Actiuni antopice asupra Vaii Dambovitei in Bucuresti

Trimis la data: 2010-10-25 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Pavel Lucian Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Harta consemneaza Dambovita "Dombovitza Fluss" si .Schonzu bach" -canalul care a fost deviat de la Dambovita spre Arges. Pe stanga Dambovitei, paralel cu raul curge un parau, fara nume, care aprovizioneaza lacul din apropiere de Rudeni, a carui ape se varsa In aval de Rosu.In Bucuresti, Dambovita apare puternic meandrata iar pe dreapta raului sunt cartografiati mai multi afluenti: Dambovicioara -ce izvora din mahalaua Postavarilor, de sub Dealul Spirel si se varsa, printr-un brat al Dambovitei, cam pe la biserica Domnita Balasa, cursdoar intuit dupa podurile marcate, probabil aflat intr-o stare avansata de colmatare(Mihailescu, 1977), dupa unele surse "secase in 1663".
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Extinderea orasului spre nord determina autorul sa prezinte, partial, lacurile Colentinei (trasate partial Floreasca si Teiul).
Planurile realizate de Directia Topografica Militara si I.G.F.C.O.T. sunt cele mai valoroase din toate punctele de vedere.Dambovita, strabate partea centrala a Campiei VIasiei pe directia nord vest-sud est si conflueaza cu Argesul la Budesti. Valsan (1915) considera ca "ratacttoarea Dambovita, pe care o cunoastem la Bucuresti nu poate sa-si plimbe apele de cat Intr-o lunca larga de 1-2 km la 15-
20 m. Aceasta situatie coborata a talvegului a provocatformarea valcele/ar".

Despre interventia omului In hidrografia regiuni exista numeroase mentiuni care atesta modificari ale albiei Inca din perioada domnitorul Alex. Ipsilante. Acesta a Incercat diminuarea inundatiilor asupra Bucurestiului prin devierea apelor Dambovitei, printr-un canal ("sant"). Nu se cunoaste data exacta cand a avut loc acesta canalizare (dupa unele surse 1774), Insa In harta lui Specht acest canal apare sub numele de 115chanzu bach", ca un curs natural ce porneste din dreptul localitati Schanzu dupa ce face un cot spre vest se uneste cu Rastoaca In aval de .Draqanesty", este posibil ca acest canal sa fi fost trasat pe un vechi curs, poate parasit.

Documentele vremii mentioneaza Incercarile autoritatilor de a protaja orasul Bucuresti prin modificarea cursului, Caragea (1812-19) fiind printre primii care incerca o serie de lucrari edilitare de Intretinerea cursului Dambovitei, lucrari de adancire si curatarea de gunoaie a Dambovitei, primele masuri concrete fiind Intreprinse In 1815 cand se trece la adancirea albiei raului In oras si largirea lui la 6 stanjeni de la Rosu pana la Vitan.

In 1816 se pune problema sapari unei a doua alibi In Bucuresti, cu scopul de a proteja orasul la apele mari. Inginerul G. Freiwald {1815}, a constatat ca inundatiile proveneau In mare parte si de la zagazurile morilor de pe Dambovita si intocmeste un plan (1815) pentru ca acestea sa fie mutate In 1816 se pune problema sapari unei a doua alibi In Bucuresti, cu scopul de a proteja orasul la apele mari. Inginerul G. Freiwald {1815}, a constatat ca inundatiile proveneau In mare parte si de la zagazurile morilor de pe Dambovita si intocmeste un plan (1815) pentru ca acestea sa fie mutate. zagazurilor de pe Dambovita, ele modificand .

cursul prin Indiguirile mari instalate de-a lungul sau. Pentru a intari aceste decizii Alex. 1. Cuza da In 1865 "Legea pentru desfiintarea marilor de pe raul Dambovita care are ca efect disparitia a numeroase mori. Conform hartii lui 1.Teofilm din 1862, de-a lungul Dambovitei existau 48 mori care s-au Injumatatit dupa 1865 (Fig. 45). O alta statistica indica, In timpul inundatiile din
1862 si 1864, pe Dambovita 14 mori iar pe Arges 16.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.