Analiza demografica Japonia

Trimis la data: 2010-07-05 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 66
Autor: Ileana Gorje Dimensiune: 2629kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui seminar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Japonia denumita oficial "Tara Soarelui Rasare"(Nihon) este situata in Asia de Est (Orientul Indepartat avand ca vecini Marea Ohotsk-N, Oceanul Pacific-E,S,SE, Marea Chinei de Est-SV si Marea Japoniei-V si NV. Inregistreaza in anul 2007 127.433.494 locuitori dintre care 78% este populatie urbana. avand o densitate de 377,2 loc/km2; Sarbatoarea nationala este data de 23 Decembrie(Ziua de nastere a Imparatului).
Referate similare: Nu exista seminarii similare

Forma de guvenamant este monarhie constitutional,imperiu ereditar cu capitala la Tokyo.Tara dispune de o suprafata 337.837 km2 desfasurati in arhipelagul cu acelasi nume format din 4 mari insule -Hokkaido (78.411 km2) Honshu (227.414 km2 ) Kyushu (42.600 km2) Shikoku (17.800 km2) si Ryukyu-desfasurata in apropiere de tarmul Asiei.

Dispune de un relier predominant inalt (84% din suprafata tarii este ocupata de dealuri si munti) la care se adauga circa 150( Fuji-Yama, Aso-san, Bandai-san) de vulcani in mare parte activi amplasand astfel Japonia intr-o zona cu risc seismic ridicat.

Campiile ocupa 15% din suprafata tarii cele mai extinse fiind Kanto, Sendai si Ishikari. Clima este diferita pe parcursul teritoriului astfel in Ryukyu este tropical, subtropicala in Kyushu si temperate in restul teritoriului,cu nuante imprimate de dispunerea reliefului, de masa oceanic inconjuratoare si de actiunea musonilor.

Din punct de vedere economic Japonia este a doua putere economica a lumii dupa SUA ( a treia dupa paritatea puterii de cumparare ,interpunandu-se China)avand un PIB de aproximativ 4.3 mld $; 34.600 $/loc. si alaturi de SUA China si Europa Occidentala,unul dintre cele 4 centre economice capabile sa influenteze mersul economiei mondiale.

In prezent Japonia se confrunta cu o datorie externa de aproximativ 1.5 mld $ , un ritm redus de crestere a PIB-ului-sub 2%, o imbatranire a populatie dar in schimb cu o rata de somaj de aprox 4%-2007 si cu o inflatie inexistenta 0%-2007.

Japonia isi asigura marea majoritate a materiilor prime din import , are o industrie complexa (care asigura aprox 1/5 din prod ind a OCDE) si cu un inalt nivel tehnologic (printre altele detine cca. 60% din totalul robotilor industriali din lume) ce antreneaza peste 1/4 din populatia activa si contribuie doar cu ceva mai utin la PIB. Ocupa locuri fruntase la nivel Mondial in metalurgia feroasa si neferoasa. electronica, constuctii navale si autoturisme.

Incepand cu anul 1950 populatia Japoniei incepe sa creasca intr-un mod constant ajungand de la 83 mil. de locuitori la aproximativ 128 de mil locutori in 2005. O crestrere de aproximativ 50% specifica tarilor in curs de dezvoltare.

Aceasta crestere spectaculoasa a populatiei Japoniei s-a realizat pe un fond extrem de propice: In perioada de dupa cel de-al doilea Razb. Mondial (1953) Japonia depaseste prod. Ind din perioada postbelica urmand ca in urmatorii 10 ani sa creasca de 5 ori; astfel o crestere continua a nivelului de trai alaturi de o stabilitate politica( in perioada 1955-1993 tara este condusa de un singur guvern- democrat-liberal). Se preconizeaza ca populatia Japoniei va incepe sa scada incepand cu intervalul anilor 2010-2015 pe fondul imbatranirii populatiei-specific tarilor dezvoltate.

Din punct de vedere a Natalitatii putem observa 2 perioade distincte respectiv cea a anilor '50-'70 in cate natalitatea japoniei este destul de ridicata;acest fapt se poate explica prin dezvoltarea extreme de rapida a sectorului industrial (in perioada anilor '55-'65 japonia isi mareste nivelul productiei industrial de 5 ori ceea ce duce la o crestere economica extreme de ridicata care la randul ei genereaza fenomenul de "baby-boom" - in anii 70 Jap devine a 3-a putere economica a lumii).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.