Amenajarea hidrotehnica a Raului-Mare in amonte

Trimis la data: 2009-02-22 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Lazuran Dumitru Dimensiune: 125kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Amenajarea Raului Mare - Amonte cuprin-de un baraj de anrocamente care acumuleaza un volum de apa de 225 milioane de metri cubi, o galerie de aductiune care transporta apa din bara-jul Gura Apelor, centrala subterana Retezat cu putere de 335 MW si o centrala de restitutie, centrala Clopotiva (14 MW).Lucrarile la amenajarea Raului Mare au ince-put in anul 1975.
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Barajul are o inaltime de 168 m si este con-struit din materiale locale: roca, filtre si argila. Evacuarea apelor mari se face prin cele 2 galerii de golire a lacului (golirea de fund si res-pectiv de semifund) cat si prin descarcatorul de ape mari, care este amplasat pe versantul drept al barajului. Toti evacuatorii insumeaza un debit de 1.700 mc/sec..

Aductiunea principala asigura transportul apei de la barajul Gura Apelor la centrala subterana Retezat, constand dintr-un tunel cu lungimea de 18.432 m, excavat la un diametru cuprins in-tre 5,5 si 6 m, cu sectiune finala de 4,9 m (diametru interior beto-nat). Excavarea tunelului s-a facut prin tehnologii clasice (derocare cu explozivi, evacuare material si sustinere) cat si prin tehnologii de foraj la sectiune plina care s-au executat cu o masina de tip Robins (diametru sectiune = 5,5 m).

Aceasta masina a fost folosita pentru jumatate din lungimea tunelului. Betonarea aductiunii princi-pale s-a facut prin felii, complet mecanizat, cu cofrage pasitoare si betonare cu pompe cu pis-ton. Apele transportate prin aductiunea prin-cipala, cad in turbinele centralei subterane printr-o galerie fortata. Centrala Retezat este amplasata intr-o ca-verna subterana, excavata in stanca la dimensi-unile de 65 m lungime, 16 m latime si o inaltime de 44,2 m. Ea este echipata cu doua turbine Francis, cu putere de 167,5 MW fiecare.

Pe ca-nalul de fuga al centralei Retezat s-a construit o centrala de restitutie cu putere de 14 MW. Amenajarea Raul Mare Retezat a fost pusa in functiune in luna mai 1986, data la care ea a fost legata la sistemul energetic al tarii. Capacitatea de productie a acestei uzine electrice este de 629,5 GWh/an. Amenajarea se completeaza cu obiectivul: aductiunea secundara, in lungime de 30 de km, cu un aport de 30 %, obtinut prin captarea a 8 afluenti avand ca efect final producerea unei energii suplimentare de 75 GWh/an.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.