Administratia scolara

Trimis la data: 2010-04-08 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ioana Pledea Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Administratia scolara reprezinta activitatea de conducere executiva a sistemului de invatamant, realizata in mod planificat, pe baza legislatiei in vigoare aplicabila pentru gestiunea corespunzatoare a resurselor pedagogice existente la nivel central, teritorial si local.
Sarcinile specifice administratiei scolare vizeaza astfel organizarea si valorificarea urmatoarelor categorii de resurse pedagogice:
- resurse didactico-materiale ale institutiei scolare (spatiul si timpul scolar, mijloacele de invatamant, arhitectura scolara etc.)
Referate similare: Nu exista seminarii similare

- resurse umane ale institutiei (cadrele didactice, elevii etc.) si ale comunitatii e-ducative locale (vezi raporturile cu parintii, cu alti agenti sociali etc.)
- resurse financiare, provenite prin distribuirea bugetului central, teritorial si local si prin antrenarea altor surse, interne si externe, de suplimentare si de ajustare a fondurilor necesare;
- resurse informationale, preluate din legi, hotarari, ordine, dispozitii, regulamente, norme, instructiuni, previziuni, statistici etc.

Evolutia activitatii de administratie reflecta mutatiile istorice inregistrate in conceptia despre gestiunea resurselor (vezi De Lansheere. Viviane. 1992. pag. 704-711).Administratia traditionala, dezvoltata in secolul XIX, presupune o gestiune artizanala, bazata pe aplicarea integrala si "servila" a unor reguli care sunt mai mult implicite decat explicite.Administratia industriala, dezvoltata la inceputul secolului XX, presupune o gestiune a Intreprinderii cu o anumita baza stiintifica de organizare care urmareste cresterea randamentului in munca, realizarea sarcinilor de productie in etape precise, transformarea omului dintr-un simplu executant intr-un "om-masina".

Administratia umanista, dezvoltata pe fondul elanului democratic al anilor 1930, presupune o gestiune a muncii care angajeaza participarea omului la alegerea obiectivelor si a mijloacelor tehnice adecvate, o transformare a sa dintr-un executant intr-un initiator.
Administratia de tip structuralist, dezvoltata in anii 1950. presupune o gestiune a sistemului bazata pe: definirea operationala a problemelor - elaborarea solutiilor ipotetice - aplicarea solutiilor ipotetice - realizarea actiunilor necesare pentru rezolvarea problemelor - evaluarea rezultatelor.

Acest tip de administratie, desi marcheaza un progres tehnologic evident, are tendinta de "a gira mai mult ceea ce exista decat ceea ce ar trebui sa existe" (idem, pag.707).Administratia realizata in sistem deschis, dezvoltata dupa 1960-1970, presupune gestiunea competentelor afirmate individual si in retea in conditii specifice intreprinderilor complexe de tip postindustrial. in acest context decizia se bazeaza nu numai pe rezultatele factuale ale executantilor ci si pe calitatile creative ale initiatorilor (capacitate de comunicare-organizare-flexibilizare-activare in echipa) valabile in conditii de descentralizare si de autonomie functionala.

Specificul administratiei scolare, in conditiile societatii postindustriale. de tip informational, evidentiaza tendinta transformarii organismelor de conducere executiva in servicii de conducere manageriala, care implica abordarea globala-optima-strategica a problemelor educatiei. Ele asigura caile de actiune necesare pentru comanda si executia corecta a sarcinilor in termeni de autoritate politica si de responsabilitate juridica, revelatori la nivelul functionarii organizatiei scolare in ansamblul sau (vezi Dic-tionnaire encyclopedique de l'education et de laformation, 1994. pag.37-39).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.