Achizitii prin bursele de marfuri

Trimis la data: 2012-11-14
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: feel
Dimensiune: 113kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui seminar:
Un contract la termen este un acord intre un vanzator si un cumparator pentru livrarea unui produs. Acordul priveste cantitatea, calitatea, pretul si scadenta. Aceste elemente sunt stabilite in ziua incheierii acordului, in timp ce livrarea si plata sunt efectuate in ziua scadentei.

Seminarii similare:

Contractul la termen ferm (futures)
Este un angajament asumat astazi de un cumparator si de un vanzator de a cumpara (de a dobandi) si de a vinde (a ceda) un titlu (imprumut de stat, titlu ipotecar, devize) la o data scadenta (sau in timpul unei perioade de scadenta) fixata de bursa.

Contractul se sprijina pe un numar dat de titluri sau pe un multiplu al acestui numar. Pretul de contract este cotat prin licitatie sau prin negociere cu un calculator central, predarea si plata titlurilor fiind diferite la scadenta. Astfel, cumparatorul (vanzatorul) poate inchide pozitia sa prin revanzarea (rascumpararea) contractului la cursul cotat in bursa, operatiunea avand loc in orice zi inainte de data lichidarii acestuia.

Contractul la termen conditional (options)
Exista doua tipuri de optiuni: optiuni de cumparare (call) si optiuni de vanzare (put). Cumparatorul unei optiuni dobandeste dreptul, dar nu si obligatia de a exercita acest drept, in timp ce vanzatorul se angajeaza contractual in cazul in care cumparatorul exercita dreptul sau.

Cumparatorul unui contract cu optiuni dobandeste fie:
- dreptul de a cumpara (optiunea call);
- dreptul de a vinde (optiunea put) un titlu financiar (actiuni, bonuri de tezaur, titluri ipotecare, devize), la un pret de exercitiu fixat de bursa. Contractul se bazeaza pe un numar de titluri. Nu se pot cumpara sau vinde decat multipli intregi ai acestui numar. Cursul de contract sau pretul optiunii este cotat prin licitatie sau electronic.

5) Reguli de securitate. Compensatia cotidiana.
Camera de Compensatie a Bursei asigura securitatea pietei. Ea se interpune intre cumparator si vanzator si asigura buna finalizare a contractelor prin aplicarea catorva reguli de securitate.Limitarea numarului celor care doresc un loc in bursa printr-un cost substantial. De exemplu, costul unui loc in bursa pentru firme mici si mijlocii este de 385.000dolari la CBOT, 100.000 de lire sterline la LIFFE.

Obligatia cumparatorilor si a vanzatorilor de a constitui un depozit de garantie pe langa un intermediar financiar. Marimea depozitului este in functie de volatilitatea titlului-suport a contractului. De regula, ea creste pe masura apropierii scadentei.Constrangerea cumparatorilor si vanzatorilor de a participa la regimul compensatiei zilnice (numit si apelul in marja).

2. Metalele prezinta unele particularatati fata de produsele agroalimentare si anume: pot fi depozitate pe termen indelungat, fara a suferi deteriorari si, de asemenea, pot avea o valoare ridicata raportata la o greutate si un volum mai redus (metalele rare). Metalele pretioase au determinat un volum de tranzactii ridicat. In principal, metalele tranzactionate la bursa sunt: aurul, argintul, platina, paladium, cupru, aluminiu, plumb, cositor si zinc.Pentru aceasta grupa de marfuri London Metal Exchange (Marea Britanie) este piata reprezentativa pe plan mondial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.