptul de ideal educativ.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Conceptele de ideal si scop au conotatii asemanatoare, incat folosirea oricaruia dintre e! obiectiveaza aceleasi semnificatii esentiale privind proiectia personalitatii ca finalitate actiunii educative. Desigur, tara a diminua asemanarea lor, se poate aprecia ca ideali educativ priveste proiectia relativ perfecta a personalitatii ca finalitate a actiun educative desavarsite, iar scopul educativ priveste proiectia relativ optima a personi litatii ca finalitate a actiunii educative concrete.

Pedagogia poate folosi astfel conce) tul de ideal educativ, nefiind nici ci greseala sa proiectezi personalitatea cat mai apropia de perfectiune, ca apoi sa gasesti strategiile care sa te apropie de o finalitate a educati ideale. De altfel, o astfel de proiectare a personalitatii este in concordanta cu concept optimista asupra puterii educatiei. Idealul, in general, idealul educativ, in special, repre zinta o forta dinamizatoare a orogresului, a evolutiei omului si a societatii spre mai bine.

Idealul educativ reprezinta un model proiectiv, o anticipare reiat perfecta, in anumite conditii un imperativ, ce se cer indeplinite ca rezultat, ( finalitate a actiunii educative complexe si indelungate. Idealul educativ ocupa un loc central in teoria si actiunea pedagogica. El presupune o conceptie anumite idei clare privind dimensiunile ce trebuie sa le includa personalitati in dezvoltarea sa ca finalitate a actiunii educative.

Idealul educativ confera actiunii educative un caracter constient, acti creator si prospectiv privind formarea si dezvoltarea personalitatii, proiectai integralitatea, complexitatea si multilateralitatea dimensiunilor ei, in sens formarii personalitatii sub raport intelectual, socio-moral, profesional, estetic fizic etc.

Fara ideal, in general, fara ideal educativ, in special, nici individul, nici cietatea n-ar fi progresat. Lipsa de ideal ar fi insemnat (si ar insemna si azi), plafonare, rezultate minime, atat in dezvoltarea individului, cit si a o'detatii. Idealul, in general, idealul educativ, in special, au dat si vor da inului optimism, dinamism, incredere in puterea educatiei, in depasirea ajutatilor, in atingerea performantei si obtinerea succesului.

" La tanara generatie, idealul variaza in raport cu varsta, calitatea vietii, cu relatiile sociale si cu educatia. La inceput, modelele altora (ale parintilor, profeAZsorilor, anumitor personalitati etc.) conditioneaza idealul vietii tinerilor. Treptat, alaturi de modelul celorlalti, tanara generatie isi poate, in functie tot de conditiile vietii si ale educatiei, sa-si integreze elemente ale propriului ideal.

Sunt de luat in seama cateva aprecieri privind idealul. "Omul intreg isi calauzeste viata prin reprezentari anticipate, prin ceea ce numim sau, mai comun, ". (G.Calinescu). "E inaltator sa iti alegi un tel s-apoi, trecand prin foc, s-ajungi la el" (H. Ibsen).

"Cine nu s-a legat in tinerete, cu legaturi trainice, de vreo opera mare si minunata, sau cel putin ' de o munca simpla, dar folositoare si cinstita, acela poate sa-si considere tineretea pierduta 1 tara urme". (D. I. Pisarev) "Unii traiesc ига nici un ideal, ига nici o tinta, trec prin lume caniste fire do paie pe un rau. Nu merg cu el, ci curentul ii duce" (L. A. Seneca). "Idealul este in
sine o realitate in devenire". (N. Titulescu)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.